Ρε, στο έθεσα και πιο πριν, το έργο του Μαρξ είναι υπερβολικά πολύπλοκο για να προσπαθούμε να το αναλύσουμε δυο- δυο σειρές. Το κεφάλαιο είναι που δημιουργεί τους μετανάστες, όπως και τώρα, γιατί το συμφέρει. Δεν είναι οι μετανάστες που φταίνε, είναι το κεφάλαιο.Obi Wan Iakobi έγραψε: 18 Μάιος 2020, 20:10Ακριβως επειδη υπαρχει συμφερον καποιων να ειναι ανοιχτα τα συνορα σε βαρος των ντοπιων ο Μαρξ ειναι εναντια.Βλήμα έγραψε: 18 Μάιος 2020, 20:07
Τώρα να σου πω ότι, ακόμα κι αυτή η μιάμιση σειρά που απομόνωσες από το περίπλοκο έργο του Μαρξ, δεν είναι κατά των ανθρώπων που έρχονται αλλά κατά αυτών που τους αναγκάζουν να έρθουν; Δηλαδή θα έχει κανένα νόημα;
Το λεει κι εδω
Ο μετανάστης ανταγωνίζεται τον ντόπιο εργάτη και σιγά σιγά αναγάγει το μεροκάματο στο δικό του επίπεδο. Είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο του κεφαλαίου.
Είναι πολύ εύκολο να απομωνώνεις δύο σειρές και να βγάζεις άκυρα συμπεράσματα. Θα μπορούσα να το κάνω σε οποιοδήποτε σύγγραμα. Τον αγώνα του Χίτλερ δεν τον έχω διαβάσει, αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα έβρισκα δύο σειρές να απομονώσω για να ισχυριστώ ότι ήταν υπέρ των ανοιχτών συνόρων. Είτε κάτσε, διάβασε και έλα δριμύτερος να μου την πεις, είτε σταμάτα να μου την λες. Πέφτεις δηλαδή σε γελοιότητες που, νομίζω ότι αν τις αντιλαμβανόσουν, θα ντρεπόσουν πολύ.