!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Σκάει η φούσκα του airbnb

Κοινωνικά θέματα και προβληματισμοί
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Προσοχή: Σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση ονομαστικά η φωτογραφικά ποινικών καταδικών οποιουδήποτε βαθμού & αιτιολογίας καθώς εμπίπτουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου. Τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιων δεδομένων ενδέχεται να επιφέρει ποινικές κυρώσεις στο συντάκτη. Επιτρέπεται μόνο αν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή και μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτή ισχύει. Οφείλετε σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε με αναφορά τη διαγραφή της ανάρτησης πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα της νόμιμης δημοσιοποίησης. Η διαχείριση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες αν παραβιάσετε τα παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Σκάει η φούσκα του airbnb

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Leporello έγραψε: 09 Φεβ 2020, 00:34
hellegennes έγραψε: 08 Φεβ 2020, 23:30
Leporello έγραψε: 08 Φεβ 2020, 14:12 Να ποιός είναι ο μέσος μισθός:
https://www.euro2day.gr/news/economy/ar ... llada.html
Το ποσό των €1.175 είναι βέβαια μεικτά, το καθαρό ποσόν είναι €917.
https://vontikakis.com/el/misthodosia
Στον μέσο όρο αυτόν βέβαια, περιλαμβάνονται ανειδίκευτοι, πρωτοπροσλαμβανόμενοι κ.λ.π. αλλά κυρίως ένα πλήθος εμποροϋπαλλήλων που πληρώνονται ελάχιστα και ρίχνουν τον μέσο όρο.
Ούτε κατά διάνοια δεν αγγίζει την πραγματικότητα αυτό που λες. Περίπου το 1/3 είναι πάνω από 1000 ευρώ και το 1/4 πάνω από 1200. Μόλις το 1/6 παίρνει πάνω από 1500 και ούτε το 1/10 πάνω από 2000 (πάντα μεικτά).

Κι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία (του υπουργείου εργασίας). Στην πράξη, οι περισσότεροι απ' αυτούς δουλεύουν αρκετά περισσότερο από το υποτιθέμενο ωράριό τους, που καθιστά την ωριαία αποζημίωσή τους σημαντικά μικρότερη.

Επίσης, ένα μικρό ποσοστό των εργαζομένων δουλεύει επίσημα σε πάνω από μια επιχείρηση για να βγάλει τα λεφτά που βγάζει.
Τι απ'όσα έγραψα δεν αγγίζει την πραγματικότητα; :smt017

- Δεν είναι ο μέσος όρος €1.175;
- Δεν είναι τα καθαρά του 1.175 917;
- Δεν περιλαμβάνονται στον μέσο όρο ανειδίκευτοι, πρωτοπροσλαμβανόμενοι και εμποροϋπάλληλοι;

Στην συνέχεια λες άλλα δύο κουφά, που δείχνουν ότι γράφεις με μόνο σκοπό να μου πάς κόντρα:
- "Στην πράξη, οι περισσότεροι απ' αυτούς δουλεύουν αρκετά περισσότερο από το υποτιθέμενο ωράριό τους, που καθιστά την ωριαία αποζημίωσή τους σημαντικά μικρότερη". Αλλά δεν μίλησε κανείς γιά την ωριαία αποζημίωση.
- "Επίσης, ένα μικρό ποσοστό των εργαζομένων δουλεύει επίσημα σε πάνω από μια επιχείρηση για να βγάλει τα λεφτά που βγάζει". Εντελώς αδιάφορο. Δεν ξέρεις κάν πώς βγαίνει ο μέσος όρος. Εκτίμησή μου είναι ότι καθώς τα στοιχεία προέρχονται από τις ΑΠΔ, οι μισθοί αυτών που λες θα μετρούν σαν 2 μισθοί και δεν θα αθροίζονται στο επίπεδο ΑΜ ΙΚΑ.
Όχι, μετράνε σαν ένας μισθός. Αναφέρεται στα στατιστικά του υπουργείου.

