Ξινόγαλα.
Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 12:05
Μόλις έβαλα και ήπια. Αγόρασα χτες έτοιμο, και είχα καιρό να πιω. Ωραίο πράμα. Παλιά το έπινα στα πατσατζίδικα, ή σε Τούρκους ως αϋράνι.
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://dev.phorum.com.gr/
Ασφαλώς... Το αριάνι είναι απλά αραιωμένο γιαούρτι, το κεφίρ μήκυτας που προκαλεί το ίδιο τη ζύμωση...
Ή πιο απλά το ξινόγαλα είναι το βουτυρόγαλα, ενώ το αριάνι είναι αλατισμένο, αραιωμένο γιαούρτι.Japetus έγραψε: 16 Δεκ 2020, 12:56Ασφαλώς... Το αριάνι είναι απλά αραιωμένο γιαούρτι, το κεφίρ μήκυτας που προκαλεί το ίδιο τη ζύμωση...
Στη βόρεια ελλάδα χρησιμοποιείται ακόμα η τούρκικη ονομασία, στη νότια εξευγενίστηκε σε ξινόγαλα...
Θα ήταν μαλάκες να ρισκάρουν να δηλητηριάσουν όλο τον κόσμο. Η διαδικασία στο αριάνι είναι σέιφ, διότι ξεκινάνε με ήδη παστεριωμένο γάλα συνήθως.Japetus έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:18 Το ξινόγαλα δεν έχει σχέση με γάλα αλλά με το γιαούρτι. Και εγώ δεν μπορώ το γάλα, με το γιαούρτι όμως δεν έχω θέμα..
Έχω την εντύπωση πάντως ότι το τυποποιημένο ξινόγαλο δεν είναι πραγματικό βουτυρόγαλα αλλά μετονομασμένο αριάνι...
Antares έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:19 https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/
Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.
Δεν είχαμε πάθει τίποτε μικρά. Είχαμε τα δικά μας γαλακτοκομικά. Γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα, γαλοτύρι κλπ. Γίνονταν έλεγχοι στα ζώα βέβαια. Για καθημερινή τροφή μιλάμε. Αλλά όλες οι δουλειές γίνονταν από γιαγιά, μαμά, θείες, παιδιά. Κίνδυνοι υπήρχαν, αλλά γνώριζαν, έλεγχος στα ζώα, ίσως και στο γάλα.Cecily Anne έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:20Antares έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:19 https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/
Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.Το αντίθετο, ήταν τρομερή πηγή δηλητήριασης. Πιο ανσέιφ φουντ δεν υπήρχε. Δεν δηλητηριάζεσαι μόνο από τα παθογόνα του ίδιου του γάλακτος (που προέρχονταν από τα βρωμόχερα του βοσκού), αλλά και από το όταν το άφηναν έξω να "ζυμωθεί".
Το πρόβλημα δεν είναι το γάλα, αλλά η επιμόλυνση κατά τη διαχείρισή του. Έτυχε και ήταν σοβαρές στην διαχείριση των υλικών, πράγμα που δεν συνέβαινε παντού.Antares έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:38Δεν είχαμε πάθει τίποτε μικρά. Είχαμε τα δικά μας γαλακτοκομικά. Γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα, γαλοτύρι κλπ. Γίνονταν έλεγχοι στα ζώα βέβαια. Για καθημερινή τροφή μιλάμε. Αλλά όλες οι δουλειές γίνονταν από γιαγιά, μαμά, θείες, παιδιά. Κίνδυνοι υπήρχαν, αλλά γνώριζαν, έλεγχος στα ζώα, ίσως και στο γάλα.Cecily Anne έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:20Antares έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:19 https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/
Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.Το αντίθετο, ήταν τρομερή πηγή δηλητήριασης. Πιο ανσέιφ φουντ δεν υπήρχε. Δεν δηλητηριάζεσαι μόνο από τα παθογόνα του ίδιου του γάλακτος (που προέρχονταν από τα βρωμόχερα του βοσκού), αλλά και από το όταν το άφηναν έξω να "ζυμωθεί".