Δεν έχει διαφορά για τη φοροδιαφυγή αυτό. Γιατί και εσύ να μην έχεις αποδείξεις, τις έχει κυνηγήσει άλλος για εσένα.
Βέβαια υπάρχει τρόπος να εκδίδονται και ονομαστικά. Πανεύκολο είναι.
Τρόποι υπάρχουν.
σαφώς και υπάρχει γιατί αν δύο άτομα έχουν μαζέψει μαζί 15k αποδείξεων αλλά δηλώνουν 20k και ο ένας τις δίνει στον άλλον να συμπληρώσει σε περίπτωση ελέγχου τότε το κράτος δίνει φοροαπαλλαγές αναλογικά λιγότερες με τα πραγματικά έξοδα
το άλλο με τις ονομαστικές λύνει αυτό το πρόβλημα αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι
Δε κατάλαβες, είπα έσοδα μείον έξοδα. Απλά πράγματα χωρίς πολλά πολλά. Αν έχεις παραπάνω αποδείξεις θα παίζει επιστροφή, αν παίζουν λιγότερες θα πληρώνεις τον αναλογούντα φόρο.
Κανείς δε θα δανείζει αποδείξεις έτσι.
Εύκολο είναι, πανεύκολο. Θα λειτουργεί ο καθένας απο εμας σε αυτόν τον τομέα σαν προσωπική εταιρεία.
μα ναι ρε συ Ερμή αυτό σου λέω.
εγώ έχω μαζέψει αποδείξεις 10 χιλιάδες και έχω έσοδα 15 χιλιάδες
δηλώνω όμως έξοδα αποδείξεων 15 χιλιάδες (ψευδώς) και το εκκαθαριστικό μου βγαίνει μηδενικό
έλα όμως που με καλεί η εφορία για έλεγχο. πρέπει να βρω 5 χιλιάδες άλλες αποδείξεις για να φτάσω το ποσό εξόδων που ψευδώς δήλωσα
ζητάω από φίλους και συγγενείς και το φτάνω
οι φίλοι και οι συγγενείς από τους οποίους τις πήρα τις αποδείξεις που μου έδωσαν τις έχουν και αυτοί υπολογίσει στα δικά τους έξοδα αλλά δεν τις χρειάζονται γιατί δεν κλήθηκαν για έλεγχο
οπότε αυτές οι 5 χιλιάδες αποδείξεων χρησιμοποιούνται από δύο διαφορετικά άτομα ταυτόχρονα και συνεπώς επωφελούνται φορολογικά δύο άτομα ταυτόχρονα για το ίδιο μοναδικό ποσό εξόδων
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία." Τζίμης Πανούσης
Ερμής έγραψε: 16 Απρ 2020, 15:28
Δε κατάλαβες, είπα έσοδα μείον έξοδα. Απλά πράγματα χωρίς πολλά πολλά. Αν έχεις παραπάνω αποδείξεις θα παίζει επιστροφή, αν παίζουν λιγότερες θα πληρώνεις τον αναλογούντα φόρο.
Αν έχω μία νόμιμη εργασία που βγάζω 12χιλ το χρόνο και μία μαύρη που βγάζω άλλα 8 χιλ και ξοδεύω 15 χιλ γιατί θα με συμφέρει να νομιμοποιήσω την μαύρη αφού το κράτος θα μου δίνει επιστροφή; Αυτοί στους οποίους δεν δίνω απόδειξη θα πρέπει να με πιέσουν αλλά μπορεί να μην το κάνουν αν έχουν κίνητρο. Αν ας πούμε κάνω ιδιαίτερα και αντί για 15 Ευρώ την ώρα τους χρεώνω 10 μπορεί να συνεχίσουν να πληρώνουν μαύρα.
Δεν ξέρω αν είναι τόσο εύκολο. Πολλές δουλειές του ποδαριού έχουν και τρομερή γραφειοκρατεία προκειμένου να νομιμοποιηθούν.
