Σελίδα 1 από 2

Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2021, 04:34
από Σενέκας
1. Κρέας: 61 οκάδες(+2 γαλοπούλες και 2 χήνες δικής τους παραγωγής ). Κόστος(σε δραχμές της εποχής) 55,60 δραχμές

2. Ψαρικά:
φρέσκα: 2 οκάδες. Κόστος: 85 λεπτά
Παστά: 237 κομμάτια. Κόστος: 9.23 δραχμές
Χαβιάρι: 450 δράμια. Κόστος: 6,80 δραχμές

3. Γαλακτοκομικά και αυγά: 24 κομμάτια(+14 δικής τους παραγωγής). Κόστος: 1,66 δραχμές

4. Δημητριακά-ψωμί-ζυμαρικά:
σιτάρι: 84 οκάδες, όλο δικής τους παραγωγής
κριθάρι: 7 οκάδες. Κόστος: 1,68 δραχμές(82 οκάδες δικής τους παραγωγής)
ζυμαρικά: 7,5 οκάδες. Κόστος: 6,59 δραχμές
Κόστος αλεστικών: 1,15 δραχμές

5. Κόστος φρούτων: 2,89 δραχμές(+1 καρπούζι δικής τους παραγωγής)

6.Κηπευτικά κτλ.:
Νωπά: κόστος: 5,74 δραχμές
λεμόνια: 105 κομμάτια. Κόστος: 1,75 δραχμές
ντομάτες: 5 οκάδες. Κόστος: 50 λεπτά
πατάτες: 9 οκάδες. Κόστος: 1,94 δραχμές

7. Ζάχαρη και γλυκά
ζάχαρη: 9,5 οκάδες. Κόστος: 17,20 δραχμές
διάφορα γλυκίσματα: κόστος: 8,47 δραχμές

8. Οινοπνευματώδη
κρασί: 25 οκάδες. Κόστος 58,14 δραχμές
Ρούμι και ροσόλι(λικέρ): 12,50 δραχμές
πηγή είναι το "τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834". Τα νούμερα είναι απο το κατάστιχο με τα έξοδα της οικογένειας του παλιού αγωνιστή και μετέπειτα αξιωματικού, κτηματία και αυλικού Βάσσου Μαυροβουνιώτη και είναι τα έξοδά τους για όλο τον Δεκέμβριο του 1834. Η 1 οκά είναι περίπου 1,3 κιλά, και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα

Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2021, 12:46
από Σενέκας
διάφορες τιμές αγαθών το 1834:
γλυκίσματα:

ζάχαρη: 170-1,90 δραχμές(οι τιμές είχαν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή)
1 ζαχαρένιο πουλάκι: 20 λεπτά
καραμέλες: 0,01 λεπτό
κουλούρι: 0,04 λεπτά
1 ζαχαρένιο κουνέλι: 35 λεπτά
μέλι: 1 δραχμή η οκά
μπισκότα: 4-5 δραχμές η οκά
σοκολάτα: 60 λεπτά
χαλβάς: +- 2 δραχμές η οκά

Κρεατικά/γαλακτοκομικά:

μοσχαρίσιο: 80-90 λεπτά η οκά
λουκάνικα: 50 λεπτά-1,50 δραχμή τα 100 δράμια
μουνούχι: 60-8- λεπτά η οκά
κοτόπουλο(ολόκληρο): 45-60 λεπτά
τραγίσιο: 80 λεπτά η οκά
τριγώνι: 40 λεπτά

βούτυρο: 1,70-2,80 η οκά
γάλα: 20-40 λεπτά η οκά
γιαούρτι: 20-30 λεπτά
τυρί: 3 δραχμές

Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2021, 12:49
από πατησιωτης
Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34 και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα
Δηλαδή ένας αξιωματικός είχε χιλιάδες σημερινά ευρώ μηνιαίο μισθό και ο μητροπολίτης κοντά στα 500 χιλιάδες σε ένα κράτος ερειπωμένο ;Δε νομίζω.

Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2021, 12:50
από Αγις
Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34
1. Κρέας: 61 οκάδες(+2 γαλοπούλες και 2 χήνες δικής τους παραγωγής ). Κόστος(σε δραχμές της εποχής) 55,60 δραχμές

2. Ψαρικά:
φρέσκα: 2 οκάδες. Κόστος: 85 λεπτά
Παστά: 237 κομμάτια. Κόστος: 9.23 δραχμές
Χαβιάρι: 450 δράμια. Κόστος: 6,80 δραχμές

3. Γαλακτοκομικά και αυγά: 24 κομμάτια(+14 δικής τους παραγωγής). Κόστος: 1,66 δραχμές

4. Δημητριακά-ψωμί-ζυμαρικά:
σιτάρι: 84 οκάδες, όλο δικής τους παραγωγής
κριθάρι: 7 οκάδες. Κόστος: 1,68 δραχμές(82 οκάδες δικής τους παραγωγής)
ζυμαρικά: 7,5 οκάδες. Κόστος: 6,59 δραχμές
Κόστος αλεστικών: 1,15 δραχμές

5. Κόστος φρούτων: 2,89 δραχμές(+1 καρπούζι δικής τους παραγωγής)

6.Κηπευτικά κτλ.:
Νωπά: κόστος: 5,74 δραχμές
λεμόνια: 105 κομμάτια. Κόστος: 1,75 δραχμές
ντομάτες: 5 οκάδες. Κόστος: 50 λεπτά
πατάτες: 9 οκάδες. Κόστος: 1,94 δραχμές

7. Ζάχαρη και γλυκά
ζάχαρη: 9,5 οκάδες. Κόστος: 17,20 δραχμές
διάφορα γλυκίσματα: κόστος: 8,47 δραχμές

8. Οινοπνευματώδη
κρασί: 25 οκάδες. Κόστος 58,14 δραχμές
Ρούμι και ροσόλι(λικέρ): 12,50 δραχμές
πηγή είναι το "τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834". Τα νούμερα είναι απο το κατάστιχο με τα έξοδα της οικογένειας του παλιού αγωνιστή και μετέπειτα αξιωματικού, κτηματία και αυλικού Βάσσου Μαυροβουνιώτη και είναι τα έξοδά τους για όλο τον Δεκέμβριο του 1834. Η 1 οκά είναι περίπου 1,3 κιλά, και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα
:smt017

Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2021, 12:53
από Σενέκας
Αγις έγραψε: 26 Δεκ 2021, 12:50
Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34
1. Κρέας: 61 οκάδες(+2 γαλοπούλες και 2 χήνες δικής τους παραγωγής ). Κόστος(σε δραχμές της εποχής) 55,60 δραχμές

2. Ψαρικά:
φρέσκα: 2 οκάδες. Κόστος: 85 λεπτά
Παστά: 237 κομμάτια. Κόστος: 9.23 δραχμές
Χαβιάρι: 450 δράμια. Κόστος: 6,80 δραχμές

3. Γαλακτοκομικά και αυγά: 24 κομμάτια(+14 δικής τους παραγωγής). Κόστος: 1,66 δραχμές

4. Δημητριακά-ψωμί-ζυμαρικά:
σιτάρι: 84 οκάδες, όλο δικής τους παραγωγής
κριθάρι: 7 οκάδες. Κόστος: 1,68 δραχμές(82 οκάδες δικής τους παραγωγής)
ζυμαρικά: 7,5 οκάδες. Κόστος: 6,59 δραχμές
Κόστος αλεστικών: 1,15 δραχμές

5. Κόστος φρούτων: 2,89 δραχμές(+1 καρπούζι δικής τους παραγωγής)

6.Κηπευτικά κτλ.:
Νωπά: κόστος: 5,74 δραχμές
λεμόνια: 105 κομμάτια. Κόστος: 1,75 δραχμές
ντομάτες: 5 οκάδες. Κόστος: 50 λεπτά
πατάτες: 9 οκάδες. Κόστος: 1,94 δραχμές

7. Ζάχαρη και γλυκά
ζάχαρη: 9,5 οκάδες. Κόστος: 17,20 δραχμές
διάφορα γλυκίσματα: κόστος: 8,47 δραχμές

8. Οινοπνευματώδη
κρασί: 25 οκάδες. Κόστος 58,14 δραχμές
Ρούμι και ροσόλι(λικέρ): 12,50 δραχμές
πηγή είναι το "τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834". Τα νούμερα είναι απο το κατάστιχο με τα έξοδα της οικογένειας του παλιού αγωνιστή και μετέπειτα αξιωματικού, κτηματία και αυλικού Βάσσου Μαυροβουνιώτη και είναι τα έξοδά τους για όλο τον Δεκέμβριο του 1834. Η 1 οκά είναι περίπου 1,3 κιλά, και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα
:smt017
παρδόν. Αυτό ήταν το ημερομίσθιο της λαντζιέρας.

Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2021, 12:54
από George_V
Αγις έγραψε: 26 Δεκ 2021, 12:50
Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34
1. Κρέας: 61 οκάδες(+2 γαλοπούλες και 2 χήνες δικής τους παραγωγής ). Κόστος(σε δραχμές της εποχής) 55,60 δραχμές

2. Ψαρικά:
φρέσκα: 2 οκάδες. Κόστος: 85 λεπτά
Παστά: 237 κομμάτια. Κόστος: 9.23 δραχμές
Χαβιάρι: 450 δράμια. Κόστος: 6,80 δραχμές

3. Γαλακτοκομικά και αυγά: 24 κομμάτια(+14 δικής τους παραγωγής). Κόστος: 1,66 δραχμές

4. Δημητριακά-ψωμί-ζυμαρικά:
σιτάρι: 84 οκάδες, όλο δικής τους παραγωγής
κριθάρι: 7 οκάδες. Κόστος: 1,68 δραχμές(82 οκάδες δικής τους παραγωγής)
ζυμαρικά: 7,5 οκάδες. Κόστος: 6,59 δραχμές
Κόστος αλεστικών: 1,15 δραχμές

5. Κόστος φρούτων: 2,89 δραχμές(+1 καρπούζι δικής τους παραγωγής)

6.Κηπευτικά κτλ.:
Νωπά: κόστος: 5,74 δραχμές
λεμόνια: 105 κομμάτια. Κόστος: 1,75 δραχμές
ντομάτες: 5 οκάδες. Κόστος: 50 λεπτά
πατάτες: 9 οκάδες. Κόστος: 1,94 δραχμές

7. Ζάχαρη και γλυκά
ζάχαρη: 9,5 οκάδες. Κόστος: 17,20 δραχμές
διάφορα γλυκίσματα: κόστος: 8,47 δραχμές

8. Οινοπνευματώδη
κρασί: 25 οκάδες. Κόστος 58,14 δραχμές
Ρούμι και ροσόλι(λικέρ): 12,50 δραχμές
πηγή είναι το "τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834". Τα νούμερα είναι απο το κατάστιχο με τα έξοδα της οικογένειας του παλιού αγωνιστή και μετέπειτα αξιωματικού, κτηματία και αυλικού Βάσσου Μαυροβουνιώτη και είναι τα έξοδά τους για όλο τον Δεκέμβριο του 1834. Η 1 οκά είναι περίπου 1,3 κιλά, και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα
:smt017
Αφού σου λέει ότι 1 δραχμή επί Οθωνος=225 σημερινά ευρώ.

Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2021, 12:57
από Σενέκας
πατησιωτης έγραψε: 26 Δεκ 2021, 12:49
Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34 και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα
Δηλαδή ένας αξιωματικός είχε χιλιάδες σημερινά ευρώ μηνιαίο μισθό και ο μητροπολίτης κοντά στα 500 χιλιάδες σε ένα κράτος ερειπωμένο ;Δε νομίζω.
η ισοτιμίες ανάμεσα σε διάφορες εποχές δεν έχουν τόση σημασία. Η αγοραστική αξία έχει σημασία. Ο μητροπολίτης ήταν βολεμένος αλλά οι 2 χιλιάδες που έπαιρνε τον μήνα ήταν περίπου όσο μια οικογένεια της ελιτ όπως οι μαυροβουνιώτιδες δίνανε το μήνα μόνο στο φαϊ. Η οικονομική ανισότητα φυσικά και ήταν τεράστια

Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2021, 13:17
από Σενέκας
Ο δε Μαυροβουνιώτης, ήταν πρακτικά φεουδάρχης της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς. Είχε στήσει ένα τεράστιο πελατειακό δίκτυο το οποίο έλεγχε την περιοχή και ως αντάλλαγμα για να έχει το ελεύθερο να εκμεταλλεύεται την περιοχή, προσέφερε αφοσίωση στο παλάτι. Η δε σύζυγός του είχε επίσης μεγάλες εκτάσεις-τσιφλίκια στην Κέα όπου ο πατέρας της ήταν προύχοντας προεπαναστατικά. Οι τεράστιες ποσότητες φαγητού που κατανάλωναν, είναι αποτέλεσμα του ότι λόγω κοινωνικής θέσης, ήταν υποχρεωμένοι να διοργανώνουν συνεχώς γεύματα, γλέντια και δεξιώσεις. Ίσχυε ακόμα η μεσαιωνική κουλτούρα που έλεγε ότι αν έχεις λεφτά, πρέπει να τα ξοδεύεις σε γλέντια και να ταϊζεις φίλους και υποτακτικούς, αλλιώς ίσουν φτοχωμπινές και δεν είχες πρόσωπο στην κοινωνία

Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 04 Φεβ 2023, 09:16
από Σενέκας
Ο Βάσος την παρακίνησε να γυρίσει πίσω στη Τζια μετά το διαζύγιο γιατί είχε μόνο 250 το μήνα να δώσει για διατροφή. στην Αθήνα φαίνεται ότι ξοδεύανε γύρω στο 1,5 χιλιάρικο. Τεράστιο ποσό :o
Το από τας 13 του ενεστώτος γράμμα σου προς εμέ το ανέγνωσα εις τον Βάσον, όστις με επιφόρτισε να σε ειπώ αυτολεξί. ότι ομίλησεν με τον Δημητρόν [Ιωαννίτην] όταν ήταν εδώ να μεταβής εις ένα νησί ή εις την τζιάν δια να αποφύγης του κόσμου της πρωτευούσης την καταισχύνην πρώτον και δεύτερον εκεί οπού ημπορούσες να ζήσης με 200 δραχμάς τον μήνα καλλήτερα παρά εις τας Αθήνας με 1500. επιή τόσην δύναμιν κατά το παρον εξόδων είχε να στέλνη εις τα παιδία του διότι δεν έχει παραπάνω.

Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 04 Φεβ 2023, 12:59
από Σενέκας
εν Πειραιεί τη 20 Ιουλίου 1842

έλαβον δρχ : εκατόν και πεντήκοντα αριθ : 150 από τον δεκανέα Δημήτριον Ζητουνιώτην δια την τροφήν του υιού του Συνταγματάρχου Βάσου [Αλέξανδρου Βάσσου ] και δια τα δίδακτρα αυτου , τας μέν 100 διά την τροφήν , τας δε 40 δια τα δίδακτρα και 10 δια τα έκτακτα έξοδα του παιδός και υποφαίνομαι

Θεοδώρητος ιερομόναχος κτενάς
:o

Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2023, 14:03
από Σενέκας
bump

Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2023, 14:07
από Νετο Γκουερινο
Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34
1. Κρέας: 61 οκάδες(+2 γαλοπούλες και 2 χήνες δικής τους παραγωγής ). Κόστος(σε δραχμές της εποχής) 55,60 δραχμές

2. Ψαρικά:
φρέσκα: 2 οκάδες. Κόστος: 85 λεπτά
Παστά: 237 κομμάτια. Κόστος: 9.23 δραχμές
Χαβιάρι: 450 δράμια. Κόστος: 6,80 δραχμές

3. Γαλακτοκομικά και αυγά: 24 κομμάτια(+14 δικής τους παραγωγής). Κόστος: 1,66 δραχμές

4. Δημητριακά-ψωμί-ζυμαρικά:
σιτάρι: 84 οκάδες, όλο δικής τους παραγωγής
κριθάρι: 7 οκάδες. Κόστος: 1,68 δραχμές(82 οκάδες δικής τους παραγωγής)
ζυμαρικά: 7,5 οκάδες. Κόστος: 6,59 δραχμές
Κόστος αλεστικών: 1,15 δραχμές

5. Κόστος φρούτων: 2,89 δραχμές(+1 καρπούζι δικής τους παραγωγής)

6.Κηπευτικά κτλ.:
Νωπά: κόστος: 5,74 δραχμές
λεμόνια: 105 κομμάτια. Κόστος: 1,75 δραχμές
ντομάτες: 5 οκάδες. Κόστος: 50 λεπτά
πατάτες: 9 οκάδες. Κόστος: 1,94 δραχμές

7. Ζάχαρη και γλυκά
ζάχαρη: 9,5 οκάδες. Κόστος: 17,20 δραχμές
διάφορα γλυκίσματα: κόστος: 8,47 δραχμές

8. Οινοπνευματώδη
κρασί: 25 οκάδες. Κόστος 58,14 δραχμές
Ρούμι και ροσόλι(λικέρ): 12,50 δραχμές
πηγή είναι το "τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834". Τα νούμερα είναι απο το κατάστιχο με τα έξοδα της οικογένειας του παλιού αγωνιστή και μετέπειτα αξιωματικού, κτηματία και αυλικού Βάσσου Μαυροβουνιώτη και είναι τα έξοδά τους για όλο τον Δεκέμβριο του 1834. Η 1 οκά είναι περίπου 1,3 κιλά, και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα
Ρεσιτάλ μαλακίας

Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2023, 14:09
από Σενέκας
Νετο Γκουερινο έγραψε: 26 Δεκ 2023, 14:07
Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34
1. Κρέας: 61 οκάδες(+2 γαλοπούλες και 2 χήνες δικής τους παραγωγής ). Κόστος(σε δραχμές της εποχής) 55,60 δραχμές

2. Ψαρικά:
φρέσκα: 2 οκάδες. Κόστος: 85 λεπτά
Παστά: 237 κομμάτια. Κόστος: 9.23 δραχμές
Χαβιάρι: 450 δράμια. Κόστος: 6,80 δραχμές

3. Γαλακτοκομικά και αυγά: 24 κομμάτια(+14 δικής τους παραγωγής). Κόστος: 1,66 δραχμές

4. Δημητριακά-ψωμί-ζυμαρικά:
σιτάρι: 84 οκάδες, όλο δικής τους παραγωγής
κριθάρι: 7 οκάδες. Κόστος: 1,68 δραχμές(82 οκάδες δικής τους παραγωγής)
ζυμαρικά: 7,5 οκάδες. Κόστος: 6,59 δραχμές
Κόστος αλεστικών: 1,15 δραχμές

5. Κόστος φρούτων: 2,89 δραχμές(+1 καρπούζι δικής τους παραγωγής)

6.Κηπευτικά κτλ.:
Νωπά: κόστος: 5,74 δραχμές
λεμόνια: 105 κομμάτια. Κόστος: 1,75 δραχμές
ντομάτες: 5 οκάδες. Κόστος: 50 λεπτά
πατάτες: 9 οκάδες. Κόστος: 1,94 δραχμές

7. Ζάχαρη και γλυκά
ζάχαρη: 9,5 οκάδες. Κόστος: 17,20 δραχμές
διάφορα γλυκίσματα: κόστος: 8,47 δραχμές

8. Οινοπνευματώδη
κρασί: 25 οκάδες. Κόστος 58,14 δραχμές
Ρούμι και ροσόλι(λικέρ): 12,50 δραχμές
πηγή είναι το "τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834". Τα νούμερα είναι απο το κατάστιχο με τα έξοδα της οικογένειας του παλιού αγωνιστή και μετέπειτα αξιωματικού, κτηματία και αυλικού Βάσσου Μαυροβουνιώτη και είναι τα έξοδά τους για όλο τον Δεκέμβριο του 1834. Η 1 οκά είναι περίπου 1,3 κιλά, και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα
Ρεσιτάλ μαλακίας
ποιο άρθρο?

Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2023, 14:10
από Νετο Γκουερινο
Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2023, 14:09
Νετο Γκουερινο έγραψε: 26 Δεκ 2023, 14:07
Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 04:34

πηγή είναι το "τιμές και αγαθά στην Αθήνα, 1834". Τα νούμερα είναι απο το κατάστιχο με τα έξοδα της οικογένειας του παλιού αγωνιστή και μετέπειτα αξιωματικού, κτηματία και αυλικού Βάσσου Μαυροβουνιώτη και είναι τα έξοδά τους για όλο τον Δεκέμβριο του 1834. Η 1 οκά είναι περίπου 1,3 κιλά, και η 1 δραχμή της εποχής είναι περίπου 225 σημερινά ευρώ. 1 δραχμή ήταν το μηνιάτικο μια κοινής λαντζιέρας, περίπου 300 δραχμές ήταν ο μισθός ενός μεσαίου αξιωματικού στρατού, ενώ ο μισθός ενός μητροπολίτη ήταν γύρω στις 2 χιλιάδες το μήνα
Ρεσιτάλ μαλακίας
ποιο άρθρο?
Την έσβησα την λέξη άρθρο

Re: Πόσο κόστιζαν τα γιορτινά τραπέζια της Αθηναϊκής ελίτ στα χρόνια του Όθωνα

Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκ 2023, 14:12
από Αλιόσα
Σενέκας έγραψε: 26 Δεκ 2021, 13:17 Ίσχυε ακόμα η μεσαιωνική κουλτούρα που έλεγε ότι αν έχεις λεφτά, πρέπει να τα ξοδεύεις σε γλέντια και να ταϊζεις φίλους και υποτακτικούς, αλλιώς ίσουν φτοχωμπινές και δεν είχες πρόσωπο στην κοινωνία
Oπως γράφεται στα μυθιστορήματα του Ντοστογιεβσκι ή του Τολστόι οπου Ρώσοι πλούσιοι αριστοκράτες διοργάνωναν συνεχώς γεύματα και χορους όπου καλούσαν κόσμο.