Jimmy81 έγραψε: 21 Ιαν 2025, 22:40
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 21 Ιαν 2025, 22:26
Jimmy81 έγραψε: 21 Ιαν 2025, 22:17
Προπαγανδιστική αφίσα για την κατάταξη στα δανέζικα SS με επίκληση του ένδοξου παρελθόντος των Βίκινγκς.
"Για τη Δανία! Eνάντια στον μπολσεβικισμό!"
Κρίνουμε εκ τών υστέρων την ιστορία από τον καναπέ του σπιτιού μας όπου την μελετούμε
Και κρίνουμε πρόσωπα και καταστάσεις οι οποίοι όταν έπαιρναν αποφάσεις ΔΕΝ ήξεραν το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και ούτε είχαν τις συνθήκες και την ασφάλεια που έχουμε εμείς όταν τους κρίνουμε από την ασφάλεια του σπιτιού μας
Το 1943 που βγήκε η αφίσα, όλοι ήξεραν τι εστί ναζιστική Γερμανία και SS. Διώξεις και φυλακίσεις πληθυσμών για την "φυλή" τους, το είναι τους ή τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, σαδιστικοί τραμπουκισμοί και τροκοκρατία, βίαιες κατακτήσεις χωρών, βίαιος επεκτατισμός, μαζικές εκτελέσεις άμαχων πληθυσμών, λήστευση πρώτων υλών άλλων χωρών κλπ. Το "δεν ήξερα" δεν παίζει σαν δικαιολογία.
Δεν είναι θέμα γνώσης του τι ήταν η Γερμανοί η το τι ήταν οι Σύμμαχοι αλλά το πώς επιβιώνεις ως χώρα (η ατομικά) σε μια κατάσταση σαν κι αυτή του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου
Μπορεί πχ εσύ να καταδικάζεις τους συνεργάτες των Γερμανών αλλά ...δεν σε βασάνισε ποτέ η Γκεστάπο προκειμένου να συνεργαστείς μαζί τους ουτε είχες το δίλημμα ότι αφήνω την οικογένεια μου να πεθάνει από την πείνα η να εκτελεστεί προκειμένου να μην συνεργαστώ με τους Γερμανούς
Μπορεί να θεωρώ προδότη τον δήμαρχο μιας επαρχιακής πόλης που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς καταδιδοντας μάλιστα τους αντάρτες που έκαναν αντίσταση όμως δεν έχω βρεθεί στην θέση του του να έρθει πχ ο Γερμανός αξιωματικός και να μου θέσει το δίλημμα
"Η θα συνεργαστητε μαζί μου η θα κάψω το χωριό και θα εκτελέσω και όλους τους άνδρες"