Σελίδα 1 από 2

Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 21 Ιουν 2020, 19:52
από Σενέκας
Ο Απίκιος μας δίνει την εικόνα της πραγματικής ρωμαϊκής κουζίνας, μια εικόνα μέτρου και εκλεπτυσμένου γούστου, η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τα οργιαστικά συμπόσια που ακολούθησαν τους επόμενους αιώνες.

Μέσα στον κόσμο της αρχαιοελληνικής γαστρονομίας υπήρξε και κάποιος που έγραψε τη δική του ιστορία, αν και δεν ήταν Ελληνας. Πρόκειται για τον Ρωμαίο Απίκιο. Ο Marcus Gavius Apicius γεννήθηκε περί το 25 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Τιβέριου και ήταν γόνος πολύ πλούσιας οικογένειας. Οι πληροφορίες που έχουμε γι’ αυτόν μας τον παρουσιάζουν ως έναν καλοφαγά που σε όλη τη ζωή του ασχολήθηκε αδιάκοπα με τη μαγειρική, δημιούργησε εξαίσια πιάτα κι έδωσε το όνομά του σε πολλά φαγητά και γλυκά. Στον Απίκιο αποδίδεται το βιβλίο «De re coquinaria» (Περί μαγειρικής), το οποίο είναι το πρώτο βιβλίο μαγειρικής της ρωμαϊκής αρχαιότητας. Περιλαμβάνει περισσότερες από 450 συνταγές, οι οποίες είναι γραμμένες με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι σημερινές. Είναι σύντομες πρακτικές οδηγίες, χωρίς επεξηγήσεις, που προϋποθέτουν πως ο μάγειρας που τις διάβαζε ήταν εξοικειωμένος με όλες τις βασικές τεχνικές της τότε μαγειρικής τέχνης. Οι λίστες των υλικών είναι χωρίς ποσότητες και συχνά παραλείπει να αναφέρει αν τα υλικά προορίζονται για ψήσιμο ή βράσιμο. Οι περισσότερες συνταγές του είναι απλές. Οι πληροφορίες που μας μεταφέρει είναι πολύ σημαντικές, γιατί αναφέρεται στην εποχή της ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μας δίνει την εικόνα της πραγματικής ρωμαϊκής κουζίνας, μια εικόνα μέτρου και εκλεπτυσμένου γούστου, η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τα οργιαστικά συμπόσια που ακολούθησαν τους επόμενους αιώνες.

Ο Αθήναιος στο έργο του «Δειπνοσοφισταί» λέει: «Στα χρόνια του Τιβέριου ζούσε κάποιος που ονομαζόταν Απίκιος. Ηταν πολύ πλούσιος και έδωσε σε πολλά είδη γλυκών το όνομά του, τα Απίκια.

Αυτός, αφού ξόδεψε πολλά χρήματα για το φαγητό, ζούσε σε μια πόλη της Καμπανίας, τρώγοντας κυρίως μεγάλες γαρίδες, τις οποίες πλήρωνε ακριβά. Στον τόπο αυτό γίνονταν πολύ πιο μεγάλες απ’ ό,τι στη Σμύρνη και πιο μεγάλες από τους αστακούς της Αλεξάνδρειας. Οταν άκουσε λοιπόν ότι στη Λιβύη οι γαρίδες είναι πάρα πολύ μεγάλες, πήρε το καράβι και ξεκίνησε αμέσως, χωρίς να χάσει ούτε μία μέρα. Μετά από ένα δύσκολο ταξίδι, γεμάτο ταλαιπωρίες, και ενώ πλησίαζε το πλοίο στην ακτή -καθώς είχε ήδη κυκλοφορήσει η φήμη της άφιξής του στη Λιβύη-, πλησίασαν οι ψαράδες με τις βάρκες τους και του έδειχναν τις γαρίδες. Οταν τις είδε, ρώτησε αν έχουν μεγαλύτερες και, όταν του απάντησαν πως οι μεγαλύτερες είναι αυτές που του δείχνουν, ο Απίκιος, χωρίς καν να αποβιβαστεί στη στεριά, διέταξε τον καπετάνιο του πλοίου να γυρίσει πίσω στην Ιταλία».

Ο Απίκιος ξόδεψε εκατομμύρια σηστέρτιους σε πολυδάπανα συμπόσια, ώσπου μια μέρα, πιεζόμενος από χρέη, αναγκάστηκε να δει τα οικονομικά του. Μόλις διαπίστωσε πως του είχαν απομείνει «μόνο» δέκα εκατομμύρια σηστέρτιοι και νομίζοντας ότι θα πέθαινε από την πείνα, προτίμησε να αυτοκτονήσει παίρνοντας δηλητήριο.

