Σελίδα 1 από 30
Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 20:42
από Nandros
.
Από παλιά δεν μου άρεσε ο κλασικός ελληνικός, παρά μόνο ο διπλός μαζί με ψωμί ή παξιμάδι για πρωινό.
Χρόνια προτιμώ τον στιγμιαίο, ζεστό τον χειμώνα ή το καλοκαίρι κρύο και βαπορίσιο (χωρίς αφρό).
Τον τελευταίο καιρό, για κάποιους λόγους (αλλεργία ή/και ηλικία και απώλεια γεύσης) ακόμα και ο νες μου φαίνεται άγευστος/άοσμος.
Τώρα χρησιμοποιώ έναν γερμανικό εσπρέσσο στιγμιαίο Douwe Egberts, που αν και χάνει το άρωμα γρήγορα, μετά το άνοιγμα του βάζου, έχει τουλάχιστον έντονη γεύση/άρωμα καφέ.
Αποφάσισα να πειραματιστώ με τον κλασικό εσπρέσσο (όχι μηχανής) το μπρίκι και, μετά από σεμινάρια από το ιντερνέτ, αγόρασα αυτό:

Έχει μια πατέντα, βαλβίδα στο καπάκι, που κάνει κρέμα στον καφέ
(όχι πάντα).
Επειδή η ποσότητα - έστω και του διπλού - είναι μικρή, τον συμπληρώνω με ζεστό νερό, για να "φτουρήσει".
Αγόρασα καφέ Illy, πειραματίζομαι και αφού μου χύθηκε 2 φορές (

) τώρα τον ευχαριστιέμαι.
Έχουμε μερακλήδες στο πχόρουμ να προτείνουν ιδέες;
.
Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 20:55
από Μαυροβασίλης
έχω κανονική εσπρεσιέρα που δίνει σωστή κρέμα και μπρίκα επίσης αλλά την κλασική, χωρίς βαλβίδα*, ιλλυ συνήθως αλλά μου αρέσει και ο λαβά- αλεσμένοι εννοείται, για άλεσμα και λοιπές νερντοσύνες θα σου πει ο ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
* δουλεύει όντως;
Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:04
από Ηράκλειτος
O illy δε μου αρέσει καθόλου, γούστα είναι αυτά βέβαια. Προσωπικά παίρνω τον coffee island. Είναι λίγο ακριβός, αλλά έχει καταπληκτικό άρωμα. Παίρνω κόκκους και τον αλέθω στο grinder για να διατηρεί το άρωμά του.
Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:05
από Μαυροβασίλης
δεν προλαβαίνει να το χάσει

Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:06
από Αγις
Nandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 20:42
.
Από παλιά δεν μου άρεσε ο κλασικός ελληνικός, παρά μόνο ο διπλός μαζί με ψωμί ή παξιμάδι για πρωινό.
Χρόνια προτιμώ τον στιγμιαίο, ζεστό τον χειμώνα ή το καλοκαίρι κρύο και βαπορίσιο (χωρίς αφρό).
Τον τελευταίο καιρό, για κάποιους λόγους (αλλεργία ή/και ηλικία και απώλεια γεύσης) ακόμα και ο νες μου φαίνεται άγευστος/άοσμος.
Τώρα χρησιμοποιώ έναν γερμανικό εσπρέσσο στιγμιαίο Douwe Egberts, που αν και χάνει το άρωμα γρήγορα, μετά το άνοιγμα του βάζου, έχει τουλάχιστον έντονη γεύση/άρωμα καφέ.
Αποφάσισα να πειραματιστώ με τον κλασικό εσπρέσσο (όχι μηχανής) το μπρίκι και, μετά από σεμινάρια από το ιντερνέτ, αγόρασα αυτό:

Έχει μια πατέντα, βαλβίδα στο καπάκι, που κάνει κρέμα στον καφέ
(όχι πάντα).
Επειδή η ποσότητα - έστω και του διπλού - είναι μικρή, τον συμπληρώνω με ζεστό νερό, για να "φτουρήσει".
Αγόρασα καφέ Illy, πειραματίζομαι και αφού μου χύθηκε 2 φορές (

