!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Πόσα κοινά έχουν οι Έλληνες με τους Τούρκους;
- The Age of Aquarius
- Phorum.gr user: The Age of Aquarius
- Κόκκορας
- Phorum.gr user: Κόκορας
Re: Πόσα κοινά έχουν οι Έλληνες με τους Τούρκους;
ναι
ο τριανταφυλλιδης απο εκει εικαζει την ετυμολογια της(ο κριαρας δεν την αναφερει καν)
ο τριανταφυλλιδης απο εκει εικαζει την ετυμολογια της(ο κριαρας δεν την αναφερει καν)
-
Γιάννης
Αυτά τα νούμερα ισχύουν για τη νότια και τη νησιωτική Ελλάδα. Για την βόρεια, και ειδικά στην επαρχία, κάντα τουλάχιστον τριπλάσια.hellegennes έγραψε: 24 Ιούλ 2020, 16:12Μπα, δεν θα το 'λεγα. Έχουμε όπως έχω πει κι αλλού κάποιο υπόλοιπο περί των 1000 λέξεων, εκ των οποίων είναι βαριά σε χρήση οι 500,ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 24 Ιούλ 2020, 15:52και στη γλώσσα έχουμε κάποια κοινάhellegennes έγραψε: 24 Ιούλ 2020, 15:51 Πάντως, αν θέλει κάποιος σοβαρή συζήτηση, μουσική και φαγητό είναι αληθινά κοινά σημεία, εντελώς άσχετα με την όποια απώτερη καταγωγή τους.
- Κόκκορας
παντως μια και το πιασαμε το θεμα περαν της πλακας
The Age of Aquarius
σιγα μην ειναι η hop τουρκικη
και η αγγλικη hop εχει και η γερμανικη...
εξου και το ειδος της μουσικης Hip hop
The Age of Aquarius
σιγα μην ειναι η hop τουρκικη
και η αγγλικη hop εχει και η γερμανικη...
εξου και το ειδος της μουσικης Hip hop
- Κόκκορας
γιατι ο κολοκοτρωνης προσφυγας ηταν που μιλουσε με δεκαπλασιες;Γιάννης έγραψε: 26 Ιούλ 2020, 12:00Αυτά τα νούμερα ισχύουν για τη νότια και τη νησιωτική Ελλάδα. Για την βόρεια, και ειδικά στην επαρχία, κάντα τουλάχιστον τριπλάσια.hellegennes έγραψε: 24 Ιούλ 2020, 16:12Μπα, δεν θα το 'λεγα. Έχουμε όπως έχω πει κι αλλού κάποιο υπόλοιπο περί των 1000 λέξεων, εκ των οποίων είναι βαριά σε χρήση οι 500,
τελος παντων με διαφορα φασης δεδομενου πως η εκκαθαριση συνεβαινε στο ελληνικο κρατος οντως οταν ηρθαν ειχαν περισσοτερες λεξεις(βεβαια ηρθαν και στον νοτο κ αλλου,επισης παιζει και η περιοχη προελευσης) αλλα μια φορα και εναν καιρο,πλεον σε λιγο μπαινουμε στην 5 γενια!τα ιδια μμε τον ιδιο οδοστρωτηρα εκπαιδευσης περναν ολοι δεκαετιες τωρα...
αναλογικα και η γενια του 22 της παλαιας ελλαδα εναν αιωνα μετα πλεον ειχε παψει να χρησιμοποιει πολλες στην καθημερινοτητα της,παρολο μαλιστα που η εκπαιδευση συνεχιζε να μην ειναι τοσο εκτεταμενη,γενικευμενη και στο ιδιο βαθος σε ολη την επαρχια του αρχικου κρατους τοτε(τουτεστιν μαλλον ειναι δεον να μιλαμε κυριως για την ελιτ και τους αστους οταν αναφερομαστε στο φαινομενο,περιορισμενη εκεινη την εποχη)
Κοινά προφανώς και υπάρχουν λόγω του οτι ζούσαν όλοι σε κοινό χώρο, χωρίς διακριτά σύνορα. Ακόμα περισσότερα κοινά θα βρείς στους Σλάβους των Βαλκανίων, αυτό δεν τους εμπόδισε να σφαχτούν μεταξύ τους όταν πιέστηκαν τα πράγματα.
