Nero έγραψε: 11 Ιουν 2018, 16:13
Κοίταξε να δεις: οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου από κοινωνιολογικής σκοπιάς-και όχι μόνο-ζουν στον δικό τους κόσμο στον οποίο οι κοινωνικές νόρμες είναι αρκετά πιο θολές και ευέλικτες. Σε όλες τις κοινωνίες παρατηρεί κανείς αυτό το φαινόμενο,όπου μια κοινωνική ομάδα ζει κάπως στο περιθώριο το οποίο έχει τους δικού του κανόνες,στη δικιά μας αυτή η ομάδα είναι οι καλλιτέχνες,σε άλλες ήταν οι ερημίτες μοναχοί πχ. θ συμφωνήσω ότι πολύ συχνά θέτουν το παράδειγμα για την υπόλοιπη κοινωνία γιατί το στάτους τους είναι κατα τον ένα ή τον άλλο τρόπο υψηλότερο αλλά αυτό δε συμβαίνει πάντα. Θέλω να πω ότι η συμπεριφορά τους ούτε τυπικό παράδειγμα είναι και τα αντανακλαστικά τις υπόλοιπης κοινωνίας σ'υτή τη συμπεριφορά δε λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω?
Νερο, όσον αφορά την κοινωνιολογική σκοπιά του καλλιτεχνικού χώρου: όταν μιλάμε για το δικαίωμα της ευέλικτης κοινωνικής νόρμας σε μια δημοκρατία αναφερόμαστε σε μια σχέση πολίτη-κράτους,πολίτη κράτους ξαναλέω και αυτό ισχύει για όλα λίγο πολύ όλες τις κοινωνικές νόρμες. Δεν καταπατάται καμμία κοινωνική νόρμα όταν μια κοινότητα ανθρώπων δε γουστάρει το πως ζευγαρώνεσαι και θα προτιμούσε να μη σε βλέπει και έχει κάθε δικαίωμα να πάρει τα μέτρα της για να μη σε βλέπει. Δεν είναι δικαίωμά σου να υποχρεώσεις κάποιον να ανέχεται άτομα σαν τον παραπάνω που αναφέραμε επικαλούμενος κάποια θολή και ευέλικτη κοινωνική νόρμα. Το κράτος του παρέχει την κοινωνική νόρμα και του επιτρέπει να ζευγαρώνεται με όποιον θέλει αλλά από κει και πέρα είναι υποχρεωμένος να βρει και μια κοινότητα που δέχεται αυτά που κάνει,αν δε βρει ας πάει σε μια καλύβα στο βουνό να τα λέει μόνος του.
Επιπλέον δεν μπορώ να μην αναφέρω ξανά το οξύμωρο: Άτομα σαν την παραπάνω προφανώς χέστηκαν για την κοινωνική νόρμα,χρησιμοποιούν μια εσκεμμένα διαστρεβλωμένη ρητορική καλλιτεχνικού χώρου προκειμένου να την καταπατήσουν γιατί πιστεύουν ότι είναι πονηροί όπως το ίδιο κάνουν πολιτικά,χρησιμοποιώντας πχ θεσμούς όπως όπως το κοινοβούλιο-στο οποίο δεν πιστεύουν για τον ίδιο λόγο. Γνώμη μου είναι ότι μια κοινότητα έχει κάθε δικαίωμα και επιβάλλεται να πάρει μέτρα για να προστατευτεί από τέτοια φαινόμενα.