Υπήρξε μια μεταβατική περίοδος (από τα τέλη του 17ου μέχρι περίπου τα μέσα του 18ου αιώνα) που ο όροι Σκιπεταρος/Αλβανος/Αρβανιτης δεν ήταν ακόμη πλήρως ταυτισμένοι με τους Τουρκαλβανους και τους Τούρκους. Σταδιακά κυρίως από το 18ο αιώνα με αποκορύφωμα τα Ορλωφικά η κατάσταση άλλαξε και κατεντησε συνώνυμο του Τουρκος. Τότε άρχισε να εμφανίζεται στα ελληνικά δημοτικά τραγούδια παράλληλα με το Τούρκος και ο ορος Αρβανίτης.Ρουμ έγραψε: 30 Δεκ 2019, 14:32Γραπτα αφησανε πολλοί ΣουλίωτεςGiorgos 574 έγραψε: 30 Δεκ 2019, 14:29
Αν όντως ελεγαν ότι είναι Αρβανίτες στα αρβανίτικα το έλεγαν Σκιπεταροι...![]()
Δε θα με χάλαγε αλλά και εγώ έχω τις αμφιβολίες μου για αυτό κυριως λόγω των απομνημονευμάτων του Κουτσονίκα αλλά και επιστολών που μιλάνε για Αλβανους σε τρίτο πρόσωπο...
Επίσης αφήσανε απογόνους
Επισης ....
Επίσης .....
Το να λες οτι θα λέγανε Σκιπεταρ ενώ δεν υπάρχει ουτε καν ένδειξη για αυτό ...
Δεν ξερω τι ακριβως είναι
Και να πω οτι δεν υπήρχανε αρβανιτοφωνοι που να μην λέγανε Σκιπεταρ;;
Ολοι οι νοτιοελλαδιτες αλλα και οι μισοι Αρβανιτοφωνοι της Θρακης δεν λέγανε.
Γιατι πρέπει οι Σουλιώτες ντε και κάλα΄;;
Για να χαρουν οι φασιστες της Σιπερίας ;;
Εμ αφου αυτοι οι Αλβανοι ηταν Σκιπεταρ πως να ταυτιστουν μαζί τους;;![]()
Που ειναι το παράξενο;;
https://el.m.wikisource.org/wiki/Της_Δέσπως
Κι όλοι έπιασαν και σπάσανε τις θήκες των σπαθιών τους,
τους Τούρκους βάνουνε μπροστά, τους βάνουν σαν κριάρια.
Άλλοι έφευγαν κι άλλοι έλεγαν: ― Πασά μου, ανάθεμά σε.
Μέγα κακό μας έφερες τούτο το καλοκαίρι,
εχάλασες τόση Τουρκιά, σπαήδες κι Αρβανίτες.
Η Δέσπω κάνει πόλεμο με νύφες και μ' αγγόνια.
Αρβανιτιά την πλάκωσε στού Δημουλά τον πύργο:
"Γιώργαινα, ρίξε τ’ άρματα, δεν είναι εδώ τὸ Σούλι.
εδώ είσαι σκλάβα του πασά, σκλάβα των Αρβανίτων".
O Ιταλο-Αρμπερέσης Nicolò Chetta (Nikollë Keta) κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, εξέδωσε διάφορα λεξικά της Αλβανικής γλώσσας, όπου μας δείχνει ότι εκείνη την εποχή οι Αλβανοί ήταν γνωστοί με πληθώρα ονομάτων όπως «Μακεδόνες» , «Ηπειρώτες», «Σκυπετάροι», «Arnautlari Gauri» (γκιαούρηδες/χριστιανοί Αλβανοί), προσθέτοντας ότι «αυτούς που οι «Γραικοί» ονομάζουν Αρματολούς εμείς τους λέμε Shqiptār gjentaler, δηλαδή Αλβανούς Τουρκοφάγους (Albanese distruggitore de gentili).»
https://smerdaleos.wordpress.com/2018/1 ... r-αλβανός/