!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Αιχμάλωτοι ελληνοτουρκικών πολέμων
Re: Αιχμάλωτοι ελληνοτουρκικών πολέμων
Επίσης φιλε Μερκ θυμήσου την ταινια Fatherland
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.
@deCaritaine πολύ ωραία αυτά που έγραψες.
Θα γράψεις και για τους Έλληνες της Παλαιστίνης (1947-1948);
Συζητάμε ελεύθερα την Ιστορία μας.Εθνικιστικά ψέματα (που βοηθούν μόνο σε εμφάνιση φιλόδοξων δικτατόρων μαθητών της Σ. Ευελπίδων & ανεμπόδιστες αποβάσεις Τούρκων στην Κύπρο) θα τα απορρίψουμε!
- deCaritaine
- Μέλη που αποχώρησαν
Δεν το γνωρίζω το θέμα για τους Έλληνες της Παλαιστίνης (1947-1948). Με χαρά να το διαβάσω αν έχεις σχετικό υλικό.NikosVy έγραψε: 30 Ιουν 2018, 21:07 @deCaritaine πολύ ωραία αυτά που έγραψες.
Επιφυλάσσομαι.deCaritaine έγραψε: 30 Ιουν 2018, 21:25Δεν το γνωρίζω το θέμα για τους Έλληνες της Παλαιστίνης (1947-1948). Με χαρά να το διαβάσω αν έχεις σχετικό υλικό.NikosVy έγραψε: 30 Ιουν 2018, 21:07 @deCaritaine πολύ ωραία αυτά που έγραψες.
Συζητάμε ελεύθερα την Ιστορία μας.Εθνικιστικά ψέματα (που βοηθούν μόνο σε εμφάνιση φιλόδοξων δικτατόρων μαθητών της Σ. Ευελπίδων & ανεμπόδιστες αποβάσεις Τούρκων στην Κύπρο) θα τα απορρίψουμε!
Έχω γνωρίσει στην περιοχή αυτή (Δυτική Όχθη) μερικούς Έλληνες και έχω ακούσει ιστορίες για σπίτια τους που είχαν και χάθηκαν το 1947-1948, οικογένειες που χωρίστηκαν επειδή το συρματόπλεγμα που μπήκε στις εχθροπραξίες και ιδιαίτερα στην Ανακωχή χώρισε μάνα από το παιδί, γυναίκα από τον άνδρα της, παππούδες από εγγόνια. Επίσης έχω συναντήσει και λίγους Έλληνες στο Αμμάν που προέρχονταν από τα Ιεροσόλυμα (συνοικία Καταμών) που έχασαν τα σπίτια τους.deCaritaine έγραψε: 30 Ιουν 2018, 21:25 Δεν το γνωρίζω το θέμα για τους Έλληνες της Παλαιστίνης (1947-1948). Με χαρά να το διαβάσω αν έχεις σχετικό υλικό.
Όμως δυσκολεύομαι να βρω στοιχεία, ίσως επειδή οι Έλληνες ακολουθούσαν τις κινήσεις των Αράβων, επομένως και τη μοίρα των τελευταίων, γι αυτό και φαίνεται πως η Ιστορία της περιοχής δεν τους έγραψε χωριστά. Τώρα διακρίνονται σε θρησκευτικές γιορτές, π.χ. Ανάσταση στον Πανάγιο Τάφο και στα μαγαζάκια γύρω του που αναρτούν Ελληνικές σημαίες κατά τον Επιτάφιο και την Ανάσταση (γύρω από τον Πανάγιο Τάφο) και τις ελάχιστες αφίσες που έχουν για να δείξουν τη σχέση τους την Ελλάδα (ακόμα και παλιές προεκλογικές).
Εσύ σαν καλός Ιστορικός πως θα το ερευνούσες το θέμα;
- deCaritaine
- Μέλη που αποχώρησαν
Δεν είμαι ιστορικός, χομπίστας είμαι. Πάντως στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων υπάρχει ολόκληρη ελληνική συνοικία με ξενώνες κλπ. Οταν είχα πάει περπατούσα ένα Σάββατο, νέκρα στους δρόμους λόγω αργίας και μας είχε τσιμπήσει εκεί ένας ντόπιος που άκουσε τα ελληνικά και μας ξεναγούσε πίσω από κάτι αμπάρες, σε δωμάτια κλπ όλα δικά μας λέει του Πατριαρχείου. Τον ευχαριστήσαμε αλλά έχουμε δωματια στο ξενοδοχείο κλπ. Γενικά μου βγάζουν μια μιζέρια όλα αυτα τα ορθόδοξα προσκυνηματα, δεν είμαι καθόλου θρήσκος. Επίσης μεσα στην έρημο της Ιουδαίας έχει διάφορα ξεκαρφωτα ελληνικα μοναστήρια με σημαίες. Πάνω από την Ιεριχώ επίσης θυμάμαι ένα καλό. Τώρα γιατί έφυγαν οι πολλοί Ελληνες της πόλης επι Ισραήλ δεν ξέρω. Τι δουλειές έκαναν εκεί; Μαγαζάκια και περί το Πατριαρχείο υποθέτω. Οσο έχει προσκυνητές, θα είχαν δουλειές, σε εμπόλεμες περιοδους μετά την ιδρυση του Ισραήλ θα αναζητούσαν ασφάλεια αλλού. Προσωπική εκτίμηση.NikosVy έγραψε: 30 Ιουν 2018, 21:43Έχω γνωρίσει στην περιοχή αυτή (Δυτική Όχθη) μερικούς Έλληνες και έχω ακούσει ιστορίες για σπίτια τους που είχαν και χάθηκαν το 1947-1948, οικογένειες που χωρίστηκαν επειδή το συρματόπλεγμα που μπήκε στις εχθροπραξίες και ιδιαίτερα στην Ανακωχή χώρισε μάνα από το παιδί, γυναίκα από τον άνδρα της, παππούδες από εγγόνια. Επίσης έχω συναντήσει και λίγους Έλληνες στο Αμμάν που προέρχονταν από τα Ιεροσόλυμα (συνοικία Καταμών) που έχασαν τα σπίτια τους.deCaritaine έγραψε: 30 Ιουν 2018, 21:25 Δεν το γνωρίζω το θέμα για τους Έλληνες της Παλαιστίνης (1947-1948). Με χαρά να το διαβάσω αν έχεις σχετικό υλικό.