Υπάρχουν κράτη που να έχουν μηδενίσει τη μαύρη εργασία;
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 16 Απρ 2020, 15:39
δηλώνω όμως έξοδα αποδείξεων 15 χιλιάδες (ψευδώς) και το εκκαθαριστικό μου βγαίνει μηδενικό
έλα όμως που με καλεί η εφορία για έλεγχο. πρέπει να βρω 5 χιλιάδες άλλες αποδείξεις για να φτάσω το ποσό εξόδων που ψευδώς δήλωσα
οι φίλοι και οι συγγενείς από τους οποίους τις πήρα τις αποδείξεις που μου έδωσαν τις έχουν και αυτοί υπολογίσει στα δικά τους έξοδα αλλά δεν τις χρειάζονται γιατί δεν κλήθηκαν για έλεγχο
οπότε αυτές οι 5 χιλιάδες αποδείξεων χρησιμοποιούνται από δύο διαφορετικά άτομα ταυτόχρονα και συνεπώς επωφελούνται φορολογικά δύο άτομα ταυτόχρονα για το ίδιο μοναδικό ποσό εξόδων
Αν γινόταν κάτι τέτοιο όπως το λέει ο Ερμής όλες οι αποδείξεις θα έπρεπε να καταχωρούνται ηλεκτρονικά και δεν θα μπορούσαν να τις δηλώνουν 2 διαφορετικά άτομα
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 16 Απρ 2020, 15:39
Αν γινόταν κάτι τέτοιο όπως το λέει ο Ερμής όλες οι αποδείξεις θα έπρεπε να καταχωρούνται ηλεκτρονικά και δεν θα μπορούσαν να τις δηλώνουν 2 διαφορετικά άτομα
αυτό λύνει το πρόβλημα, αλλά θα γίνουμε η χώρα με τις περισσότερες αυτοκτονίες λογιστών
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 16 Απρ 2020, 15:44
αυτό λύνει το πρόβλημα, αλλά θα γίνουμε η χώρα με τις περισσότερες αυτοκτονίες λογιστών
Όντως. Οι οποίοι τραβάνε τρελό ζόρι αυτές τις μέρες με τις ΚΥΑ και τα ΦΕΚ να πηγαινοέρχονται.
Ωστόσο αν υπήρχε κίνητρο και κάποια εύκολη online εφαρμογή, μέχρι και οι γιαγιάδες θα μαθαίνανε να τις καταχωρούν προκειμένου να πάρουν επιστροφή ή να γλιτώσουν φόρο.
Αν δεν εφαρμόζεται κάπου αλλού σημαίνει πάντως ότι κάτι δεν δουλεύει όπως υπολογίζει ο Ερμής. Επίσης γνωρίζω προσωπικά κόσμο που στα χρόνια της κρίσης φορολογείται δυσανάλογα υψηλά εξαιτίας τεκμηρίων. Αυτά τα χρήματα θα τα έχανε το κράτος και καθώς οι μισθοί είναι σχετικά χαμηλή μπορεί τελικά να έπαιρνε λιγότερα χρήματα από ότι παίρνει τώρα. Σκέψου πχ κάποιον πλούσιο που θα διέκοπτε δραστηριότητα και θα έπρεπε να είχε επιστροφές φόρου για όσο διάστημα τρώει από τα έτοιμα
Όντως. Οι οποίοι τραβάνε τρελό ζόρι αυτές τις μέρες με τις ΚΥΑ και τα ΦΕΚ να πηγαινοέρχονται.
Ωστόσο αν υπήρχε κίνητρο και κάποια εύκολη online εφαρμογή, μέχρι και οι γιαγιάδες θα μαθαίνανε να τις καταχωρούν προκειμένου να πάρουν επιστροφή ή να γλιτώσουν φόρο.
Αν δεν εφαρμόζεται κάπου αλλού σημαίνει πάντως ότι κάτι δεν δουλεύει όπως υπολογίζει ο Ερμής. Επίσης γνωρίζω προσωπικά κόσμο που στα χρόνια της κρίσης φορολογείται δυσανάλογα υψηλά εξαιτίας τεκμηρίων. Αυτά τα χρήματα θα τα έχανε το κράτος και καθώς οι μισθοί είναι σχετικά χαμηλή μπορεί τελικά να έπαιρνε λιγότερα χρήματα από ότι παίρνει τώρα. Σκέψου πχ κάποιον πλούσιο που θα διέκοπτε δραστηριότητα και θα έπρεπε να είχε επιστροφές φόρου για όσο διάστημα τρώει από τα έτοιμα
αυτή η Online εφαρμογή θα πρέπει να λειτουργεί όλο το χρόνο έτσι ώστε καθημερινά ο καθένας να κάνει καταχωρήσεις, αυτό θα ήταν μία ρεαλιστική λύση
το σημαντικότερο πέρα από τα πρακτικά οφέλη είναι πως θα ήταν πολύ πιο δίκαιο από τις σημερινές τεκμαρτές γελοιότητες
εγώ δεν διαφωνώ με το σκεπτικό του Ερμής, θεωρώ είναι πολύ δίκαιο και σωστό, απλά πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην το κάνουν exploit οι μαλάκες νεοελ
το μόνο σίγουρο είναι πως σήμερα, με το σημερινό σύστημα, οι αποδείξεις είναι άχρηστα χαρτιά - για πέταμα
και πελάτης και επαγγελματίας έχουν κοινό συμφέρον έτσι, ο ένας να έχει έκπτωση και ο άλλος να γλιτώσει τη φορολογία - μοναδικός χαμένος το κράτος και αυτό γιατί δεν δίνει ούτε μισό κίνητρο
αυτή η Online εφαρμογή θα πρέπει να λειτουργεί όλο το χρόνο έτσι ώστε καθημερινά ο καθένας να κάνει καταχωρήσεις, αυτό θα ήταν μία ρεαλιστική λύση
το σημαντικότερο πέρα από τα πρακτικά οφέλη είναι πως θα ήταν πολύ πιο δίκαιο από τις σημερινές τεκμαρτές γελοιότητες
εγώ δεν διαφωνώ με το σκεπτικό του Ερμής, θεωρώ είναι πολύ δίκαιο και σωστό, απλά πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην το κάνουν exploit οι μαλάκες νεοελ
Το τεχνικό μέρος δεν είναι το πρόβλημα. Σταδιακά μπορούν όλες οι αποδείξεις να έχουν qr code ή κάτι ανάλογο και με το που την παίρνεις στα χέρια σου να την καταχωρείς χωρίς να χρειαστεί να πληκτρολογήσεις τίποτα.
