!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Με ρώτησαν οι ανιψιές μου...

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Re: Με ρώτησαν οι ανιψιές μου...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής »

Ασέβαστος έγραψε: 14 Μαρ 2020, 14:59
Ερμής έγραψε: 14 Μαρ 2020, 14:46
Προφανώς και δεν έχεις διαβάσει ούτε γράμμα από κάποιο χριστιανικό εδάφιο, όπως ούτε από ισλαμικό, ούτε βουδιστικο, ούτε και αρχαιοελληνικό για να έχεις αυτή την άποψη ότι η εκαστοτε θρησκεια/φιλοσοφια είναι οι πράξεις των αυτοαποκαλούμενων εκπροσώπων της.
και ποιος τα εχει γραψει αυτα τα εδαφια, αν οχι οι εκπροσωποι της καθε θρησκειας; απο που αλλου περα απο αυτους και τα γραπτα τους μπορει κανεις να μαθει για την καθε θρησκεια; ερχεται κανεις σε αμεση επαφη με το θεο, χωρις εκπροσωπους;
Αυτό το ποστ σου είναι παράδειγμα για την τελευταία παράγραφο του προηγούμενου μηνύματος σου. Και επειδή θέλω να επιχειρηματολογήσω, όχι να κατηγορήσω όπως κάνεις, έχεις κάνει ποτέ τον κόπο να βρεις διάφορες στα δόγματα της κάθε θρησκείας/φιλοσοφίας και τις επίσης διάφορες τους σε σχέση με τις πράξεις των εκπροσώπων ή καθόμαστε και κρίνουμε την εκάστοτε θρησκεία/φιλοσοφία με βάση αν ο τάδε παπάς τον παίρνει, ο τάδε μουφτής πουλάει πρέζα ή ο δείνα μοναχός βουδιστής έχει στήσει μπίζνα.
Καλή η καφενειακη κουβέντα του αγνωστικισμού αλλά μόλις προσπαθούμε να την αναγάγουμε σε όρους σοβαρής ανάλυσης παραπέμπει σε ανέκδοτο. Το αν έκανε η κότα το αβγό ή το αβγό την κότα είναι μια πολύ εύκολη υπεκφυγή ημιμάθειας. Από τη στιγμή που ξαναλέω, Δεν έχουμε διαβάσει ούτε μία ή συλλαβή ενός ιερου/φιλοσοφικού κειμένου.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ »

ΓΑΛΗ έγραψε: 14 Μαρ 2020, 10:06
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 13 Μαρ 2020, 20:37
ΟΥΤΙΣ έγραψε: 12 Μαρ 2020, 16:52

Δεν το διάβασες προσεκτικά.

Τα βασικά επιχειρήματα που έχει:

1. Η πίστη σε κάποια θρησκεία φαίνεται να είναι φυσική ανάγκη στον άνθρωπο.

2. Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία διότι ενδιαφέρεται για αυτήν την ζωή, όχι για την άλλη μόνο. Ενδιαφέρεται δηλαδή για την κατάσταση του ανθρώπου σε αυτό τον κόσμο.

3. Δεν είναι θρησκεία διότι σύμφωνα με την διδασκαλία της, και σε αντίθεση με τις θρησκείες, η διάθεση του Θεού παραμένει αμετάβλητη. Ο Θεός είναι Αγάπη. Και καλεί τους ανθρώπους να αλλάξουν, αλλά τους αγαπά όλους το ίδιο. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να αλλάξει, αυτό δεν αλλοιώνει την αγάπη του Θεού. Και, άρα, ο Θεός δεν τιμωρεί κανέναν. Η Σωτηρία ή η Απώλεια είναι προσωπική υπόθεση.

Κάπως έτσι.

Τώρα, αν συμφωνεί κανείς ή όχι, είναι άλλη συζήτηση.
.

Δηλαδή τό σενάριο τού Αιώνιου βασανισμού τής Κολάσεως τό έφτιαξαν οι άνθρωποι ;;;

Γιά νά αυτοτιμωρηθούν ;;;

Καί ενώ δέν υπάρχει σάν σενάριο στήν Παλαιά Διαθήκη.....

Παρά στόν Αιγυπτιακό " Μύθο τού Ηρώς" πού διέσωσε .....

αυτή η πουτάνα ο Πλατωνίσκος..... :hammer:

Μήπως πρέπει νά μάς βάλει σέ σκέψη.....από πού καί γιατί υιοθετήθηκε ;;;

Τό ότι βρίσκει Λογικό καί Δίκαιο πάντως ένα τέτοιο σενάριο ο πιστός..... :fp:

δείχνει τή δύναμη τής πλύσης εγκεφάλου.....τή Συλλογική Τρέλα.....

