!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Ομοιότητες μεταξύ Έπους του Γκιλγκαμές και Ομηρικών Επών

Ιστορίες ή θρύλοι, συνήθως φανταστικών γεγονότων ευρέως διαδεδομένων, που στηρίζονται ή όχι σε πραγματικά γεγονότα.
Gouerino 4

Re: Ομοιότητες μεταξύ Έπους του Γκιλγκαμές και Ομηρικών Επών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 »

Δηλαδή πάντα έχουν έρθει όλοι από κάπου αλλού;
Δεν μπορεί ποτέ να είναι γηγενείς;
Δεν θα λες τετοιες λεξεις στον μητσο,παρεξηγιεται.
Ακου γηγενεις,λιγο τσιπα ρε
Άβαταρ μέλους
fonfon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fonfon »

Jimmy81 έγραψε: 31 Ιαν 2020, 01:10 Απ'όσο ξέρω δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στους Σουμέριους στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Υπάρχει μόνο μια πενιχρή αναφορά στον "Γίλγαμο" όχι από Έλληνα αλλά από τον ελληνομαθή Ρωμαίο συγγραφέα Κλαύδιο Αιλιανό. Αυτά περί Ευήμερου και καταγωγή των Σουμέριων από τους Μινωίτες Κρήτες είναι φαντασιοκοπήματα. Οι αρχαίοι προσπαθούσαν να εξηγήσουν τον κόσμο με όρους της ελληνικής μυθολογίας. Ούτε έχει προσδιοριστεί γεωγραφικά η τοποθεσία αυτής της Παγχαίας που αναφέρει ο Ευήμερος. Μπορεί να είναι και φανταστικό νησί. Την 4η χιλιετία π.Χ. που αναπτυσσόταν ο σουμεριακός πολιτισμός δεν ξέρουμε καν που βρίσκονταν οι πρόγονοι των Μινωιτών ούτε είχαν χτιστεί τα πρώτα Μινωικά ανάκτορα στην Κρήτη.

Περί της καταγωγής των Σουμέριων τώρα οι πιο δημοφιλείς θεωρίες είναι οι εξής:

-Καταγωγή από τη βόρεια Αφρική. Αυτή η άποψη στηρίζεται περισσότερο σε δεδομένα της γενετικής.

-Καταγωγή από τα ανατολικά με ειδική μνεία στην Ινδία. Εδώ βοηθούν και τα γλωσσολογικά στοιχεία καθώς τόσο η γλώσσα των Σουμέριων όσο και των Δραβίδων είναι συγκολλητικές. Γενικά στα βάθη της Ασίας υπάρχουν πολλές συγκολλητικές γλώσσες σε σχέση με τις περιοχές δυτικά της Μεσοποταμίας.

-Καταγωγή από τα νότια και την ανατολική Αραβία. Η συγκεκριμένη άποψη υποστηρίζεται από ορισμένους αρχαιολόγους ενώ κάποιοι λαμβάνουν υπόψη και την παράδοση που θέλει τη μυθική Ντιλμούν να βρίσκεται στα νότια (Μπαχρέιν?). Ήταν μια ιερή πόλη για τους Σουμέριους και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μυθολογία τους. Π.χ. από εκεί λέγεται ότι ξεκίνησε η δημιουργία του κόσμου.

Κάποια διαδεδομένη θεωρία για καταγωγή τους από το Αιγαίο δεν υπάρχει στην mainstream επιστημονική βιβλιογραφία.
Αυτές οι 3 θεωρίες μπορούν πάντως να συνδυαστούν μεταξύ τους.Μπορεί να είναι κράμα πληθυσμών από διάφορες περιοχές
Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Phorum.gr user: Jimmy81

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 »

Μηχανικός έγραψε:Δηλαδή πάντα έχουν έρθει όλοι από κάπου αλλού;
Μπορεί αλλά...η έννοια "γηγενής" είναι σχετική ως προς το χρόνο. Δηλαδή ένας λαός είναι γηγενής σε σχέση με έναν άλλο που φτάνει στον τόπο του αργότερα. Στο απώτατο παρελθόν και πριν την ανακάλυψη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας οι άνθρωποι μετακινούνταν συνέχεια αφού ήταν κυνηγοί/τροφοσυλλέκτες.
Άβαταρ μέλους
OANNHSEA

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από OANNHSEA »

