Πολύ παλιότερα, πριν 40-50 χρόνια, είχα αποκτήσει τη συνήθεια να τα γράφω, ελπίζοντας ότι θα κατόρθωνα, κάποτε, να ανακαλύψω την πραγματική λειτουργία τους. Επειδή, αν και είχα διαβάσει πολλές μελέτες και θεωρίες σχετικά με αυτά, δεν είχα συναντήσει κάποια απόλυτα πειστική απάντηση, είτε από ψυχολόγους, είτε από ψυχίατρους, νευρολόγους κτλ.
Ένα στοιχείο των ονείρων που πάντα έβρισκα πολύ ενδιαφέρον, είναι οι idees fixes, τμήματα ονείρων που επαναλαμβάνονται πολύ συχνά με την ίδια ακριβώς μορφή, και που δεν είναι πάντα εύκολο να τα ερμηνεύσεις με κάποιον από τους κλασικούς τρόπους.
Π.χ., βλέπεις ότι αύριο πρόκειται να δώσεις ένα διαγώνισμα, αλλά δεν έχεις ανοίξει ποτέ βιβλίο σχετικό μ' αυτό το μάθημα, και νιώθεις πολύ άγχος.
Πιστεύω ότι σχεδόν όλοι/ες μας έχουμε δει παρόμοια όνειρα, ασχέτως του αν έχουμε προ πολλού αφήσει πίσω μας τα οποιαδήποτε θρανία. Εγώ τουλάχιστον, στα 79 χρόνια μου, εξακολουθώ να τα βλέπω τακτικά. Και μου αρέσουν
Θεωρώ ότι είναι σχετικά εύκολο να αποδώσουμε αυτό το όνειρο σε παλιότερες εμπειρίες μας από τις σχολικές - ακαδημαϊκές περιόδους της ζωής μας. Πόσοι δεν βιώσαμε κάποτε κάτι τέτοιο, που πιθανότατα μας έχει αφήσει "ανοιχτούς λογαριασμούς" με το ασυνείδητό μας;
Υπάρχουν όμως και κάποια στοιχεία ονείρων που δεν είναι εύκολο να αποκωδικοποιηθούν με παρόμοιο τρόπο.
Θα δώσω, για παράδειγμα, ένα στοιχείο που περιλαμβάνουν πολύ συχνά στα όνειρά μου:
Προσπαθώ να χρησιμοποιήσω το κινητό μου.
Ούτε μία φορά δεν τα έχω καταφέρει...
- Το κινητό μου είναι πολύ μικρό και τα πλήκτρα του επίσης, ώστε να μη μπορώ να πληκτρολογήσω τον αριθμό.
- Έχει ένα αλλόκοτο σχήμα και δε μπορώ να βρω το πληκτρολόγιο.
- Στις προσπάθειές μου να το ανοίξω, διαλύεται.
- Τα νούμερα στο πληκτρολόγιο δεν είναι στην κανονική τους σειρά.
- Δεν θυμάμαι το νούμερο κανενός από τα άτομα που θέλω να καλέσω (και δεν μου κόβει να ψάξω στο ευρετήριο του κινητού...).
- Τα έχω γραμμένα σε ένα πολύ μικρό μπλοκάκι και δεν διαβάζονται.
Η "εφευρετικότητά" μου στο να δημιουργώ εμπόδια στην επίτευξη της κλήσης είναι αξιοσημείωτη!
Και δε μπορώ να σκεφτώ κάποια σχετική δυσκολία στην πραγματικότητα. Τόσα χρόνια που έχω κινητό, δεν έχω αντιμετωπίσει προβλήματα στη χρήση του, αν και σκατόγερος
Έχετε παρόμοιες εμπειρίες;