!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Πόσο εκτείνεται στο χρόνο η οικογενειακή σας ιστορία;

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές

1. Μέχρι παππούδες, δεν ενδιαφέρομαι
6
17%
2. Μέχρι το ~1870. Νεοχωρίτης ή Μικρασιάτης (από αρχεία)
7
20%
3. Μέχρι το ~1770. Παλαιοελλαδίτης (από αρχεία)
11
31%
4. Μέχρι το ~1500. Επτανήσιος (από αρχεία)
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
5. Στο περίπου 1500-1700. Εξ οικογ. παράδοσης περιόδου Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
2
6%
6. Στο περίπου 1300. Λόγω δυτικού επωνύμου εποχής Φραγκοκρατίας
1
3%
7. Στο περίπου 1300. Λογω επωνύμου αλβανικής φάρας
2
6%
8. Στο περίπου 1100. Λογω επωνύμου σημαντικής βυζαντινής οικογένειας
6
17%

Σύνολο ψήφων: 35

Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από deCaritaine »

Στο νήμα εξετάζουμε κατά πόσο έχει ψάξει ο καθένας το οικογενειακό του παρελθόν είτε με ακριβή στοιχεία (όπου είναι εφικτό), είτε με οικογενειακη προφορική παράδοση που έχει διασωθεί, είτε κάποιος εκλεκτός να φέρει επώνυμο που κρατάει πολύ μακριά στο παρελθόν. Οι επιλογές είναι οι εξής:

1. Μέχρι παππούδες, δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ να ασχοληθώ με το ζήτημα ούτε με απασχολεί
Ρώτησα ή γνώρισα τους παππούδες μου, δεν με απασχολεί ποιοι ήταν οι προηγούμενοι.

2. Μέχρι το ~1870. Νεοχωρίτης ή Μικρασιάτης που αναζήτησα κρατικά αρχεία.
Εχω αναζητήσει σε αρχεία του 1910-1920 (όταν πάγωσαν τα επώνυμα) τους προγόνους μου + μία γενιά πίσω (πατρώνυμο). Οπότε γνωρίζω το νωρίτερο στα τέλη του 19ου αιώνα ποιοι ήταν οι πρόγονοί μου. Ή απο αρχεία της ελληνική κοινότητας των προσφυγων προγόνων μου φτάνω στις αρχές του 19ου αιώνα.

3. Μέχρι το ~1770. Παλαιοελλαδίτης που αναζήτησα κρατικά αρχεία.
Εχω αναζητήσει σε αρχεία του 1830-1840 (όταν πάγωσαν τα επώνυμα) τους προγόνους μου + μία γενιά πίσω (πατρώνυμο). Οπότε γνωρίζω το νωρίτερο στα τέλη του 18ου αιώνα ποιοι ήταν οι πρόγονοί μου.

4. Μέχρι το ~1500. Επτανήσιος που αναζήτησα ενετικά αρχεία.
Εχουμε ακριβή ενετικά αρχεία στα νησιά μας και σταθερά επώνυμα για αιώνες, οπότε είναι παιχνιδάκι να φτάσω πολύ πίσω στο χρόνο.

5. Στο περίπου 1500-1750. Καταγωγή από κοτζαμπάσηδες-φαναριώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Εχω επώνυμο ή κατάγομαι από οικογένεια που αναδείχθηκε την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οπότε υπάρχει μια υποτυπώδης συνέχεια για δεκαετίες ή αιώνες προ της ίδρυσης του ελληνικού κράτους. Εναλλακτικά έχω οικογενειακή παράδοση για αρκετές δεκαετίες προ της ίδρυσης του ελληνικού κράτους, οικογενειακό αρματολικι, καπετανάτο, πειρατιλίκι, παπατζιλίκι, ή απλά επώνυμο πρόγονο-γενάρχη στη στην περιοχή που δημιουργηθηκε το οικογενειακό επώνυμο και διατηρήθηκε η μνήμη του.

6. Στο περίπου 1300. Καταγωγή από φράγκους, ενετούς κλπ αποίκους της Φραγκοκρατίας
Αν σε λένε Δάνδολο, Δελαπόρτα, Φώσκολο κλπ ξέρεις σε τι αναφέρεται η επιλογή ακόμα και αν δεν έχεις ακριβές γενεαλογικό δένδρο.

7. Στο περίπου 1300. Καταγωγή από αλβανική φάρα της εποχής Φραγκοκρατίας.
Αν σε λενε Μπούα, Μποζίκη, Μπόχαλη, Μαζαράκη κλπ ξέρεις σε τι αναφέρεται η επιλογή ακόμα και αν δεν έχεις ακριβές γενεαλογικό δένδρο.