Όμως δυσκολεύομαι να βρω στοιχεία, ίσως επειδή οι Έλληνες ακολουθούσαν τις κινήσεις των Αράβων, επομένως και τη μοίρα των τελευταίων, γι αυτό και φαίνεται πως η Ιστορία της περιοχής δεν τους έγραψε χωριστά. Τώρα διακρίνονται σε θρησκευτικές γιορτές, π.χ. Ανάσταση στον Πανάγιο Τάφο και στα μαγαζάκια γύρω του που αναρτούν Ελληνικές σημαίες κατά τον Επιτάφιο και την Ανάσταση (γύρω από τον Πανάγιο Τάφο) και τις ελάχιστες αφίσες που έχουν για να δείξουν τη σχέση τους την Ελλάδα (ακόμα και παλιές προεκλογικές).
Εσύ σαν καλός Ιστορικός πως θα το ερευνούσες το θέμα;
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι διαφορετική υπόθεση. Όλος ο κλήρος είναι Έλληνες της Ελλάδας ή της Διασποράς αλλά όχι της Παλαιστίνης. Έτσι και οι ξενώνες του Πατριαρχείου έχουν ελληνικές σημαίες και ελληνικό χρώμα, αλλά μέχρι εκεί. Είχα δει και στο Ίντερνετ ένα Σωματείο Ελλήνων "Μακεδονία" (κάπως έτσι το θυμάμαι) αλλά όλα αυτά είναι τρεις και ο κούκος. Οι περιοχές που ήσαν οι Έλληνες (Καταμών) ήταν εμπόλεμη ζώνη. O Glubb Pacha από την Ιορδανία με τη θωρακισμένη του ταξιαρχία ήθελε ανοιχτό χώρο όπως ήταν η περιοχή Καταμών, ενώ μέσα στην παλιά πόλη με τα σπίτια φτιαγμένα με σκληρότατη πέτρα Ιεροσολύμων, δεν είχε δυνατότητα να αναπτυχθεί και έπρεπε να ξοδεύει πολλά πυρομαχικά για να ανοίγει πλατώματα. Δεν ξέρω αν τους Έλληνες τους έβαζαν ξεχωριστά ως εθνότητα οι Βρετανοί στην περίοδο που είχαν υπό Εντολή της Παλαιστίνη. Γενικά νομίζω ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε βιβλιογραφία για αυτό το θέμα, μια και δεν υπήρξε ποτέ στην νεότερη ιστορία πρακτική αξία διάκρισης ελληνικών οικογενειών από αραβικές της Παλαιστίνης ή ακόμα πιο πριν της υπό οθωμανική κυριαρχία περιοχής.deCaritaine έγραψε: 30 Ιουν 2018, 22:04 Πάντως στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων υπάρχει ολόκληρη ελληνική συνοικία με ξενώνες κλπ. Οταν είχα πάει περπατούσα ένα Σάββατο, νέκρα στους δρόμους λόγω αργίας και μας είχε τσιμπήσει εκεί ένας ντόπιος που άκουσε τα ελληνικά και μας ξεναγούσε πίσω από κάτι αμπάρες, σε δωμάτια κλπ όλα δικά μας λέει του Πατριαρχείου. Τον ευχαριστήσαμε αλλά έχουμε δωματια στο ξενοδοχείο κλπ. Γενικά μου βγάζουν μια μιζέρια όλα αυτα τα ορθόδοξα προσκυνηματα, δεν είμαι καθόλου θρήσκος. Επίσης μεσα στην έρημο της Ιουδαίας έχει διάφορα ξεκαρφωτα ελληνικα μοναστήρια με σημαίες. Πάνω από την Ιεριχώ επίσης θυμάμαι ένα καλό. Τώρα γιατί έφυγαν οι πολλοί Ελληνες της πόλης επι Ισραήλ δεν ξέρω. Τι δουλειές έκαναν εκεί; Μαγαζάκια και περί το Πατριαρχείο υποθέτω. Οσο έχει προσκυνητές, θα είχαν δουλειές, σε εμπόλεμες περιοδους μετά την ιδρυση του Ισραήλ θα αναζητούσαν ασφάλεια αλλού. Προσωπική εκτίμηση.
Πριν δύο χρόνια είχα συναντήσει ένα ξενοδόχο στην Κάλυμνο ο οποίος, οικογενειακής καταγωγής Καλύμνου, είχε γεννηθεί στην Γάζα σε στρατόπεδο προσφύγων και είχε πάρει Βρετανικής έκδοσης "Παλαιστινιακό Διαβατήριο" το οποίο μου έδειξε.