Σας την έχω περιγράψει και σας έχω πει και πολλά παραλειπόμενα.
Η ιστορία ότι ... διεκόπη είναι βέβαια ψευδής. Η συναυλία ολοκληρώθηκε κανονικα, οι Stones έκαναν και το encore τους και όλα καλά.
Το επεισόδιο τώρα.
Πράγματι έγινε ένα επεισόδιο στο τέλος με τα κόκκινα γαρύφαλλα αλλά όπως συμφωνούν και άλλοι ιστοριογράφοι, αυτό ήταν ήσσονος σημασίας.
Η αστυνομία φοβήθηκε μήπως ποδοπατηθούν οι fans και έριξε μερικές ψιλές και έφαγε βέβαια και ένας Εγγλέζος του τημ του συγκροτήματος μία.
Το συμβάν ήταν πταίσμα συγκρινόμενο με παρόμοιους πανζουρλισμούς που προκαλούσε η παρουσία των Rollingstones σε άλλες χώρες.
Τώρα ποιός διαδίδει ότι ... η συναυλία διεκόπη και είχαμε αίματα και θανάτους και τα λοιπά ;
Οι μετέπειτα "αντιστασιακοί" το λένε αυτό και επίσης ο χουντικώτατος θείος Μαστ ο οποίος έχει εμβαπτισθεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ αλλά άλλα έλεγε τότε ...
Παρά ταύτα η αστυνομία ήταν σαφώς αντιγιεγιεδική, δεν συζητείται αυτό.
Εγώ είχα εισιτήριο θύρα 9 και επειδή δεν ήξερα τις θύρες του βαζελο-stadium ρώτησα έναν αστυφύλακα, ο οποίος δεν θυμάμαι ακριβώς τι μου είπε αλλά δεν ήταν σε καθόλου ιδιαίτερα φιλικό τόνο.
Ο λόγος όμως που επανήλθα είναι αυτό που βρήκα κάπου:

Χρονογράφημα του Δημήτρη Ψαθά !
Ο δημοκρατικός Ψαθάς ζητούσε λοιπόν την κουρά εν χρώ των "γιεγιέδων" - όχι η Ηχώ των Ενόπλων δυνάμεων !
Μου είχε διαφύγει αυτό.
Δεν έχει ίσως και τόσο μεγάλη σημασία γιατί οι "γιεγιέδες" σίγουρα δεν ήταν κάποιο σπουδαίο πολιτιστικό ή κοινωνικό κίνημα.
Απλώς μας άρεσαν τα τραγούδια και δεν μας άρεσαν βέβαια τα τούρκικα "κλαίει η μάνα μου στο τμήμα" και τα λοιπά.
Αλλά και οι στίχοι των τραγουδιών -για όσους τους καταλάβαιναν- ήταν ένα ανάμικτο ποτ-πουρί στίχων.
Οι στίχοι των Μπητλς ήταν Φωφικού περιεχομένου (ο Λέννον δεν είχε γίνει αριστεράντζας ακόμα).
Οι στίχοι των Ρολλινγκστόουνς ήταν στίχοι ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καθαρόαιμοι.
Οι στίχοι του Ντύλαν ήταν βέβαια αντι-αβγικοί στίχοι, αλλά δεν ήταν κομμουνιστικοί.
Οι στίχοι του Έλβις ήταν, ξέρετε τι ήταν.
Οι στίχοι του Ντόνοβαν ήταν κι αυτοί αντιαβγικοί, αλλά ο Ντόνοβαν προσεχώρησε στην δεξιά λίγο μετά.
Οι στίχοι του Ανταμό, ο οποίος δεν ξέρω αν μετράει σαν γιεγιές, ήταν κι αυτοί του droite (vous permettez monsieur que j' enprendrai votre fille ...).
Τι προκύπτει όμως για την γενικώτερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα ;
Προκύπτει ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ούτε ίχνος από τον σημερινό "μαινουμαιβροπισμό" ή και τον κοσμοπολιτανισμό των μετέπειτα εποχών, Καραμανλέους-Άντριους κλπ !
Τουρκ χαβά γιολαρί βάϊ βάϊ χανούμ έλεγαν οι μεν, Τουρκ χαβά γιολαρί βάϊ βάϊ χανούμ έλεγαν και οι δε !
Έτσι λοιπόν η εποχή της 21st και του γύψου των προγουεμπλεϊκών χρόνων τουλάχιστον, αποκτά ένα άλλο τελείως διαφορετικό χρώμα.