!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Σκοπιανοί: Βούλγαροι, Σέρβοι ή Μακεδόνες;
Re: Σκοπιανοί: Βούλγαροι, Σέρβοι ή Μακεδόνες;
Δεν έχω ψάξει το θέμα στην λεπτομέρειά του αλλά θα εκφέρω μια γνώμη βασισμένη σε γενικά στοιχεία.
Κατα την γνώμη μου, εθνολογικά είναι κατα βάση Βούλγαροι με αρκετή επίδραση από τους Σέρβους λόγω γειτνίασης και κατά περιόδους κοινής ιστορίας.
Δεν ξέρω αν είναι γνωστό στους περισσότερους αλλά ο Σαμουήλ και οι 10.000 τυφλοί και μονόφθαλμοι ήταν εκεί και οχι στην σημερινή Βουλγαρία. Για εμένα όταν διδασκόμουν βυζαντινή ιστορία στο σχολείο δεν ήταν σαφές αυτό. Νόμιζα οτι οι Βούλγαροι ήταν στην Βουλγαρία. Αργότερα συνειδητοποίησα οτι όλα αυτά τα μέρη που διαβάζουμε στο έπος της Πηνελόπης Δέλτα, Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου, Πρίλεπος, Αχρίδα κλπ. ήταν στην περιοχή εκείνη και όχι στην σημερινή Βουλγαρία. Υπήρχαν δύο κέντρα των Βουλγάρων, ένα ήταν στην βόρεια σημερινή Βουλγαρία, Πλίσκα/Πρεσλάβα και το άλλο ήταν στην Οχρίδα/Πρίλεπο στην σημερινή Β.Μακεδονία.
Μια άλλη διαφοροποίση των δυο Βουλγαριών του Μεσαίωνα είναι οτι στην μέν περιοχή που μετεξελίχθηκε σε σημερινή Βουλγαρία δεν έφτασαν οι Σέρβοι ενώ η περιοχή που σήμερα είναι η Β.Μακεδονία κατελήφθη από τους Σέρβους το 1300 επί ηγεμόνα Στεφάνου Ντουσάν, οι οποίοι ενδεχομενως να αποίκησαν τα βουλγαρικά χωριά. Δεν το γνωρίζω, κάνω μια υπόθεση. Άρα οι της Β.Μακεδονίας είναι ίσως Σερβοβούλγαροι σέ ένα ποσοστό.
Άλλο σημαντικό ερώτημα εθνολογίας.
Τί απέγιναν οι πληθυσμοί που ζούσαν στην περιοχή της Β.Μακεδονίας (Δαρδανία) πριν κατέβουν οι Σλάβοι είναι ένα ερώτημα. Αφομοιώθηκαν από τους Σλάβους, πιέστηκαν προς τον νότο ή εξολοθρεύτηκαν από τις αλλεπάλληλες επιδρομές διαφόρων βαρβαρικών φύλων ή και τα 3 μαζί σε διαφορετικό βαθμό; Αν παίχτηκε αφομοίωση τότε υπάρχει και κάποιο στοιχείο εντοπιότητας το οποίο ενδεχομένως εξηγεί γιατί οι Σκοπιανοί και οι Σέρβοι δεν έχουν ίδια φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά όπως οι Πολωνοί. Παρόλα αυτά βέβαια αρκετοί σλαβόφωνοι της Β.Μακεδονίας αλλά και αλλού έχουν ξεκάθαρες βόρειοευρωπαϊκές φυσιογνωμίες.
Η οποιαδήποτε συσχέτιση με Μακεδόνες είναι αστεία κατά την γνώμη μου. Η Μακεδονία ήταν πολύ πιο νότια. (εκτός απο το κομμάτι Στόβοι και πρός τον νότο)
Κατα την γνώμη μου, εθνολογικά είναι κατα βάση Βούλγαροι με αρκετή επίδραση από τους Σέρβους λόγω γειτνίασης και κατά περιόδους κοινής ιστορίας.
