!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Με ρώτησαν οι ανιψιές μου...

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

the comet the course the tail

Re: Με ρώτησαν οι ανιψιές μου...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από the comet the course the tail »

stavmanr είσαι χριστιανός;
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr »

the comet the course the tail έγραψε: 18 Μαρ 2020, 21:41 stavmanr είσαι χριστιανός;
Ποια σημασία έχει;

Μου θυμίζει λίγο Μοντυ Πάιθονς που ο Χριστός κήρηττε "Μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι" και οι άλλοι, μέσα στο ακροατήριο, μάλωναν για το αν ο ένας εξ αυτών είναι μυταράς ή όχι. :D

Γενικά, δεν πιστεύω σε χριστιανούς, μουσουλμάνους, άθεους κλπ. Πολλοί χριστιανοί είναι λιγότερο πιστοί από άθεους και πολλοί άθεοι περισσότερο πιστοί από τους χριστιανούς.
Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς αντιλαμβάνεται κανείς έναν τόσο ζωντανό και ουσιαστικό λόγο, όπως είναι ο λόγος στα κείμενα των Ευαγγελίων.

stavmanr έγραψε: 18 Μαρ 2020, 21:49
the comet the course the tail έγραψε: 18 Μαρ 2020, 21:41 stavmanr είσαι χριστιανός;
Ποια σημασία έχει;

Μου θυμίζει λίγο Μοντυ Πάιθονς που ο Χριστός κήρηττε "Μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι" και οι άλλοι, μέσα στο ακροατήριο, μάλωναν για το αν ο ένας εξ αυτών είναι μυταράς ή όχι. :D

Γενικά, δεν πιστεύω σε χριστιανούς, μουσουλμάνους, άθεους κλπ. Πολλοί χριστιανοί είναι λιγότερο πιστοί από άθεους και πολλοί άθεοι περισσότερο πιστοί από τους χριστιανούς.
Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς αντιλαμβάνεται κανείς έναν τόσο ζωντανό και ουσιαστικό λόγο, όπως είναι ο λόγος στα κείμενα των Ευαγγελίων.
οι άθεοι δεν είναι πιστοί. μπορεί απλά να είναι καλοί άνθρωποι και να αγαπάνε αλλήλους, σύμφωνα με τον λόγο του χριστού και των ευαγγελίων. δλδ να τους γαμάνε όλοι και να γυρίζουν και το άλλο μάγουλο.

πάντως ο χριστιανισμός, ακόμα και αν δεν του προσάψουμε όσα γίνονται και έγιναν και αλλού, χωρίς τις ευλογίες του χριστιανισμού, είναι για τον πούτσον έτσι κι αλλιώς. σορρυ ρε φίλε. τραγικό παραμύθι και κόνσεπτ, το οποίο στο πέρασμα των χρόνων πήρε απίστευτες διαστάσεις θεωρητικές και πρακτικές.

υ.γ. συγνώμη για τις παλιοκουβέντες που είπα.
Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος »

klg έγραψε: 18 Μαρ 2020, 16:59
stavmanr έγραψε: 17 Μαρ 2020, 19:29 Σαφώς και το αναιρεί. Διότι δεν είναι υπεύθυνα τα παραπάνω για το γεγονός ότι γίνονται πόλεμοι στο όνομά τους.
Δεν μπορώ π.χ. να αντιληφθώ πώς συνδέεις το "έγινε πόλεμος για την Ωραία Ελένη" με το "φταίει η Ωραία Ελένη για τους νεκρούς στην Ιλιάδα".
Α οκ, δηλαδή παρόλου που έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πόλωσης και πολεμικής ρητορικής τύπου πάμε-να-σφάξουμε-τους-άπιστους-για-να-πάρουμε-πίσω-την-Ιερουσαλήμ-all-over-again, δεν είναι υπεύθυνη η θρησκεία. Τις "μάγισσες" που κάψαμε, πάλι δεν φταίει η θρησκεία. Για όλες τελοσπάντων τις καρκινιές του χριστιανισμού δεν φταίει ο χριστιανισμός.