Οι σύγχρονοι ειδικοί πιστεύουν πως το βιβλίο του είναι μια συλλογή μαγειρικών συνταγών που συγκεντρώθηκαν και εμπλουτίστηκαν από κάποιον Καίλιο Απίκιο τον 4ο αιώνα μ.Χ., ο οποίος χρησιμοποίησε το όνομα του ήδη διάσημου καλοφαγά.

https://www.kathimerini.gr/858109/artic ... oy-apikioy
The Latin text is organized in ten books with Greek titles, in an arrangement similar to that of a modern cookbook:[3]

Epimeles — The Careful Housekeeper
Sarcoptes — The Meat Mincer, Ground-beef
Cepuros — The Gardener, Vegetables
Pandecter — Many Ingredients
Ospreon — Pulse, Legumes
Aeropetes — Birds, Poultry
Polyteles — The Gourmet
Tetrapus — The Quadruped, Four-legged animals
Thalassa — The Sea, Sea-food
Halieus — The Fisherman

https://en.wikipedia.org/wiki/Apicius

Re: Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 21 Ιουν 2020, 19:56
από sman5

Re: Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 21 Ιουν 2020, 19:57
από Σενέκας
sman5 έγραψε: 21 Ιουν 2020, 19:56 memberlist.php?mode=viewprofile&u=1637 ο Nero είσαι;
yep

Re: Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 21 Ιουν 2020, 19:58
από alekhine
καντο Nero παλι ρε μλκ τι σενεκας και μαλακιες

Re: Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 21 Ιουν 2020, 20:06
από Σενέκας
Is stuffed with a forcemeat of pork and small pieces of dormouse meat trimmings, all pounded with pepper, nuts, laser, broth. Put the dormouse thus stuffed in an earthen casserole, roast it in the oven, or boil it in the stock pot.

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/ ... 8*.html#IX
συνταγή για πολύ μερακλήδες

Re: Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 21 Ιουν 2020, 20:22
από bolek
τοσο καιρο νομιζα οτι μας βαρεθηκες!!!
αυτο βεβαια δεν θα ηταν και πολυ σωστο γιατι ειμαστε πολυ σπουδαιοι

Re: Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 21 Ιουν 2020, 20:30
από Japetus
Σενέκας έγραψε: 21 Ιουν 2020, 20:06
Is stuffed with a forcemeat of pork and small pieces of dormouse meat trimmings, all pounded with pepper, nuts, laser, broth. Put the dormouse thus stuffed in an earthen casserole, roast it in the oven, or boil it in the stock pot.

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/ ... 8*.html#IX
συνταγή για πολύ μερακλήδες
Βασικά δεν αναφέρεται σε ποντίκια αλλά στους γλυκύτατους μυωξούς που πολλές πηγές αναφέρουν ότι είναι - ήταν- όχι μόνο βρωσιμοι αλλά και εξαιρετικό έδεσμα .

Εικόνα
Δασομυωξός (Glis glis)

Re: Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 21 Ιουν 2020, 20:33
από Σενέκας
Japetus έγραψε: 21 Ιουν 2020, 20:30
Σενέκας έγραψε: 21 Ιουν 2020, 20:06
Is stuffed with a forcemeat of pork and small pieces of dormouse meat trimmings, all pounded with pepper, nuts, laser, broth. Put the dormouse thus stuffed in an earthen casserole, roast it in the oven, or boil it in the stock pot.

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/ ... 8*.html#IX
συνταγή για πολύ μερακλήδες
Βασικά δεν αναφέρεται σε ποντίκια αλλά στους γλυκύτατους μυωξούς που πολλές πηγές αναφέρουν ότι είναι - ήταν- όχι μόνο βρωσιμοι αλλά και εξαιρετικό έδεσμα .

Εικόνα
Δασομυωξός (Glis glis)
Οκ, δεν είναι και ο αρουραίος του χωραφιού...αλλά όσο ναι'ναι, το λες και ποντίκι... :lol:

Re: Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 22 Ιουν 2020, 00:22
από Σενέκας

Re: Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 04 Μαρ 2021, 14:23
από Σενέκας
bump

Re: Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 04 Μαρ 2021, 14:39
από John Brown Gun Club
Υπαρχει ομωνυμο εστιατοριο στο Παρισι. Ενα αστερι Μισελιν, τρεις σκουφοι Γκολτ ε Μιλω(16,5/20).

Re: Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 04 Μαρ 2021, 14:40
από Σενέκας
George_V, ξέρουμε πόσο πήγαινε το ποντικάκι;

Re: Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 04 Μαρ 2021, 14:42
από nowhere
αυτό με το μέλι και το πιπέρι φαίνεται ενδιαφέρον

Re: Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 04 Μαρ 2021, 14:44
από ΓΑΛΗ
Σενέκας έγραψε: 21 Ιουν 2020, 19:52 Ο Απίκιος ξόδεψε εκατομμύρια σηστέρτιους σε πολυδάπανα συμπόσια, ώσπου μια μέρα, πιεζόμενος από χρέη, αναγκάστηκε να δει τα οικονομικά του. Μόλις διαπίστωσε πως του είχαν απομείνει «μόνο» δέκα εκατομμύρια σηστέρτιοι και νομίζοντας ότι θα πέθαινε από την πείνα, προτίμησε να αυτοκτονήσει παίρνοντας δηλητήριο.

Re: Απίκιος- Ρωμαϊκός τσελεμεντές

Δημοσιεύτηκε: 04 Μαρ 2021, 14:45
από George_V
Σενέκας έγραψε: 04 Μαρ 2021, 14:40 George_V, ξέρουμε πόσο πήγαινε το ποντικάκι;
Σύμφωνα με το Διάταγμα του Διοκλητιανου η τιμή ήταν μεχρι 40 Δηναρια η δεκαδα