Αυτό που δεν αγγίζει την πραγματικότητα είναι ο μέσος μισθός. Γιατί στατιστικά άλλο ο μέσος όρος και άλλη η μέση τιμή, που είναι αυτό που αντιλαμβάνεται ο καθένας όταν συζητάμε για μέσο μισθό. Ο μέσος μισθός εκτοξεύεται από τους πολύ υψηλόμισθους. Η πραγματικότητα που σου έγραψα με ποσοστά δείχνει ξεκάθαρα γιατί είναι αστείο να επικαλείσαι μέσο μισθό.

Είπα και το ξαναλέω, μόλις το 1/3 των μισθωτών βγάζει πάνω από 1000 ευρώ και σ' αυτό το 1/3 εννοείται ότι περιλαμβάνεται όλη η αφρόκρεμα. Τα 2/3 των μισθωτών βγάζουν λιγότερο από 1000 ευρώ τον μήνα (μεικτά) κι αυτό με 10ωρα εργασίας.

Το να λες σε κάποιον που αμείβεται με 800 ευρώ τον μήνα ότι δεν είναι καλός ο μισθός του, γιατί ο «μέσος» μισθός είναι 1200 ευρώ (μισθό που παίρνει μόλις το 25% των μισθωτών) είναι λίγο αστείο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Leporello έγραψε: 09 Φεβ 2020, 00:48
hellegennes έγραψε: 08 Φεβ 2020, 23:07
Dwarven Blacksmith έγραψε: 08 Φεβ 2020, 14:10 Τα στατιστικά ΑΡΧΙΖΟΥΝ από το 64. Μπορείς και να κοιτάξεις το 70κάτι όμως αν θέλεις, εκεί είναι, πάνω στο ίδιο διάγραμμα. Ακόμα περιμένω τα στατιστικά σου για την Ελλάδα.
Τα στατιστικά για την Ελλάδα λένε ότι μεταξύ 1960-1980 τα διαμερίσματα αυξήθηκαν 33%, μεταξύ 1980 και 2000 αυξήθηκαν 37%, ενώ μεταξύ 1996 και 2006, αυξήθηκαν 72%. Όλα αυτά είναι μετά την αφαίρεση της επίδρασης του πληθωρισμού. Δηλαδή είναι καθαρή, αγνή αύξηση, που δείχνει ότι οι τιμές εκτοξεύτηκαν πέρα από κάθε εύλογη ικανότητα απόκτησης ακινήτου.
Ακόμη και αν δεχθούμε ότι τα στοιχεία σου είναι ακριβή, πρέπει να παρατεθούν σε σύγκριση με την άνοδο των πραγματικών μισθών. Και η άνοδος μεταξύ 1996 και 2006 οφείλεται αποκλειστικά στην πιστωτική επέκταση, δηλαδή σε πρόσβαση περισσοτέρων στην αγορά κατοικίας. (κάποιοι θα έλεγαν ότι και τότε έφταιγε το ... AirBnB)
Τι εννοείς «αν δεχτούμε»; Θεωρείς ότι έβαλα συγκεκριμένα νούμερα για πλάκα ή μού ήρθε επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος; Εννοείται ότι είναι ακριβή, δεν τα έβγαλα απ' το μυαλό μου.

Η άνοδος των μισθών; Η άνοδος των μισθών; Υπάρχει σήμερα κατηγορία (ΕΕ, ΙΥ, ΔΥ) που να παίρνει αναλογικά περισσότερα από ό,τι π.χ. το 1996;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Gouerino 4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 »