) τώρα τον ευχαριστιέμαι.
Έχουμε μερακλήδες στο πχόρουμ να προτείνουν ιδέες;
.
Ο '' Ελληνικος'' θελει αργοοο ψησιμο σε καταλληλο μπρικι κ χαμηλη θερμοκρασια - κολαααασσσηηη κανενας εσπρεσσο δεν τον πλησιαζει
Το θεμα ειναι οτι τετοιες συνθηκες δεν ειναι ευκολες κ ετσι πινουμε τα νεροπλυματα μηχανης των καφε η τα βιαστικα γκαζιου των καφενειων κ φυσικο ειναι να μην μας αρεσουν
Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:10
από Myrsini
Χάχαχαχαχα και γω την ίδια μηχανή έχω Nandros , ναι δεν φτιάχνει κρέμα απο πάνω αλλά εμένα μου αρέσει καλύτερα.
Ναι και εμένα μου αρέσει πολύ ο εσπρέσσο αλλά κυρίως είτε σαν καπουτσίνο τον φτιάχνω ή σαν αμερικάνο δηλαδή εσπρέσσο,αλλά σε μεγάλο φλυτζάνι προσθέτοντας ζεστό νερό καθώς με πειράζει τόσο βαρύς όσο ο εσπρέσσο!
Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:11
από Tarkovsky
Nandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 20:42
Χρόνια προτιμώ τον στιγμιαίο, ζεστό τον χειμώνα ή το καλοκαίρι κρύο και βαπορίσιο (χωρίς αφρό).
Το καλοκαίρι πώς πίνεις τον εσπρέσο;
Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:12
από Ερμής
Αν πίνεις πάνω από 2 καφέδες τη μέρα μπες στη σελίδα των εσπρεσσομηχανων Jura. Μη σε ξενίσει η τιμή για αρχή. Κανεις αποσβεση πολύ πολύ γρήγορα.
Σατανικέ πες μια γνώμη για τις Jura.
Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:12
από stergiosbik
Η μακινετα δυστυχως δεν κανει εσπρεσο.Κατι σε μοκα περισσοτερο.
Η Bialetti που εβαλε ο Nandros εχει τις καλυτερες.H Brikka κανει παραπανω κρεμα.
Η Douwe Egberts για τα δικα μου γουστα ειναι απαραδεκτη.Η illy ειναι καλη οπως επισης και Jacobs αλλα συγκεκριμενα αυτος ο καφες...
και οχι ο arabica που εχει η εταιρεια.
Γενικα παντως το σημαντικοτερο πραγμα ειναι η σωστη παρασκευη του εσπρεσο και η μηχανη να ειναι καλη.
Καποιος που ξερει να φτιαξει εσπρεσο θα σου δωσει ενα πολυ αξιοπρεπες αποτελεσμα σε σχεση με καποιον που δε γνωριζει και ας εχει την καλυτερη πρωτη υλη.
Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:15
από EKPLIKTIKOS
Οι μπρικα δεν ειναι ακριβως εσπρεσο μηχανές. Μην το παρεις στραβα, κ εγώ εχω μια, αλλα δεν μπορεί να πιασει τις πιεσεις που χρειάζεται ο κανονικός εσπρεσο. Αν θες κατι καλυτερο κ φθηνότερο γι αυτο που έχεις, δοκιμασε λαβατσα κοκκινο. Ειναι αξιοπρεπης σε μπρικα λογω μειξης και κοψιματος, αν κ δεν ειναι κανας τοπ καφες.
Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:15
από Lugozzi
Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:06
Nandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 20:42
.
Από παλιά δεν μου άρεσε ο κλασικός ελληνικός, παρά μόνο ο διπλός μαζί με ψωμί ή παξιμάδι για πρωινό.
Χρόνια προτιμώ τον στιγμιαίο, ζεστό τον χειμώνα ή το καλοκαίρι κρύο και βαπορίσιο (χωρίς αφρό).
Τον τελευταίο καιρό, για κάποιους λόγους (αλλεργία ή/και ηλικία και απώλεια γεύσης) ακόμα και ο νες μου φαίνεται άγευστος/άοσμος.
Τώρα χρησιμοποιώ έναν γερμανικό εσπρέσσο στιγμιαίο Douwe Egberts, που αν και χάνει το άρωμα γρήγορα, μετά το άνοιγμα του βάζου, έχει τουλάχιστον έντονη γεύση/άρωμα καφέ.
Αποφάσισα να πειραματιστώ με τον κλασικό εσπρέσσο (όχι μηχανής) το μπρίκι και, μετά από σεμινάρια από το ιντερνέτ, αγόρασα αυτό:

