Πρόσφατα, στη SIAL, μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου για τρόφιμα και ποτά στο Παρίσι, ένας μικρού βεληνεκούς επιχειρηματίας κέρδισε τρία βραβεία. Ένα για την καλύτερη διανομή, ένα για το καλύτερο εναλλακτικό προϊόν και ένα για το πιο καινοτόμο προϊόν της έκθεσης, το κεφίρ με χυμό τζίντζερ και λεμόνι.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας,
Υγεία Κεφίρ, ξεκίνησε την πορεία του από τα ρούχα. Ωστόσο η συρρίκνωση του κλάδου τον οδήγησε στα γαλακτοκομικά και αργότερα στα αναψυκτικά. Στάθηκε απέναντι σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις, όλων εκείνων που υπολόγιζαν ότι το εγχείρημά του θα κατέληγε στο κενό. Oνόμασε το κεφίρ-αναψυκτικό του “
Namaste” και ετοιμάζεται για τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ελβετία...
«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα τρόφιμα το 2006. Έως τότε διατηρούσα εξαγωγική βιοτεχνία ρούχων. Ήταν η εποχή που όλη η Βόρεια Ελλάδα ασχολούταν με τα ρούχα. Η δουλειά αυτή έκανε τον κύκλο της, δεδομένου ότι επρόκειτο για μία δραστηριότητα, στην οποία κυριαρχούσε το χαμηλό κόστος. Έτσι, όταν άρχισε να αυξάνεται το κόστος, έπρεπε είτε να μεταφέρω την έδρα της εταιρείας στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία), είτε να κλείσω...»
Τότε αποφάσισε να μην εγκατασταθεί στη Βουλγαρία αλλά να κλείσει την επιχείρησή του, η οποία μάλιστα ήταν κερδοφόρα έως και το τελευταίο έτος της λειτουργίας της. «Τα δείγματα ήταν ανησυχητικά αρκετά χρόνια πριν. Παρατηρούσαμε τις πωλήσεις και την κερδοφορία να συρρικνώνονται διαρκώς. Κι αυτό που συνήθως πιστεύουν οι επιχειρηματίες, είναι ότι θα αποτελέσουν εξαίρεση στον κανόνα όταν ένας ολόκληρος κλάδος καταρρέει, και εκείνοι θα επιπλεύσουν. Εγώ έκανα το αντίθετο και επέπλευσα»
Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, αποφάσισε να δοκιμάσει. Εντάχθηκε σε πρόγραμμα επιδότησης Leader Plus, λαμβάνοντας 50.000 ευρώ, ενώ επένδυσε και 300.000 ευρώ από ίδια κεφάλαια.
Γνώρισε το κεφίρ από τον πεθερό του. Εκείνος του το έμαθε, όπως λέει. Και στη συνέχεια αποφάσισε να το κάνει επάγγελμα. «Κανείς δεν με πίστευε τότε καθώς το κεφίρ, ήταν παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα, πριν από 12 χρόνια που ξεκίνησα. Οι περισσότεροι με χαρακτήριζαν τρελό, ενώ ακόμα περισσότεροι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι με μαθηματική ακρίβεια θα χάσω τα λεφτά που είχα επενδύσει».
Έτσι αγόρασε το οικόπεδο στο Δρυμό Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε να βγάζει τις απαιτούμενες άδειες για να ξεκινήσει την ανέγερση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της εταιρείας του. «Ξεκίνησα από το μηδέν, χτίζοντας τα πάντα από την αρχή. Ήμουν ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας. Παραγωγή, πωλήσεις, τον οδηγό, τις επαφές με τους πελάτες. Ήμουν μία ολόκληρη επιχείρηση από μόνος μου. Μάλιστα, την πρώτη φορά που έκανα αποστολή φορτίου σε πελάτες, έβαλα στο φορτηγάκι μόλιε δύο δωδεκάδες μπουκάλια. Αυτή ήταν η πρώτη μου παραγγελία».
Συνάντησε αρκετές δυσκολίες. Με κυριότερη εξ αυτών, την παραγωγή ενός άγνωστου παρασκευάσματος. Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφραζαν την απορία, «καλά, μόνο εσύ είσαι ο έξυπνος που το κάνεις αυτό; Οι μεγάλες εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν τμήματα ερευνών και ειδικούς επιστήμονες, πώς δεν το έχουν ανακαλύψει ήδη, από τη στιγμή, που όπως λες, πρόκειται για ένα ξεχωριστό προϊόν με προβιοτικές ιδιότητες;».
Βλέποντας τις γαλακτοβιομηχανίες να βγάζουν κι εκείνες κεφίρ, δεν φοβήθηκε. Αντιθέτως, παρουσιαζόταν μία ευκαιρία για εκείνον. «Αυτό που έλεγα σε όσους υποστήριζαν ότι ο ανταγωνισμός που θα έχω, θα είναι πολύ ισχυρός, ήταν ότι η αγορά είναι μεγάλη και μας χωράει όλους. ‘Ας φροντίσουν οι εταιρείες να ενημερώσουν τον κόσμο για το κεφίρ’, έλεγα συχνά προς τους δύσπιστους. Και στη συνέχεια όποιος έχει το καλύτερο προϊόν ας κερδίσει το μερίδιο που του αναλογεί».
«Δεν είμαι γαλατάς. Φτιάχνω προβιοτικά»
Αναφορικά με την επαγγελματική του δραστηριότητα, λέει χαρακτηριστικά. «Εγώ δεν είμαι γαλατάς. Φτιάχνω προβιοτικά. Και αυτή είναι η μεγάλη μου διαφορά. Οι γαλατάδες τα κάνουν όλα με καλλιέργειες, είτε πρόκειται για γιαούρτι, είτε για τυρί, είτε για οποιοδήποτε προϊόν. Εγώ παράγω το κεφίρ με ζωντανό μύκητα. Τα πάντα γίνονται παραδοσιακά με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, το οποίο έχει υποστεί φυσική ζύμωση με την προσθήκη αληθινών σπόρων κεφίρ
https://www.voria.gr/article/o-thessalo ... is-evropis