καί κάποια Σαδιστεία.....

.
Αντιμετωπίζεις το θέμα τελείως μονόπλευρα.

Πρώτον, σε όλες τις θρησκείες υπάρχει το μοτίβο του επίγειου και του άλλου κόσμου, οπότε δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας. Εκεί που μπορεί να υπήρξε επηρεασμός είναι στους μύθους και στην κοσμογονία κάθε πολιτισμού και ειδικώς μεταξύ αυτών που είχαν επικοινωνία. Αλλά ακόμα και στις πιο απομονωμένες φυλές όλων των ηπείρων, η αντίληψη ότι ο θάνατος δεν ήταν το τέλος της ύπαρξης αλλά η μετάβαση σε ένα άλλο πεδίο, είναι σαφής.

Δεύτερον, σε όλους τους πολιτισμούς, οι πρόγονοι συνεχίζουν να υπάρχουν και είναι σημείο αναφοράς για τους ζωντανούς. Και το ζητούμενο της επίγειας ζωής είναι η μετάβαση στο πεδίο των άξιων προγόνων και όχι αυτών που αποκλείονται από αυτό λόγω άτιμων πράξεων στη ζωή τους. Η μίμηση και αναπαραγωγή των καλών προτύπων.
Όπου υπάρχουν τα Ηλύσια πεδία, η Βαλχάλα, ο Παράδεισος κλπ, υπάρχει και η αντίστοιχη Κόλαση. Το αν είναι τα Τάρταρα ή οι όχθες των ποταμών που σεργιανούν οι διωγμένες ψυχές, είναι απλώς μια συμβολική απόδοση. Αλλά η εικόνα είναι η ίδια.

Με λίγα λόγια η χριστιανική αμαρτία δεν είναι τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από την αρχαιοελληνική ατιμία.
Και η θρησκεία είναι ένας τρόπος ώστε οι άνθρωποι να γίνουν σωστοί πολίτες, με στοιχειωδώς ελεύθερη βούληση.
Είναι μια άτυπη αστυνομία, ένας άγραφος νόμος με πολύ μεγαλύτερη δυναμική.

Οπότε, για ποιο Σαδισμό μιλάς;

.

Δέν βρήκα ούτε ένα μπούστη χριστιανό μέχρι σήμερα νά απαντάει σέ ότι τόν ρωτάς...

Μιά ζωή υπεκφυγές....αποσιώπηση....δικαιολογίες γιά κωλόχαρτο....καί Τρελίτσα.... :vp5:

Ο Πρόγονος όλων τών θρησκειών ήταν ο φόβος πού προκαλούσαν οι νεκροί....

Στόν Τίμιο Ιουδαίο είπα .... δέν υπήρχε ούτε Κόλαση....ούτε μετά Θάνατο ζωή.... :102:

Στόν Κλασσικό Ελληνα πάλι τό αυτό....

Καί η εικόνα πού λές....ούτε στά Δημοτικά τραγούδια είναι Παράδεισος καί Κολασομαλακίες...

Από πού ξεσήκωσε λοιπόν ο γυιός τού ξυλουργού τά Κολαστικά ;;;

Ελεύθερη βούληση λές....υπάρχει ελεύθερη βούληση όταν σέ απειλούν μέ τόν τρόμο

της Αιώνιας Κόλασης ;;;

Ο Τρόμος λειτουργεί καταλυτικά στήν Ελεύθερη βούληση....ή όχι ;;;

Καί δέ βλέπεις τή Σαδιστεία τού σεναρίου....γιά κάτι πού έκανες σε μιά ζωή

πού δέν τη διάλεξες....νά σού λένε γιά ΑΙΩΝΙΟ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ....

Τό μυαλό πού μπορεσε νά σκεφτεί ΑΙΩΝΙΟ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ....καί ο επόμενος τριμάλακας

πού τό βρίσκει ΛΟΓΙΚΟ καί ΔΙΚΑΙΟ....δείχνει ότι είναι ικανοί νά σε βασανίσουν...:whp:

Τούς φαίνεται Λογικό καί Δίκαιο καί οικείο....Σαδιστικά οικείο....

Τό ατυπη Αστυνομία....είναι μιά ωραία καί σπάνια παραδοχή..... :sal5:

Αστυνομία Σκέψης.....Είστε σκέτο Παρακράτος πού λεγε κι ο Ζαμπέτας..... :fp:

Καί η θρησκεία θέλει νά γίνουμε σωστοί Πολίτες.....

