Σελίδα 1 από 2

Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 12:05
από Cavaliere
Μόλις έβαλα και ήπια. Αγόρασα χτες έτοιμο, και είχα καιρό να πιω. Ωραίο πράμα. Παλιά το έπινα στα πατσατζίδικα, ή σε Τούρκους ως αϋράνι.

Re: Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 12:07
από Βλήμα
Έχει διαφορά απ' το κεφίρ ή είναι το ίδιο πράγμα;

Re: Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 12:24
από Naida
Από μικρή έπινα ξινογαλο τα καλοκαίρια με παξιμάδι μέσα. Υπέροχο.

Re: Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 12:34
από Cecily Anne
Έχω μνήμη, από τις πρώτες μου μνήμες κιόλας, να έχει πάθει ΟΛΗ η οικογένεια δηλητηρίαση, εκτός από μένα που το απεχθανόμουν και δεν το άγγιζα.

Re: Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 12:56
από Japetus
Βλήμα έγραψε: 16 Δεκ 2020, 12:07 Έχει διαφορά απ' το κεφίρ ή είναι το ίδιο πράγμα;
Ασφαλώς... Το αριάνι είναι απλά αραιωμένο γιαούρτι, το κεφίρ μήκυτας που προκαλεί το ίδιο τη ζύμωση...
Στη βόρεια ελλάδα χρησιμοποιείται ακόμα η τούρκικη ονομασία, στη νότια εξευγενίστηκε σε ξινόγαλα...

Re: Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 13:05
από Antares
Eπειδή έχω παρακολουθήσει την διαδικασία του χτυπήματος του γάλακτος, για την παραγωγή βουτύρου, μικρή από την γιαγιά μου. Το ξινόγαλα προέρχεται από αυτή την διαδικασία; Δεν θυμάμαι. Αλλά το βούτυρο αυτό, σε ψωμί, με λίγη ζάχαρη, ήταν θεικό.
Μ' αρέσει πολύ και το γαλοτύρι.

Re: Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 13:07
από Cecily Anne
Japetus έγραψε: 16 Δεκ 2020, 12:56
Βλήμα έγραψε: 16 Δεκ 2020, 12:07 Έχει διαφορά απ' το κεφίρ ή είναι το ίδιο πράγμα;
Ασφαλώς... Το αριάνι είναι απλά αραιωμένο γιαούρτι, το κεφίρ μήκυτας που προκαλεί το ίδιο τη ζύμωση...
Στη βόρεια ελλάδα χρησιμοποιείται ακόμα η τούρκικη ονομασία, στη νότια εξευγενίστηκε σε ξινόγαλα...
Ή πιο απλά το ξινόγαλα είναι το βουτυρόγαλα, ενώ το αριάνι είναι αλατισμένο, αραιωμένο γιαούρτι.

Re: Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 13:14
από Dwarven Blacksmith
Ψιλοσιχαίνομαι το κανονικό γάλα, μόνο να φανταστώ μπορώ πόσο θα σιχαίνομαι το ξινόγαλα.

Re: Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 13:18
από Japetus
Το ξινόγαλα δεν έχει σχέση με γάλα αλλά με το γιαούρτι. Και εγώ δεν μπορώ το γάλα, με το γιαούρτι όμως δεν έχω θέμα..
Έχω την εντύπωση πάντως ότι το τυποποιημένο ξινόγαλο δεν είναι πραγματικό βουτυρόγαλα αλλά μετονομασμένο αριάνι...

Re: Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 13:19
από Antares
https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/

Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.

Re: Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 13:19
από Cecily Anne
Japetus έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:18 Το ξινόγαλα δεν έχει σχέση με γάλα αλλά με το γιαούρτι. Και εγώ δεν μπορώ το γάλα, με το γιαούρτι όμως δεν έχω θέμα..
Έχω την εντύπωση πάντως ότι το τυποποιημένο ξινόγαλο δεν είναι πραγματικό βουτυρόγαλα αλλά μετονομασμένο αριάνι...
Θα ήταν μαλάκες να ρισκάρουν να δηλητηριάσουν όλο τον κόσμο. Η διαδικασία στο αριάνι είναι σέιφ, διότι ξεκινάνε με ήδη παστεριωμένο γάλα συνήθως.

Re: Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 13:20
από Cecily Anne
Antares έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:19 https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/

Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.
:o Το αντίθετο, ήταν τρομερή πηγή δηλητήριασης. Πιο ανσέιφ φουντ δεν υπήρχε. Δεν δηλητηριάζεσαι μόνο από τα παθογόνα του ίδιου του γάλακτος (που προέρχονταν από τα βρωμόχερα του βοσκού), αλλά και από το όταν το άφηναν έξω να "ζυμωθεί".

Re: Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 13:38
από Antares
Cecily Anne έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:20
Antares έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:19 https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/

Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.
:o Το αντίθετο, ήταν τρομερή πηγή δηλητήριασης. Πιο ανσέιφ φουντ δεν υπήρχε. Δεν δηλητηριάζεσαι μόνο από τα παθογόνα του ίδιου του γάλακτος (που προέρχονταν από τα βρωμόχερα του βοσκού), αλλά και από το όταν το άφηναν έξω να "ζυμωθεί".
Δεν είχαμε πάθει τίποτε μικρά. Είχαμε τα δικά μας γαλακτοκομικά. Γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα, γαλοτύρι κλπ. Γίνονταν έλεγχοι στα ζώα βέβαια. Για καθημερινή τροφή μιλάμε. Αλλά όλες οι δουλειές γίνονταν από γιαγιά, μαμά, θείες, παιδιά. Κίνδυνοι υπήρχαν, αλλά γνώριζαν, έλεγχος στα ζώα, ίσως και στο γάλα.

Re: Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 13:41
από Cecily Anne
Antares έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:38
Cecily Anne έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:20
Antares έγραψε: 16 Δεκ 2020, 13:19 https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/

Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.
:o Το αντίθετο, ήταν τρομερή πηγή δηλητήριασης. Πιο ανσέιφ φουντ δεν υπήρχε. Δεν δηλητηριάζεσαι μόνο από τα παθογόνα του ίδιου του γάλακτος (που προέρχονταν από τα βρωμόχερα του βοσκού), αλλά και από το όταν το άφηναν έξω να "ζυμωθεί".
Δεν είχαμε πάθει τίποτε μικρά. Είχαμε τα δικά μας γαλακτοκομικά. Γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα, γαλοτύρι κλπ. Γίνονταν έλεγχοι στα ζώα βέβαια. Για καθημερινή τροφή μιλάμε. Αλλά όλες οι δουλειές γίνονταν από γιαγιά, μαμά, θείες, παιδιά. Κίνδυνοι υπήρχαν, αλλά γνώριζαν, έλεγχος στα ζώα, ίσως και στο γάλα.
Το πρόβλημα δεν είναι το γάλα, αλλά η επιμόλυνση κατά τη διαχείρισή του. Έτυχε και ήταν σοβαρές στην διαχείριση των υλικών, πράγμα που δεν συνέβαινε παντού.

Re: Ξινόγαλα.

Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκ 2020, 13:43
από Japetus
Θυμήθηκα τώρα και το ταρατόρ που κάνουν στη Βουλγαρία.. Ουσιαστικά ρευστό τζατζίκι, από αριάνι με άνιθο και αγγουράκι στο μπλέντερ...
Καθαρά καλοκαιρινό πιάτο (κρύα σούπα;) και απόλυτα ξεδιψαστικό, δεν θα ξεχάσω μια φορά που το παράγγειλα και μου το έφεραν σε ποτήρι κρίκερ μπύρας...