Σελίδα 1 από 2
Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2018, 10:28
από Γραφικός
Έχω φυτέψει τρία φυτά με καυτερές πιπεριές (τα λεγόμενα Τουρκέλια, δεν ξέρω κάποια επίσημη ονομασία), αλλά είμαι ο μοναδικός στην οικογένεια που τις τρώει. Έχουν πάνω γύρω στις εκατό πιπεριές και εγώ δεν μπορώ να φάω περισσότερες από 5-6 την ημέρα. Μέχρι να τις φάω όλες θα έχουν ξεραθεί τώρα που μπήκαν τα κρύα. Υπάρχει κάποια συνταγή για να τις κάνω παχύρευστη πάστα χρησιμοποιόντας όσο το δυνατόν λιγότερα άλλα υλικά; Να μην γίνει δηλαδή σάλτσα, αλλά να διατηρήσω σε υγρή μορφή όσο πιο ατόφια την γεύση τους.
Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2018, 11:00
από blackpaint
Γραφικός έγραψε: 31 Οκτ 2018, 10:28
Έχω φυτέψει τρία φυτά με καυτερές πιπεριές (τα λεγόμενα Τουρκέλια, δεν ξέρω κάποια επίσημη ονομασία), αλλά είμαι ο μοναδικός στην οικογένεια που τις τρώει. Έχουν πάνω γύρω στις εκατό πιπεριές και εγώ δεν μπορώ να φάω περισσότερες από 5-6 την ημέρα. Μέχρι να τις φάω όλες θα έχουν ξεραθεί τώρα που μπήκαν τα κρύα. Υπάρχει κάποια συνταγή για να τις κάνω παχύρευστη πάστα χρησιμοποιόντας όσο το δυνατόν λιγότερα άλλα υλικά; Να μην γίνει δηλαδή σάλτσα, αλλά να διατηρήσω σε υγρή μορφή όσο πιο ατόφια την γεύση τους.
Αυτη ειναι μια σενεγαλεζικη συνταγη και ειναι ακριβως ο ορισμος του γαστρονομικου σαδισμου, ακομα και για μυημενους. Πολυ καυτη. Συνοδευει κρεατα, κοτοπουλο, και το εθνικο μαγειρευτο της χωρας, το μαφφε.
Χρειαζεσαι
850γρ-1 κιλο ντοματες αποφλοιωμενες (η φρεσκες αλλα βρασμενες 2-3 λεπτα σε νερο)
2-3 μεγαλα κρεμμυδια
6-8 χοντρα σκορδα
100-150 γρ πιπεριες καυτερες, και παραπανω αν θες να δοκιμασεις τα ορια σου
3-4 κσ παπρικα
3- 4 κσ ξυδι η χυμο λεμονιου (το προτιμω)
1 κυβο ζωμου λαχανικων
2 φλυτζανια νερο, ελαιολαδο και αλατι
Πρωτα τσιγαριζεις κρεμμυδια και σκορδα στο λαδι, μολις παρουν χρωμα και μυρωδια βαζεις τις τοματες, την παπρικα, το ξυδι, τις πιπεριες και το νερο, αρχικα σε δυνατη φωτια μεχρι να παρει βραση, μετα σε χαμηλη για να σιγοβρασει 20-30 λεπτα, στο τελος προσθετεις το ζωμο και το αλατι, και οταν ειναι ετοιμο χτυπας στο μιξερ μεχρι να φτιαξεις μια ομοιογενη παστα.
Μπορεις να το καταψυξεις σε πολλα μικρα δοχεια που θα ξεπαγωνεις αναλογα με τις αναγκες σου. Στο ψυγειο θα σου κρατησει 5-6 μερες μαξ, εκτος κι αν σφραγισεις το βαζακι με μια στρωση ελαιολαδου πανω απο την παστα. Θα εχει πιο μεστη γευση την επομενη μερα.
Θυμησου να καθαρισεις και να κοψεις τις πιπεριες φορωντας γαντια, για αποφυγη ατυχηματων οπως να τριψεις τα ματια σου.
Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2018, 11:03
από Ορέστης 35
Λογικα τις πολτοποιεις και μετα κανεις ρινταξιον σε χαμηλη φωτια αλλα μαλλον θες αλατι και ξυδι για να διατηρηθουν. Μετα γεμιζεις αεροστεγη βαζα που τα βραζεις. Κοιτα για chilli paste συνταγες
Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2018, 11:29
από Ορέστης 35
Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2018, 11:41
από Cecily Anne
Γραφικός έγραψε: 31 Οκτ 2018, 10:28
Έχω φυτέψει τρία φυτά με καυτερές πιπεριές (τα λεγόμενα Τουρκέλια, δεν ξέρω κάποια επίσημη ονομασία), αλλά είμαι ο μοναδικός στην οικογένεια που τις τρώει. Έχουν πάνω γύρω στις εκατό πιπεριές και εγώ δεν μπορώ να φάω περισσότερες από 5-6 την ημέρα. Μέχρι να τις φάω όλες θα έχουν ξεραθεί τώρα που μπήκαν τα κρύα. Υπάρχει κάποια συνταγή για να τις κάνω παχύρευστη πάστα χρησιμοποιόντας όσο το δυνατόν λιγότερα άλλα υλικά; Να μην γίνει δηλαδή σάλτσα, αλλά να διατηρήσω σε υγρή μορφή όσο πιο ατόφια την γεύση τους.
Άντε ρε, κι εμείς τα έχουμε φυτέψει, αλλά τα λέμε Τουρκάκια. Γιατί δε δοκιμάζεις να τα κάνεις λιαστά σαν τις ντομάτες;
ΥΓ. Επίσης να ξέρεις διατηρούνται κατάψυξη.
Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2018, 11:41
από blackpaint
Ορέστης 35 έγραψε: 31 Οκτ 2018, 11:03
Λογικα τις πολτοποιεις και μετα κανεις ρινταξιον σε χαμηλη φωτια αλλα μαλλον θες αλατι και ξυδι για να διατηρηθουν. Μετα γεμιζεις αεροστεγη βαζα που τα βραζεις. Κοιτα για chilli paste συνταγες
πρωτα μαγειρευεις, μετα πολτοποιεις, αλλιως χανει τη γευση του: απλη χημεια.
Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2018, 11:56
από Ερμής
αυτοι οι πουστηδοι οι αφρικανοι έχουν διαβολικές καυτερες σάλτσες. Δεν υπάρχουν, τέλειες.
Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2018, 12:14
από YouOnlyLiveOnce
Εχω κανει παλιοτερα παστα με πιπεριες φλωρινης ,λογικα γιατι να μην γινονται το ιδιο και αυτες;
Εγω την ειχα ψησει στον φουρνο μεχρι να μαλακωσουν και μετα τις ξεφλουδισα,εβγαλα κοτσανια
και σπορια.Τις εριξα στο μπλεντερ,τις πολτοποιησα.Μετα αλατι και ξυδι και τις εβαλα σε βαζακι.
Οπως λεει και ο blackpaint για να κρατησουν περισσοτερες μερες θα βαλεις ελαιολαδο απο πανω.
Αν θελεις ακομα περισσοτερο καιρο να σου κρατησουν θα τις βαλεις σε αποστειρωμενα βαζακια.
Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2018, 12:30
από Υδράργυρος
Εγώ βάζω το μπούκοβο σε ένα μπουκαλάκι με λάδι σε μια αναλογία 1/5. Μετά από μια εβδομάδα έχει ανακατευτεί και το λάδι καίει. Με αυτό συμπληρώνω στο πιάτο μου ή βάζω στη ντοματοσαλάτα (δεν τρώει κανένας άλλος στο σπίτι καυτερά)
Τις πιπεριές μπορείς να τις ξεράνεις και να τις κάνεις μπούκοβο στο μούλτι. Αν και ο καιρός δε βοηθάει αυτην την εποχή
Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2018, 12:47
από blackpaint
Γραφικός μπορεις να φτιαξεις την παραδοσιακη παστα πιπεριας της Τυνισιας και του Μαγκρεμπ, την Χαρισα.
1 κιλο πιπεριες
4 - 5 σκελιδες σκορδου
1 κσ κολιανδρο σκονη
1 κς αλατι
ελαιολαδο
Πολυ απλη στην εκτελεση, πρεπει να μαγειρεψεις πολυ ελαφρα τις πιπεριες μεχρι να μαλακωσουν, ειτε στο ατμο, ειτε σε βραστο νερο για 1-2 λεπτα, ειτε με χαμηλη φωτια στον φουρνο για 5-10 λεπτα, μετα να σουρωσεις πολυ καλα, και μετα να τα κανεις ολα παστα στο μιξερ, η ακομα καλυτερα εαν εχεις, σε μηχανη του κιμα. Συντηρεις και συσκευαζεις με τον ιδιο τροπο με τη σενεγαλεζικη παστα. Και καις στομα και αντερα με την ιδια ισχυ.
Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2018, 14:18
από Ορέστης 35
blackpaint έγραψε: 31 Οκτ 2018, 11:41
Ορέστης 35 έγραψε: 31 Οκτ 2018, 11:03
Λογικα τις πολτοποιεις και μετα κανεις ρινταξιον σε χαμηλη φωτια αλλα μαλλον θες αλατι και ξυδι για να διατηρηθουν. Μετα γεμιζεις αεροστεγη βαζα που τα βραζεις. Κοιτα για chilli paste συνταγες
πρωτα μαγειρευεις, μετα πολτοποιεις, αλλιως χανει τη γευση του: απλη χημεια.
Κι αυτο σωστο.
Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2018, 15:39
από Γραφικός
Πολύ ωραίο και χρήσιμο σάιτ.
blackpaint έγραψε: 31 Οκτ 2018, 12:47
Γραφικός μπορεις να φτιαξεις την παραδοσιακη παστα πιπεριας της Τυνισιας και του Μαγκρεμπ, την Χαρισα.
1 κιλο πιπεριες
4 - 5 σκελιδες σκορδου
1 κσ κολιανδρο σκονη
1 κς αλατι
ελαιολαδο
Πολυ απλη στην εκτελεση, πρεπει να μαγειρεψεις πολυ ελαφρα τις πιπεριες μεχρι να μαλακωσουν, ειτε στο ατμο, ειτε σε βραστο νερο για 1-2 λεπτα, ειτε με χαμηλη φωτια στον φουρνο για 5-10 λεπτα, μετα να σουρωσεις πολυ καλα, και μετα να τα κανεις ολα παστα στο μιξερ, η ακομα καλυτερα εαν εχεις, σε μηχανη του κιμα. Συντηρεις και συσκευαζεις με τον ιδιο τροπο με τη σενεγαλεζικη παστα. Και καις στομα και αντερα με την ιδια ισχυ.
Αυτό ακριβώς που έψαχνα. Μου είχαν κάνει δώρο μία χαρίσα σε κονσέρβα και δεν έχω ξαναβρεί πουθενά.
Βέβαια δυστυχώς τα τουρκέλια είναι μικρά και τα 100 δεν φτάνουν ούτε για το καλημέρα, οπότε μάλλον θα ακολουθήσω την συμβουλή της Cecily Anne και θα τις βάλω στην κατάψυξη.
Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2018, 20:23
από waldorf
Εγώ φτιάχνω κάτι σαν ταμπάσκο.
Λευκό βαλσαμικό,αλάτι και λίγο ζάχαρη (μαύρη κατά προτίμηση) κατά βούληση,ίσως και λίγο σκόρδο.
Βράσιμο σε χαμηλή φωτιά με κλειστή κατσαρόλα για 40-60 λεπτά.
Αν όλα έχουν πάει καλά,μόλις ανοίξεις το καπάκι θα δακρύσει ακόμα και ο γείτονας στο διπλανό διαμέρισμα.
Μπίμερ ή μούλτι και πέρασμα από ψιλή σίτα (το τελευταίο δεν το κάνω εγώ γιατί εκστασιάζομαι όταν μου σκάσει κανά σποράκι στο δόντι).
Έχω ακόμη απ`το περσινό (το φτιάχνω σε μπουκάλι του λίτρου),κι όσο κάθεται το ρημάδι τόσο αρπάει!
Αν έχεις όρεξη και υπομονή κάνε και μιά καλύτερη απομίμηση του ταμπάσκο.
Άσε τις πιπεριές για καιρό (ίσως ένα-δυό μήνες) μέσα σε χοντρό αλάτι ίσως και με λίγο ξύδι.Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη,αλλά λέγεται ότι οι πιπεριές του original Tabasco μένουν κλεισμένες στο αλάτι ίσως και χρόνια.
Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτ 2018, 22:47
από Ορέστης 35
Το ταμπασκο περιεχει πολυ καλο ξυδι.
Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς
Δημοσιεύτηκε: 03 Νοέμ 2018, 14:16
από Γραφικός
Ορέστης 35 έγραψε: 31 Οκτ 2018, 22:47
Το ταμπασκο περιεχει πολυ καλο ξυδι.
Όταν λες καλό ξύδι τι εννοείς;
Μπορείς να δώσεις παραδείγματα;