Οι Κλασσικοί Ελληνες δέν χρειαζόντουσαν καμμιά θρησκεία γιά νά γίνουν

σωστοί πολίτες....καί κανένας δέν τούς έφτασε σέ Ελευθερία Δικαιοσύνη

Σκέψη καί Υπευθυνότητα....

.

ΥΓ

Αφού πόσταρα συνείρμιασα τόν χρήστη BILLO πού μάλλον είναι ο Τιμιότερος

Χριστιανός πού έχω γνωρίσει....

Μού άρεσε πού παραδέχτηκε ότι γιά νά πιστέψει ....έπρεπε νά "σκοτώσει" μέσα του

τήν Ιδέα τής Αιώνιας Κόλασης....νά μήν τή δεχθεί....*

*η διατύπωση γιά τό BILLO είναι δικιά μου....δέ θυμάμαι ακριβώς τά λόγια του....

.

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...
Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger »

Λεγεών έγραψε: 14 Μαρ 2020, 15:54 Είναι γνωστή η τακτική των ορθόδοξων, αλλά και των αυτόκλητων υπερασπιστών τους που υποτίθεται ότι δεν είναι πολύ θρήσκοι, αλλά να, ένα πεντάλεπτο για το καλό μωρέ, να προσπαθούν να εισάγουν βάθος και άλλα επίπεδα και διαστάσεις στην ορθοδοξία, κάνοντας την λάστιχο, σε μία προσπάθεια να μην κερδίσει ο άθεος την μάχη. Δεν τους ενοχλούν οι μπλουρόουζ του ντουνιά, οι χριστέμποροι, όσοι έχουν κάνει πορισμό την ευσέβεια και την πίστη επάγγελμα, τέτοια άτομα είναι θεμιτό να υπάρχουν γιατί στο τέλος της ημέρας δεν κάνουν κάτι κακό, προπαγανδίζουν τον χριστιανισμό και κάτι τέτοιο δεν τους ενοχλεί. Τους ενοχλούν οι άθεοι, οι παστίτσιοι, οι επιστήμονες, γενικά όσοι είναι αρνητικοί προς αυτό το εθνικό πνευματικό απόστημα.
Φυσικά και μας/με ενοχλουν οι μπλουρόουζ, οι χριστέμποροι κλπ. Περισσότερο από τους άθεους μάλιστα. Για την ιστορία η bluerose είναι εκτός ελέγχου πλέον, την έχω μπλοκάρει και αυτή.
Και φυσικά δεν με ενοχλούν οι επιστήμονες. Είμαι και γω ο ίδιος επιστήμονας και μάλιστα σε επιστήμη που είναι αυστηρά evidence based. Άρα μη μου λες ότι ενοχλούμαι από τους επιστήμονες γιατί είναι ανυπόστατη μπούρδα.
Αυτοί πους ενοχλούν, πέραν των παραπάνω, είναι οι προσβλητικοί τύποι όπως εσύ που ως αντιδραστικός έφηβος παριστάνεις τον σατανολάτρη για να προκαλέσεις.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι παραπάνω, είναι όλα παιχνίδια του μυαλού, πνευματικά placebo effects που παίζουν με την ανάγκη του ανθρώπου να δει νόημα και patterns εκεί που θέλει να δει νόημα και patterns. Προλήψεις, θεουργίες, θάβματα, "ανεξήγητα" φαινόμενα, όλα αντικαθιστούν την σύμπτωση, την τυχαιότητα, την επιστήμη, την προσωπική και σωματική αντοχή.
Αυτή είναι μια δική σου ερμηνεία. Απλοποιημένα συμπεράσματα για να μην κλονιστεί το κουτί σου.
Το να λες ότι ξέρεις οργανική χημεία ή δεν πιστεύεις τόσο πολύ, όμως την ίδια στιγμή να νιώθεις την ανάγκη να υπερασπιστείς σθεναρά την πεποίθηση ότι το κρασί και το ψωμί μετουσιώνεται σε αίμα και σώμα αντίστοιχα, να κατηγορείς όσους λένε ότι αυτό και άλλα πολλά από τα "μυστήρια" της ορθοδοξίας δεν συμβαίνουν πραγματικά, απαιτεί ένα ιδιαίτερο είδος πνευματικής σκοτοδίνης και είναι το αποτέλεσμα αυτού που με ψυχολογικούς όρους λέγεται "γνωστική ασυμφωνία" (cognitive dissonance).
.
Λέγεται συμβολισμός. Και έχει την σημασία του. Θα το ήξερες αν είχες ασχοληθεί ελάχιστα με το θέμα. Κανείς δεν πιστεύει ότι πίνει αίμα εκείνη την ώρα.