8. Στο περίπου 1100. Καταγωγή από σημαντική βυζαντινή οικογένεια.
Αν σε λενε Καντακουζηνό, Μελισσηνό, Φωκά, Δούκα, Κομνηνό, Παλαιολόγο κλπ ξέρεις σε τι αναφέρεται η επιλογή ακόμα και αν δεν έχεις ακριβές γενεαλογικό δένδρο και το πιθανότερο το όνομα να είναι μούφα του 1600 :)
Nero

Re: Πόσο εκτείνεται στο χρόνο η οικογενειακή σας ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero »

deCaritaine έγραψε: 21 Σεπ 2018, 20:41 4. Μέχρι το ~1500. Επτανήσιος που αναζήτησα ενετικά αρχεία.
Εχουμε ακριβή ενετικά αρχεία στα νησιά μας και σταθερά επώνυμα για αιώνες, οπότε είναι παιχνιδάκι να φτάσω πολύ πίσω στο χρόνο.
Για την ακρίβεια στα ΓΑΚ της Κέρκυρας έχουν αρχεία αρκετά παλιότερα,από την εποχή των Ανζού τον 14ο αιώνα,ωστόσο είναι λίγα γιατί κάηκαν σε μια φωτιά στη Νάπολη. Από τον 15ο υπάρχουν αρκετά.
Άβαταρ μέλους
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ »

μέχρι το 500 πχ
είμαι απόγονος του Περικλή
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης
Γιωργης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιωργης »

Μόνο εικασίες μπορεί να κάνει κάποιος Ελλαδίτης. Μαξ, διακόσια χρόνια πίσω και αυτό ελάχιστοι Ελλαδίτες. Στην Ευρώπη μόνο τα ασκλαβωτα γερμανικά φύλλα μπορούν να κοιτάξουν πίσω στους αιώνες και να δουν τους προγόνους τους να τσακίζουν ελληνες γενίτσαρους, Άραβες και Τούρκους.
Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν

Nero έγραψε: 21 Σεπ 2018, 20:46
deCaritaine έγραψε: 21 Σεπ 2018, 20:41 4. Μέχρι το ~1500. Επτανήσιος που αναζήτησα ενετικά αρχεία.
Για την ακρίβεια στα ΓΑΚ της Κέρκυρας έχουν αρχεία αρκετά παλιότερα,από την εποχή των Ανζού τον 14ο αιώνα,ωστόσο είναι λίγα γιατί κάηκαν σε μια φωτιά στη Νάπολη. Από τον 15ο υπάρχουν αρκετά.
Αν λέμε το ίδιο, είχα ακούσει ότι έγινε μεγάλη καταστροφή στον ΒΠΠ με την απόβαση στην Ιταλία, βομβαρδισμός ανακτόρου της Καζέρτας από τους Συμμαχους. Χάθηκαν εκεί ελληνικού ενδιαφέροντος αρχεία από την εποχή των Ανδεγαυών και για το Πριγκηπάτο της Αχαϊας ακόμα.
Nero

deCaritaine έγραψε: 21 Σεπ 2018, 20:50
Nero έγραψε: 21 Σεπ 2018, 20:46
Αν λέμε το ίδιο, είχα ακούσει ότι έγινε μεγάλη καταστροφή στον ΒΠΠ με την απόβαση στην Ιταλία, βομβαρδισμός ανακτόρου της Καζέρτας από τους Συμμαχους. Χάθηκαν εκεί ελληνικού ενδιαφέροντος αρχεία από την εποχή των Ανδεγαυών και για το Πριγκηπάτο της Αχαϊας ακόμα.
Πιθανό,ναι. Ένα μέρος επίσης έχει χαθεί γιατί δεν υπήρχαν υποδομές για να διατηρηθεί τόσο παλιό αρχείο. Πλέον στεγάζονται στους στρατώνες του παλαιού φρουρίου,στα υπόγεια όπου κάπως παλεύεται η υγρασία αλλά όχι εντελώς
Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν

Γιωργης έγραψε: 21 Σεπ 2018, 20:48 Μόνο εικασίες μπορεί να κάνει κάποιος Ελλαδίτης. Μαξ, διακόσια χρόνια πίσω και αυτό ελάχιστοι Ελλαδίτες. Στην Ευρώπη μόνο τα ασκλαβωτα γερμανικά φύλλα μπορούν να κοιτάξουν πίσω στους αιώνες και να δουν τους προγόνους τους να τσακίζουν ελληνες γενίτσαρους, Άραβες και Τούρκους.
Τα τέλη 19ου τα έχει άνετα ένας Παλαιοελλαδίτης που έχει όρεξη να ψαξει στα ΓΑΚ και σε δημοτικά αρχεία, με συνέχεια γραμμής. Υπάρχουν και σποραδικές ονομαστικές οθωμανικές απογραφές έως και 1460 για πιο μερακλήδες που μπορούν να βρουν επώνυμο και τόπο καταγωγής αλλά προφανώς δεν υπάρχει συνέχεια σε αυτές.
Γιωργης