Ναι χαίρω πολύ, προφανώς το concept της θρησκείας δεν "φταίει" για τίποτα, δεδομένου ότι είναι μια νοητική κατασκευή. Το θέμα είναι πώς ήταν και θα είναι πάντα ένα εργαλείο για να προωθείς ακριβώς τέτοιες αντζέντες. Τεράστιο κομμάτι του legacy αυτής της παρωχημένης θρησκείας είναι ~30 εκατομμύρια νεκροί και δεν θα κάτσω να κάνω semantic κωλοτούμπες à la δεν φταίει το όπλο, φταίει αυτός που το χρησιμοποιεί.
και δεν ειναι μονο αυτο.

η ωραια ελενη, ηταν θνητη. δεν μπορουσε να κουνησει το δαχτυλακι της και να σταματησει τον πολεμο, δεν ειχε την ικανοτητα να εμποδισει το να γινεται πολεμος εξ ονοματος της.
ο θεος;
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

the comet the course the tail έγραψε: 18 Μαρ 2020, 22:07
Ποια σημασία έχει;

οι άθεοι δεν είναι πιστοί.
Το αντίθετο: δηλώνουν την πίστη τους.
stavmanr έγραψε: μπορεί απλά να είναι καλοί άνθρωποι και να αγαπάνε αλλήλους, σύμφωνα με τον λόγο του χριστού και των ευαγγελίων. [/qoute]
Δεν μιλάμε για όλους τους άθεους, ούτε για όλους τους χριστιανούς.
Υπάρχουν και άθεοι ...άγιοι.
πάντως ο χριστιανισμός, ακόμα και αν δεν του προσάψουμε όσα γίνονται και έγιναν και αλλού, χωρίς τις ευλογίες του χριστιανισμού, είναι για τον πούτσον έτσι κι αλλιώς. σορρυ ρε φίλε. τραγικό παραμύθι και κόνσεπτ, το οποίο στο πέρασμα των χρόνων πήρε απίστευτες διαστάσεις θεωρητικές και πρακτικές.

Δεν χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη για την άποψή σου.
Απλά διαφωνούμε.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Ασέβαστος έγραψε: 19 Μαρ 2020, 10:51
klg έγραψε: 18 Μαρ 2020, 16:59
stavmanr έγραψε: 17 Μαρ 2020, 19:29 Σαφώς και το αναιρεί. Διότι δεν είναι υπεύθυνα τα παραπάνω για το γεγονός ότι γίνονται πόλεμοι στο όνομά τους.
Δεν μπορώ π.χ. να αντιληφθώ πώς συνδέεις το "έγινε πόλεμος για την Ωραία Ελένη" με το "φταίει η Ωραία Ελένη για τους νεκρούς στην Ιλιάδα".
Α οκ, δηλαδή παρόλου που έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πόλωσης και πολεμικής ρητορικής τύπου πάμε-να-σφάξουμε-τους-άπιστους-για-να-πάρουμε-πίσω-την-Ιερουσαλήμ-all-over-again, δεν είναι υπεύθυνη η θρησκεία. Τις "μάγισσες" που κάψαμε, πάλι δεν φταίει η θρησκεία. Για όλες τελοσπάντων τις καρκινιές του χριστιανισμού δεν φταίει ο χριστιανισμός.

Ναι χαίρω πολύ, προφανώς το concept της θρησκείας δεν "φταίει" για τίποτα, δεδομένου ότι είναι μια νοητική κατασκευή. Το θέμα είναι πώς ήταν και θα είναι πάντα ένα εργαλείο για να προωθείς ακριβώς τέτοιες αντζέντες. Τεράστιο κομμάτι του legacy αυτής της παρωχημένης θρησκείας είναι ~30 εκατομμύρια νεκροί και δεν θα κάτσω να κάνω semantic κωλοτούμπες à la δεν φταίει το όπλο, φταίει αυτός που το χρησιμοποιεί.
και δεν ειναι μονο αυτο.