Δεν ξέρω αν είναι γνωστό στους περισσότερους αλλά ο Σαμουήλ και οι 10.000 τυφλοί και μονόφθαλμοι ήταν εκεί και οχι στην σημερινή Βουλγαρία. Για εμένα όταν διδασκόμουν βυζαντινή ιστορία στο σχολείο δεν ήταν σαφές αυτό. Νόμιζα οτι οι Βούλγαροι ήταν στην Βουλγαρία. Αργότερα συνειδητοποίησα οτι όλα αυτά τα μέρη που διαβάζουμε στο έπος της Πηνελόπης Δέλτα, Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου, Πρίλεπος, Αχρίδα κλπ. ήταν στην περιοχή εκείνη και όχι στην σημερινή Βουλγαρία. Υπήρχαν δύο κέντρα των Βουλγάρων, ένα ήταν στην βόρεια σημερινή Βουλγαρία, Πλίσκα/Πρεσλάβα και το άλλο ήταν στην Οχρίδα/Πρίλεπο στην σημερινή Β.Μακεδονία.
Μια άλλη διαφοροποίση των δυο Βουλγαριών του Μεσαίωνα είναι οτι στην μέν περιοχή που μετεξελίχθηκε σε σημερινή Βουλγαρία δεν έφτασαν οι Σέρβοι ενώ η περιοχή που σήμερα είναι η Β.Μακεδονία κατελήφθη από τους Σέρβους το 1300 επί ηγεμόνα Στεφάνου Ντουσάν, οι οποίοι ενδεχομενως να αποίκησαν τα βουλγαρικά χωριά. Δεν το γνωρίζω, κάνω μια υπόθεση. Άρα οι της Β.Μακεδονίας είναι ίσως Σερβοβούλγαροι σέ ένα ποσοστό.
Άλλο σημαντικό ερώτημα εθνολογίας.
Τί απέγιναν οι πληθυσμοί που ζούσαν στην περιοχή της Β.Μακεδονίας (Δαρδανία) πριν κατέβουν οι Σλάβοι είναι ένα ερώτημα. Αφομοιώθηκαν από τους Σλάβους, πιέστηκαν προς τον νότο ή εξολοθρεύτηκαν από τις αλλεπάλληλες επιδρομές διαφόρων βαρβαρικών φύλων ή και τα 3 μαζί σε διαφορετικό βαθμό; Αν παίχτηκε αφομοίωση τότε υπάρχει και κάποιο στοιχείο εντοπιότητας το οποίο ενδεχομένως εξηγεί γιατί οι Σκοπιανοί και οι Σέρβοι δεν έχουν ίδια φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά όπως οι Πολωνοί. Παρόλα αυτά βέβαια αρκετοί σλαβόφωνοι της Β.Μακεδονίας αλλά και αλλού έχουν ξεκάθαρες βόρειοευρωπαϊκές φυσιογνωμίες.
Η οποιαδήποτε συσχέτιση με Μακεδόνες είναι αστεία κατά την γνώμη μου. Η Μακεδονία ήταν πολύ πιο νότια. (εκτός απο το κομμάτι Στόβοι και πρός τον νότο)
Οι Σέρβοι πάντως τους διεκδικούν και αυτοί ως δικούς τουςPsekasma έγραψε: 20 Ιουν 2020, 02:46 Δεν έχω ψάξει το θέμα στην λεπτομέρειά του αλλά θα εκφέρω μια γνώμη βασισμένη σε γενικά στοιχεία.
Λογικό, διότι κατά την γνώμη μου, Σερβοβούλγαροι είναι.sman5 έγραψε: 20 Ιουν 2020, 18:16Οι Σέρβοι πάντως τους διεκδικούν και αυτοί ως δικούς τουςPsekasma έγραψε: 20 Ιουν 2020, 02:46 Δεν έχω ψάξει το θέμα στην λεπτομέρειά του αλλά θα εκφέρω μια γνώμη βασισμένη σε γενικά στοιχεία.
Δηλαδή έχουν κοινά στοιχεία και με τους Βούλγαρους και με τους Σέρβους.
Στην Ισπανία υπάρχουν οι Καταλανοί. Αυτοί είναι κάτι ανάμεσα σε Ισπανούς και Γάλλους. Εϊναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις ανάμεσα σε περιοχές που ομιλούνται γλώσσες της ίδιας γλωσσικής οικογένειας.
-
Δημοκράτης
Οι Σέρβοι και οι Ρώσοι είναι οι μόνοι που πιστεύουν στον πανσλαβισμο.Maejima έγραψε: 19 Ιουν 2020, 23:08 Οι Σλάβοι είναι ο προ-αιώνιος και παντοτινός εχθρός των Ελλήνων και της Ρωμιοσύνης, πάρτε το χαμπάρι. Δεν θα σταματήσουν ποτέ να ονειρεύονται την κάθοδο στις θερμές θάλασσες, ειδικά αφότου γευτήκαν το μέλι (βλέπε Συνθήκη Αγ. Στεφάνου).