Τις δεκαετιες του 50,60,70, και σχεδον του 80 αγοραστηκαν εκατονταδες χιλιαδες σπιτια ,παρολο που για να παρεις δανειο απο την τραπεζα επρεπε να εχεις μπαρμπα στην κορωνη
Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello »

hellegennes έγραψε: 09 Φεβ 2020, 00:37
Leporello έγραψε: 08 Φεβ 2020, 18:22 Δημόσιος υπάλληλος ήταν σχετικά καλή δουλειά. Και πάλι, χρειαζόταν δύο τέτοιοι μισθοί και βέβαια και δάνειο τής στεγαστικής πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Βλέπεις, αν οι γνώσεις σου είναι περιορισμένες, τρελαίνεσαι σχετικά εύκολα.
Οι δικοί μου πήραν σπίτι το '88, ακριβώς με τέτοιο δάνειο. Ήταν στην ηλικία μου. Θα μπορούσαν να το πάρουν και χωρίς δάνειο, βέβαια. Να προσθέσω ότι έχω τρία αδέρφια.

Πες τώρα για σήμερα ότι μια εξαμελής οικογένεια μπορεί να πάρει σπίτι σε νεόδμητη οικοδομή, πριν τα 40 τους.
Οι γονείς σου ήταν οικονομικοί εγκέφαλοι. Οι δικοί μου αγόρασαν μεν σπίτι το 1959 στα τριάντα τους, αλλά με δάνειο με χαριστικούς όρους που υπήρχε τότε, με βοήθεια από τους γονείς και αιματηρή οικονομία γιά μιά δεκαετία περίπου. Το σπίτι, περί τα 80 τετραγωνικά επί τής Β.Ολγας στην Ανάληψη κόστιζε περί τους 100 μηνιαίους μισθούς του καθ'ενός. Δεν είχε μπάνιο ούτε κεντρική θέρμανση.
1.
hellegennes έγραψε: 13 Οκτ 2022, 21:35Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
mao mao

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mao mao »

Τα 70ς θείος και θεία πήγαν για 4 χρόνια γερμάνια με δυο παιδιά να δουλέψουν σε φάμπρικα. Ανειδίκευτοι χωρίς γνώση γερμανικών. Γύρισαν και με τα λεφτά που μάζεψαν έκτισαν σπίτι.

Άλλοι θείοι ήρθαν στα 60ς Θεσσαλονίκη από χωριά. Οικοδόμοι στο επάγγελμα. Σήκωσαν οικοδομές και τους έμειναν διαμερίσματα που έδωσαν και στα παιδιά.

Δεν υπάρχει σύγκριση με τη σημερινή εποχή.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Leporello έγραψε: 09 Φεβ 2020, 00:57Οι γονείς σου ήταν οικονομικοί εγκέφαλοι.
Μπα, απλά Μπούμερ ήταν. Ο πατέρας μου ήταν τοπογράφος και η μάνα μου ΔΥ στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης*. Βγήκε στην σύνταξη στα 45 της (αφού τα προηγούμενα χρόνια γκρίνιαζε που είχε αλλάξει ο νόμος και δεν μπορούσε να βγει νωρίτερα).

Και οι δικοί σου πάντως πρέπει να ήταν οι πιο άριστοι των αρίστων, γιατί στα 30 τους (στα 30 τους, ρε πούστη, τι σκατά συζητάμε) πήραν σπίτι.

Και μου το φέρνεις αυτό σαν αντιπαράδειγμα; Σοβαρά, τώρα;
Leporello έγραψε: 09 Φεβ 2020, 00:57 Δεν είχε μπάνιο ούτε κεντρική θέρμανση.
Μην μου πεις ότι και το αυτοκίνητό τους δεν είχε GPS και 5G.

* σημείωση: σήμερα ένα τέτοιο ζευγάρι θα έβγαζε 1500 καθαρά. Αν είχε αρκετή δουλειά ο τοπογράφος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Leporello

hellegennes έγραψε: 09 Φεβ 2020, 00:49
Leporello έγραψε: 09 Φεβ 2020, 00:34
hellegennes έγραψε: 08 Φεβ 2020, 23:30Ούτε κατά διάνοια δεν αγγίζει την πραγματικότητα αυτό που λες. Περίπου το 1/3 είναι πάνω από 1000 ευρώ και το 1/4 πάνω από 1200. Μόλις το 1/6 παίρνει πάνω από 1500 και ούτε το 1/10 πάνω από 2000 (πάντα μεικτά).

