Σελίδα 7 από 9
Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 08:02
από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης
Προφανώς την αντικαθιστάς με άλλα άσπρα τυριά, μυζηθρα, ανθότυρο, μανούρι, κλπ, γιατί πηγαίνουν με συγκεκριμένα φαγητά, όσπρια πχ, που τα κιτρινα τυριά δεν κολλάνε. Απλά δε νομίζω να είναι και πιο φτηνά από τη φέτα, πιο πολύ τα χρησιμοποιούν εναλλακτικά λόγω λιγότερου αλατιού.
Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 08:39
από user0972003
hellegennes έγραψε: 23 Απρ 2023, 01:27
user έγραψε: 23 Απρ 2023, 00:30
hellegennes έγραψε: 23 Απρ 2023, 00:19
Το τσιμένι είναι μείγμα μπαχαρικών με κύριο συστατικό την τριγωνέλλα, που κοινώς λέγεται τσιμένι γιατί είναι το κύριο συστατικό στο μείγμα του τσιμενιού. Η τριγωνέλλα είναι κίτρινη προς το καφέ (σκούρο μουσταρδί;), όχι κόκκινη. Το κόκκινο χρώμα είναι από το κόκκινο πιπέρι. Το πολύ έντονο κόκκινο που βλέπεις σε κάποιους παστουρμάδες είναι κατά πάσα πιθανότητα συμπλήρωμα του χρώματος με εκχύλισμα πάπρικας (ουσιαστικά πάλι κόκκινο πιπέρι), ίσως και καρμίνης (
είναι αποξηραμένη σκόνη εντόμων).
Το άρωμα του τσιμενιού είναι βασικά το άρωμα της τριγωνέλλας. Το ξέρω γιατί την πουλάω και σαν μπαχαρικό (στην πραγματικότητα είναι όσπριο).
Πόσο απ' αυτό να έχουμε φάει;
Ντελικατεσεν έχεις;;;
Όχι, παντοπωλείο έχω, απλά έχω κάποια πράγματα χύμα (κυρίως καρπούς, όσπρια, δημητριακά και μπαχαρικά).
Καρμίνη σίγουρα έχεις φάει πολλή. Μαζί με το εκχύλισμα πάπρικας είναι η πιο συχνή κόκκινη χρωστική. Σίγουρα καλύτερα από τεχνητές χρωστικές, πάντως.
Επίσης γενικά τρως σκόνη εντόμων. Οτιδήποτε γίνεται από αλεύρι είτε καλομποκιού είτε βρώμης είτε σιταριού είτε σίκαλης έχει έντομα, κατά πάσα πιθανότητα ακρίδες, σκαθάρια, πασχαλίτσες, πεταλούδες, τα οποία καταλήγουν στο μείγμα πριν την άλεση γιατί βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
Το ίδιο ισχύει και για τα αλεσμένα μπαχαρικά, εκτός αν δεις να αναφέρεται η λέξη "καθαρό" που είναι τεχνική ορολογία στην συγκεκριμένη περίπτωση για μπαχαρικά που έχουν υποστεί ειδικό καθαρισμό από κλαδιά, πέτρες, χώμα και έντομα (συνήθως με το χέρι).
Άντε...έτσι να το καταλάβω..αλλά όχι να πάρω και τον κουβά τις ακρίδες με γεύση πάπρικα και να τις τρώω σαν τα πατατάκια.
Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 11:27
από hellegennes
ST48410 έγραψε: 23 Απρ 2023, 02:02
hellegennes έγραψε: 23 Απρ 2023, 01:27
Επίσης γενικά τρως σκόνη εντόμων. Οτιδήποτε γίνεται από αλεύρι είτε καλομποκιού είτε βρώμης είτε σιταριού είτε σίκαλης έχει έντομα, κατά πάσα πιθανότητα ακρίδες, σκαθάρια, πασχαλίτσες, πεταλούδες, τα οποία καταλήγουν στο μείγμα πριν την άλεση γιατί βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
Το ίδιο ισχύει και για τα αλεσμένα μπαχαρικά, εκτός αν δεις να αναφέρεται η λέξη "καθαρό" που είναι τεχνική ορολογία στην συγκεκριμένη περίπτωση για μπαχαρικά που έχουν υποστεί ειδικό καθαρισμό από κλαδιά, πέτρες, χώμα και έντομα (συνήθως με το χέρι).
Τόσο καλά, ε! Τσάμπα πέταξα το βάζο με τα όσπρια που είχε πιάσει έντομα.
Εξαρτάται τι έντομα είχε πιάσει και σε τι βαθμό. Αν είναι αθώα έντομα μπορείς να το βάλεις στην κατάψυξη για δύο μέρες.
Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 11:59
από foscilis
Η τιμη της πρωτης υλης ειναι ενας μονο απο τους παραγοντες. Για παραδειγμα ενα τυρι που ωριμαζει 6 μηνες σε ελεγχομενες συνθηκες θερμοκρασιας και υγρασιας ειναι πολυ πιθανο να ειναι ακριβοτερο απο ενα τυρι που γινεται μεσα σε μια βδομαδα γιατι εχει προφανεστατα κοστος να λειτουργησεις ψυγεια κλιματιστικα και δεν ξερωγω τι αλλο εχουν αυτοι εξι μηνες. Αλλος παραγοντας ειναι η προσφορα και ζητηση. Αλλος η συσκευασια και η τυποποιηση. Αλλος το κοστος μεταφορας.
Το ιδιο ισχυει και γενικα για το γαλα. Αν ενα κουτι κατσικισιο γαλα κανει 3.50 ενω ενα κουτι προβειο γαλα κανει 3.20 (δεν ξερω ποσο κανουν στ'αληθεια) αυτο εχει πιο πολυ να κανει με διαφορετικες αλυσιδες παραγωγης, παστεριωσης, τροφοδοσιας, μαρκετινγκ, διαφορετικη ζητηση απο διαφορετικα κοινα κλπ. Δε μας λεει και πολλα για το κοστος του γαλακτος σε επιπεδο παραγωγου σαν πρωτη υλη για τυρι. Ανετοτατα μπορει να ειναι πολυ πιο συμφερον να εχεις κατσικες αντι για προβατα αν εισαι τυροκομος.
Παντως απο τη στιγμη που η φετα θελει και τα δυο σε συγκεκριμενες αναλογιες απο συγκεκριμενες περιοχες, εγω θα περιμενα να ειναι πιο ακριβη ως πιο πολυπλοκο πραγμα. Δε θα ελεγα οτι "νοθευευται" το κατσικισιο με προβειο. Ειναι σα να λες οτι ενα κιλο σουβλακια πρεπει να ειναι πιο φθηνα απο ενα κιλο χοιρινο επειδη περιεχουν και πιτα.

Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 12:18
από hellegennes
foscilis έγραψε: 23 Απρ 2023, 11:59
Η τιμη της πρωτης υλης ειναι ενας μονο απο τους παραγοντες. Για παραδειγμα ενα τυρι που ωριμαζει 6 μηνες σε ελεγχομενες συνθηκες θερμοκρασιας και υγρασιας ειναι πολυ πιθανο να ειναι ακριβοτερο απο ενα τυρι που γινεται μεσα σε μια βδομαδα γιατι εχει προφανεστατα κοστος να λειτουργησεις ψυγεια κλιματιστικα και δεν ξερωγω τι αλλο εχουν αυτοι εξι μηνες. Αλλος παραγοντας ειναι η προσφορα και ζητηση. Αλλος η συσκευασια και η τυποποιηση. Αλλος το κοστος μεταφορας.
Το ιδιο ισχυει και γενικα για το γαλα. Αν ενα κουτι κατσικισιο γαλα κανει 3.50 ενω ενα κουτι προβειο γαλα κανει 3.20 (δεν ξερω ποσο κανουν στ'αληθεια) αυτο εχει πιο πολυ να κανει με διαφορετικες αλυσιδες παραγωγης, παστεριωσης, τροφοδοσιας, μαρκετινγκ, διαφορετικη ζητηση απο διαφορετικα κοινα κλπ. Δε μας λεει και πολλα για το κοστος του γαλακτος σε επιπεδο παραγωγου σαν πρωτη υλη για τυρι. Ανετοτατα μπορει να ειναι πολυ πιο συμφερον να εχεις κατσικες αντι για προβατα αν εισαι τυροκομος.
Παντως απο τη στιγμη που η φετα θελει και τα δυο σε συγκεκριμενες αναλογιες απο συγκεκριμενες περιοχες, εγω θα περιμενα να ειναι πιο ακριβη ως πιο πολυπλοκο πραγμα. Δε θα ελεγα οτι "νοθευευται" το κατσικισιο με προβειο. Ειναι σα να λες οτι ενα κιλο σουβλακια πρεπει να ειναι πιο φθηνα απο ενα κιλο χοιρινο επειδη περιεχουν και πιτα.
Σωστά όλα αυτά που λες αλλά τι είναι πιο ακριβό; Ο μοσχαρίσιος κιμάς ή ο ανάμεικτος;
Σημείωση: το πρόβειο γάλα που πουλιέται τυποποιημένο στα ράφια έχει κατά κανόνα υψηλότερη τιμή από το κατσικίσιο γιατί έχει πολύ μικρότερη ζήτηση.
Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 12:23
από EKPLIKTIKOS
hellegennes έγραψε: 23 Απρ 2023, 12:18
Σωστά όλα αυτά που λες αλλά τι είναι πιο ακριβό; Ο μοσχαρίσιος κιμάς ή ο ανάμεικτος;
Ο μοσχαρίσιος

Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 12:23
από stergiosbik
Ενημερωτικα παντα,το γιδινο γαλα οι γαλαταδες (τυροκομεια και γαλακτοβιομηχανιες) το αγοραζουν πιο φθηνα απ'οτι το προβειο.
Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 12:28
από GoBzi
Σπύρος έγραψε: 21 Απρ 2023, 16:18
Την κατανάλωση φέτας την έχω μειώσει στο μισό. Την βρίσκω 17 με 25 το κιλό. Το μισό το έχω αντικαταστήσει με πρόβειο ημίσκληρο Σικελιάνικο τυρί με τρούφα που κοστίζει 20 ευρώ το κιλό. Αν λάβεις υπόψη σου ότι η φέτα είναι μαλακό τυρί με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό είναι νομίζω φρόνιμη επιλογή.
Πως σκατα η φέτα έχει φτάσει στα 17 με 25 το κιλό;;;
Αγγλία παίρνω φέτα Δωδώνη 3 λίρες τα 200 γραμμάρια, δηλαδή 15 λίρες το κιλό, δηλαδή 16.8 ευρώ.
Πάμε ξανά. Αγοράζω φέτα φθηνότερα, η οποία έχει παραχθεί στην Ελλάδα, στην άλλη άκρη της Ευρώπης.
Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 12:39
από southern
GoBzi έγραψε: 23 Απρ 2023, 12:28
Σπύρος έγραψε: 21 Απρ 2023, 16:18
Την κατανάλωση φέτας την έχω μειώσει στο μισό. Την βρίσκω 17 με 25 το κιλό. Το μισό το έχω αντικαταστήσει με πρόβειο ημίσκληρο Σικελιάνικο τυρί με τρούφα που κοστίζει 20 ευρώ το κιλό. Αν λάβεις υπόψη σου ότι η φέτα είναι μαλακό τυρί με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό είναι νομίζω φρόνιμη επιλογή.
Πως σκατα η φέτα έχει φτάσει στα 17 με 25 το κιλό;;;
Αγγλία παίρνω φέτα Δωδώνη 3 λίρες τα 200 γραμμάρια, δηλαδή 15 λίρες το κιλό, δηλαδή 16.8 ευρώ.
Πάμε ξανά. Αγοράζω φέτα φθηνότερα, η οποία έχει παραχθεί στην Ελλάδα, στην άλλη άκρη της Ευρώπης.
13 ευρώ την πουλάνε. δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ που να δίνει τη φέτα 25 ευρώ το κιλό.
Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 12:40
από GoBzi
southern έγραψε: 23 Απρ 2023, 12:39
GoBzi έγραψε: 23 Απρ 2023, 12:28
Σπύρος έγραψε: 21 Απρ 2023, 16:18
Την κατανάλωση φέτας την έχω μειώσει στο μισό. Την βρίσκω 17 με 25 το κιλό. Το μισό το έχω αντικαταστήσει με πρόβειο ημίσκληρο Σικελιάνικο τυρί με τρούφα που κοστίζει 20 ευρώ το κιλό. Αν λάβεις υπόψη σου ότι η φέτα είναι μαλακό τυρί με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό είναι νομίζω φρόνιμη επιλογή.
Πως σκατα η φέτα έχει φτάσει στα 17 με 25 το κιλό;;;
Αγγλία παίρνω φέτα Δωδώνη 3 λίρες τα 200 γραμμάρια, δηλαδή 15 λίρες το κιλό, δηλαδή 16.8 ευρώ.
Πάμε ξανά. Αγοράζω φέτα φθηνότερα, η οποία έχει παραχθεί στην Ελλάδα, στην άλλη άκρη της Ευρώπης.
13 ευρώ την πουλάνε. δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ που να δίνει τη φέτα 25 ευρώ το κιλό.
25 ευρώ παίζει να είναι στην Νορβηγία, για Ελλάδα μου ακούγεται παράλογο.
Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 12:50
από hellegennes
GoBzi έγραψε: 23 Απρ 2023, 12:28
Σπύρος έγραψε: 21 Απρ 2023, 16:18
Την κατανάλωση φέτας την έχω μειώσει στο μισό. Την βρίσκω 17 με 25 το κιλό. Το μισό το έχω αντικαταστήσει με πρόβειο ημίσκληρο Σικελιάνικο τυρί με τρούφα που κοστίζει 20 ευρώ το κιλό. Αν λάβεις υπόψη σου ότι η φέτα είναι μαλακό τυρί με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό είναι νομίζω φρόνιμη επιλογή.
