Belisarius έγραψε: 13 Μαρ 2020, 15:02
hellegennes έγραψε: 13 Μαρ 2020, 14:46
Η ιδέα πρώτα απ' όλα είναι ηλίθια. Δεν χρειάζεται απολύτως σε τίποτα να μάθω μέσα από την ορθογραφία της λέξης ότι το αγόρι προέρχεται από την λέξη άωρος, γιατί αφενός δεν μου δίνει κάποια γλωσσικά χρήσιμη πληροφορία, είναι τριβιαλική γνώση, αφετέρου η ορθογραφία δεν είναι ασφαλής πηγή ετυμολόγησης. Γι' αυτό έχουμε παρετυμολογήσεις: επειδή κάποιος θεωρεί ότι η ορθογραφία μιας λέξης σημαίνει σύνδεση με μια άλλη, άσχετη λέξη. Π.χ. ο αληγής δεν έχει σχέση με το λήγω αλλά αυτήν την εντύπωση δίνει η λέξη.
Σε δεύτερο βαθμό, η ιδέα είναι ανεφάρμοστη.
Εγώ αντιθέτως το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο.
Το αν η ορθογραφία είναι ασφαλής πηγή ετυμολόγησης είναι άλλη συζήτηση.
Τι ακριβώς είναι ανεφάρμοστο; Να αποφασίσουμε κανόνες ορθογραφίας;
Δεν είναι καθόλου άλλη συζήτηση. Όταν ένα σύστημα δεν έχει απόλυτη συνέπεια, το όποιο υποτιθέμενο κέρδος χάνεται. Όταν λοιπόν γράφεις στυλοβάτης και στυλογράφος, με το μπαμπινιωτικό σύστημα, πώς σε βοηθάει η ορθογραφία να καταλάβεις την ετυμολόγηση;
Το μπαμπινιωτικό σύστημα είναι παρανοϊκό, γιατί αφήνει να εννοηθεί ότι με την χρήση του μπορείς να έχεις άμεση σύνδεση με την αρχική λέξη/γραφή/ετυμολογία, αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον όταν διατηρούνται αυτούσιες όλες οι ορθογραφήσεις της αρχαίας, είτε πρόκειται για εξελληνισμούς (χρυσός) είτε για φαντεζί ορθογραφήσεις στην βάση υποτιθέμενης αντιστρεψιμότητας (παράδεισος) είτε για παρετυμολογήσεις (εκτός κι αν δεν τις γουστάρει ο Μπαμπινιώτης, οπότε τις διορθώνει).
Ποια η χρησιμότητα ενός τέτοιου συστήματος αν καλούμαι να μαντέψω ή να ξέρω εκ των προτέρων αν η ορθογράφηση της λέξης οφείλεται σε ετυμολογική συσχέτιση ή σε αρχαίο λάθος; Και πώς με βοηθάει να το μαντέψω αν από τον κανόνα της ετυμολογικής ορθογράφησης εξαιρούνται π.χ. τα συμφωνικά πάθη; Πώς θα σου δώσει η ορθογράφηση «κροκόδιλος» την ετυμολογία της λέξης αφού ο Μπαμπινιώτης διαλέγει να αγνοήσει την -ήδη αρχαία- γραφή κροκόδειλος, γιατί είναι εσφαλμένη, αλλά αποκρύπτει την ανομοίωση του ρο (κροκόδ
ριλος);
Επίσης με ποιον γαμημένο τρόπο σε οδηγεί το
τσηρώτο στο
κηρωτό, αν δεν το ξέρεις ήδη;
Για να μην μιλήσω για το ανεκδιήγητο τσήτα-τσητώνω, που έβγαλε ο Μπαμπινιώτης από την κούτρα του ότι σχετίζεται με την σήτα (από πού κι ως πού;) και το γράφει με ήτα.