Jimmy81 έγραψε: 02 Φεβ 2020, 01:56
Μηχανικός έγραψε:Δηλαδή πάντα έχουν έρθει όλοι από κάπου αλλού;
Μπορεί αλλά...η έννοια "γηγενής" είναι σχετική ως προς το χρόνο. Δηλαδή ένας λαός είναι γηγενής σε σχέση με έναν άλλο που φτάνει στον τόπο του αργότερα. Στο απώτατο παρελθόν και πριν την ανακάλυψη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας οι άνθρωποι μετακινούνταν συνέχεια αφού ήταν κυνηγοί/τροφοσυλλέκτες.
Ναι, αλλά στη Σουμερία είναι βασική η διαφορά μεταξύ της περιόδου Ομπέντ και της αρχής του σουμερικού πολιτισμού.
Το βλέπουμε καθαρά στις αρχαιολογικές έρευνες.
Επίσης τα σουμεριακά είναι συγκολλητικά, πολύ πιο πρωτόγονα από π.χ. τα Ιαπωνικά.
Άρα πήγαν εκεί γιατί και οι ανατολικές χώρες δεν χρησιμοποιούσαν μία τέτοια γλώσσα - π.χ. Ελάμ ή οι Γκούτοι - το ίδιο και οι δυτικές χώρες.

Όμως από την άλλη φαίνεται καθαρά ότι οι Σουμέριοι δεν ήταν βάρβαροι όπως οι π.χ. οι Γκούτοι.
Ήταν πολιτισμός τουλάχιστον στο ύψος του πολιτισμού Ομπέντ...

.
Bellum omnium contra omnes
Ου παντός πλειν εις Κόρινθον...
Άβαταρ μέλους
OANNHSEA

Gouerino 4 έγραψε: 01 Φεβ 2020, 23:24 Δηλαδη το ονομα του γιλγαμες εχει βρεθει και στις σουμεριακες γραφες;
Επισης υπαρχουν αναφορες για κατακλυσμο και στα σουμεριακα;
Μα από τη Σουμερία ξεκίνησε ο μύθος του κατακλυσμού και τον πήραν όλοι οι άλλοι λαοί της περιοχής - βέβαια για πω την αλήθεια δεν ξέρουμε εάν είναι μύθος της περιόδου Ομπέντ...
Μου φαίνεται ότι ναι, γιατί το Gilgamesh είναι στα σουμεριακά και όχι στα ακκαδικά ή γενικά στα σημιτικά...
Gouerino 4 έγραψε: 01 Φεβ 2020, 23:34 Απο την εποχη του αλεξανδρου και μετα γραφτηκαν αυτα.
Αν γραφτηκαν πιο πριν,τοτε οι γιαβανες που αναφερονται,απλα επιβεβαιωνουν τους ελληνικους μυθους για αρχαιες εκστρατειες ελληνων στην ινδια
Κόψε κάτι ρε...
Στο είπαν και την άλλη φορά και δεν θες να δεχτείς με τίποτα - δεν μπορούν οι ξυπόλητοι να κάνουν εκστρατείες στα βάθη της Ινδίας!!!
Και τα δύο έχουν την ίδια αρχή: ΙΕ βασική μυθολογία.
Μία μυθολογία που την διέσωσαν οι μεν Έλληνες στα Ομηρικά έπη - οι δε Ινδοί στην Μαχμαράτα...

.
Gouerino 4

Gouerino 4 έγραψε: ↑Δηλαδη το ονομα του γιλγαμες εχει βρεθει και στις σουμεριακες γραφες;
Επισης υπαρχουν αναφορες για κατακλυσμο και στα σουμεριακα;

Οαννησεα εγραψε
Μα από τη Σουμερία ξεκίνησε ο μύθος του κατακλυσμού και τον πήραν όλοι οι άλλοι λαοί της περιοχής - βέβαια για πω την αλήθεια δεν ξέρουμε εάν είναι μύθος της περιόδου Ομπέντ...
Μου φαίνεται ότι ναι, γιατί το Gilgamesh είναι στα σουμεριακά και όχι στα ακκαδικά ή γενικά στα σημιτικά
Οτι ναναι απαντας,ενω η ερωτηση μου ηταν συγκεκριμενη
Εχει βρεθει το ονομα του γιλγαμες στα κειμενα με σουμεριακη γλωσσα που εχουν βρεθει;
Στα σουμεριακα κειμενα αυτα,υπαρχει αναφορα σε κατακλυσμο;
Gouerino 4

Κόψε κάτι ρε...
Στο είπαν και την άλλη φορά και δεν θες να δεχτείς με τίποτα - δεν μπορούν οι ξυπόλητοι να κάνουν εκστρατείες στα βάθη της Ινδίας!!!
Και τα δύο έχουν την ίδια αρχή: ΙΕ βασική μυθολογία.
Μία μυθολογία που την διέσωσαν οι μεν Έλληνες στα Ομηρικά έπη - οι δε Ινδοί στην Μαχμαράτα...
Δηλαδη οι γιαβανες στην ινδια ηταν ιε βασικη μυθολογια;
Η ναυτοσυνη των Ελλήνων;
Οτι ο διας ηταν αρχεγονος πελασγικος θεος ηταν και αυτο ιε μυθολογια;
Άβαταρ μέλους
OANNHSEA

Αυτό είναι... Με επιβεβαίωσες...
Ποιό κωλοβιβλίο, ποιανού παρανοϊκού διάβασες πάλι;;;

Λοιπόν για το θεαθήναι αυτών που μας διαβάζουν:
Το όνομα στα σουμεριακά είναι Bilgames - όχι δεν είναι τα παιχνίδια του Μπίλι...
Σημαίνει ο αντρειωμένος που ανατράφηκε - γεννήθηκε - με τη φωτιά...
Και ναι, το βρίσκουμε το όνομα του σε σουμεριακές πινακίδες...