Και για να τελειώνουμε.
Είσαι ένας ανόητος που όχι απλά αρνείται την ύπαρξη του Θείου (δικαίωμα σου) αλλά την χλευάζει και την διακωμωδεί. Και το επίχειρημα σου είναι η μπλουρόουζ και οι χριστέμποροι. Αν ένας παπάς κλέβει το παγκάρι. Ερμηνεύεις το Θείο βασιζόμενος σε πράξεις ανθρώπων. Σε αδυναμίες ανθρώπων. Και μάλιστα επιλεκτικά.

Δεν έχεις διαβάσει το παραμικρό. Δεν ξέρεις τι συμβολίζει η Κοινωνία. Η Βάπτιση. Η νηστεία. Η προσευχή.Για να μην το πάω ένα βήμα παραπέρα και ρωτήσω αν έχεις διαβάσει έστω και το παραμικρό για τα τυπικά και τις πρακτικές οιασδήποτε από τις μεγάλες θρησκείες. Τίποτα από αυτά δεν έχεις διαβάσει ποτέ. Και όμως έρχεσαι εδώ και βάζεις την λέξη μυστήρια σε εισαγωγικά και μας εγκαλείς όσους τα ακολουθούμε.

Όπως σου είπα και πριν, κάνεις σαν 15χρονο για να μην πω 10χρονο. Θυμάσαι τότε που είχα ψευδώνυμο το "Νίτσε" και για κάνα μήνα έσκουζες όλη την ώρα λέγοντας μου να το αλλάξω γιατί δεν μπορώ ως Χριστιανός να έχω τον ψευδώνυμο αυτό;
Πόσο παιδάκι και αστείος ήσουν τότε ; Όσο και τώρα.

ΥΓ: Αν υποθέταμε όντως ότι τα κυβικά μου είναι μόνο για να κάνω πολιτική προπαγάνδα στο φόρουμ, θα ήταν και πάλι σκάλες ανώτερα από τα δικά σου κυβικά που είναι μονάχα για ποδοσφαιρικές κόντρες και νήματα.

Let them make the first mistake. We make the last move.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 14 Μαρ 2020, 16:33
ΓΑΛΗ έγραψε: 14 Μαρ 2020, 10:06
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 13 Μαρ 2020, 20:37

.

Δηλαδή τό σενάριο τού Αιώνιου βασανισμού τής Κολάσεως τό έφτιαξαν οι άνθρωποι ;;;

Γιά νά αυτοτιμωρηθούν ;;;

Καί ενώ δέν υπάρχει σάν σενάριο στήν Παλαιά Διαθήκη.....

Παρά στόν Αιγυπτιακό " Μύθο τού Ηρώς" πού διέσωσε .....

αυτή η πουτάνα ο Πλατωνίσκος..... :hammer:

Μήπως πρέπει νά μάς βάλει σέ σκέψη.....από πού καί γιατί υιοθετήθηκε ;;;

Τό ότι βρίσκει Λογικό καί Δίκαιο πάντως ένα τέτοιο σενάριο ο πιστός..... :fp:

δείχνει τή δύναμη τής πλύσης εγκεφάλου.....τή Συλλογική Τρέλα.....

καί κάποια Σαδιστεία.....

.
Αντιμετωπίζεις το θέμα τελείως μονόπλευρα.

Πρώτον, σε όλες τις θρησκείες υπάρχει το μοτίβο του επίγειου και του άλλου κόσμου, οπότε δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας. Εκεί που μπορεί να υπήρξε επηρεασμός είναι στους μύθους και στην κοσμογονία κάθε πολιτισμού και ειδικώς μεταξύ αυτών που είχαν επικοινωνία. Αλλά ακόμα και στις πιο απομονωμένες φυλές όλων των ηπείρων, η αντίληψη ότι ο θάνατος δεν ήταν το τέλος της ύπαρξης αλλά η μετάβαση σε ένα άλλο πεδίο, είναι σαφής.

Δεύτερον, σε όλους τους πολιτισμούς, οι πρόγονοι συνεχίζουν να υπάρχουν και είναι σημείο αναφοράς για τους ζωντανούς. Και το ζητούμενο της επίγειας ζωής είναι η μετάβαση στο πεδίο των άξιων προγόνων και όχι αυτών που αποκλείονται από αυτό λόγω άτιμων πράξεων στη ζωή τους. Η μίμηση και αναπαραγωγή των καλών προτύπων.
Όπου υπάρχουν τα Ηλύσια πεδία, η Βαλχάλα, ο Παράδεισος κλπ, υπάρχει και η αντίστοιχη Κόλαση. Το αν είναι τα Τάρταρα ή οι όχθες των ποταμών που σεργιανούν οι διωγμένες ψυχές, είναι απλώς μια συμβολική απόδοση. Αλλά η εικόνα είναι η ίδια.

