!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Πόσο εκτείνεται στο χρόνο η οικογενειακή σας ιστορία;

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές

Πόσο εκτείνεται στο χρόνο η οικογενειακή σας ιστορία;

1. Μέχρι παππούδες, δεν ενδιαφέρομαι
6
17%
2. Μέχρι το ~1870. Νεοχωρίτης ή Μικρασιάτης (από αρχεία)
7
20%
3. Μέχρι το ~1770. Παλαιοελλαδίτης (από αρχεία)
11
31%
4. Μέχρι το ~1500. Επτανήσιος (από αρχεία)
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
5. Στο περίπου 1500-1700. Εξ οικογ. παράδοσης περιόδου Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
2
6%
6. Στο περίπου 1300. Λόγω δυτικού επωνύμου εποχής Φραγκοκρατίας
1
3%
7. Στο περίπου 1300. Λογω επωνύμου αλβανικής φάρας
2
6%
8. Στο περίπου 1100. Λογω επωνύμου σημαντικής βυζαντινής οικογένειας
6
17%

Σύνολο ψήφων: 35

Άβαταρ μέλους
Custom_F

Re: Πόσο εκτείνεται στο χρόνο η οικογενειακή σας ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F »

Quidam Graecus έγραψε: 25 Σεπ 2018, 21:52
Custom_F έγραψε: 25 Σεπ 2018, 21:43 Θαθελα πολύ να ψάξω, αλλά δεν ξέρω πως γίνεται, που πρέπει να απευθυνθώ. Θαθελα να μάθω, να ξέρω...
Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν διαφορές επιλογές.
1) Από βιβλία στο διαδίκτυο κυρίως στα Αγγλικά θα έλεγα. Η έρευνα στα βιβλία στο ιντερνετ μπορεί να βοηθήσει.
2) ΓΑΚ Γενικά Αρχεία του Κράτους. Εκεί θα μπορούσες να ψάξεις τους εκλογικούς καταλόγους πχ του 1843.
3) Σε διάφορες βιβλιοθήκες, στο ΕΚΠΑ στις βιβλιοθήκες της Φιλοσοφικής του ιστορικού αρχαιολογικού, πχ έρευνες για Βυζαντινές Σφραγίδες, ή βιβλία για Βυζαντινούς με αξιώματα κλπ.

Υπάρχει και αυτό το σαιτ με Βυζαντινές σφραγίδες που έχουν επώνυμα.
https://doaks.org/resources/seals/byzan ... #b_start=0
Ευχαριστώ!

Βασικά δε με νοιάζει η ιστορία του επωνύμου, όσο οι πρόγονοί μου, να έφτανα οσο πιο μακριά μπορούσα.

HaTeRs GoNnA hAtE... :102:
νύχτα έγραψε: 23 Δεκ 2019, 09:51...η φιλία γενικώς μας εξημερώνει
Nero

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero »

Custom_F έγραψε: 25 Σεπ 2018, 22:01
Quidam Graecus έγραψε: 25 Σεπ 2018, 21:52
Custom_F έγραψε: 25 Σεπ 2018, 21:43 Θαθελα πολύ να ψάξω, αλλά δεν ξέρω πως γίνεται, που πρέπει να απευθυνθώ. Θαθελα να μάθω, να ξέρω...
Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν διαφορές επιλογές.
1) Από βιβλία στο διαδίκτυο κυρίως στα Αγγλικά θα έλεγα. Η έρευνα στα βιβλία στο ιντερνετ μπορεί να βοηθήσει.
2) ΓΑΚ Γενικά Αρχεία του Κράτους. Εκεί θα μπορούσες να ψάξεις τους εκλογικούς καταλόγους πχ του 1843.
3) Σε διάφορες βιβλιοθήκες, στο ΕΚΠΑ στις βιβλιοθήκες της Φιλοσοφικής του ιστορικού αρχαιολογικού, πχ έρευνες για Βυζαντινές Σφραγίδες, ή βιβλία για Βυζαντινούς με αξιώματα κλπ.

Υπάρχει και αυτό το σαιτ με Βυζαντινές σφραγίδες που έχουν επώνυμα.
https://doaks.org/resources/seals/byzan ... #b_start=0
Ευχαριστώ!

