ST48410 έγραψε: 07 Ιαν 2020, 19:31
ΟΥΤΙΣ έγραψε: 07 Ιαν 2020, 19:20
Θα σου απαντήσω ως εξής.
Οι περισσότερες χρονιές ακόμη και μέσα στην κρίση ήταν κερδοφόρες για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πόσα από αυτά τα χρήματα επενδύθηκαν για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας; Πόσα επενδύθηκαν για βελτίωση της ποιότητας ή της παραγωγικότητας; Πόσα, οεο;
Δεν γνωρίζω. Ξέρω όμως από πρώτο χέρι ότι πολλές επιχειρήσεις υπέφεραν ή κρατήθηκαν ανοικτές με νύχια και με δόντια. Και όταν το περιβάλλον είναι δύσκολο νομίζω ότι είναι λογικό να είναι κάποιος επιφυλακτικός. Αν είσαι πχ τα Jumbo και μονοπωλείς το χώρο σου αυξάνεις τις θέσεις εργασίας. Το ίδια στον κλάδο του τουρισμού σε καλές περιοχές. Αλλά αν οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες και φυτοζωούν δεν ξέρω αν η συνολική εικόνα θα γείρει στην μία ή την άλλη μεριά. Δεν ξέρω δηλαδή αν οι αύξηση των θέσεων στον κλάδο του τουρισμού μπορεί να αντισταθμίσει τις χαμένες στον κλάδο του εμπορίου. Χρειάζονται στοιχεία για να δούμε αν ισχύει αυτό που λες.
Απορία δική μου. Όταν λέμε το κράτος να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τι εννοούμε; Ή μάλλον τι εννοείτε; Να προσλάβει δημοσίους υπαλλήλους ή να κάνει μεγάλα έργα; Δηλαδή να διοχετευθεί άμεσα χρήμα σε κόσμο;
Γιατί εγώ έχω περισσότερο στο μυαλό μου δημιουργία υποδομών που θα διευκολύνουν την έναρξη επιχειρήσεων, απλούστευση φορολογικού συστήματος που θα μειώσει σχετικά κόστη, σταθερό σύστημα για να ξέρει αυτός που επενδύει τι του ξημερώνει σε βάθος δεκαετίας, μειωμένες εισφορές για να μπορεί να προσλάβει κανείς ευκολότερα.
Για πες;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι, υποθέτω. Ανέφερα παραπάνω ορισμένους, που θα αντικαθιστούσαν εν μέρει τα επιδόματα. Επιδότηση χαμηλά αμοιβόμενων θέσεων, επαγγελματική κατάρτιση εργατικού δυναμικού και άλλα.
Εκείνο στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουμε είναι η αναγκαιότητα της ύπαρξης ελάχιστου κοινωνικού δικτύου προστασίας και ασφάλειας των πολιτών.
Διότι, προφανώς, δεν μπορείς να εκμηδενίσεις την ανεργία, εκτός κι αν είσαι Σοβιετική Ένωση.
Επίσης, γιατί κάποιος να επιθυμεί να εργαστεί όταν οι μισθοί, τουλάχιστον οι βασικοί, δεν διαφέρουν αισθητά από το ύψος των επιδομάτων; Όπως θέλετε να δίνετε κίνητρα στους επιχειρηματίες, θα πρέπει να δίνετε κίνητρα και στους εργαζόμενους.
Να προσθέσω, επίσης, ότι η συσχέτιση χαμηλής φορολογίας και αύξησης των θέσεων εργασίας και προσέλκυσης επενδύσεων είναι, εν πολλοίς, μύθος της ελληνικής Δεξιάς. Πείτε μας ποια είναι η φορολόγηση στην Σουηδία και σε ποια θέση κατατάσσεται η εν λόγω χώρα στον δείκτη φιλικότητας προς τις επιχειρήσεις.
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.