ST48410 έγραψε: 06 Ιουν 2020, 20:42
Δεν είναι ακριβές. Παιδιά που τελειώνουν σοβαρό νηπιαγωγείο, ξέρουν και διαβάζουν. Δεν έχουν καμία σχέση με το τι μαθαίναμε εμείς πριν κάποιες δεκαετίες. Καθώς είναι πλέον υποχρεωτικά διετής η φοίτηση σε όλη τη χώρα, κάνουν πολλά. Πάρα πολλά.
Και ποιο το όφελος; Σε αυτές τις ηλικίες κάθε χρονιά έχει μεγάλη επίδραση στην ικανότητα του παιδικού εγκεφάλου να αφομοιώνει πράγματα. Το να να μάθεις σε ένα παιδί να διαβάζει πχ στα 4 θέλει πολύ κόπο, τη στιγμή που στα 6 τα "πιάνει" πολύ γρηγορότερα και καλύτερα.
Δηλαδή τι θα κερδίσει το παιδί αν προσπαθήσουμε να του μάθουμε κάτι νωρίτερα; 1 χρόνο από τη ζωή του; Όχι. Τίποτα δεν θα κερδίσει νομίζω.
Κρατάω φυσικά μια επιφύλαξη γιατί δεν ξέρω τι λένε οι ειδικοί. Εγώ απλά τη μαλακία μου γράφω, όπως αντιλαμβάνομαι τα πράγματα.
Επειδή ούτε εγώ είμαι ειδικός θα σου πω τη δικιά μου ανοησία. Ασχολούμαι κάπως με την μουσική. Εκεί είναι ευρέως αποδεκτό ότι αλλαγές που συντελούνται στον εγκέφαλο σε μικρές ηλικίες βοηθούν στην ανάπτυξη κάποιων ικανοτήτων που σε μεγαλύτερες ηλικίες γίνεται πολύ πιο δύσκολα και επίπονα. Ίσως και δεν γίνεται ποτέ. Είναι σπάνιο πχ το φαινόμενο που θα ξεκινήσει κάποιος μουσικό όργανο στα 50 και θα γίνει δεξιοτέχνης. Για να μη σου πω ότι και στα 15 να ξεκινήσει έχει πια τις πιθανότητες εναντίον του.
Για τη γλώσσα δεν ξέρω αν συμβαίνει το ίδιο. Συμβαίνει όμως κάτι άλλο που το βλέπουμε στα μωρά και μοιάζει σημαντικό. Δεν μαθαίνει το μωρό τη μητρική του γλώσσα με τον τρόπο που μαθαίνει ένας ενήλικας μια δεύτερη γλώσσα (μαθαίνοντας αποσπασματικά λεξιλόγιο, συντακτικό και γραμματική). Σχηματίζει μια συνολική γνώση για τον κώδικα καθώς του μιλάμε. Αν λοιπόν μπορείς σε μικρές ηλικίες να εκμεταλλευτείς λειτουργίες του εγκεφάλου για να γίνουν κάποια πράγματα πιο εύκολα και πιο γρήγορα, δεν βλέπω κάτι κακό.
η εκπαίδευση δεν είναι για να λέει ο καθένας την θεωρία του, ούτε ο τρόπος που μαθαίνουν οι άνθρωποι κάτι που δεν μελετάται πολλά χρόνια τώρα. Στην μουσική υπάρχουν κάποιες δεξιότητες που μετά τα 10 πολύ απλά δεν μπορείς να τις αποκτήσεις που έχουν σχέση με το "μουσικό αυτί". Κατά τα άλλα μπορείς να γίνεις κοριφέος σε οποιαδήποτε ηλικία. Σαφέστατα για να μάθεις κάποιο όργανο όπως το πιάνο που θέλει 10 χρόνια είναι πολύ πιο εύκολο να το μάθεις μικρός γιατί και χρόνο έχεις και την χώρο να το εντα΄ξεις ως συνήθεια. Για τις γλώσσες τώρα υπάρχει ένα παράθυρο ως προς το να αποκτήσεις την προφορά. Μετά κάπου τα 12 έχεις τελειώσει με το τι προφορές μπορείς να κάνεις και να ακούσεις. Αν αρχίσεις πχ να μαθαίνεις σήμερα Πολωνικά που έχουν 6-7 διαφορετικά τσ ως Έλληνας δεν θα καταλαβαίνεις καν ότι ο δάσκαλος σε λέει άλλους ήχους. Στα μαθήματα Ολλανδικών που έκανα από χόμπι επειδή έχουν κάτι μακρά και κάτι μισά φωνίεντα δεν καταλάβαινα καν ότι ο καθηγητής μου έλεγε κάτι άλλο από ότι έλεγα εγώ. Εκεί τελεειώνει καθε θέμα του να μάθεις μια γλώσσα. Σε γραμματικό, λεξικολογικό επίπεδο δεν υπάρχει κανένα θέμα να μάθεις μια γλώσσα στα 5 ή στα 25 ή στα 55. Υπάρχει πάλι θέμα του να το κάνεις συνήθεια και να το εντάξεις στην καθυμερινότητα σου. Δεδομένου τώρα το ότι το 5 χρονο δεν θα μεγαλώσει στο λονδίνο και τα αγγλικά του δεν θα του τα κάνει για τα επόμενα 10 χρόνια αγγλίδα από το μπάκινγαμ η πιθανότητα να αποκτήσει αγγλική προφορά είναι 0 και βασικά είναι άχρηστο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάς μια ξένη γλώσσα με προφορά. Κανένας δεν θα στην πει στο λονδίνο γιατί μιλάς με ελληνική προφορά.