Πως θα σου φαινόταν όμως ο γόνος με τη Ferrari και τα πολυτελή ακίνητα που έχει από εισοδήματα του εξωτερικού να παίρνει υπέρογκες επιστροφές φόρων την στιγμή που εσύ θα φορολογείσαι (και μάλλον υψηλότερα από ότι τώρα αφού αυτός δεν θα πληρώνει τίποτα και θα λαμβάνει επιστροφές);
Η λύση του Ερμή θα εξανάγκαζε πολλούς να ζητούν αποδείξεις αλλά δεν θα έλυνε όλα τα προβλήματα;
Δε μιλάμε για μηδενιζμό μαύρης εργασίας ή φοροδιαφυγής. Αλλα να σταματήσει λίγο αυτο το όργιο που συμβαίνει στην Ελλάδα. Απο τη μια οι νόμιμες επιχειρήσεις να μη μπορούν να αφαιρούν φόρο απο κατηγορίες εξόδων και απο την άλλη να υπάρχουν επιχειρήσεις που να δουλεύουν κυρίως μαύρα.
Εύκολο είναι να καταχωρείται κάθε απόδειξη. Ένα προγραμματάκι είναι και σε κάθε συναλλαγή να υπάρχει η κάρτα του πολίτη
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
Το τεχνικό μέρος δεν είναι το πρόβλημα. Σταδιακά μπορούν όλες οι αποδείξεις να έχουν qr code ή κάτι ανάλογο και με το που την παίρνεις στα χέρια σου να την καταχωρείς χωρίς να χρειαστεί να πληκτρολογήσεις τίποτα.
Πως θα σου φαινόταν όμως ο γόνος με τη Ferrari και τα πολυτελή ακίνητα που έχει από εισοδήματα του εξωτερικού να παίρνει υπέρογκες επιστροφές φόρων την στιγμή που εσύ θα φορολογείσαι (και μάλλον υψηλότερα από ότι τώρα αφού αυτός δεν θα πληρώνει τίποτα και θα λαμβάνει επιστροφές);
Η λύση του Ερμή θα εξανάγκαζε πολλούς να ζητούν αποδείξεις αλλά δεν θα έλυνε όλα τα προβλήματα;
ναι αλλά αυτό θα είναι το σωστό
ο γόνος που λες, εφόσον έχει οικονομική δραστηριότητα στο εξωτερικό, φορολογείται εκεί
εδώ ξοδεύει τα λεφτά του, οπότε ναι, θα δικαιούται επιστροφή, thats life
εκτός και αν μιλάμε για δραστηριότητα στην Ελλάδα μέσω offshore στα νησιά πούτσαμαν, αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να κυνηγηθούν
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 16 Απρ 2020, 16:08
ο γόνος που λες, εφόσον έχει οικονομική δραστηριότητα στο εξωτερικό, φορολογείται εκεί
εκτός και αν μιλάμε για δραστηριότητα στην Ελλάδα μέσω offshore στα νησιά πούτσαμαν, αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να κυνηγηθούν
Δεν μιλάω για offshore. Δεν μπορεί να εμπεδώσεις αίσθημα δικαιοσύνης όταν θα πληρώνουν όλοι οι εδώ εργαζόμενοι για να επιστρέφονται φόροι σε όποιον φέρνει και ξοδεύει χρήματα από το εξωτερικό. Δεν μπορεί δηλαδή η υψηλή ακίνητη περιουσία να είναι πλήρως αφορολόγητη. Μη φτάσουμε από το ένα άκρο που έχεις ένα ερείπιο πατρικό και πληρώνεις ΕΝΦΙΑ ακόμα κι αν δεν έχεις λεφτά να το συντηρήσεις και να το νοικιάσεις, στο άλλο άκρο με βίλες και κότερα και τεράστιες επιστροφές φόρων.
