!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Πες τε μου ΕΝΑ (1) συγκεκριμένο λόγο που τα μνημόνια είναι κακό πράγμα.

Η πολιτική στην Ελλάδα. Νέα, προτάσεις, κριτικές και σχόλια.
Άβαταρ μέλους
break
Phorum.gr user: break

Re: Πες τε μου ΕΝΑ (1) συγκεκριμένο λόγο που τα μνημόνια είναι κακό πράγμα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από break »

perseus έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 08:23 Ασε τα περι τιμιοτητος εδυ ,πες μου πως η ισλανδια εριξε υο εξωτετικο της χρεος απο 950% το 2008 σε 80% φετος
Συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Το εξωτερικό χρέος δεν είναι το χρέος του κράτους. Λάθος νούμερα κοιτάς. Το δημόσιο χρέος σε ενδιαφέρει.
Άβαταρ μέλους
perseus
Phorum.gr user: Perseus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus »

axilmar έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 10:45
perseus έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 10:37
axilmar έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 10:13

Το κούρεψε. Έχασαν πολλοί λεφτά. Αλλά τα ποσά ήταν πολύ πιο μικρά από τα δικά μας.

Σειρά σου τώρα: ποιος θα μας δάνειζε λεφτά για να έχουμε εισαγωγές σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας; Υπενθύμιση ότι θα χρειαζόμασταν 30 φορές περισσότερα δανεικά από ότι η ισλανδια.

Επίσης πρέπει να απαντήσεις στο πώς θα εφαρμόζονταν η λύση του διαχωρισμού των τραπεζών σε καλές και καλές στην περίπτωση του ελληνικού κράτους.
Για την οικονομια της ισλανδιας ηταν τεράστιο το ποσό, αναγκαστηκα το βούλωσαν , ετσι και σε μας θα επιναν το πικρο ποτηρι.
Τα ποσα για τις εισαγωγες που θα χρειαζονταν θα βρισκοταν (οπως βρεθηκαν και για την Ισλανδία).
Φαντασου να μην υπηεχε και το παραδειγμα της ισλανδιας τι.θα λεγατε.
Πως ακριβως θα επιναν και με εμας το πικρο ποτηρι; το εξωτερικο χρεος της Ισλανδιας ηταν 50 δις, και κουρεψαν ενα μερος απο αυτο. Το δικο μας PSI ηταν 100 δις και παλι δεν ηταν τιποτα!

Απο που θα βρισκονταν οπως με την Ισλανδια; να τεκμηριωσεις την αποψη σου: ποιος θα μας δανειζε και ποσα.
Ασε τα υποθετικα ,πες μου πως η ισλανδια απο 120 δις ευρω επεσε στα 12 χωρις να πεθανουν ολοι.
Άβαταρ μέλους
perseus

break έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 11:22
perseus έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 08:23 Ασε τα περι τιμιοτητος εδυ ,πες μου πως η ισλανδια εριξε υο εξωτετικο της χρεος απο 950% το 2008 σε 80% φετος
Συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Το εξωτερικό χρέος δεν είναι το χρέος του κράτους. Λάθος νούμερα κοιτάς. Το δημόσιο χρέος σε ενδιαφέρει.
Γιατι ρε φιλε να με ενδιαφετει το δημοσιο χρεος ?
Άβαταρ μέλους
foscilis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis »

Γιατί αυτό είναι που έχει εξουσία το κράτος να σου πάρει το σπίτι για να το ξεπληρώσει. Βασικά έχει αυτό ακριβώς το πράγμα σαν εγγύηση.
Άβαταρ μέλους
foscilis

perseus έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 11:52 Ασε τα υποθετικα ,πες μου πως η ισλανδια απο 120 δις ευρω επεσε στα 12 χωρις να πεθανουν ολοι.
Η Ισλανδία είχε τράπεζες που έταζαν εξωφρενικά επιτόκια με αποτέλεσμα η μισή Βόρεια Ευρώπη να βάλει τα λεφτά της εκεί. Οι τραπεζίτες τα έκαναν σκατά και τα λεφτά χάθηκαν, οι δε τράπεζες έσκασαν και έκλεισαν. Στα χαρτιά όμως "η χώρα" βρέθηκε να τα χρωστάει στους έξω με την έννοια ότι το κράτος ήταν εγγυητής για τις καταθέσεις, από τις οποίες το 90% ανήκε σε άτομα έξω. Το κράτος είπε "δεν είστε με τα καλά σας που επειδή η Μπγιορκ έφαγε τα λεφτά του Τζον Σμιθ θα πρέπει εγώ να κόψω τον κώλο μου να τα βρω" και πράγματι έληξε η ιστορία με μοναδικούς δυσαρεστημένους τη Μπγιορκ (που πήγε φυλακή) και τον Τζον Σμιθ (που έχασε τις καταθέσεις του).