Τα τελευταία 2 χρόνια ασχολήθηκα με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ολλανδίας. Τα παιδιά εδώ θεωρούνται τα πιο χαρούμενα της Ευρώπης. Και ενώ η εκπαίδευση έχει αρκετά θέματα γιατί οι Ολλανδοί σε σοβαρό ποσοστό δεν τελειώνουν κανονικό λύκειο και τους παρακαλάνε να σπουδάσουν γενικώς το σύστημα είναι πολύ καλυτερο από το ελληνικό. Δεν θα βρεις Ολλανδό που στα 18 του να είναι καμμένος από το διάβασμα. Δεν ξέρω πως ξεκίνησε η μαλακία στην ΕΛλάδα να θέλουμε το παιδί να μάθει να διαβάζει από 5, τώρα να αρχίσει να μαθαίνει και αγγλικά από τα 5, να έχει πάρει λόουερ στα 12, πτυχίο γαλλικών ή ισπανικών στα 14 κτλ Αυτά τα καραγκιοζηλίκια δεν θα τα βρεις πουθενά στην Ευρώπη. Φυσικά αν ρωτήσεις τον μέσο 30χρονο κάτοχο προφίσενσι στα αγγλικά και πτυχίου στα γαλλικά να σε μιλήσει πχ γαλλικά θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Όποια γνώση δεν χρησιμοποιείς την ξεχνάς και αποδεδειγμένα δεν έχει κανένα κέρδος αν την έμαθες από τα 5 ή τα 10
Δημοκράτης έγραψε: 06 Ιουν 2020, 21:42
Δεν ξέρω πως ξεκίνησε η μαλακία στην ΕΛλάδα να θέλουμε το παιδί να μάθει να διαβάζει από 5, τώρα να αρχίσει να μαθαίνει και αγγλικά από τα 5, να έχει πάρει λόουερ στα 12, πτυχίο γαλλικών ή ισπανικών στα 14 κτλ Αυτά τα καραγκιοζηλίκια δεν θα τα βρεις πουθενά στην Ευρώπη. Φυσικά αν ρωτήσεις τον μέσο 30χρονο κάτοχο προφίσενσι στα αγγλικά και πτυχίου στα γαλλικά να σε μιλήσει πχ γαλλικά θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Όποια γνώση δεν χρησιμοποιείς την ξεχνάς και αποδεδειγμένα δεν έχει κανένα κέρδος αν την έμαθες από τα 5 ή τα 10
Να σου πω πως το βλέπω εγώ. Στο νηπιαγωγείο ό,τι διδάσκεται, γίνεται μέσω παιχνιδιού και δραστηριοτήτων. Δεν πρόκειται να βάλεις στο παιδί έξτρα διάβασμα. Θα οργανώσεις μία δραστηριότητα που θα μάθει το αλφάβητο, μερικές λεξούλες ή φρασούλες, πχ να συστήνεται.
Δεδομένου ότι τα παιδιά εισάγονται στην ρομποτική, τους υπολογιστές από πολύ μικρές ηλικίες, ότι το υλικό που παρακολουθούν στην τηλεόραση οι γονείς έχει πολλά αγγλικά, ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές που τους περιστοιχίζουν έχουν επίσης αγγλικά, δεν θεωρώ κακή την γνώση της Αγγλικής. Δεν είμαι υπέρ του να μαθαίνουν τα παιδιά 4-5 γλώσσες. Έτσι όπως πάει η κατάσταση σε μερικά χρόνια θα έχουμε αυτόματους μεταφραστές με πολύ πιστές μεταφράσεις σε πραγματικό χρόνο στα κινητά μας. Δηλαδή αντί να μάθει ο κάθε νέος 4-5 γλώσσες, θεωρώ προτιμότερο να πάρει κάποιες γνώσεις προγραμματισμού πχ. Αλλά για τα αγγλικά δεν μπορώ να πω το ίδιο. Έχω 1-2 φίλους που δεν διαβάζουν και είναι πραγματικά μεγάλο πρόβλημα στη ζωή τους.
sylwia liako έγραψε: 06 Ιουν 2020, 21:20
Η εκμάθηση αγγλικών παρουσιάζει συχνά πολλά προβλήματα για τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων , ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες αποσπάται εύκολα. Δυστυχώς οι συνθήκες της τάξης συχνά δεν ευνοούν την συγκέντρωση και ο δάσκαλος αδυνατεί να βοηθήσει. Γι αυτό το λόγω συστήνετε εξατομικευμένο πρόγραμμα διδασκαλίας.