Εγώ λέω ότι για να μη δίνει το κράτος κίνητρα για την μαζική συλλογή αποδείξεων μάλλον θα έχουν κάνει τα κουμάντα τους και θα ξέρουν ότι δεν τους συμφέρει από εισπρακτικής απόψεως. Ας πουν οι πιο ειδικοί Leporello .
Ευχαριστώ. Όλοι μάθανε πως η ζωή είναι παραλία και μπιτςμπαρ και ωραία ζωή και γκομενάκια. Δεν είναι έτσι. Η ζωή είναι δουλειά. Μόνο η δουλειά σε κάνει άνθρωπο έλεγε η γιαγιά μου. Σε λευθερώνει. Για αυτό και μεις τώρα που πλησιάζει η σύνταξκη δεν ξέρωμε τι θα κάνωμε και τι θα απογίνωμε. Μόνο η δουλειά μας κρατά ζωντανούς. Είναι ευλογία. Πολλά χέρια ευλογημένα πολλά στόματα καταραμένα, έλεγε η γιαγιά μου. Δηλάδή πολλά χέρια ευλογημένα επειδή δουλεύουν, πολλά στόματα καταραμένα δεθυμάμαι γιατί. Επειδή μιλάνε, κουτσομπολεύουν μάλλον.
Πρέπει να γυρίσουμε στα χωριά μας και να δουλέψουμε τη γη. Όπως παλιά. Μια καλή αλλαξιά για την εκκλησία και δουλειά. Χωρίς δουλειά προκοπή δεν έχει. Η θειά μου ξεκίνησε για την Αμερική μόνο με ένα σεντούκι με μεταξοσκώληκες και κατάφερε να κάνει αλυσίδα σουπερμάρκετ στη jewyork. Εδώ ο ανεπρόκοπος γιος μου έμαθε να ζει με τα λεφτά του μπαμπά και ούτε έχειπάει στρατό ακόμα και λέει θέλει να πάει ολλανδία γιατί η ελλάδα είναι μια κουτσουλιά. Έτσι την καταντήσαμε την ελλάδα. Όλοι εδώ έχουν της πούτσας τον χαβά. Ο ανεπρόκοπος θα πάει να κάνει μπάφους και να πηδάει μικρές ολλανδέζες κι όταν τελέψουν τα φράγκα θα παίρνει τηλέφωνο για να του στείλω λεφτά. Εγώ που δούλεψα 40 χρόνια και δεν έχω δεύτερα παπούτσια θα πληρώνω τους μπάφους του ανεπρόκοπου.
Εγώ πάντα ήμουν δεξιός αλλά με αυτή τη δεξιά ποτέ προκοπή δεν είδα. Ίδρωσα, έχυσα αίμα αλλά το κράτος στάθηκε πάντα εχθρικό απέναντί μου. Μόνο ένα βασιλικό καθεστώς μπορεί να μας σώσει. Ένας μόνος, σωστός, δίκαιος, να αποφασίζει για όλα.
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 16 Απρ 2020, 16:08
Δεν μιλάω για offshore. Δεν μπορεί να εμπεδώσεις αίσθημα δικαιοσύνης όταν θα πληρώνουν όλοι οι εδώ εργαζόμενοι για να επιστρέφονται φόροι σε όποιον φέρνει και ξοδεύει χρήματα από το εξωτερικό. Δεν μπορεί δηλαδή η υψηλή ακίνητη περιουσία να είναι πλήρως αφορολόγητη. Μη φτάσουμε από το ένα άκρο που έχεις ένα ερείπιο πατρικό και πληρώνεις ΕΝΦΙΑ ακόμα κι αν δεν έχεις λεφτά να το συντηρήσεις και να το νοικιάσεις, στο άλλο άκρο με βίλες και κότερα και τεράστιες επιστροφές φόρων.
Εγώ λέω ότι για να μη δίνει το κράτος κίνητρα για την μαζική συλλογή αποδείξεων μάλλον θα έχουν κάνει τα κουμάντα τους και θα ξέρουν ότι δεν τους συμφέρει από εισπρακτικής απόψεως. Ας πουν οι πιο ειδικοί Leporello .
μα δεν είπα πως θα πρέπει να καταργηθεί η φορολόγηση στα ακίνητα, ή στα κότερα/πολυτελή αυτοκίνητα κτλ, το αντίθετο μάλιστα.
θα πρέπει σίγουρα να καταργηθεί η φορολόγηση στη πρώτη κατοικία όμως
Εγώ πάντα ήμουν δεξιός αλλά με αυτή τη δεξιά ποτέ προκοπή δεν είδα. Ίδρωσα, έχυσα αίμα αλλά το κράτος στάθηκε πάντα εχθρικό απέναντί μου. Μόνο ένα βασιλικό καθεστώς μπορεί να μας σώσει. Ένας μόνος, σωστός, δίκαιος, να αποφασίζει για όλα.