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν καθόλου η ίδια. Το κράτος είχε δανειστεί και δανειζόταν, για να πληρώνει τον κοσμάκη. Μεταξύ άλλων είχε δανειστεί και από τις τράπεζες αλλά αυτό δεν ήταν καν το σημαντικότερο από τα προβλήματά του (αν και ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τις ίδιες τις τράπεζες όπως και για όλους τους άλλους που τους χρώσταγε, see below)

Σε αντίθεση με την Ισλανδία:
1) Υπήρχε κρατικός δανεισμός, αυτός ήταν η αιτία του όλου προβλήματος. Η Ισλανδία ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ για να ξεχρεώσει τις τράπεζες. Η Ελλάδα ήταν ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ δανεισμένη. Σαν ελληνικό κράτος, με την υπογραφή της, όχι σαν στατιστική (δανείζεσαι εσύ 5000 από κάποιον Γερμανό και αυτά προσμετρώνται στο συνολικό εξωτερικό χρέος της χώρας αλλά αποτελούν μόνο δικό σου πρόβλημα).
2) Ο δανεισμός αυτός αφορούσε πράγματα που πήγαιναν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Η "συμμορία" ήταν όλη η χώρα, όχι πέντε τραπεζίτες.
3) Οι τράπεζες ήταν απλά ένας από τους πολλούς που είχαν δανείσει στη συμμορία. Ένας άλλος ήταν τα ίδια τα μέλη της συμμορίας (ο κοσμάκης) που είχαν δανείσει τους ίδιους τους τους εαυτούς εξ ου και η κλάψα ακόμα και δέκα χρόνια μετά για τα PSI και τα Μιεσάι. Μειώθηκε το χρέος 50% και οι μόνοι που μας ζμπαραλιάζουν ακόμα τα αρχίδια για αυτό το πράγμα είναι οι συνταξιούχοι και οι κάτοχοι ομολόγων. Όχι τίποτα εβραίοι τοκογλύφοι στην άλλη άκρη του κόσμου, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της διπλανής πόρτας που η ευημερία τους εξαρτιόταν από το να τους πληρώνει τόκους το δημόσιο. Σταμάτησε η χώρα να μπαίνει μέσα 30 δισεκατομμύρια το χρόνο και οι μόνοι που ΑΚΟΜΑ γκρινιάζουν για αυτό είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που μειώθηκε ο μισθός τους και όλοι οι κάτοικοι που αυξήθηκαν οι φόροι τους.
Άβαταρ μέλους
nik_killthemall

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik_killthemall »

foscilis έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 12:15
perseus έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 11:52 Ασε τα υποθετικα ,πες μου πως η ισλανδια απο 120 δις ευρω επεσε στα 12 χωρις να πεθανουν ολοι.
Η Ισλανδία είχε τράπεζες που έταζαν εξωφρενικά επιτόκια με αποτέλεσμα η μισή Βόρεια Ευρώπη να βάλει τα λεφτά της εκεί. Οι τραπεζίτες τα έκαναν σκατά και τα λεφτά χάθηκαν, οι δε τράπεζες έσκασαν και έκλεισαν. Στα χαρτιά όμως "η χώρα" βρέθηκε να τα χρωστάει στους έξω με την έννοια ότι το κράτος ήταν εγγυητής για τις καταθέσεις, από τις οποίες το 90% ανήκε σε άτομα έξω. Το κράτος είπε "δεν είστε με τα καλά σας που επειδή η Μπγιορκ έφαγε τα λεφτά του Τζον Σμιθ θα πρέπει εγώ να κόψω τον κώλο μου να τα βρω" και πράγματι έληξε η ιστορία με μοναδικούς δυσαρεστημένους τη Μπγιορκ (που πήγε φυλακή) και τον Τζον Σμιθ (που έχασε τις καταθέσεις του).

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν καθόλου η ίδια. Το κράτος είχε δανειστεί και δανειζόταν, για να πληρώνει τον κοσμάκη. Μεταξύ άλλων είχε δανειστεί και από τις τράπεζες αλλά αυτό δεν ήταν καν το σημαντικότερο από τα προβλήματά του (αν και ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τις ίδιες τις τράπεζες όπως και για όλους τους άλλους που τους χρώσταγε, see below)