Με λίγα λόγια η χριστιανική αμαρτία δεν είναι τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από την αρχαιοελληνική ατιμία.
Και η θρησκεία είναι ένας τρόπος ώστε οι άνθρωποι να γίνουν σωστοί πολίτες, με στοιχειωδώς ελεύθερη βούληση.
Είναι μια άτυπη αστυνομία, ένας άγραφος νόμος με πολύ μεγαλύτερη δυναμική.

Οπότε, για ποιο Σαδισμό μιλάς;

.

Δέν βρήκα ούτε ένα μπούστη χριστιανό μέχρι σήμερα νά απαντάει σέ ότι τόν ρωτάς...

Μιά ζωή υπεκφυγές....αποσιώπηση....δικαιολογίες γιά κωλόχαρτο....καί Τρελίτσα.... :vp5:

Ο Πρόγονος όλων τών θρησκειών ήταν ο φόβος πού προκαλούσαν οι νεκροί....

Στόν Τίμιο Ιουδαίο είπα .... δέν υπήρχε ούτε Κόλαση....ούτε μετά Θάνατο ζωή.... :102:

Στόν Κλασσικό Ελληνα πάλι τό αυτό....

Καί η εικόνα πού λές....ούτε στά Δημοτικά τραγούδια είναι Παράδεισος καί Κολασομαλακίες...

Από πού ξεσήκωσε λοιπόν ο γυιός τού ξυλουργού τά Κολαστικά ;;;

Ελεύθερη βούληση λές....υπάρχει ελεύθερη βούληση όταν σέ απειλούν μέ τόν τρόμο

της Αιώνιας Κόλασης ;;;

Ο Τρόμος λειτουργεί καταλυτικά στήν Ελεύθερη βούληση....ή όχι ;;;

Καί δέ βλέπεις τή Σαδιστεία τού σεναρίου....γιά κάτι πού έκανες σε μιά ζωή

πού δέν τη διάλεξες....νά σού λένε γιά ΑΙΩΝΙΟ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ....

Τό μυαλό πού μπορεσε νά σκεφτεί ΑΙΩΝΙΟ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ....καί ο επόμενος τριμάλακας

πού τό βρίσκει ΛΟΓΙΚΟ καί ΔΙΚΑΙΟ....δείχνει ότι είναι ικανοί νά σε βασανίσουν...:whp:

Τούς φαίνεται Λογικό καί Δίκαιο καί οικείο....Σαδιστικά οικείο....

Τό ατυπη Αστυνομία....είναι μιά ωραία καί σπάνια παραδοχή..... :sal5:

Αστυνομία Σκέψης.....Είστε σκέτο Παρακράτος πού λεγε κι ο Ζαμπέτας..... :fp:

Καί η θρησκεία θέλει νά γίνουμε σωστοί Πολίτες.....

Οι Κλασσικοί Ελληνες δέν χρειαζόντουσαν καμμιά θρησκεία γιά νά γίνουν

σωστοί πολίτες....καί κανένας δέν τούς έφτασε σέ Ελευθερία Δικαιοσύνη

Σκέψη καί Υπευθυνότητα....

.

ΥΓ

Αφού πόσταρα συνείρμιασα τόν χρήστη BILLO πού μάλλον είναι ο Τιμιότερος

Χριστιανός πού έχω γνωρίσει....

Μού άρεσε πού παραδέχτηκε ότι γιά νά πιστέψει ....έπρεπε νά "σκοτώσει" μέσα του

τήν Ιδέα τής Αιώνιας Κόλασης....νά μήν τή δεχθεί....*

*η διατύπωση γιά τό BILLO είναι δικιά μου....δέ θυμάμαι ακριβώς τά λόγια του....

.