Κι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία (του υπουργείου εργασίας). Στην πράξη, οι περισσότεροι απ' αυτούς δουλεύουν αρκετά περισσότερο από το υποτιθέμενο ωράριό τους, που καθιστά την ωριαία αποζημίωσή τους σημαντικά μικρότερη.

Επίσης, ένα μικρό ποσοστό των εργαζομένων δουλεύει επίσημα σε πάνω από μια επιχείρηση για να βγάλει τα λεφτά που βγάζει.
Τι απ'όσα έγραψα δεν αγγίζει την πραγματικότητα; :smt017

- Δεν είναι ο μέσος όρος €1.175;
- Δεν είναι τα καθαρά του 1.175 917;
- Δεν περιλαμβάνονται στον μέσο όρο ανειδίκευτοι, πρωτοπροσλαμβανόμενοι και εμποροϋπάλληλοι;

Στην συνέχεια λες άλλα δύο κουφά, που δείχνουν ότι γράφεις με μόνο σκοπό να μου πάς κόντρα:
- "Στην πράξη, οι περισσότεροι απ' αυτούς δουλεύουν αρκετά περισσότερο από το υποτιθέμενο ωράριό τους, που καθιστά την ωριαία αποζημίωσή τους σημαντικά μικρότερη". Αλλά δεν μίλησε κανείς γιά την ωριαία αποζημίωση.
- "Επίσης, ένα μικρό ποσοστό των εργαζομένων δουλεύει επίσημα σε πάνω από μια επιχείρηση για να βγάλει τα λεφτά που βγάζει". Εντελώς αδιάφορο. Δεν ξέρεις κάν πώς βγαίνει ο μέσος όρος. Εκτίμησή μου είναι ότι καθώς τα στοιχεία προέρχονται από τις ΑΠΔ, οι μισθοί αυτών που λες θα μετρούν σαν 2 μισθοί και δεν θα αθροίζονται στο επίπεδο ΑΜ ΙΚΑ.
Όχι, μετράνε σαν ένας μισθός. Αναφέρεται στα στατιστικά του υπουργείου.

Αυτό που δεν αγγίζει την πραγματικότητα είναι ο μέσος μισθός. Γιατί στατιστικά άλλο ο μέσος όρος και άλλη η μέση τιμή, που είναι αυτό που αντιλαμβάνεται ο καθένας όταν συζητάμε για μέσο μισθό. Ο μέσος μισθός εκτοξεύεται από τους πολύ υψηλόμισθους. Η πραγματικότητα που σου έγραψα με ποσοστά δείχνει ξεκάθαρα γιατί είναι αστείο να επικαλείσαι μέσο μισθό.

Είπα και το ξαναλέω, μόλις το 1/3 των μισθωτών βγάζει πάνω από 1000 ευρώ και σ' αυτό το 1/3 εννοείται ότι περιλαμβάνεται όλη η αφρόκρεμα. Τα 2/3 των μισθωτών βγάζουν λιγότερο από 1000 ευρώ τον μήνα (μεικτά) κι αυτό με 10ωρα εργασίας.

Το να λες σε κάποιον που αμείβεται με 800 ευρώ τον μήνα ότι δεν είναι καλός ο μισθός του, γιατί ο «μέσος» μισθός είναι 1200 ευρώ (μισθό που παίρνει μόλις το 25% των μισθωτών) είναι λίγο αστείο.
Λες ότι είναι skewed η κατανομή των μισθών. Προφανώς έτσι είναι. Ομως το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι ότι 800 ευρώ δεν παύει να είναι χάλια μισθός γιατί ο ΟΥΤΙΣ λέγοντας ότι είναι πτυχιούχος και προϊστάμενος, δεν συγκρίνει τον ευατό του με εκείνους που κατ'εξοχήν ρίχνουν τον μέσο όρο, που είναι κυρίως οι ανειδίκευτοι εμποροϋπάλληλοι. Και πώς μπορεί να είναι υψηλός μισθός τα €800 αφού λίγο λιγότερα €750 καθαρίζει ο ανηψιός μου, 26 ετών που δεν πήγε κάν ακόμη στον στρατό και μόλις τελείωσε ΤΕΙ Πληροφορικής.
1.
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
nowhere