Για κατευθύνετε μας ρε παιδιά. Πολύ γενικά και αόριστα όλα αυτά.
lolek1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lolek1 »

η ιστορια μου ξεκινα μετα την καταστροφη του σουλιου, αλλα δεν τα θυμαμε καθολου καλα τα εχω ξεχασει
Άβαταρ μέλους
Σπύρος
Phorum.gr user: Σπυρος1
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σπύρος »

Τέτοια θέματα μπορεί να τα προσεγγίσει κανείς μόνο με τους λεξαρίθμους.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΣΕΜΙΑΖΑ = ΔΝΟ ΟΦΕΩΣ = 1699
[/α]
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888
run
Phorum.gr user: ran

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από run »

η οικογενεια μου ηταν από την κοινοτητα νιχωρι,ετσι αναφέρεται κι στα τουρικα φορολογικα αρχεια για την ανατολικη στερεα ελλαδα του 1460

υγ γερμανος ιστορικος μελετησε με βαση τα οθωμανικα φορολογικα αρχεια που βρίσκονται στην ΠΟΛΗ τις ελληνικες κοινοτητες της αν στερεας ελλαδας

αφησε μερικα αντίτυπα του βιβλιου του σε ανθρώπους που τον βοηθησαν στην ερευνα,μιας κι καποιοι οικισμοι εχουν εγκαταλειφθει
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος run την 21 Σεπ 2018, 21:05, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
αθάνατος καραίσκος" ρωτηκσα τον μπουτζον μου πασά και μουπε να μη σε προσκυνησω"
Nero

deCaritaine έγραψε: 21 Σεπ 2018, 20:54
Γιωργης έγραψε: 21 Σεπ 2018, 20:48 Μόνο εικασίες μπορεί να κάνει κάποιος Ελλαδίτης. Μαξ, διακόσια χρόνια πίσω και αυτό ελάχιστοι Ελλαδίτες. Στην Ευρώπη μόνο τα ασκλαβωτα γερμανικά φύλλα μπορούν να κοιτάξουν πίσω στους αιώνες και να δουν τους προγόνους τους να τσακίζουν ελληνες γενίτσαρους, Άραβες και Τούρκους.
Τα τέλη 19ου τα έχει άνετα ένας Παλαιοελλαδίτης που έχει όρεξη να ψαξει στα ΓΑΚ και σε δημοτικά αρχεία, με συνέχεια γραμμής. Υπάρχουν και σποραδικές ονομαστικές οθωμανικές απογραφές έως και 1460 για πιο μερακλήδες που μπορούν να βρουν επώνυμο και τόπο καταγωγής αλλά προφανώς δεν υπάρχει συνέχεια σε αυτές.
Υπάρχουν σίγουρα οθωμανικά αρχεία αλλά είναι πλέον στην Κων/πολη απο τη Θεσσαλία πχ τα πήραν μαζί τους φεύγοντας το 81,ωστόσο έχχω την εντύπωση ότι βρήκα αναφορά στο όνομα του χωριού μου σε διατριβή πάνω σε τέτοια αρχεία για άσχετο λόγο πίσω στον 17ο αιώνα :003:
Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith »

Πως ορίζεται το από που είσαι, δεν έχω καταλάβει. Δουλεύει μόνο αν όλοι οι πρόγονοι σου είναι από ακριβώς το ίδιο μέρος;

Διαφορετικά αν οι 16 πρόγονοι σου από 3 γενιές πίσω είναι από 16 διαφορετικά μέρη, εσύ ποιο λες;
🔻 There are decades where you fuck around and days where you find out🔻
Γιωργης

Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία ελληνικών επωνύμων είναι ελληνοποιημενα. Για παράδειγμα κάποιος Αρμενιος Καραγιαν - Karajan να μετέτρεψε το επίθετο σε Καρκαγιάννης το οποίο είναι πολύ σύνηθες. Πολλά αλβανικά που αλλοιώθηκαν η τουρκικά και επειδή πλέον μοιάζουν ελληινικα δημιουργείται η εντύπωση παλαιότητας κτλ
Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος »

αδαμ και ευας
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”