.
Καλησπέρα Σκεπτικέ, πως πάει η σπορά των κουκιών, καλά;

Πάντα καλά. :D
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
νύχτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από νύχτα »

υπάρχει αυτή η προκατάληψη των άθεων κυρίως ότι οι Χριστιανοί ή ακόλουθοι
άλλων θρησκειών ενδέχεται να είναι αφελείς ή ανόητοι, μα υπάρχει και η προκατάληψη
των δεύτερων, ότι όσοι είναι άθεοι δεν έχουν φτάσει ακόμη σε σημείο να τους φανερωθεί
η Αλήθεια, υπολλείπονται κάποιας χάρης ενδεχομένως, δεν δύνανται να αντιληφθούν
τί υπάρχει παραπέρα/παραμέσα -όπως θέλετε αποκαλέστε το, ή τελικά δεν το
δικαιούνται

πραγματικά όμως, ενώ η πίστη είναι καθαρά ατομική υπόθεση, και είναι
σε πολλές περιπτώσεις σεβαστό σαν γεγονός, όταν βγαίνουν εκπρόσωποι
της Χριστιανικής πίστης σε τέτοιους καιρούς που ζούμε και ενθαρρύνουν
τον κόσμο να μεταλαμβάνει προπαγανδίζοντας ότι δεν μεταδίδεται κανένας ιός,
είναι αστείο, παράλογο και πάρα πολύ επικίνδυνο, κι αυτό είναι κοινωνικό
πρόβλημα, κι όχι ατομικό
δώστε μου να πεθάνω όλους τους θανάτους
Άβαταρ μέλους
Papa John

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Papa John »

Ασέβαστος έγραψε: 14 Μαρ 2020, 08:18
Κόκκορας έγραψε: 13 Μαρ 2020, 21:05 πειτε οτι θελετε να πειτε χωρις να προκαλειτε...αρκετα!
την αληθεια λεμε. αν αυτη προκαλει, δεν μας νοιαζει. :102:
Ποια αλήθεια λες ρε βούρλο ; Ποιος είσαι,ο τέλειος άνθρωπος και ξέρεις την αλήθεια ;
Για μια φορά στη ζωή σου,βγάλε το σκασμό σε θέμα που δεν σε αφορά.
Ελληναρά ξερόλα !
Άβαταρ μέλους
Papa John

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Papa John »

Ερμής έγραψε: 14 Μαρ 2020, 14:16 Τι σχέση έχουν οι αντιεμβολιαστες με το χριστιανισμό. Και επειδή βλέπω να μου το πηγαίνεις σε παπαδαριό και απαγόρευση παυσης λειτουργιών σε προλαβαίνω ότι ο συσχετισμός Ιεράς συνοδου/παπαδαριου/μαγαζί γωνία με τον Χριστιανισμό είναι το πεντιγκρι του ημιμαθους
Κάθεσαι και εξηγείς τώρα κι εσύ στον εξυπνάκια...
Άβαταρ μέλους
Μπίστης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπίστης »

Otto Weininger έγραψε: 14 Μαρ 2020, 19:40
Λεγεών έγραψε: 14 Μαρ 2020, 15:54 Είναι γνωστή η τακτική των ορθόδοξων, αλλά και των αυτόκλητων υπερασπιστών τους που υποτίθεται ότι δεν είναι πολύ θρήσκοι, αλλά να, ένα πεντάλεπτο για το καλό μωρέ, να προσπαθούν να εισάγουν βάθος και άλλα επίπεδα και διαστάσεις στην ορθοδοξία, κάνοντας την λάστιχο, σε μία προσπάθεια να μην κερδίσει ο άθεος την μάχη. Δεν τους ενοχλούν οι μπλουρόουζ του ντουνιά, οι χριστέμποροι, όσοι έχουν κάνει πορισμό την ευσέβεια και την πίστη επάγγελμα, τέτοια άτομα είναι θεμιτό να υπάρχουν γιατί στο τέλος της ημέρας δεν κάνουν κάτι κακό, προπαγανδίζουν τον χριστιανισμό και κάτι τέτοιο δεν τους ενοχλεί. Τους ενοχλούν οι άθεοι, οι παστίτσιοι, οι επιστήμονες, γενικά όσοι είναι αρνητικοί προς αυτό το εθνικό πνευματικό απόστημα.
Φυσικά και μας/με ενοχλουν οι μπλουρόουζ, οι χριστέμποροι κλπ. Περισσότερο από τους άθεους μάλιστα. Για την ιστορία η bluerose είναι εκτός ελέγχου πλέον, την έχω μπλοκάρει και αυτή.
Και φυσικά δεν με ενοχλούν οι επιστήμονες. Είμαι και γω ο ίδιος επιστήμονας και μάλιστα σε επιστήμη που είναι αυστηρά evidence based. Άρα μη μου λες ότι ενοχλούμαι από τους επιστήμονες γιατί είναι ανυπόστατη μπούρδα.
Αυτοί πους ενοχλούν, πέραν των παραπάνω, είναι οι προσβλητικοί τύποι όπως εσύ που ως αντιδραστικός έφηβος παριστάνεις τον σατανολάτρη για να προκαλέσεις.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι παραπάνω, είναι όλα παιχνίδια του μυαλού, πνευματικά placebo effects που παίζουν με την ανάγκη του ανθρώπου να δει νόημα και patterns εκεί που θέλει να δει νόημα και patterns. Προλήψεις, θεουργίες, θάβματα, "ανεξήγητα" φαινόμενα, όλα αντικαθιστούν την σύμπτωση, την τυχαιότητα, την επιστήμη, την προσωπική και σωματική αντοχή.
Αυτή είναι μια δική σου ερμηνεία. Απλοποιημένα συμπεράσματα για να μην κλονιστεί το κουτί σου.
Το να λες ότι ξέρεις οργανική χημεία ή δεν πιστεύεις τόσο πολύ, όμως την ίδια στιγμή να νιώθεις την ανάγκη να υπερασπιστείς σθεναρά την πεποίθηση ότι το κρασί και το ψωμί μετουσιώνεται σε αίμα και σώμα αντίστοιχα, να κατηγορείς όσους λένε ότι αυτό και άλλα πολλά από τα "μυστήρια" της ορθοδοξίας δεν συμβαίνουν πραγματικά, απαιτεί ένα ιδιαίτερο είδος πνευματικής σκοτοδίνης και είναι το αποτέλεσμα αυτού που με ψυχολογικούς όρους λέγεται "γνωστική ασυμφωνία" (cognitive dissonance).
.
Λέγεται συμβολισμός. Και έχει την σημασία του. Θα το ήξερες αν είχες ασχοληθεί ελάχιστα με το θέμα. Κανείς δεν πιστεύει ότι πίνει αίμα εκείνη την ώρα.