- Κόκκορας
εχουμε μια ταση παντως ακριβως επειδη δεν ειναι προσβασιμοι οι πολιτισμοι του αραβικου κοσμου,αλλα και του γειτονα ενω και με την ρωμεικη κληρονομια μας εχουμε καπως πληρη μεσανυχτα δεδομενου πως τον 19 αιωνα τις απαρχες ιδρυσης και αναπτυξης του νεωτερικου ελληνικου κρατους ο δυτικος κοσμος που αλλωστε μας ...κατσικωθηκε κ στα μερη μας θαυμαζε τον κλασικο κοσμο και συκοφαντουσε την βυζαντινη περιοδο
να ψαχνουμε για τουρκικες επιρροες
αλλα ιδιως την περιοδο που διανυουμε μεγαλυτερο ενδιαφερον εχει η αλλη οψη του φεγγαριου,η ισως περισσοτερο φωτεινη
φερ ειπειν η λεξη Αιγαιο
να ψαχνουμε για τουρκικες επιρροες
αλλα ιδιως την περιοδο που διανυουμε μεγαλυτερο ενδιαφερον εχει η αλλη οψη του φεγγαριου,η ισως περισσοτερο φωτεινη
φερ ειπειν η λεξη Αιγαιο
- Μαυροβασίλης
πολλά, αν οι ζαίοι μετράνε για Ελ
Χάρε, μην ψάχνεις να με βρεις στα πέρατα του κόσμου
μα σαν περάσω τα εκατό θαν έρθω αμοναχός μου
μα σαν περάσω τα εκατό θαν έρθω αμοναχός μου
Από προσωπική εμπειρία, αλλά κάπως εκτεταμένη.Κόκκορας έγραψε: 26 Ιούλ 2020, 12:14 γιατι ο κολοκοτρωνης προσφυγας ηταν που μιλουσε με δεκαπλασιες;
τελος παντων με διαφορα φασης δεδομενου πως η εκκαθαριση συνεβαινε στο ελληνικο κρατος οντως οταν ηρθαν ειχαν περισσοτερες λεξεις(βεβαια ηρθαν και στον νοτο κ αλλου,επισης παιζει και η περιοχη προελευσης) αλλα μια φορα και εναν καιρο,πλεον σε λιγο μπαινουμε στην 5 γενια!τα ιδια μμε τον ιδιο οδοστρωτηρα εκπαιδευσης περναν ολοι δεκαετιες τωρα...
αναλογικα και η γενια του 22 της παλαιας ελλαδα εναν αιωνα μετα πλεον ειχε παψει να χρησιμοποιει πολλες στην καθημερινοτητα της,παρολο μαλιστα που η εκπαιδευση συνεχιζε να μην ειναι τοσο εκτεταμενη,γενικευμενη και στο ιδιο βαθος σε ολη την επαρχια του αρχικου κρατους τοτε(τουτεστιν μαλλον ειναι δεον να μιλαμε κυριως για την ελιτ και τους αστους οταν αναφερομαστε στο φαινομενο,περιορισμενη εκεινη την εποχη)
Οι παππούδες/γιαγιάδες μου (και το σόι τους), ερχόμενοι από Σμύρνη, γνώριζαν αρκετά καλά τα τούρκικα.
Δεν τα μιλούσαν ποτέ. Μόνον ελληνικά μίλαγαν και που και που πέταγαν μερικές τούρκικες λέξεις, πιθανόν επειδή τους προσέδιδαν μια μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση. Π.χ. η γιαγιά μου με έλεγε "τζιέρι" μου, "κούζου 'μ" και "πασάκα" μου.