Βασικά δε με νοιάζει η ιστορία του επωνύμου, όσο οι πρόγονοί μου, να έφτανα οσο πιο μακριά μπορούσα.
η αλήθεια είναι θέλει χρόνο βέβαια../και υπομονή. Οπότε είναι ολίγον τι συνταξιοχόμπυ,σαν το mall walking. Συνήθως τέτοιους παππούδες βλέπεις στα ΓΑΚ :003:
Άβαταρ μέλους
Juno

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno »

Το 4 και το 8. (Το 8 από το σόι της μαμάς).
How are Albanians distorting history
Leporello έγραψε: 24 Ιαν 2019, 18:07 Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!
Άβαταρ μέλους
Λεγεών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λεγεών »

Πάντως το να εστιάζουμε στα τωρινά μας επώνυμα δεν λέει κάτι ιδιαίτερο και δεν αποδεικνύει κάτι, πέρα από την συνέχιση του επωνύμου.

Με δεδομένο ότι η γενιά είναι ανά 25 χρόνια (για να κάνουμε τα μαθηματικά εύκολα - γεωμετρική πρόοδος είναι αν δεν κάνω λάθος), έχουμε 4 γενιές ανά αιώνα. Μόνο δηλαδή τα τελευταία εκατό χρόνια ο καθένας μας έχει προέλθει από περίπου 30 διαφορετικά άτομα. Αν πούμε ότι πάμε 200 χρόνια πίσω, το ζήτημα χάνεται. Οπότε είναι σιγουράκι ότι όλοι μας είχαμε και Τούρκους, και Βυζαντινούς, και Ρωμαίους, και αρχαίους Έλληνες, και ό,τι άλλους προγόνους θέλετε.
Χαῖρε, τὸ τῶν Δαιμόνων πολυθρύλητον θαῦμα·
χαῖρε, τὸ τῶν αγγέλων πολυθρήνητον τραῦμα.

GoBack έγραψε: 30 Μάιος 2024, 00:31 Tι αμαρτιες πληρωνω ρε πουστη
FUCK DONALD TRUMP
Dorian

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dorian »

Λεγεών έγραψε: 27 Σεπ 2018, 08:08 Πάντως το να εστιάζουμε στα τωρινά μας επώνυμα δεν λέει κάτι ιδιαίτερο και δεν αποδεικνύει κάτι, πέρα από την συνέχιση του επωνύμου.

Με δεδομένο ότι η γενιά είναι ανά 25 χρόνια (για να κάνουμε τα μαθηματικά εύκολα - γεωμετρική πρόοδος είναι αν δεν κάνω λάθος), έχουμε 4 γενιές ανά αιώνα. Μόνο δηλαδή τα τελευταία εκατό χρόνια ο καθένας μας έχει προέλθει από περίπου 30 διαφορετικά άτομα. Αν πούμε ότι πάμε 200 χρόνια πίσω, το ζήτημα χάνεται. Οπότε είναι σιγουράκι ότι όλοι μας είχαμε και Τούρκους, και Βυζαντινούς, και Ρωμαίους, και αρχαίους Έλληνες, και ό,τι άλλους προγόνους θέλετε.
Και βέβαια είναι εντελω΄ς λάθος. Σε 1000 χρόνια πριν, περίπου 40 γενιές, συνεπάγεται 1 τρις εκατομύριο προγόνους. Φυσικά είναι αδύνατον. Απλούστατα υπήρχαν πολλαπλοί κοινοί πρόγονοι, δηλαδή από διαφορετικούς κλάδους της οικογένειας είχαν μερικές γενιές πίσω ίδους προγόνους. άμεση συνέπεια αυτού είναι ότι το πιο συνηθέστερο σενάριο ήταν σχετικά κλειστές ομάδες από εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες άτομα που αναπαράγονταν μεταξύ τους, με περιστασιακές προσθήκες συνήθως από άλλες ομόεθνες περιοχές. Το μόνο που δείχνει είναι ότι η αριστοκρατική αντίληψη περί οικογένειας και ευγενών οικογενειών δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, το έθνος είναι η φυσική πραγματικότητα.
https://youtu.be/-VhIL6Ld9qI?t=1166 Πράξη ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Κατσαφάδου Κωνσταντίνου, Μιχαηλίδου Δόμνας, Βλαχάκου Νικολάου http://tinyurl.com/4hwb2kra
Dorian

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dorian »

How many ancestors you have doesn’t seem like a difficult question, yet genealogists have been attempting to answer it for years. You should be able to double the number of ancestors in each generation (two parents, four grandparents and so on) for 1,024 ancestors in 10 generations. Go back 40 or 50 generations, though, and this formula results in more than a trillion ancestors — more than the number of people who’ve ever lived.

What gives? The explanation is pedigree collapse. Rutgers University professor Robin Fox has estimated that 80 percent of historical marriages have taken place between second or closer cousins, causing the same folks to occupy multiple spots on pedigree charts. That means your family tree starts shrinking once you’ve gone back so many generations.