Και για να τελειώνουμε.
Είσαι ένας ανόητος που όχι απλά αρνείται την ύπαρξη του Θείου (δικαίωμα σου) αλλά την χλευάζει και την διακωμωδεί. Και το επίχειρημα σου είναι η μπλουρόουζ και οι χριστέμποροι. Αν ένας παπάς κλέβει το παγκάρι. Ερμηνεύεις το Θείο βασιζόμενος σε πράξεις ανθρώπων. Σε αδυναμίες ανθρώπων. Και μάλιστα επιλεκτικά.

Δεν έχεις διαβάσει το παραμικρό. Δεν ξέρεις τι συμβολίζει η Κοινωνία. Η Βάπτιση. Η νηστεία. Η προσευχή.Για να μην το πάω ένα βήμα παραπέρα και ρωτήσω αν έχεις διαβάσει έστω και το παραμικρό για τα τυπικά και τις πρακτικές οιασδήποτε από τις μεγάλες θρησκείες. Τίποτα από αυτά δεν έχεις διαβάσει ποτέ. Και όμως έρχεσαι εδώ και βάζεις την λέξη μυστήρια σε εισαγωγικά και μας εγκαλείς όσους τα ακολουθούμε.

Όπως σου είπα και πριν, κάνεις σαν 15χρονο για να μην πω 10χρονο. Θυμάσαι τότε που είχα ψευδώνυμο το "Νίτσε" και για κάνα μήνα έσκουζες όλη την ώρα λέγοντας μου να το αλλάξω γιατί δεν μπορώ ως Χριστιανός να έχω τον ψευδώνυμο αυτό;
Πόσο παιδάκι και αστείος ήσουν τότε ; Όσο και τώρα.

ΥΓ: Αν υποθέταμε όντως ότι τα κυβικά μου είναι μόνο για να κάνω πολιτική προπαγάνδα στο φόρουμ, θα ήταν και πάλι σκάλες ανώτερα από τα δικά σου κυβικά που είναι μονάχα για ποδοσφαιρικές κόντρες και νήματα.
Πολύ σωστός σε όλα, μόνο που δεν μπορώ να δεχτώ ότι η Θεία Κοινωνία συμβολίζει κάτι. Είναι σώμα και αίμα, και ο πιό τολμηρός ρώσος θεολόγος και ο πιό φωτισμένος μοναχός μας, και το πλήρωμα κατηχημένο ή όχι (μιλάμε πάντα γιά ορθόδοξους) δεν έχουν πει κάτι διαφορετικό
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
Άβαταρ μέλους
νύχτα

Κόκκορας έγραψε: 13 Μαρ 2020, 21:05 πειτε οτι θελετε να πειτε χωρις να προκαλειτε...αρκετα!
αν το είπες αυτό επειδή αποκάλεσα κάποιους πιστούς
απεγνωσμένους, σε διαβεβαιώνω ότι δεν το είπα προσβλητικά,
μα η απόγνωση έχει οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία
όσων έτυχε να συναντήσω εγώ στη ζωή μου, και τους έχω
ρωτήσει τί τους ώθησε να στραφούν προς τον θεό