Καμιά φορά τις επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα!
Αυτό, δεν σημαίνει ότι είχαν μπει στο ελληνικό λεξιλόγιο αυτές οι τούρκικες λέξεις.
Μεγαλώνοντας και, λόγω δουλειάς, ερχόμενος σε επαφή με κάμποσα χωριά της Τροιζηνιας, Σπέτσες και Σαλαμίνα, παρετήρησα ότι οι μεγάλοι μίλαγαν και ελληνικά και αρβανίτικα. Ήταν δίγλωσσοι. Οι νεώτεροι όχι και τόσο αρβανίτικα, ενώ οι τότε συνομίληκοί μου ελάχιστα. Οι σημερινοί νέοι, ξέρουν μόνον βρισιές στα αρβανίτικα.
Έχω την γνώμη λοιπόν ότι όταν ζεις σε τόπο που μιλιούνται δύο γλώσσες, αναγκαστικά θα μιλήσεις και τις δύο.
Το να μιλάς στην μια γλώσσα και να πετάς λέξεις από την άλλη, δεν σημαίνει ότι αυτές οι λέξεις μπαίνουν αυτόματα στο λεξιλόγιο της άλλης. Απλά κάτι τέτοιο, είναι η ευκολία της διγλωσσίας.
Όταν η μία γλώσσα σιγήσει, τότε ξεχνιούνται και οι όποιες λέξεις από αυτήν χρησιμοποιούσες στην άλλη.
Μήπως σήμερα δεν γίνεται αυτό με την αγγλική;
Δεν μιλάμε ελληνικά και ξαφνικά πετάμε μια αγγλική λέξη, ενώ έχουμε την αντίστοιχη ελληνική;
- Κόκκορας
μέσα από την Σμύρνη ήταν; οι δικοί μου οι σμυρνιοί δεν γνώριζαν ΓΡΙ τούρκικα,λεξεις σποραδικες
αντιθέτως οι πόντιοι με μητρική πάντα την ελληνική(ποντιακά) γνώριζαν τούρκικα καλά.
αντιθέτως οι πόντιοι με μητρική πάντα την ελληνική(ποντιακά) γνώριζαν τούρκικα καλά.
Και στη Μακεδονία αρκετοί ντόπιοι μιλούσαν τούρκικα.
Αυτό έγινε από την εθνική εκπαίδευση που μισούσε οτιδήποτε παρέκκλινε από την εθνική γλώσσα, έφτασε μέχρι το σημείο να μισεί την δημοτική.γενικα ο λαϊκός πλούτος ήταν υπό διωγμον. Πόσες λαότητες έχασαν τον παραδοσιακό τους πλούτο από το ξύλο του δασκάλου και το ρετσινόλαδο του χωροφύλακα;Λοξίας έγραψε: 26 Ιούλ 2020, 14:40 [οι μεγάλοι μίλαγαν και ελληνικά και αρβανίτικα. Ήταν δίγλωσσοι. Οι νεώτεροι όχι και τόσο αρβανίτικα, ενώ οι τότε συνομίληκοί μου ελάχιστα. Οι σημερινοί νέοι, ξέρουν μόνον βρισιές στα αρβανίτικα.
Χάρηκα πολύ που γινονται προσπάθειες να αναδειχτεί από διάφορες εθνοτικές μειονότητες ο γλωσσικό και πολιτιστικός πλούτος τους viewtopic.php?f=10&t=19542, το αμπετσνταρ κ.α.
Ισχύει, κάποιοι ντόπιοι μιλούσαν και ρωμεικα
Ένα άλλο κοινό Ελλήνων και Τούρκων είναι η αδιαφορία τους για την πολιτιστική αξία της ayasofya/Αγίας Σοφίας και οι 2 το θέλουν είτε τζαμί είτε εκκλησία
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 20 Απαντήσεις
- 923 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από runner
-
- 2 Απαντήσεις