This genealogical shrinkage makes you cousins with just about everyone. English genealogist, physicist and computer programmer Brian Pears says that “If every single marriage was between second cousins, then 30 generations ago [residents of Britain] would all have needed exactly 4,356,616 ancestors — still more than the English population at the time.”

In 1215, an estimated 2.5 million people lived in England. Pears concludes that each of England’s residents in 1300 was an ancestor to nearly every modern Brit. (See his “ancestor paradox” essays here.)

Scholarly research backs him up: In a 1980 Genealogical Demography article “Ancestors at the Norman Conquest,” demographer Kenneth Wachter calculated that out of the 1.11 million residents of England at the Norman conquest in 1066, about 86 percent are ancestors to all current residents of England.
https://www.familytreemagazine.com/prem ... -collapse/
https://youtu.be/-VhIL6Ld9qI?t=1166 Πράξη ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Κατσαφάδου Κωνσταντίνου, Μιχαηλίδου Δόμνας, Βλαχάκου Νικολάου http://tinyurl.com/4hwb2kra
Άβαταρ μέλους
Cecily Anne

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cecily Anne »

Quidam Graecus έγραψε: 23 Σεπ 2018, 21:35
deCaritaine έγραψε: 23 Σεπ 2018, 20:20
Quidam Graecus έγραψε: 23 Σεπ 2018, 14:07 Προσωπικά αν και είμαι από τις Κυκλάδες πιστεύω ότι είμαι από την Κρήτη, από στρατιώτες του Νικηφόρου Φωκά που εγκαταστάθηκαν εκεί τον 10ο αιώνα από το θέμα Θρακησίων.
Γενικά, αν δέχεσαι συμβουλή, μην ενθουσιάζεσαι και πλαθεις τέτοια τρέλα σενάρια. Τυχερός που έχεις τοσο αρχαίο επώνυμο. Ναι Κρητικοί μετανάστευσαν στην Μήλο, στην Νάξο κλπ ιστορικές περιόδους. Υπάρχουν χωριά ολόκληρα. Αλλα αυτο δεν σημαίνει οτι την Παλαιολόγεια περίοδο α) δεν μοίραζαν εκτάσεις σε γνωστές οικογένειες στον ελλαδικό χώρο σε διαφορα μέρη υπό βυζαντινό έλεγχο, β) στις ενετοκρατούμενες κυκλαδες και Επτάνησα δεν έφταναν βυζαντινές οικογένειες σαν πρόσφυγες απευθείας απο την Πόλη μετά την άλωση του 1453.
Εντάξει κάποιες εικασίες κάνω, προσπαθώ να λύσω το πάζλ. Ναι σίγουρα βοήθησε ότι δεν παραλλάχθηκε το επώνυμο, το οποίο είναι Βυζαντινό, επίσης βοήθησε και το πάθος της ιστορικής έρευνας και οι γνώσεις πχ να ξέρεις που να ψάξεις.

Εγώ ξέρω με σιγουριά ότι έχουν βρεθεί τρεις σφραγίδες με το επώνυμό μου στο θέμα Θρακησίων (11ος αι) ενός Επισκεπτίτη, Χαρτουλάριου και Πρωτονοτάριου, μια στη Κων/πολη (10ος/11ος αι) ενός Νοτάριου, μια κοντά στον ποταμό Έβρο πρός βορά (11ος αι.) η οποία αναφέρει μόνο ονοματεπώνυμο, μια στη Νεοκαισάρεια του πόντου (12ος αι) ενός Μητροπολίτη και ένα χειρόγραφο από την Κρήτη τον 11ο αι. ενος Πρεσβύτερου. Και κάποια χειρόγραφα από τη Μακεδονία όσον αφορά πρόνοιες ενός Προνοιάριου του 13ου αιώνα και ενός Πρωτοστράτορα του 14ου αιώνα και ένα χειρόγραφο (14ος-15ος αιώνας) για μια δωρεά σε κάποια μονή της Θεσσαλονίκης, ενός Πρωτονοτάριου με αυτό το επώνυμο. Έχω βρει Βενετικά αρχεία για την Κρήτη που αναφέρονται σε δυο πρόσωπα του 16ου και 17ου αιώνα οι οποίοι φέρουν αυτό το επώνυμο. Και γνωρίζω όλη τη γενεαλογική γραμμή από το 1780 περίπου μέχρι σήμερα, οι οποίοι όλοι τους κατάγονται από ένα νησί των Κυκλάδων.