(έχει κολλήσει το μυαλό μου και δεν μου βγαίνει σωστά
συντακτικά αυτό που θέλω να πω, εύχομαι να είναι κατανοητό)
Άβαταρ μέλους
vagabondo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vagabondo »

νύχτα έγραψε: 14 Μαρ 2020, 20:40 υπάρχει αυτή η προκατάληψη των άθεων κυρίως ότι οι Χριστιανοί ή ακόλουθοι
άλλων θρησκειών ενδέχεται να είναι 1)αφελείς ή 2)ανόητοι, μα υπάρχει και η προκατάληψη
των δεύτερων, ότι όσοι είναι άθεοι 1)δεν έχουν φτάσει ακόμη σε σημείο να τους φανερωθεί
η Αλήθεια, 2)υπολλείπονται κάποιας χάρης ενδεχομένως, 3)δεν δύνανται να αντιληφθούν
τί υπάρχει παραπέρα/παραμέσα -όπως θέλετε αποκαλέστε το, ή 4)τελικά δεν το
δικαιούνται
Occasio facit furem
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.
Άβαταρ μέλους
νύχτα

vagabondo έγραψε: 14 Μαρ 2020, 20:53
νύχτα έγραψε: 14 Μαρ 2020, 20:40 υπάρχει αυτή η προκατάληψη των άθεων κυρίως ότι οι Χριστιανοί ή ακόλουθοι
άλλων θρησκειών ενδέχεται να είναι 1)αφελείς ή 2)ανόητοι, μα υπάρχει και η προκατάληψη
των δεύτερων, ότι όσοι είναι άθεοι 1)δεν έχουν φτάσει ακόμη σε σημείο να τους φανερωθεί
η Αλήθεια, 2)υπολλείπονται κάποιας χάρης ενδεχομένως, 3)δεν δύνανται να αντιληφθούν
δικαιούνται
δηλαδή; διαφωνείς;
Nero

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero »

Otto Weininger έγραψε: 14 Μαρ 2020, 19:40 Λέγεται συμβολισμός. Και έχει την σημασία του. Θα το ήξερες αν είχες ασχοληθεί ελάχιστα με το θέμα. Κανείς δεν πιστεύει ότι πίνει αίμα εκείνη την
εμ..όχι, αν είσαι καθολικός ή ορθόδοξος δεν είναι συμβολισμός. Όπως λέει ο μπίστης παραπάνω, αν ανήκεις σε μια απ'αυτές τις ομολογίες το πιστεύεις πραγματικά ότι γίνεται θαύμα και το κρασί μετατρέπεται εκείνη τη στιγμή σε αίμα. Και τέλος πάντων η δικιά σου η άποψη μπορεί να είναι ότι πρόκειται απλά για συμβολισμό αλλά το "κανείς" δεν το πιστεύει κυριολεκτικά, προφανώς είναι 100% ψέμα. Τα έγραψα στο άλλο νήμα για το πόσο βαριά κριτική έκανε ο Λούθηρος όταν είπα, όπως λες κι εσύ, ότι δεν γίνεται θαύμα αλλά η μετατροπή είναι συμβολική. Και δέχτηκε κριτική δίκαια γιατί αυτό ήταν μέχρι τότε απο τα πιο βασικά σημεία του χριστιανικού δόγματος. Για τους ορθόδοξους δε, ακόμα παραμένει ταιράστιο ταμπου όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες.

Αν δεν πιστεύεις στο θαύμα, μάλλον σημαίνει ότι δεν είσαι πολύ περισσότερο παραδοσιακός χριστιανός απο τον Λεγεων, ή τέλος πάντων είτε και οι δυο πολύ πιο κοντά απ'ότι πιστεύετε
Άβαταρ μέλους
vagabondo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vagabondo »

νύχτα έγραψε: 14 Μαρ 2020, 20:55
δικαιούνται
δηλαδή; διαφωνείς;
Βέβαια.
Κατ' αρχάς, γιατί 4 στους πιστούς και 2 στους άθεους;
Occasio facit furem
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.
Άβαταρ μέλους
νύχτα

vagabondo έγραψε: 14 Μαρ 2020, 20:59
νύχτα έγραψε: 14 Μαρ 2020, 20:55
δηλαδή; διαφωνείς;
Βέβαια.
Κατ' αρχάς, γιατί 4 στους πιστούς και 2 στους άθεους;
ανέφερα όσα μου ήρθαν στο μυαλό, δεν έκανα προεργασία