Τί σχέση έχει αυτό με τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο;
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!
Δημοκράτης έγραψε: 06 Ιουν 2020, 14:30
Η κεραμαιως και ο δενδιας πρέπει να πάρουν πόδι. Οι άνθρωποι είναι ηλιθιοι
Έχεις κάποιο συγκεκριμένο επιχείρημα κατά κάποιας πολιτικής που προωθεί η Κεραμέως στην παιδεία; Γιατί σε γενικές γραμμές ακολουθεί την κατεύθυνση που έδωσε προεκλογικά η ΝΔ και ψηφίστηκε γι' αυτήν (πχ ενίσχυση πρότυπων σχολείων, εξωστρέφειας των πανεπιστημίων κ.α, αν και προσωπικά περιμένω να δω αν θα επαναφέρει τα συμβούλια ιδρύματος για να της βάλω άριστα).
Το ότι είναι ηλιθια, δεν είναι θέμα πολιτικής. Όλος ο ερασιτεχνισμος στο θέμα κλειστά σχολεία, ημερομηνία εξετάσεων και ειδικά πανελλαδικών κτλ τώρα έσκασε και η μαλακια με τα αγγλικά στα νήπια. Η γυναίκα είναι βλαμμενη
Έγραψε ο Κάτων, ο επί των πάντων τιμητής!
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
zoltan έγραψε: 06 Ιουν 2020, 13:46
Στο νηπιαγωγείο τα νήπια δεν μαθαίνουν τίποτα. Νήπια είναι.
Δεν είναι ακριβές. Παιδιά που τελειώνουν σοβαρό νηπιαγωγείο, ξέρουν και διαβάζουν. Δεν έχουν καμία σχέση με το τι μαθαίναμε εμείς πριν κάποιες δεκαετίες. Καθώς είναι πλέον υποχρεωτικά διετής η φοίτηση σε όλη τη χώρα, κάνουν πολλά. Πάρα πολλά.
Και ποιο το όφελος; Σε αυτές τις ηλικίες κάθε χρονιά έχει μεγάλη επίδραση στην ικανότητα του παιδικού εγκεφάλου να αφομοιώνει πράγματα. Το να να μάθεις σε ένα παιδί να διαβάζει πχ στα 4 θέλει πολύ κόπο, τη στιγμή που στα 6 τα "πιάνει" πολύ γρηγορότερα και καλύτερα.
Δηλαδή τι θα κερδίσει το παιδί αν προσπαθήσουμε να του μάθουμε κάτι νωρίτερα; 1 χρόνο από τη ζωή του; Όχι. Τίποτα δεν θα κερδίσει νομίζω.
Κρατάω φυσικά μια επιφύλαξη γιατί δεν ξέρω τι λένε οι ειδικοί. Εγώ απλά τη μαλακία μου γράφω, όπως αντιλαμβάνομαι τα πράγματα.
Έχεις εμπειρίες από δίγλωσσα πιτσιρίκια;
Ή κεραμεως , την παρακολουθώ αναγκαστικά, είναι κουτσό άλογο. Δεν κάνει....
Επί εβδομάδες σε κάθε δήλωση της έλεγε διαφορετικά πράγματα. Με αποκορύφωμα που δήλωσε ότι πήρε πίσω την αύξηση των μαθητών στο τμήμα και τελικά είναι στο πολυνομοσχέδιο.
Πραγματικά έδειχνε την εντύπωση ότι ξυπνάω το πρωί σκέφτομαι κάτι και το πετάω.
Ολιγόστευαν οι σκύλοι,
και Αλλά εφώναζαν, Αλλά
και των Χριστιανών τα χείλη
φωτιά εφώναζαν, φωτιά.
hellegennes έγραψε: 06 Ιουν 2020, 13:06
Δηλαδή το ορθό είναι να μαθαίνουν τα παιδιά πακιστανικά στο νηπιαγωγείο, όχι αγγλικά.
Δεν κατάλαβες τι είπε.
