Ξίδια
Δημοσιεύτηκε: 07 Αύγ 2020, 23:44
Όχι, δεν αναφέρομαι σε ακατάσχετη οινοπνευματοποσία. Αναφέρομαι σε προτάσεις για καλής ποιότητας ξίδια, ένα υλικό της μαγειρικής το οποίο θεωρώ ότι είναι ιδιαιτέρως αδικημένο καθώς η συντριπτική πλειοψηφία βάζει στα φαγητά του και τις σαλάτες ξίδια αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης ή φθηνά ξίδια τύπου «μπαλσάμικο» γεμάτα ζάχαρη και με γεύση αχαρακτήριστη. Επειδή είμαι σίγουρος ότι θα εμφανισθούν (πχόρουμ γαρ) κάποιοι και θα πουν ότι αυτοί αγοράζουν μόνο το αυθεντικό (απλησίαστο) balsamico di modena, αναφέρομαι κυρίως σε καλής ποιότητας ξίδια τα οποία όμως μπορεί να αγοράσει ένας μέσος άνθρωπος.
Ξεκινάω με ένα καλής ποιότητας ξίδι από κρασί Ξινόμαυρο Ναούσης το οποίο είναι υπάρχει στα ΑΒ. Καλής ποιότητας ξίδι (παλαιωμένο τρία χρόνια σε βαρελι) και σε καλή τιμή, γύρω στα 2,5€ τα 500ml.

Επίσης, στον Σκλαβενίτη βρήκα ένα ωραίο ιταλικό ξίδι ( επίσης όχι τύπου μπαλσάμικο) από κρασί Chianti. Είναι λίγο πιο ακριβό από αυτό του ΑΒ (γύρω στα 4€ τα 500ml), αλλά είναι και λίγο πιο καλής ποιότητας.

Επίσης, είχα την ευτυχία να δοκιμάσω ένα εξαιρετικής ποιότητας παλαιωμένο ξίδι τύπου μπαλσάμικο από Ασύρτικο Σαντορίνης. Παράγεται από τη γνωστή εταιρεία «Γαία» και δεν μετάνιωσα καθόλου τα 10€ περίπου τα οποία έδωσα για τα 250ml. Θεσπέσιο.

Περιμένω και άλλες προτάσεις. Θεωρώ ότι είναι κρίμα να μην υπάρχει γαστρονομική παιδεία ως προς το ξίδι. Το θεωρώ μεγάλο κρίμα να αγοράζει κάποιος βιολογικά σαλατικά ή να έχει δικό του κήπο με μαρούλι, ρόκα κλπ και στη σαλάτα να βάζει ξίδι της τελευταίας ποιότητας...
Ξεκινάω με ένα καλής ποιότητας ξίδι από κρασί Ξινόμαυρο Ναούσης το οποίο είναι υπάρχει στα ΑΒ. Καλής ποιότητας ξίδι (παλαιωμένο τρία χρόνια σε βαρελι) και σε καλή τιμή, γύρω στα 2,5€ τα 500ml.

Επίσης, στον Σκλαβενίτη βρήκα ένα ωραίο ιταλικό ξίδι ( επίσης όχι τύπου μπαλσάμικο) από κρασί Chianti. Είναι λίγο πιο ακριβό από αυτό του ΑΒ (γύρω στα 4€ τα 500ml), αλλά είναι και λίγο πιο καλής ποιότητας.

Επίσης, είχα την ευτυχία να δοκιμάσω ένα εξαιρετικής ποιότητας παλαιωμένο ξίδι τύπου μπαλσάμικο από Ασύρτικο Σαντορίνης. Παράγεται από τη γνωστή εταιρεία «Γαία» και δεν μετάνιωσα καθόλου τα 10€ περίπου τα οποία έδωσα για τα 250ml. Θεσπέσιο.

Περιμένω και άλλες προτάσεις. Θεωρώ ότι είναι κρίμα να μην υπάρχει γαστρονομική παιδεία ως προς το ξίδι. Το θεωρώ μεγάλο κρίμα να αγοράζει κάποιος βιολογικά σαλατικά ή να έχει δικό του κήπο με μαρούλι, ρόκα κλπ και στη σαλάτα να βάζει ξίδι της τελευταίας ποιότητας...


