ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: 29 Ιούλ 2020, 14:54
ST48410 έγραψε: 28 Ιούλ 2020, 23:58
Να πω την αλήθεια δεν περίμενα πως κάποιος θα δοκιμάσει να προφέρει δισύλλαβη ή μεγαλύτερη λέξη με βραχείες συλλαβές με κάποιο διαφορετικό τρόπο από ότι την λέμε σήμερα.
Δηλαδή, προφέρουμε σήμερα νεοελληνιστί την τονιζόμενη συλλαβή σε διάστημα πέμπτης, όπως οι αρχαίοι;
Η ερώτησή σου μπορεί να σπάσει σε δύο ερωτήσεις.
1. Προφέρουμε τις τονισμένες συλλαβές σε διαφορετικό (μουσικό) τόνο;
Ναι, ξεκάθαρα ναι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς αυτό. Γιαυτό και η κριτική μου στον ορισμό του Σπυρίδη ήταν τόσο οξεία.
2. Είναι διάστημα πέμπτης;
Διαισθητικά θα απαντούσα κι εγώ σαν τον sys3x, ναι. Τι εννοώ; Αν ακούσω τον εαυτό μου σε σκέτες δισύλλαβες λέξεις εκεί τριγύρω μοιάζει να παίζει το διάστημα. Αν σκεφτώ ότι η πέμπτη είναι ο δεύτερος αρμονικός, οι πιθανότητες αυξάνουν κατακόρυφα. Ο πρώτος (η οκτάβα) είναι κομματάκι μεγαλούτσικο διάστημα για να ανεβοκατεβάζει κανείς τη φωνή του όλη την ώρα. Άρα η πέμπτη ή η τέταρτη έρχονται ως οι πλέον πιθανές επιλογές.
Ωστόσο προβληματίστηκα από την ανάλυση της λέξης εκλεγόμενος που ο τόνος ήταν στην μεσαία από τις 5 συλλαβές και δεν ήταν όπως σε δισύλλαβες που είχα δει. Και είπα να το ψάξω λίγο.
Δανείστηκα την δική σου πρόταση και άφησα έξω τις μονοσύλλαβες λέξεις:
δηλαδή, προφέρουμε, σήμερα, νεοελληνιστί, τονιζόμενη, συλλαβή, διάστημα, πέμπτης, όπως, αρχαίοι.
Οι λέξεις ειπώθηκαν ξεχωριστά και όχι στα πλαίσια της πρότασής σου που είναι και ερωτηματική. Τα αποτελέσματα εδώ:
* Είναι πιο πιθανό να δεις 5η όταν είναι η αρχική συλλαβή τονισμένη ή έστω υπάρχει μόνο μία πριν παρά όταν υπάρχουν περισσότερες. Βέβαια δεν έχω κάνει τόσες αναλύσεις ώστε να ξέρω αν αυτό αποτελεί γενικό κανόνα. Σου λέω ότι βλέπω ένα pattern.
* Μην έχουμε στο μυαλό μας τις εναλλαγές τόνων των συλλαβών σαν διακριτές νότες στο πιάνο. Δηλαδή ξεκάθαρες και συγκεκριμένες συλλαβές με σταθερό τονικό ύψος. Είναι περισσότερο σαν νότες σε άταστο όργανο, πχ βιολί και δεδομένου ότι κάποιες συλλαβές διαρκούν πάρα πολύ λίγο αναγκάστικα να μειώσω τεχνητά την ταχύτητα των λέξεων για να μπορέσει να αναλύσει το software.
* Ως προς τα γράμματα των λέξεων που πρόσθεσα κάτω από τις απεικονίσεις προσπάθησα να είμαι ακριβής στον οριζόντιο άξονα. Θα δεις λοιπόν αρκετό χρόνο να καταλαμβάνεται από σύμφωνα ή κάποια σύμφωνα να μπερδεύουν το λογισμικό και να τα αναγνωρίζει ως ξεχωριστούς φθόγγους.
* Θα δεις επίσης μετά από ένα τονισμένο φωνήεν να επαναλαμβάνεται το ίδιο κάποιες φορές χαμηλότερα (μια ας την πούμε περισπωμένη;

). Άλλοτε αυτό ακούγεται ξεκάθαρα στην ηχογράφηση και άλλοτε είναι επακόλουθο της εκπνοής του αέρα που έχει ήδη ξοδευτεί στην τονισμένη συλλαβή.