Κάνε μου εσύ μια ελεύθερη μετάφραση.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Ε, το ίδιο είναι. Να μαθαίνουν δηλαδή μια δεύτερη γλώσσα τα παιδιά, απλά κάποια συγκεκριμένα παιδιά και όχι με κριτήριο χρησιμότητας αλλά με κριτήριο γκετοποίησης.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
hellegennes έγραψε: 06 Ιουν 2020, 23:35
Ε, το ίδιο είναι. Να μαθαίνουν δηλαδή μια δεύτερη γλώσσα τα παιδιά, απλά κάποια συγκεκριμένα παιδιά και όχι με κριτήριο χρησιμότητας αλλά με κριτήριο γκετοποίησης.
Αναφέρεσαι σε δεύτερη γλώσσα για τη γλώσσα που μιλάνε τα παιδιά αυτά με τους γονείς τους. ΟΚ.
Αναφέρεσαι σε δεύτερη γλώσσα για τη γλώσσα που μιλάνε τα παιδιά αυτά με τους γονείς τους. ΟΚ.
Εδώ και χρόνια γίνονται προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή ένταξη των μικρών προσφυγόπουλων στην ομάδα της τάξης. Αρκετοί εκπαιδευτικοί μαθαίνουν από μόνοι τους κάποιο βασικό λεξιλόγιο στην γλώσσα των παιδιών για να έχουν μια στοιχειώδη επικοινωνία. Συμφωνώ μαζί σου ότι είναι σημαντικό για το μικρό παιδί να μπορεί να επικοινωνεί στο σπίτι του με τους μεγαλύτερους. Ωστόσο, φαντάσου να είσαι δάσκαλος και να σου πουν πρέπει να μάθεις να μιλάς πχ λίγο Αραβικά και Ινδικά επειδή έχεις 3 παιδιά από Αραβικές χώρες και 2 από ασιατικές. Δεν έχουμε καμία επαφή με αυτές τις γλώσσες. Δεν είναι κάτι εύκολο αν δεν το 'χεις με τις γλώσσες. Αν μου πεις να βρουν και να φέρουν δασκάλους και να κάνουν έξτρα τμήματα, θα σου πω ότι αυτό θα ήταν κάποια λύση αν μας περίσσευαν πόροι. Για να πληρώσεις εξειδικευμένο προσωπικό, να βρεις νέους χώρους και διδακτικό υλικό. Όταν δεν έχεις χρήματα να προσλάβεις ωρομίσθιους από το Σεπτέμβρη και φτάνεις να καλύπτεις κενά μέσα στο χειμώνα, αυτά είναι απλά ευσεβείς πόθοι.
Αυτό με τα Αμερικανικά συμφέροντα είναι κορυφαία ανοησία και όποιος το είπε δεν σκέφτεται
Εδώ και χρόνια γίνονται προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή ένταξη των μικρών προσφυγόπουλων στην ομάδα της τάξης. Αρκετοί εκπαιδευτικοί μαθαίνουν από μόνοι τους κάποιο βασικό λεξιλόγιο στην γλώσσα των παιδιών για να έχουν μια στοιχειώδη επικοινωνία. Συμφωνώ μαζί σου ότι είναι σημαντικό για το μικρό παιδί να μπορεί να επικοινωνεί στο σπίτι του με τους μεγαλύτερους. Ωστόσο, φαντάσου να είσαι δάσκαλος και να σου πουν πρέπει να μάθεις να μιλάς πχ λίγο Αραβικά και Ινδικά επειδή έχεις 3 παιδιά από Αραβικές χώρες και 2 από ασιατικές. Δεν έχουμε καμία επαφή με αυτές τις γλώσσες. Δεν είναι κάτι εύκολο αν δεν το 'χεις με τις γλώσσες. Αν μου πεις να βρουν και να φέρουν δασκάλους και να κάνουν έξτρα τμήματα, θα σου πω ότι αυτό θα ήταν κάποια λύση αν μας περίσσευαν πόροι. Για να πληρώσεις εξειδικευμένο προσωπικό, να βρεις νέους χώρους και διδακτικό υλικό. Όταν δεν έχεις χρήματα να προσλάβεις ωρομίσθιους από το Σεπτέμβρη και φτάνεις να καλύπτεις κενά μέσα στο χειμώνα, αυτά είναι απλά ευσεβείς πόθοι.
Αυτό με τα Αμερικανικά συμφέροντα είναι κορυφαία ανοησία και όποιος το είπε δεν σκέφτεται
Δε νομίζω η ιδέα να αφορά εκατοντάδες νηπιαγωγεία αλλά κάποια νηπιαγωγεία. Σε εκείνα που δεδομένα παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση τετοιων παιδιών. Όχι ένα, δύο ή τρία τέτοια παιδάκια.
Αν τα μιλάνε με τους γονείς τους, ποιος λόγος υπάρχει να τα διδάσκονται στο νηπιαγωγείο;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,