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nowhere »

Dwarven Blacksmith έγραψε: 08 Φεβ 2020, 23:43
hellegennes έγραψε: 08 Φεβ 2020, 23:07 Τα στατιστικά για την Ελλάδα λένε ότι μεταξύ 1960-1980 τα διαμερίσματα αυξήθηκαν 33%, μεταξύ 1980 και 2000 αυξήθηκαν 37%, ενώ μεταξύ 1996 και 2006, αυξήθηκαν 72%. Όλα αυτά είναι μετά την αφαίρεση της επίδρασης του πληθωρισμού. Δηλαδή είναι καθαρή, αγνή αύξηση, που δείχνει ότι οι τιμές εκτοξεύτηκαν πέρα από κάθε εύλογη ικανότητα απόκτησης ακινήτου.
Ευχαριστώ. nowhere σειρά σου να μας πεις πως τα στοιχεία είναι μια ψευδαίσθηση και για όλα φταίει ότι δε μπροκόμπζαμε όπως οι παλιοί αντί να βάζουμε αβοκάντο στο τοστ.
αυξήθηκαν 72% την εποχή που πέρναγες έξω από τράπεζα και πεταγόντουσαν να σου δώσουν δάνειο?τι λε ρε παιδί μου πολύ περίεργο.το αβοκάντο του νάνου ίσως?
Άβαταρ μέλους
Leporello

hellegennes έγραψε: 09 Φεβ 2020, 01:02
Μπα, απλά Μπούμερ ήταν. Ο πατέρας μου ήταν τοπογράφος και η μάνα μου ΔΥ στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης*. Βγήκε στην σύνταξη στα 45 της (αφού τα προηγούμενα χρόνια γκρίνιαζε που είχε αλλάξει ο νόμος και δεν μπορούσε να βγει νωρίτερα).

Και οι δικοί σου πάντως πρέπει να ήταν οι πιο άριστοι των αρίστων, γιατί στα 30 τους (στα 30 τους, ρε πούστη, τι σκατά συζητάμε) πήραν σπίτι.

* σημείωση: σήμερα ένα τέτοιο ζευγάρι θα έβγαζε 1500 καθαρά. Αν είχε αρκετή δουλειά ο τοπογράφος.
Δεν πρόσεξες ότι το σπίτι κόστιζε 100 μηνιαίους μισθούς. Ο μόνος λόγος που το αγόρασαν ήταν το δάνειο. Και ότι στα 30 του ο πατέρας μου είχε κι'όλας 10 χρόνια υπηρεσία (Ναι, τότε έλειπαν οι δάσκαλοι). Αυτοκίνητο δεν είχαμε.
1.
Άβαταρ μέλους
Leporello

hellegennes έγραψε: 09 Φεβ 2020, 00:52Η άνοδος των μισθών; Η άνοδος των μισθών; Υπάρχει σήμερα κατηγορία (ΕΕ, ΙΥ, ΔΥ) που να παίρνει αναλογικά περισσότερα από ό,τι π.χ. το 1996;
Ναι, η άνοδος των μισθών. Μπορεί την τελευταία δεκαετία οι μισθοί να πέφτουν λόγω τής χρεωκοπίας, αλλά στο παρελθόν υπήρχαν πολύ σημαντικές αυξήσεις των πραγματικών μισθών. Δεν μπορώ αυτή την στιγμή να βρώ πραγματικές αυξήσεις μισθών τις δεκαετίες του '70 και '80, αλλά να που η ΓΣΕΕ βρίσκει πραγματική αύξηση μισθών 25% γιά τα 9 χρόνια 1997-2006. Υπήρξαν και πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις στο παρελθόν. Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση απ'ευθείας στα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
1.
Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από EKPLIKTIKOS »