Σε αντίθεση με την Ισλανδία:
1) Υπήρχε κρατικός δανεισμός, αυτός ήταν η αιτία του όλου προβλήματος. Η Ισλανδία ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ για να ξεχρεώσει τις τράπεζες. Η Ελλάδα ήταν ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ δανεισμένη. Σαν ελληνικό κράτος, με την υπογραφή της, όχι σαν στατιστική (δανείζεσαι εσύ 5000 από κάποιον Γερμανό και αυτά προσμετρώνται στο συνολικό εξωτερικό χρέος της χώρας αλλά αποτελούν μόνο δικό σου πρόβλημα).
2) Ο δανεισμός αυτός αφορούσε πράγματα που πήγαιναν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Η "συμμορία" ήταν όλη η χώρα, όχι πέντε τραπεζίτες.
3) Οι τράπεζες ήταν απλά ένας από τους πολλούς που είχαν δανείσει στη συμμορία. Ένας άλλος ήταν τα ίδια τα μέλη της συμμορίας (ο κοσμάκης) που είχαν δανείσει τους ίδιους τους τους εαυτούς εξ ου και η κλάψα ακόμα και δέκα χρόνια μετά για τα PSI και τα Μιεσάι. Μειώθηκε το χρέος 50% και οι μόνοι που μας ζμπαραλιάζουν ακόμα τα αρχίδια για αυτό το πράγμα είναι οι συνταξιούχοι και οι κάτοχοι ομολόγων. Όχι τίποτα εβραίοι τοκογλύφοι στην άλλη άκρη του κόσμου, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της διπλανής πόρτας που η ευημερία τους εξαρτιόταν από το να τους πληρώνει τόκους το δημόσιο. Σταμάτησε η χώρα να μπαίνει μέσα 30 δισεκατομμύρια το χρόνο και οι μόνοι που ΑΚΟΜΑ γκρινιάζουν για αυτό είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που μειώθηκε ο μισθός τους και όλοι οι κάτοικοι που αυξήθηκαν οι φόροι τους.
Εύγε μαν. Τέλεια ανάλυση ! Κλίνω ταπεινά το γόνυ !
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.
Άβαταρ μέλους
break

perseus έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 11:57 Γιατι ρε φιλε να με ενδιαφετει το δημοσιο χρεος ?
Γιατί σε αυτό αναφέρεσαι. Οταν λες ότι η τάδε χώρα χρεοκόπησε και μπήκε σε μνημόνια και της κούρεψαν το χρέος κλπ στο δημόσιο χρέος αναφέρεσαι.

Ενώ αναφέρεσαι λοιπόν στο δημόσιο χρέος παραθέτεις νούμερα για το εξωτερικό που είναι τελείως άλλη ποσότητα. Καμία σχέση.
Άβαταρ μέλους
break

Το δημόσιο χρέος της Ισλανδίας ανέβηκε όταν το κράτος μεσολάβησε να σώσει τις τράπεζες. Αλλά δεν πήγε 900% που γράφεις. Κάπου πάνω από 100% πήγε αν θυμάμαι. Οπως και να έχει δεν γίνεται να συγκρίνεις εξωτερικό της Ισλανδίας με δημόσιο της Ελλάδας. Δεν υπάρχει κανένα μέτρο σύγκρισης πουθενά. Μήλα με πορτοκάλια.
Άβαταρ μέλους
perseus

Ποια η διαφορά εαν ο τραπεζίτης Μπιορναρσον έφαγε τα λεφτα των δανειστων απο το Καραμανλη?

Υποχρεωσε κανενας τον καθε επενδυτη να επενδυσει τα λεφτα του?
Άβαταρ μέλους
perseus

break έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 12:57 Το δημόσιο χρέος της Ισλανδίας ανέβηκε όταν το κράτος μεσολάβησε να σώσει τις τράπεζες. Αλλά δεν πήγε 900% που γράφεις. Κάπου πάνω από 100% πήγε αν θυμάμαι. Οπως και να έχει δεν γίνεται να συγκρίνεις εξωτερικό της Ισλανδίας με δημόσιο της Ελλάδας. Δεν υπάρχει κανένα μέτρο σύγκρισης πουθενά. Μήλα με πορτοκάλια.
Δεν το γράφω εγω στο ίντερνετ το βρηκα 948%
talaipwros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από talaipwros »

το δημοσιο χρεος του Λουξεμβουργου ειναι 21% του GDP

το εξωτερικο χρεος του Λουξεμβουργου ειναι 5,633.2 % του GDP
Άβαταρ μέλους
break

perseus έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 13:14 Δεν το γράφω εγω στο ίντερνετ το βρηκα 948%
Μα δεν σου είπα ότι είναι λάθος επειδή έπρεπε να είναι άλλος αριθμός. Σου είπα ότι είναι λάθος επειδή είναι αναφέρεται σε άλλη ποσότητα.

Σαν να συγκρίνεις δύο άτομα και στο ένα να μετράς ύψος και στο άλλο να μετράς βάρος. Το ότι τα νούμερα που μέτρησες είναι σωστά και στις δυο περιπτώσεις δεν λέει τίποτα. Πάλι λάθος κάνεις.

