Maejima έγραψε: 24 Ιούλ 2020, 23:35
Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 24 Ιούλ 2020, 22:49
Εμένα πάντως η μιλφοτουρκαλα μου έλεγε στο φβ πως είμαστε ο ίδιος λαός. Σύμφωνησα.
Δεν είμαστε ο ίδιος λαός γενετικά, αυτοί έχουν 5-20% καθαρόαιμο μογγολικό DNA, που δεν έχει κανένας ελληνικός πληθυσμός ούτε 1%. Πολλοί από αυτούς είναι όντως εκ-τουρκισμένοι Ρωμιοί, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Κούρδοι, κλπ., αλλά βασικό χαρακτηριστικό τους που τους καθιστά συμπαγή εθνοτική ομάδα είναι το Τουρανικό αίμα που έχουν και που δεν έχει κανένας άλλος λαός της Ανατ. Μεσογείου (Λεβάντ, Βόρεια Αφρική, εννοείται, κλπ).
Εξαρτάται τι εννοείς με την λέξη Μογγολικό. Από μελέτη Cinnioğlu et al. (2004) φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν 5,2% Ινδο-πακιστανικές απλοομάδες (L, R2). Έχουν 1,3% από την Μογγολική ομάδα C, λιγότερο από 1% από τις ομάδες Ο(Κινέζικη), και Η(Ινδική). Ουσιαστικά η όλη συζήτηση για Μογγολικότητα σχετίζεται με τα ποσοστά της Τουρκίας στην ομάδα Q που είναι 1,9%. Η Μογγολία έχει ποσοστό Q 4,5%. Όμως η Q είναι ομάδα στην ουσία που σχετίζεται με την ευρύτερη Σιβηρία, την Βόρεια Ασία και όχι την Κεντρική ή Ανατολικό-Κεντρική Ασία. Εξάλλου ένα μεγάλο μέρος των Ινδιάνων της Αμερικής έχουν ομάδα Q διότι ξεκίνησαν από την Σιβηρία και πέρασαν τον Βερίγγειο πορθμό. Στην Τουρκία βρίσκουμε επίσης την ομάδα Ν σε ποσοστό 3,8%, άλλη μία ομάδα της Σιβηρίας. Μπορεί να υπάρχει και σε Τουρκικές φυλές αλλά δεν εκφράζει μονοσήμαντα οποιαδήποτε Τουρικότητα. Οι Ουιγούροι για παράδειγμα έχουν ποσοστό Ν 8,6%. Οι Τούρκοι έχουν επίσης 4,5% ομάδα Κ. Η Κ είναι μία μυστήρια ομάδα που εμφανίζεται σε διάφορα μέρη, από την Κασπία θάλασσα, έως την Νότια Ασία έως και την Ωκεανία και Πολυνησία. Περίεργο είναι ότι κάποιες γενετικές μελέτες την βρίσκουν και στην Ελλάδα. Από Firasat2007: 3,9%. Από Waelle 2001 για Αθήνα: 4%. Δεν ξέρω αν κάποιος μπορεί να εξηγήσει από που ήρθαν οι Κ στην Ελλάδα. Σε ποια ιστορική περίοδο έγινε αυτό; Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το μεγάλο ποσοστό των Τούρκων στην ομάδα J2(24%), κάτι που τους συνδέει με τους Κρητικούς και τους αρχαίους Μινωίτες. Οι Ανατολικό-Αφρικάνικες απλοομάδες Ε, Τ στους Τούρκους αθροίζονται στο 13,2%. Η Δυτικό-Ευρωπαϊκή ΙΕ R1b είναι στο 15,9%, ενώ η Ανατολικό-Ευρωπαϊκή ΙΕ R1a είναι 6,9%.