Northern Spirit έγραψε: 11 Μαρ 2020, 23:41
Αφου μου λες οτι ειμαι ιδελοπτικος να μου πεις ποια ακριβως ειαι η ιδεοληψια μου και απο πού πηγαζει. Απλα σου λεω οτι δεν μπορω να ειμαι ιδεοληπτικος γιατι δεν εχω ιδεολογια στο συγκεκριμενο τουλαχιστον θεμα των ελληνοτουρκικων. Απλα πιστευω οτι δεν συμφερει καμια απο τις δυο χωρες η συγκρουση. Και για να αποφευχθει η συγκρουση λεω οτι πρεπει να υπαρξουνε διαπραγματευσεις...Πραγματικες οχι κωφων που κανουμε δεκαετιες τωρα με τους Τουρκους. Αν αυτα ειναι ιδεοληψια οκ ειμαι ιδεοληπτικος.
Και δεν βλεπω καθολου υπο το Τουρκικο πρισμα τα πραγματα...Η Τουσκια ζηταει διχοτομηση του Αιγαιου, συνολικη διαπραγματευση, αρνειται να αναγνωρισει ΑΟΖ στο Καστελοριζο μιλαει για γκριζες ζωνες κλπ. Ειδες να στηριζω κατι απο αυτα;
Εγω αυτο που λεω ειναι οτι και οι δυο χωρις εχουμε μαξιμαλιστικες θεσεις. Η Τουρκια για ολα τα παραπανω και η Ελλαδα για τον ενιαια ΑΟΖ που φθανει απο Εβρο μεχρι Κυπρο. Και λεω οτι το κομματι αναμεσα σε Κρητη-Κυπρο ειναι ακρως προβληματικο για εμας νομικα. Αποδειξη επ'αυτου ειναι οτι ακομη και δικοι μας νομικοι δεν προτεινουνε προσφυγη στη Χαγη..Τα ιδια λες κι εσυ για το θεμα..
Βασικα τιποτε απο οτι υποστηριζω δεν ειναι ακραιο. Απλα υπαρχει προκαταληψη.
Απο εκει και περα στο προκειμενο: Δεν απαντας με γεγονοτα αλλα με ικασιες: "η Ελλαδα θα ητανε ετοιμη..." . Εγω λεω για επισημες κινησεις.
Βασικα εχουμε κανει κατι εξωφρενικο στην εξωτερικη πολιτικη...Κι εμεις και οι Κυπριοι..Αρχιζουμε και μοιραζουμε συμβολαια και συμφωνιες για αγωγους και εξορυξεις χωρις να εχουμε ανακηρυξει ΑΟΖ! Και χωρις να εχουμε εμεις ειδικα συμφωνησει με καμια γειτονικη χωρα για την ΑΟΖ!
Κι εσυ θεωρεις αυτο λογικο και κρινεις την Τουρκικη αντιδραση ακραια..Η δικη μας τι ειναι ακριβως; Λογικη;
Και τα ανοιγματα σε Τουρκια ποια ειναι ακριβως; Με γεγονοτα οχι ικασιες.
Αν δεν είσαι ιδεοληπτικός, είσαι ασυγχώρητα αφελής.
Οι πάντες γνωρίζουν ότι η Ελλάδα ήταν και είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει με την Τουρκία σε αρκετά θέματα, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι ελληνικές κυβερνήσεις γίνονται διαρκώς αντικείμενο κριτικής στο εσωτερικό. Η Τουρκία όμως ΔΕΝ πρόκειται να συμφωνήσει γιατί πολύ απλά το συμφέρον της είναι να συντηρεί τις διαφορές καθώς πρόκειται για ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ δύναμη, σαφώς ισχυρότερη από την Ελλάδα ή και τις άλλες γειτονικές της χώρες. Εκτός και αν η συμφωνία συνεπάγεται την πλήρη υποταγή στις δικές της αξιώσεις.
Το βασικό λάθος που κάνεις είναι ότι θεωρείς ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως μια φυσιολογική χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Σου έχω νέα, δεν είναι φυσιολογική χώρα της Δυτικής Ευρώπης και αυτό το έχουν αντιληφθεί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, ακροδεξιές, δεξιές, σοσιαλιστικές και αριστερές.
Οι τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο και όχι μόνο καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη συνεννόηση μαζί της. Και δεν έχει μόνο να κάνει με την Ελλάδα, η επιθετική της πολιτική στρέφεται εναντίον και άλλων μη υποτακτικών γειτόνων της όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος ή φυσικά η Κύπρος. Επίσης, σε ότι αφορά την Ελλάδα, συμφωνίες με εταιρείες για εξορύξεις δεν έχουμε καν και ότι κάνουμε το κάνουμε σε περιοχές νότια της Κρήτης, είσαι ικανός να μας πεις ότι οι Τούρκοι έχουν νόμιμα δικαιώματα και εκεί. Η θέση για την ενιαία ΑΟΖ με την Κύπρο είναι παρωνυχίδα μπροστά στις τουρκικές αξιώσεις επί όλου του φάσματος και εσύ πονηρά προσπαθείς να τα εξισώσεις. Γιατί εύκολα μπορώ και εγώ να σου πω το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποιείς για να δικαιολογήσεις (!) το μνημόνιο με τον Σάρραζ, ότι δλδ πρόκειται για αναγκαστική κίνηση των Ελλήνων ως αντίδραση στην τουρκική προκλητικότητα σε όλο το φάσμα.
Επειδή δε μιλάς για γεγονότα, δεν νομίζω να χρειάζεται να αναφερθώ στη διαχρονικά καλή θέληση της Ελλάδας να βρεθούν λύσεις, ακόμα και σε βάρος του ημέτερου συμφέροντος δοθέντος ότι το Δίκαιο της Θάλασσας είναι πιο ευνοϊκό για εμάς (πολύ εύκολα δείχνεις να κάνεις γαργάρα το γεγονός ότι οι Τούρκοι αρνούνται να αποδεχθούν το Δίκαιο της Θάλασσας και τις συναφείς Συμφωνίες των ΗΕ, τον οποίον ΟΗΕ τόσο εύκολα επικαλείσαι σε έτερα ζητήματα). Θα πω μόνο ότι η νυν κυβέρνηση, αμέσως μετά την εκλογή της επιδίωξε επαφές και ένα νέο ξεκίνημα, συναντώντας με το καλημέρα την απόλυτη εχθρότητα της Τουρκίας χωρίς να υφίσταται μάλιστα κάποιος λόγος, αν οι Τούρκοι ήθελαν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες που θα οδηγούσε σε επαναπροσδιορισμό και του east med. Αλλά φυσικά, λίγο τον ενδιαφέρουν τον σουλτάνο οι θαλάσσιες ζώνες, αυτός έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες τόσο για τη Λιβύη όσο και γενικότερα.