Έχει μια πατέντα, βαλβίδα στο καπάκι, που κάνει κρέμα στον καφέ
(όχι πάντα).
Επειδή η ποσότητα - έστω και του διπλού - είναι μικρή, τον συμπληρώνω με ζεστό νερό, για να "φτουρήσει".
Αγόρασα καφέ Illy, πειραματίζομαι και αφού μου χύθηκε 2 φορές (

) τώρα τον ευχαριστιέμαι.
Έχουμε μερακλήδες στο πχόρουμ να προτείνουν ιδέες;
.
Ο '' Ελληνικος'' θελει αργοοο ψησιμο σε καταλληλο μπρικι κ χαμηλη θερμοκρασια - κολαααασσσηηη κανενας εσπρεσσο δεν τον πλησιαζει
Το θεμα ειναι οτι τετοιες συνθηκες δεν ειναι ευκολες κ ετσι πινουμε τα νεροπλυματα μηχανης των καφε η τα βιαστικα γκαζιου των καφενειων κ φυσικο ειναι να μην μας αρεσουν

Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:18
από Nandros
Tarkovsky έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:11Nandros έγραψε: 15 Απρ 2020, 20:42Χρόνια προτιμώ τον στιγμιαίο, ζεστό τον χειμώνα ή το καλοκαίρι κρύο και βαπορίσιο (χωρίς αφρό).
Το καλοκαίρι πώς πίνεις τον εσπρέσο;
Τον γερμανικό στιγμιαίο που ήδη έγραψα, αφού διαλύσω καλά τους χοντρούς κόκκους του πριν ρίξω κρύο νερό, ζάχαρη και χτύπημα με το μηχανάκι - όχι σέικερ - για να κάνει κρέμα αλλά όχι αφρό.
Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:19
από Nandros
Myrsini έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:10
Χάχαχαχαχα και γω την ίδια μηχανή έχω Nandros , ναι δεν φτιάχνει κρέμα απο πάνω αλλά εμένα μου αρέσει καλύτερα.
Ναι και εμένα μου αρέσει πολύ ο εσπρέσσο αλλά κυρίως είτε σαν καπουτσίνο τον φτιάχνω ή σαν αμερικάνο δηλαδή εσπρέσσο,αλλά σε μεγάλο φλυτζάνι προσθέτοντας ζεστό νερό καθώς με πειράζει τόσο βαρύς όσο ο εσπρέσσο!

Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:20
από Λίνο Βεντούρα
Κι εγώ το έχω αυτό το μπρίκι. Εντάξει, μην φανταστείς και κάνα βαρβάτο καϊμάκι, αλλά από το τίποτα είναι καλύτερο.
Re: Περί εσπρέσσο
Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:22
από Niki
Έχω τραυματική εμπειρία από τον εσπρέσσο.
21 χρονών έχω πει πλέον φραπέ,γαλλικό είχα καταλήξει στον Ελληνικό διπλό.
Μια μέρα πίνω εσπρέσσο διπλό.
απόγευμα.
Έκανα μόνη μου αερόμπικ χτυπιόμουν σαν την τρελή μου πήρε βράδυ να ηρεμήσω.
Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και άλλοι που τους πειράζει.
Είναι πολύ δυνατός καφές.
Ελληνικός.