1. Μέχρι παππούδες, δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ να ασχοληθώ με το ζήτημα ούτε με απασχολεί
Ρώτησα ή γνώρισα τους παππούδες μου, δεν με απασχολεί ποιοι ήταν οι προηγούμενοι.
2. Μέχρι το ~1870. Νεοχωρίτης ή Μικρασιάτης που αναζήτησα κρατικά αρχεία.
Εχω αναζητήσει σε αρχεία του 1910-1920 (όταν πάγωσαν τα επώνυμα) τους προγόνους μου + μία γενιά πίσω (πατρώνυμο). Οπότε γνωρίζω το νωρίτερο στα τέλη του 19ου αιώνα ποιοι ήταν οι πρόγονοί μου. Ή απο αρχεία της ελληνική κοινότητας των προσφυγων προγόνων μου φτάνω στις αρχές του 19ου αιώνα.
3. Μέχρι το ~1770. Παλαιοελλαδίτης που αναζήτησα κρατικά αρχεία.
Εχω αναζητήσει σε αρχεία του 1830-1840 (όταν πάγωσαν τα επώνυμα) τους προγόνους μου + μία γενιά πίσω (πατρώνυμο). Οπότε γνωρίζω το νωρίτερο στα τέλη του 18ου αιώνα ποιοι ήταν οι πρόγονοί μου.
4. Μέχρι το ~1500. Επτανήσιος που αναζήτησα ενετικά αρχεία.
Εχουμε ακριβή ενετικά αρχεία στα νησιά μας και σταθερά επώνυμα για αιώνες, οπότε είναι παιχνιδάκι να φτάσω πολύ πίσω στο χρόνο.
5. Στο περίπου 1500-1750. Καταγωγή από κοτζαμπάσηδες-φαναριώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Εχω επώνυμο ή κατάγομαι από οικογένεια που αναδείχθηκε την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οπότε υπάρχει μια υποτυπώδης συνέχεια για δεκαετίες ή αιώνες προ της ίδρυσης του ελληνικού κράτους. Εναλλακτικά έχω οικογενειακή παράδοση για αρκετές δεκαετίες προ της ίδρυσης του ελληνικού κράτους, οικογενειακό αρματολικι, καπετανάτο, πειρατιλίκι, παπατζιλίκι, ή απλά επώνυμο πρόγονο-γενάρχη στη στην περιοχή που δημιουργηθηκε το οικογενειακό επώνυμο και διατηρήθηκε η μνήμη του.
6. Στο περίπου 1300. Καταγωγή από φράγκους, ενετούς κλπ αποίκους της Φραγκοκρατίας
Αν σε λένε Δάνδολο, Δελαπόρτα, Φώσκολο κλπ ξέρεις σε τι αναφέρεται η επιλογή ακόμα και αν δεν έχεις ακριβές γενεαλογικό δένδρο.
7. Στο περίπου 1300. Καταγωγή από αλβανική φάρα της εποχής Φραγκοκρατίας.
Αν σε λενε Μπούα, Μποζίκη, Μπόχαλη, Μαζαράκη κλπ ξέρεις σε τι αναφέρεται η επιλογή ακόμα και αν δεν έχεις ακριβές γενεαλογικό δένδρο.
8. Στο περίπου 1100. Καταγωγή από σημαντική βυζαντινή οικογένεια.
Αν σε λενε Καντακουζηνό, Μελισσηνό, Φωκά, Δούκα, Κομνηνό, Παλαιολόγο κλπ ξέρεις σε τι αναφέρεται η επιλογή ακόμα και αν δεν έχεις ακριβές γενεαλογικό δένδρο και το πιθανότερο το όνομα να είναι μούφα του 1600