hellegennes έγραψε: 09 Φεβ 2020, 00:13
Στην περιοχή που μένω, στην Θεσσαλονίκη, από 100 χιλιάρικα ξεκινάνε όσα είναι μετά το 2000, τώρα που οι τιμές αγοράς ακόμη είναι χαμηλές. Ασφαλώς φθηνότερα από Αθήνα, αλλά δεν μένω και σε καμμιά γαμάτη περιοχή. Για ενοίκια δεν το συζητάω, έχουν πάει στον θεό.
Φίλοι που σπούδασαν Θεσσαλονίκη μου έλεγαν οτι τα σπιτια ηταν πολυ ακριβά κ παλιά, μιλαμε ομως για ενοικιο. Αλλα δεν έγραψα κάτι γιατί δε θέλω να μιλάω για πραγματα που δε γνωρίζω.

Υπάρχουν πραγματι κ πιο φθηνα διαμερισματα. Τα οποία ειναι ισως μια χαρα αν εισαι φοιτητης. Αν εχεις όμως οικογένεια ίσως θέλεις να πας σε ενα σπιτι με θέρμανση. Και αλουμινια. Και ενα πάτωμα που δεν ειναι μωσαϊκό με βρωμιες απο την εποχή της αποστασίας. Κ που δε χρειάζεται να εχεις stand by τον υδραυλικό. Ενα λοιπόν νορμαλ σπίτι, του 1990+, για οικογένεια, σε μεσαια περιοχή, παιζει στα 150 χιλιαρικα στην ξεφτιλα. Εδω μπορεί να δει όποιος θελει πού παίζουν οι τιμες στη Νέα Σμύρνη, ενα κατεξοχήν middle class προάστιο:

https://www.xe.gr/property/search?Syste ... rchy=82474
Leporello έγραψε: 09 Φεβ 2020, 01:23 Και πώς μπορεί να είναι υψηλός μισθός τα €800 αφού λίγο λιγότερα €750 καθαρίζει ο ανηψιός μου, 26 ετών που δεν πήγε κάν ακόμη στον στρατό και μόλις τελείωσε ΤΕΙ Πληροφορικής.
Το πρόβλημα δεν ειναι ο μισθος του 26χρονου που μπορεί να μενει κ σπιτι του ή σε ενα δωμα. Τοσα που λες βγαζει κ ο 18χρονος που δουλεύει ντελιβερι κ του φτανουν ακομα κ αμαξι να παρει γιατί γυρναει σπίτι κ έχει πληρωμένη ΔΕΗ και πετρέλαιο κ ετοιμο το φαγητό της μαμας. Το θεμα ειναι τι προοπτικές θα έχει σε 10 χρόνια που θα θελει ενδεχομένως να ζησει όπως οι γονεις του, δηλαδή να παρει δικο του σπίτι, να κανει οικογένεια κτλ. Ρε παιδί μου ενα περιεργο πράγμα οι γονεις οσων ξερω εχουν ολοι σπιτι, ενω τα παιδια τους που ειναι 30-40, δεν εχουν, ακομα κ σε περιπτώσεις απείρως πιο μορφωμένων κ εργατικών ατόμων. Δε σε παραξενεύει οτι οι γονεις μας στην ηλικια μας παίρνανε σπιτια κ εμεις παιρνουμε ενα αρκιδι; :smt017
Δημοκράτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Δημοκράτης »

hellegennes έγραψε: 09 Φεβ 2020, 01:02

:goodpost:
Δημοκράτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Δημοκράτης »