Δεν γίνεται να βάζεις εξωτερικό για την Ιρλανδία και δημόσιο για την Ελλάδα και να κάνεις σύγκριση. Πέρα από όλους τους άλλους λόγους που δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ τους.
Άβαταρ μέλους
foscilis

perseus έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 13:12 Ποια η διαφορά εαν ο τραπεζίτης Μπιορναρσον έφαγε τα λεφτα των δανειστων καταθετών απο το Καραμανλη?
Πρώτον ο τραπεζίτης δεν έφαγε κάτι. Ο Καραμανλής τα έφαγε.

Δευτερον δεν είναι μια τράπεζα στου διαόλου τη μάνα αλλά στη χώρα. Οι τράπεζες όσο απίστευτο και αν σου φαίνεται χρειάζονται για να λειτουργεί η οικονομία, δεν είναι ό,τι καλύτερο να εξαφανιστεί η Αλφα Μπανκ στα καλά καθούμενα.

Τρίτον ο Καραμανλής δεν τα πέταξε όπου ήθελε αλλά ουσιαστικά έδινε στους κατοίκους της χώρας περισσότερα λεφτά απ' όσα θα δικαιολογούσαν οι φόροι τους.

Στην πραγματικότητα αυτό και μόνο αυτό ήταν που πόνεσε με τα μνημόνια (η αύξηση των φόρων και η μείωση των παροχών ώστε αυτά τα δύο να αντιστοιχούν το ένα στο άλλο). Τράπεζες και τέτοια ήταν εντελώς δευερεύοντα για τον κόσμο. Ο κόσμος ήθελε να συνεχίσει να πληρώνει λίγα και να παίρνει πολλά και υπέφερε που αυτό σταμάτησε. Μόνο που αυτό θα σταμάταγε έτσι κι αλλιώς. Όπως ακριβώς έπαψαν οι τράπεζες της Ισλανδίας να δουλεύουν όπως δούλευαν, έτσι έπαψαν και οι Έλληνες να δουλεύουν όπως δούλευαν.

Η διαφορά λοιπόν είναι ότι ενώ αυτό χάλασε από πλευράς Ισλανδίας μόνο τον τραπεζίτη (γιατί ΑΥΤΟΣ κέρδιζε από τη φούσκα), στην Ελλάδα χάλασε δέκα εκατομμύρια άτομα (γιατί ΑΥΤΟΙ κέρδιζαν από τη φούσκα).
sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp »

BlastFromThePast έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 10:20
sharp έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 08:39
Και σού απαντάν δεν δέχομαι όπως κάνουν με την Αργεντινή. Ξέρεις πόσο καλά περνάνε εκεί κάτω, εδώ και δεκαετίες;
Μόνο που δέχτηκαν.
Argentina Creditors Present New Offer as Differences Remain
https://www.bloomberg.com/news/articles ... ces-remain

Κι η Ελλάδα έκανε κούρεμα και καλύτερο της Αργεντινής. Εκείνοι παιδεύονται δεκαετίες τώρα με πολύ χαμηλό βιωτικό επίπεδο.
BlastFromThePast

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από BlastFromThePast »

sharp έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 16:50
BlastFromThePast έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 10:20
sharp έγραψε: 03 Ιούλ 2020, 08:39
Και σού απαντάν δεν δέχομαι όπως κάνουν με την Αργεντινή. Ξέρεις πόσο καλά περνάνε εκεί κάτω, εδώ και δεκαετίες;
Μόνο που δέχτηκαν.
Argentina Creditors Present New Offer as Differences Remain
https://www.bloomberg.com/news/articles ... ces-remain

Κι η Ελλάδα έκανε κούρεμα και καλύτερο της Αργεντινής. Εκείνοι παιδεύονται δεκαετίες τώρα με πολύ χαμηλό βιωτικό επίπεδο.
Εγώ λέω για την αναδιάρθρωση μετά το 2001 που έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Αυτή είναι καινούρια. Ψωμοτύρι το χουν άλλες χώρες όπως βλέπεις. Και στο λινκ που έβαλες για να δείξεις ότι "δεν δέχονται", οι ομολογιούχοι λένε ότι δέχονται μέχρι και 44-46% ενώ η κυβέρνηση θέλει 50%. Στα πρόθυρα συμφωνίας δλδ. Ούτε καν το διάβασες;

Η Ελλάδα έκανε κούρεμα όταν ομόλογα είχαν μόνο οι ελληνικές τράπεζες, τις οποίες δανείστηκε για να ανακεφαλαιοποιήσει. Γι' αυτό και η παγκόσμια πρωτοτυπία, χώρα που "χρεοκόπησε" να καταλήγει με χρέος 200% του ΑΕΠ.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εσωτερική Πολιτική”