Πως σκατα η φέτα έχει φτάσει στα 17 με 25 το κιλό;;;
Αγγλία παίρνω φέτα Δωδώνη 3 λίρες τα 200 γραμμάρια, δηλαδή 15 λίρες το κιλό, δηλαδή 16.8 ευρώ.
Πάμε ξανά. Αγοράζω φέτα φθηνότερα, η οποία έχει παραχθεί στην Ελλάδα, στην άλλη άκρη της Ευρώπης.
Υπάρχουν διάφορες τιμές. Εγώ προσωπικά αυτές που έχω κάνουν 11 και 13
Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 12:51
από southern
GoBzi έγραψε: 23 Απρ 2023, 12:40
southern έγραψε: 23 Απρ 2023, 12:39
GoBzi έγραψε: 23 Απρ 2023, 12:28
Πως σκατα η φέτα έχει φτάσει στα 17 με 25 το κιλό;;;
Αγγλία παίρνω φέτα Δωδώνη 3 λίρες τα 200 γραμμάρια, δηλαδή 15 λίρες το κιλό, δηλαδή 16.8 ευρώ.
Πάμε ξανά. Αγοράζω φέτα φθηνότερα, η οποία έχει παραχθεί στην Ελλάδα, στην άλλη άκρη της Ευρώπης.
13 ευρώ την πουλάνε. δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ που να δίνει τη φέτα 25 ευρώ το κιλό.
25 ευρώ παίζει να είναι στην Νορβηγία, για Ελλάδα μου ακούγεται παράλογο.
Ο χρήστης μάλλον φαντάστηκε κάτι
Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 16:11
από vagabondo
hellegennes έγραψε: 23 Απρ 2023, 12:18
Σημείωση: το πρόβειο γάλα που πουλιέται τυποποιημένο στα ράφια έχει κατά κανόνα υψηλότερη τιμή από το κατσικίσιο γιατί έχει πολύ μικρότερη ζήτηση.
Δεν έχω πετύχει ποτέ πρόβειο γάλα. Από πότε κυκλοφορεί;
Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 16:17
από Σπύρος
southern έγραψε: 23 Απρ 2023, 12:39
GoBzi έγραψε: 23 Απρ 2023, 12:28
Πως σκατα η φέτα έχει φτάσει στα 17 με 25 το κιλό;;;
Αγγλία παίρνω φέτα Δωδώνη 3 λίρες τα 200 γραμμάρια, δηλαδή 15 λίρες το κιλό, δηλαδή 16.8 ευρώ.
Πάμε ξανά. Αγοράζω φέτα φθηνότερα, η οποία έχει παραχθεί στην Ελλάδα, στην άλλη άκρη της Ευρώπης.
13 ευρώ την πουλάνε. δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ που να δίνει τη φέτα 25 ευρώ το κιλό.
Δεν μένω Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι δεν έκανα σωστά τις μετατροπές νομισμάτων. Η ισοτιμία έχει αλλάξει ραγδαία τελευταία

. Έτσι στο φτηνότερο σούπερ μάρκετ βρίσκω την φέτα Ρούσιας 15,5 ευρώ και στο ακριβότερο την Δωδώνη 22,7. Δεν έχουν ακριβύνει μόνο οι Ελληνικές φέτες αλλά και οι άλλες, Βουλγάρικες, Σκοπιανές, Αλβανικές(Βόρειο-Ηπειρώτικες). Όπως προείπα μου κάνει εντύπωση ότι τα Ιταλικά τυριά έχουν είτε μικρή είτε ασήμαντη αύξηση.
Το δίλημμα είναι να πάρω αυτό με 15,5:
ή αυτό με 18:
Στα 18 παίζει και αυτή:

Re: Τυρί για αντικατάσταση φέτας
Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2023, 16:58
από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
vagabondo έγραψε: 23 Απρ 2023, 16:11
hellegennes έγραψε: 23 Απρ 2023, 12:18
Σημείωση: το πρόβειο γάλα που πουλιέται τυποποιημένο στα ράφια έχει κατά κανόνα υψηλότερη τιμή από το κατσικίσιο γιατί έχει πολύ μικρότερη ζήτηση.
Δεν έχω πετύχει ποτέ πρόβειο γάλα. Από πότε κυκλοφορεί;
.
Ειναι άπαιχτα τα Ελληνολαμόγια.....
Εχουν το Πρόβειο μέ 1.7 % λιπαρά.....και το κατσικίσιο μέ 3.7 %.....

.εχουν αποβουτυρώσει τελείως το Πρόβειο.....
Το δίνουν και 3.5 € το λίτρο αποβουτυρωμένο.....
.
.
.