EKPLIKTIKOS έγραψε: 09 Φεβ 2020, 01:57
hellegennes έγραψε: 09 Φεβ 2020, 00:13
Στην περιοχή που μένω, στην Θεσσαλονίκη, από 100 χιλιάρικα ξεκινάνε όσα είναι μετά το 2000, τώρα που οι τιμές αγοράς ακόμη είναι χαμηλές. Ασφαλώς φθηνότερα από Αθήνα, αλλά δεν μένω και σε καμμιά γαμάτη περιοχή. Για ενοίκια δεν το συζητάω, έχουν πάει στον θεό.
Φίλοι που σπούδασαν Θεσσαλονίκη μου έλεγαν οτι τα σπιτια ηταν πολυ ακριβά κ παλιά, μιλαμε ομως για ενοικιο. Αλλα δεν έγραψα κάτι γιατί δε θέλω να μιλάω για πραγματα που δε γνωρίζω.

Υπάρχουν πραγματι κ πιο φθηνα διαμερισματα. Τα οποία ειναι ισως μια χαρα αν εισαι φοιτητης. Αν εχεις όμως οικογένεια ίσως θέλεις να πας σε ενα σπιτι με θέρμανση. Και αλουμινια. Και ενα πάτωμα που δεν ειναι μωσαϊκό με βρωμιες απο την εποχή της αποστασίας. Κ που δε χρειάζεται να εχεις stand by τον υδραυλικό. Ενα λοιπόν νορμαλ σπίτι, του 1990+, για οικογένεια, σε μεσαια περιοχή, παιζει στα 150 χιλιαρικα στην ξεφτιλα. Εδω μπορεί να δει όποιος θελει πού παίζουν οι τιμες στη Νέα Σμύρνη, ενα κατεξοχήν middle class προάστιο:

https://www.xe.gr/property/search?Syste ... rchy=82474
Leporello έγραψε: 09 Φεβ 2020, 01:23 Και πώς μπορεί να είναι υψηλός μισθός τα €800 αφού λίγο λιγότερα €750 καθαρίζει ο ανηψιός μου, 26 ετών που δεν πήγε κάν ακόμη στον στρατό και μόλις τελείωσε ΤΕΙ Πληροφορικής.
Το πρόβλημα δεν ειναι ο μισθος του 26χρονου που μπορεί να μενει κ σπιτι του ή σε ενα δωμα. Τοσα που λες βγαζει κ ο 18χρονος που δουλεύει ντελιβερι κ του φτανουν ακομα κ αμαξι να παρει γιατί γυρναει σπίτι κ έχει πληρωμένη ΔΕΗ και πετρέλαιο κ ετοιμο το φαγητό της μαμας. Το θεμα ειναι τι προοπτικές θα έχει σε 10 χρόνια που θα θελει ενδεχομένως να ζησει όπως οι γονεις του, δηλαδή να παρει δικο του σπίτι, να κανει οικογένεια κτλ. Ρε παιδί μου ενα περιεργο πράγμα οι γονεις οσων ξερω εχουν ολοι σπιτι, ενω τα παιδια τους που ειναι 30-40, δεν εχουν, ακομα κ σε περιπτώσεις απείρως πιο μορφωμένων κ εργατικών ατόμων. Δε σε παραξενεύει οτι οι γονεις μας στην ηλικια μας παίρνανε σπιτια κ εμεις παιρνουμε ενα αρκιδι; :smt017
φίλε μας τα έκανες τσουρέκια με το μοσαικό. Πάτωμα αλλάζεις με 1000ε ξεκόλα.
https://www.spitogatos.gr/search/result ... edSearchSR
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Leporello έγραψε: 09 Φεβ 2020, 01:23 Λες ότι είναι skewed η κατανομή των μισθών. Προφανώς έτσι είναι. Ομως το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι ότι 800 ευρώ δεν παύει να είναι χάλια μισθός γιατί ο ΟΥΤΙΣ λέγοντας ότι είναι πτυχιούχος και προϊστάμενος, δεν συγκρίνει τον ευατό του με εκείνους που κατ'εξοχήν ρίχνουν τον μέσο όρο, που είναι κυρίως οι ανειδίκευτοι εμποροϋπάλληλοι. Και πώς μπορεί να είναι υψηλός μισθός τα €800 αφού λίγο λιγότερα €750 καθαρίζει ο ανηψιός μου, 26 ετών που δεν πήγε κάν ακόμη στον στρατό και μόλις τελείωσε ΤΕΙ Πληροφορικής.
Lol. Νομίζεις ότι τα 2/3 των ΙΥ είναι ανειδίκευτοι εμποροϋπάλληλοι;

