Λοξίας έγραψε: 16 Αύγ 2020, 15:13
ΓΑΛΗ έγραψε: 16 Αύγ 2020, 14:18
Και για να μην ξεχνιόμαστε.
Λοξίας έγραψε: 16 Αύγ 2020, 14:08
Και εσύ με ρωτάς αν διαβάζω βλακείες που γράφουν κάποιοι για την παρθενία της Παναγίας, μου έρχεται καλά!
Επειδή απάντησα στο πιο συγκεκριμένο ερώτημα σου (και δεν έχω κάποιο πρόβλημα για περαιτέρω αναλύσεις) πρέπει κι εσύ να απαντήσεις σ' αυτό.
Καλό είναι να τελειώνουμε το κρασί από τα μπουκάλια που ανοίγουμε, διάγουμε περίοδο λιτότητας.
Να απαντήσω σε τι; Αν μου "έρχεται καλά" το ότι μια ομάδα αθέων στήνει κρεατοπανήγυρι την Μεγάλη Παρασκευή;
Διότι κάτι τέτοιο με ρωτάς. Και περιμένεις απάντηση ε; Περιμένεις από τον Λοξία απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα ε;
Να μην σου χαλάσω το χατήρι λοιπόν. Αθεϊστικές ταλιμπανικές μαλακίες είναι αυτά. Και γελάω με αυτές. Και τους "την λέω" όποτε μπορώ.
Εσύ θα πεις στους "δικούς" σου πως οι "θαυματουργές" εμφανίσεις της Παναγίας στα πεδία των μαχών, είναι συμβολικές παραστάσεις του ασυνειδήτου και όχι πραγματικά γεγονότα;
Όταν ασχολούμην με τα θεολογικά του χριστιανισμού (κακώς δεν το θυμάσαι ή το "ξεχνάς"), προτιμούσα, όχι αθεϊστικές σαχλαμπούχλες, αλλά αληθινά καίρια ερωτήματα όπως:
Που/πως επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός της Καινής για την όντως καταγωγή του Χριστού από την εξ αίματος γραμμή του Δαβίδ.
[Όχι επειδή το λέει ο Λουκάς ή ο Ματθαίος]...
Λοξία, σου διαφεύγει ότι εσύ επιχείρησες να με επαναφέρεις στην τάξη, αν και με "ξέρεις" όσο εγώ εσένα.
Και όχι, δεν προτίθεμαι να μπω σε θεολογικές ή ιστορικές αναλύσεις για την πραγματική καταγωγή του Ιησού για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν έχω τις θεολογικές/ιστορικές γνώσεις που απαιτούνται και ο δεύτερος ότι αντιλαμβάνομαι τις θρησκείες μέσω του συμβολικού τους πλαίσιου και βάσει αυτών κρίνω τη δυναμική τους και τις καλές ή κακές επιπτώσεις τους στην κοινωνία.
Και στα θέματα των συμβολισμών, των ομοιότητων, διαφορών, αλληλεπιδράσεων μεταξύ θρησκειών και ειδικώς στον τρόπο που αυτό φαίνεται στις λαϊκές παραδόσεις, έχω αναφερθεί πολλές φορές.
Σε κάθε περίπτωση όμως, βρίσκω απολύτως θλιβερή (και χρησιμοποιώ επαρκώς "απαλή" έκφραση) την προσπάθεια υποτίμησης της Παναγίας, γιατί τόσο θεολογικώς όσο και συμβολικώς είναι μια απολύτως θετική, τρυφερή και παρηγορητική εικόνα για τον οποιονδήποτε, χωρίς ούτε ένα στοιχείο επιθετικότητας, εγωϊσμού και εκδικητικότητας. Είναι η πιο βατή γέφυρα αν όχι προς το θείο, προς τον καλό εαυτό των ανθρώπων. Και ναι, αυτήν την εικόνα, σαφώς και θα την υποστηρίξω.
Αυτούς δε που θεωρούν ότι γράφουν προχώ εξυπνάδες για την παρθενία της Παναγίας (ακόμη και αυτές τις μέρες για να προσβάλλουν τους πιστούς) ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να χωνέψουν την ιδέα του ότι και η δική τους μάνα τους συνέλαβε μέσω σεξ και όχι μέσω κρίνου, θα συνεχίσω να τους θεωρώ προχωπαπάρες.