η ωραια ελενη, ηταν θνητη. δεν μπορουσε να κουνησει το δαχτυλακι της και να σταματησει τον πολεμο, δεν ειχε την ικανοτητα να εμποδισει το να γινεται πολεμος εξ ονοματος της.
ο θεος;
Το βάθος της σκέψης σου με συναρπάζει Ασέβαστε.

stavmanr έγραψε: 19 Μαρ 2020, 13:26

Ποια σημασία έχει;

stavmanr έγραψε: μπορεί απλά να είναι καλοί άνθρωποι και να αγαπάνε αλλήλους, σύμφωνα με τον λόγο του χριστού και των ευαγγελίων. [/qoute]
Δεν μιλάμε για όλους τους άθεους, ούτε για όλους τους χριστιανούς.
Υπάρχουν και άθεοι ...άγιοι.

Απλά διαφωνούμε.
δυστυχώς φίλε, από όσα είπα, βρήκες να διαφωνήσεις και να σχολιάσεις ΤΟ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟ, ότι οι άθεοι "δεν είναι ότι δεν είναι πιστοί". :102:
παίζεις με τις λέξεις. οκ, είναι πιστοί. πιστεύουν ότι δεν υπάρχει θεός. κι απέ; :102:
καλή συνέχεια. :102:
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

the comet the course the tail έγραψε: 19 Μαρ 2020, 13:38

Απλά διαφωνούμε.
οκ, είναι πιστοί. πιστεύουν ότι δεν υπάρχει θεός. κι απέ; :102:
Απλά είναι σημαντικό να γράφουμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Όχι ότι θα γκρεμιστεί και ο Παρθενώνας δηλαδη...
Άβαταρ μέλους
break
Phorum.gr user: break

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από break »

Απλώς ξεχειλώνουμε πάλι το νόημα των λέξεων για να μας βγει το ζητούμενο.

Προφανώς και όταν κάποιος λέει ότι είναι πιστός το λέει στο νόημα του ότι πιστεύει σε κάποια θρησκεία. Δεν το λέει στο νόημα του ότι πιστεύει κάτι οτιδήποτε. Π.χ. το να πω ότι πιστεύω ότι πρέπει να έχω χάσει τα κλειδιά μου δεν με κάνει πιστό.

Αν πιστός είναι όποιος πιστεύει σε οτιδήποτε όλοι πιστοί είμαστε και η λέξη παύει να έχει νόημα γιατί πλέον δεν διαφοροποιεί κανένα από εμάς ούτε προσδιορίζει τίποτα.

stavmanr έγραψε: 19 Μαρ 2020, 16:50

Απλά διαφωνούμε.
Ποιοι είναι άπιστοι τότε;

:p2:

https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%AC%C ... E%BF%CF%82

:p2:
axilmar
Phorum.gr user: axilmar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar »

Otto Weininger έγραψε: 18 Μαρ 2020, 14:13
axilmar έγραψε: 18 Μαρ 2020, 13:34
Otto Weininger έγραψε: 18 Μαρ 2020, 01:29

Υπεράνω κάθε υποψίας σημαίνει ότι είναι άνθρωποι με μόρφωση και ενίοτε υψηλές και σοβαρές θέσεις. Άνθρωποι που γνώριζα, εμπιστοσύνης που απλά μου περιέγραψαν κάποιες εμπειρίες τους απο αυτές τις ασχολίες.
Κανείς από αυτούς που είχα μιλήσει δεν είχε παραισθήσεις για κάτι.
Αλλά και ουδέποτε δεν θέλησα να είμαι μέρος του κύκλου ή να συμπληρώσω αριθμό σε κάποια πρακτική άσκηση, οπότε είναι πολύ περιορισμένο το κομμάτι αυτό.

Σε κάθε περίπτωση οι μέχρι τώρα εμπειρίες μου αρκούν για να κρατάω ανοιχτό μυαλό και να έχω πειστεί για το ότι δεν υπάρχει μόνο το υλικό κομμάτι.
Φυσικα, δεν ερμηνευσαν την εμπειρια τους σαν παραισθηση. Αλλα αυτο ητανε. Και οσο μορφωμενοι και σοβαροι να ειναι, οταν το μυαλο μπαινει σε κατασταση τετοια δεν υπαρχει τροπος να καταλαβει κανεις τι γινεται.