Πρώτα απ' όλα, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που αμείβεται χαμηλά (ασχέτως μορφωτικού επιπέδου) δεν εμφανίζεται καν σ' αυτά τα στατιστικά κι έτσι σώζονται κάπως τα νούμερα, γιατί είναι αδήλωτοι. Αν μέσα στον μέσο όρο συμπεριλαμβάνονταν όλοι οι ΙΥ, ο μέσος όρος θα έπεφτε αρκετά κάτω από τα 800 ευρώ.

Δεύτερον, αυτό που λες για τις ειδικεύσεις απλώς δεν συνάδει με τα δεδομένα, που είναι ότι τα 3/4 των μαθητών σπουδάζει σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ (δεν βάζω καν αυτούς που σπουδάζουν εξωτερικό, σε κολέγια, σε ΙΕΚ ή οποιουδήποτε άλλου είδους σχολές).

Νομίζω ότι έχεις αποσπαστεί εντελώς από την ελληνική πραγματικότητα και δεν ξέρεις καθόλου τι συμβαίνει. 800 ευρώ είναι σήμερα ένας καλός μισθός (όχι ένας καλός μισθός για να ζήσεις κανονικά με οικογένεια, ένας καλός μισθός με βάση τι προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας).

Αλλά επειδή το θέμα μας είναι τα ακίνητα, ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει έναν πολύ καλό μισθό των 1500 ευρώ (προσωπικά δεν ξέρω κανέναν, αν και σχεδόν όλοι μου οι γνωστοί και όλοι μου οι πελάτες είναι ΙΥ, αλλά κάπου υπάρχουν κι αυτοί). Με 1500 ευρώ τον μήνα (μεικτά) επίσης δεν αγοράζεις ποτέ σπίτι (έκτος κι αν μιλάμε για τρώγλη). Και μιλάμε για υψηλό μισθό τώρα.
Leporello έγραψε: 09 Φεβ 2020, 01:27 Δεν πρόσεξες ότι το σπίτι κόστιζε 100 μηνιαίους μισθούς. Ο μόνος λόγος που το αγόρασαν ήταν το δάνειο. Και ότι στα 30 του ο πατέρας μου είχε κι'όλας 10 χρόνια υπηρεσία (Ναι, τότε έλειπαν οι δάσκαλοι). Αυτοκίνητο δεν είχαμε.
Το πρόσεξα αλλά δεν ισχύει εκτός κι αν αγόρασαν παλάτι. Ο αριθμός που επικαλείσαι δεν συμβαδίζει με τα διαθέσιμα στοιχεία.

10 χρόνια υπηρεσία. Δηλαδή και ξεκίνησε δουλειά στα 20, αντί κάτι ξανθοπουλικά που διαβάζουμε για 13χρονα που μοχθούσαν και γι' αυτό τα κατάφεραν και πήρε σπίτι στα 30 του. Με μόλις 10 χρόνια δουλειάς. Και μου το φέρνεις αυτό σαν αντιπαράδειγμα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
enterprise-psi
Υπερσυντονιστής
Phorum.gr user: enterprise-psi
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enterprise-psi »

The business man whose master plan controls the world each day,
Is blind to indications of his species slow decay.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Κοινωνικά θέματα”