Το Gilgames το έδωσαν οι βάρβαροι Έλληνες, όπως έκαναν και σε ένα σωρό άλλα άτομα της ανατολής - π.χ. τον Νεμπουκαντετζάρ Β τον υιό του Ναμπουπολάσαρ, τον ονόμασαν Ναβουχοδονόσωρ!!!! :smt005:
Gouerino 4 έγραψε: 02 Φεβ 2020, 10:43 Η ναυτοσυνη των Ελλήνων;
ΥΓ
Θέλω πολύ να μου δείξεις αρχαιολογικά υπολείμματα των λιμανιών ή των πόλεων από την εποχή που υποτίθεται ότι οι Έλληνες έκαναν ντου στην Ινδία...

.
Άβαταρ μέλους
Μηχανικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μηχανικός »

OANNHSEA έγραψε: 02 Φεβ 2020, 12:06 ΥΓ
Θέλω πολύ να μου δείξεις αρχαιολογικά υπολείμματα των λιμανιών ή των πόλεων από την εποχή που υποτίθεται ότι οι Έλληνες έκαναν ντου στην Ινδία...
Ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας και τα έχει καλύψει. :lol:
Gouerino 4

Gouerino 4 έγραψε: ↑Η ναυτοσυνη των Ελλήνων;

Οαννησεα εγραψε
ΥΓ
Εγω ρωτησα αν η ναυτοσυνη των ελληνων που περιγραφεται στα επη ειναι απο ιε παραδοση και εσυ απαντας το παραπανω.

Τελικα αποφασιστε,ποτε γραφτηκαν τα ινδικα,προ αλεξ,η,μετα;

Η μηπως οτι σας βολευει γραφτηκε πριν και οτι οχι,πχ γιαβανες,μετα.

Εγω φταιω που την παταω συνεχεια και νομιζω οτι μαζι σου μπορω να συζητησω.
Λες και δεν ξερω τοσα χρονια οτι εισαι μυρωδιας
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Μηχανικός έγραψε: 02 Φεβ 2020, 12:33
Το πιο λογικό είναι ότι πρώτα κατασκευάστηκαν τα πλωτά μέσα για ποτάμια και μετά για υπερατλάντιες διαδρομές.

Και όλως τυχαίως, οι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μεσοποταμίας ήταν στην περιοχή των δύο ποταμών. Ο Νείλος στην Αίγυπτο και ο Τίγρης και Ευφράτης στην Ανατολή ήταν από τα στοιχεία που συνετέλεσαν στην σχεδόν παράλληλη ανάπτυξη των συγκεκριμένων πολιτισμών.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Μηχανικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μηχανικός »

Αν βρίσκαμε στην Ινδία οψιδιανό από τη Μήλο, θα είχε αποδειχθεί. :D
Gouerino 4

ΓΑΛΗ έγραψε: 02 Φεβ 2020, 12:48
Μηχανικός έγραψε: 02 Φεβ 2020, 12:33
Το πιο λογικό είναι ότι πρώτα κατασκευάστηκαν τα πλωτά μέσα για ποτάμια και μετά για υπερατλάντιες διαδρομές.

Και όλως τυχαίως, οι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μεσοποταμίας ήταν στην περιοχή των δύο ποταμών. Ο Νείλος στην Αίγυπτο και ο Τίγρης και Ευφράτης στην Ανατολή ήταν από τα στοιχεία που συνετέλεσαν στην σχεδόν παράλληλη ανάπτυξη των συγκεκριμένων πολιτισμών.
Γαλη,δεν ειναι ετσι τα πραγματα.
Στο φραχθι της αργολιδας,βρεθηκε οψιανος της μηλου το 9000 πχ.
Αυτο ηρθε εκει μεσω θαλασσης φυσικα.
https://www.mixanitouxronou.gr/kikladit ... lithou-ap/

Εκεινη την εποχη σε αιγυπτο και μεσοποταμια οχι δεν ειχαν βαρκες,ουτε τα ποδια τους στο νερο εβαζαν
Gouerino 4

Μηχανικός έγραψε: 02 Φεβ 2020, 12:55 Αν βρίσκαμε στην Ινδία οψιδιανό από τη Μήλο, θα είχε αποδειχθεί. :D
Ο ομηρος που ηξερε οτι μελαμψοι ζουσαν και στην ανατολη;
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Αστικοί μύθοι και Παραδοσιακοί θρύλοι”