Ξέρεις ποιες ήταν οι εμπειρίες και τι περιέγραψαν ;
Αλλοι μου ειπαν οτι πετουσαν πανω απο την Γη, χωρις ομως να ξεχωριζουν τοπια, και αλλοι οτι ηταν στην κυριολεξια αναμεσα στα αστρα, σαν φωτεινες μπαλες. Οι περισσοτεροι παντως ειχαν μια κοινη εμπειρια, οτι ενοιωθαν παναλαφροι και οτι ηταν πανω απο το εδαφος.

Αυτο το τελευταιο το εχω και εγω σαν "εμπειρια", αλλα ηταν ονειρο :-).
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

break έγραψε: 19 Μαρ 2020, 17:54 Απλώς ξεχειλώνουμε πάλι το νόημα των λέξεων για να μας βγει το ζητούμενο.
Απλώς επαναφέρουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Προφανώς και όταν κάποιος λέει ότι είναι πιστός το λέει στο νόημα του ότι πιστεύει σε κάποια θρησκεία. Δεν το λέει στο νόημα του ότι πιστεύει κάτι οτιδήποτε. Π.χ. το να πω ότι πιστεύω ότι πρέπει να έχω χάσει τα κλειδιά μου δεν με κάνει πιστό.
Φυσικά και σε κάνει πιστό της αντίληψης ότι χάνεις τα κλειδιά σου.
Όταν, συστηματικά πιστεύεις κάτι, είσαι πιστός του.
Ο άθεος πιστεύει συστηματικά (πάγια, οντολογικά) ότι δεν υπάρχει θεός.
Μην προσπαθείς να φέρεις τις έννοιες σε αστείες καθημερινές εκφάνσεις για να φτιάξεις επιχείρημα.
Αν πιστός είναι όποιος πιστεύει σε οτιδήποτε όλοι πιστοί είμαστε και η λέξη παύει να έχει νόημα γιατί πλέον δεν διαφοροποιεί κανένα από εμάς ούτε προσδιορίζει τίποτα.
Δεν διαφωνούμε καθόλου. Καθένας μας εκφράζει τις δικές του δόξες (πίστη), όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι προσπαθείτε να περιγράψετε τις δόξες σας (πίστη) ως δήθεν κάτι άλλο.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stavmanr την 19 Μαρ 2020, 20:51, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

the comet the course the tail έγραψε: 19 Μαρ 2020, 18:53
Στην πραγματικότητα κανείς.
Στην καθημερινότητα, άπιστος χαρακτηρίζεται εκείνος που απορρίπτει κυρίαρχα δόγματα της κοινωνίας.
Τη δεύτερη εκδοχή σου περιγράφει η wikipedia που έβαλες για πηγή.

stavmanr έγραψε: 19 Μαρ 2020, 20:50
the comet the course the tail έγραψε: 19 Μαρ 2020, 18:53
Στην καθημερινότητα, άπιστος χαρακτηρίζεται εκείνος που
περιγράφει η wikipedia.
δεν είσαι τίμιος συνομιλητής. αλλοιώνεις τα ποστ, τις λέξεις, τις έννοιες. κρίμας.
Άβαταρ μέλους
break
Phorum.gr user: break

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από break »

stavmanr έγραψε: 19 Μαρ 2020, 20:48 Όταν, συστηματικά πιστεύεις κάτι, είσαι πιστός του.
Όχι, δεν σημαίνει αυτό η λέξη. Η λέξη πιστός όπως όλοι την καταλαβαίνουμε, όπως την γράφουν τα λεξικά και όπως την χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη σε κουβέντες σαν αυτή που κάνουμε, σημαίνει κάποιος που ασπάζεται μία θρησκεία. Δεν σημαίνει κάποιος που "συστηματικά πιστεύει σε κάτι". Αυτή είναι η δική σου προσωπική εκδοχή.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”