Όσοι θεωρείτε τους Ρώσους και τους Σέρβους φίλους, πλανάστε οικτρά, ο Πανσλαβισμός τους ευθύνεται για τις μεγαλύτερες συμφορές που βρήκαν τη χώρα και το έθνος (ναί, και για τη Κύπρο και τη Μ.Ασιατική καταστροφή, αυτοί είναι οι βασικοί υπαίτιοι).
-
Δημοκράτης
Οι Σέρβοι διεκδικούν όλους τους σκλάβους ως δικούς τουςsman5 έγραψε: 20 Ιουν 2020, 18:16Οι Σέρβοι πάντως τους διεκδικούν και αυτοί ως δικούς τουςPsekasma έγραψε: 20 Ιουν 2020, 02:46 Δεν έχω ψάξει το θέμα στην λεπτομέρειά του αλλά θα εκφέρω μια γνώμη βασισμένη σε γενικά στοιχεία.
Και τους Βουλγαρους;Δημοκράτης έγραψε: 20 Ιουν 2020, 18:32Οι Σέρβοι διεκδικούν όλους τους σκλάβους ως δικούς τουςsman5 έγραψε: 20 Ιουν 2020, 18:16Οι Σέρβοι πάντως τους διεκδικούν και αυτοί ως δικούς τουςPsekasma έγραψε: 20 Ιουν 2020, 02:46 Δεν έχω ψάξει το θέμα στην λεπτομέρειά του αλλά θα εκφέρω μια γνώμη βασισμένη σε γενικά στοιχεία.
-
Δημοκράτης
Όχι αυτούς. Γενικά οι Βούλγαροι αντιμςτοπιζονται λίγο περίεργα από όλους τους Σλάβους εκτός ίσως από τους ρωσσους. Από φίλους εδφω Σέρβους Κροάτες σλοβακους ξέρω ότι τους βλέπουν κάπως σαν παρακατοανουςsman5 έγραψε: 20 Ιουν 2020, 18:38Και τους Βουλγαρους;
-
Δημοκράτης
Το οποίο είναι κάπως περίεργο αν σκεφτεις οτι η βουλγαρική αυτοκρατορία ήταν η 2η πιο πετυχημένη κρατική οντωτητα Σλάβων. Έστω κι αν οι Βούλγαροι δεν είναι καθαροί Σλάβοι
- dna replication
- Phorum.gr user: dna
έτσι, λίγο για τη χαρα του σπόρ, για να θυμηθούμε τα παλιά

Χριστιανοί Ορθόδοξοι ελληνικής καταγωγής που βουλγαροποιήθηκαν.sman5 έγραψε: 19 Ιουν 2020, 22:26 Έχουν ακουστεί πολλες θεωρείες για το συγκεκριμένο ζήτημα. Με ποια εθνικότητα σχετίζοται εθνολογικά οι σημερινοί κάτοικοι της Βορείου Μακεδονίας; Θα ήθελα σοβαρές απαντησεις και όχι τρολάρισμα.
Ordem e Progresso.
dna replication έγραψε: 20 Ιουν 2020, 18:50έτσι, λίγο για τη χαρα του σπόρ, για να θυμηθούμε τα παλιά
![]()
- Νταρνάκας
- Phorum.gr user: Νταρνάκας
Αρκεί να σκεφτείς ότι πριν από 100 χρόνια που οι περισσότεροι πρόγονοι των Σκοπιανών είχαν βουλγαρική εθνική συνείδηση, όταν ήθελαν να πουν ότι είναι Βούλγαροι χρησιμοποιούσαν τη σερβική λέξη για το "Βούλγαρος" κι όχι την αντίστοιχη βουλγάρικη. Στη γλώσσα τους, ο Βούλγαρος λέγεται "Μπούγκαριν" που είναι όμως σερβική λέξη, ενώ στα βουλγάρικα είναι "Μπόλγκαριν".Psekasma έγραψε: 20 Ιουν 2020, 02:46 Δεν έχω ψάξει το θέμα στην λεπτομέρειά του αλλά θα εκφέρω μια γνώμη βασισμένη σε γενικά στοιχεία.

Αυτό κάποιες φορές οδηγούσε σε κωμικές καταστάσεις, όπως αυτή:

Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 94 Απαντήσεις
- 2731 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Νετο Γκουερινο