Και έχουμε ένα οικογενειακό κειμήλιο, ένα μαχαίρι Κρητικού τύπου με κοκάλινη λαβή και διχάλα, το οποίο πρέπει να ναι του 18ου αιώνα. Για αυτό εστίασα στη Κρήτη.
Kι εγώ, από που είσαι καλέ;
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
Άβαταρ μέλους
Quidam Graecus
Phorum.gr user: Quidam Graecus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Quidam Graecus »

Cecily Anne έγραψε: 28 Σεπ 2018, 10:40
Quidam Graecus έγραψε: 23 Σεπ 2018, 21:35
deCaritaine έγραψε: 23 Σεπ 2018, 20:20
Γενικά, αν δέχεσαι συμβουλή, μην ενθουσιάζεσαι και πλαθεις τέτοια τρέλα σενάρια. Τυχερός που έχεις τοσο αρχαίο επώνυμο. Ναι Κρητικοί μετανάστευσαν στην Μήλο, στην Νάξο κλπ ιστορικές περιόδους. Υπάρχουν χωριά ολόκληρα. Αλλα αυτο δεν σημαίνει οτι την Παλαιολόγεια περίοδο α) δεν μοίραζαν εκτάσεις σε γνωστές οικογένειες στον ελλαδικό χώρο σε διαφορα μέρη υπό βυζαντινό έλεγχο, β) στις ενετοκρατούμενες κυκλαδες και Επτάνησα δεν έφταναν βυζαντινές οικογένειες σαν πρόσφυγες απευθείας απο την Πόλη μετά την άλωση του 1453.
Εντάξει κάποιες εικασίες κάνω, προσπαθώ να λύσω το πάζλ. Ναι σίγουρα βοήθησε ότι δεν παραλλάχθηκε το επώνυμο, το οποίο είναι Βυζαντινό, επίσης βοήθησε και το πάθος της ιστορικής έρευνας και οι γνώσεις πχ να ξέρεις που να ψάξεις.

Εγώ ξέρω με σιγουριά ότι έχουν βρεθεί τρεις σφραγίδες με το επώνυμό μου στο θέμα Θρακησίων (11ος αι) ενός Επισκεπτίτη, Χαρτουλάριου και Πρωτονοτάριου, μια στη Κων/πολη (10ος/11ος αι) ενός Νοτάριου, μια κοντά στον ποταμό Έβρο πρός βορά (11ος αι.) η οποία αναφέρει μόνο ονοματεπώνυμο, μια στη Νεοκαισάρεια του πόντου (12ος αι) ενός Μητροπολίτη και ένα χειρόγραφο από την Κρήτη τον 11ο αι. ενος Πρεσβύτερου. Και κάποια χειρόγραφα από τη Μακεδονία όσον αφορά πρόνοιες ενός Προνοιάριου του 13ου αιώνα και ενός Πρωτοστράτορα του 14ου αιώνα και ένα χειρόγραφο (14ος-15ος αιώνας) για μια δωρεά σε κάποια μονή της Θεσσαλονίκης, ενός Πρωτονοτάριου με αυτό το επώνυμο. Έχω βρει Βενετικά αρχεία για την Κρήτη που αναφέρονται σε δυο πρόσωπα του 16ου και 17ου αιώνα οι οποίοι φέρουν αυτό το επώνυμο. Και γνωρίζω όλη τη γενεαλογική γραμμή από το 1780 περίπου μέχρι σήμερα, οι οποίοι όλοι τους κατάγονται από ένα νησί των Κυκλάδων.

Και έχουμε ένα οικογενειακό κειμήλιο, ένα μαχαίρι Κρητικού τύπου με κοκάλινη λαβή και διχάλα, το οποίο πρέπει να ναι του 18ου αιώνα. Για αυτό εστίασα στη Κρήτη.
Kι εγώ, από που είσαι καλέ;
Είμαι πιο βόρεια μάλλον. Από την Τήνο είναι η καταγωγή μου.
Per duodena regit mundi Sol aureus astra.
Άβαταρ μέλους
Cecily Anne

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cecily Anne »

Quidam Graecus έγραψε: 28 Σεπ 2018, 11:46
Είμαι πιο βόρεια μάλλον. Από την Τήνο είναι η καταγωγή μου.
Άντε ρε δεν το ήξερα, εγώ Νάξο.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από deCaritaine »

Τεξ έγραψε: 05 Οκτ 2018, 10:04 Να βάλουμε και τους Δεληγιανναίους που η καταγωγή τους φτάνει έως τους Πελασγό, Δάρδανο, Λατίνο και Αινεία ! :003:
Δεν νομίζω ότι πρέπει να χρεώνουμε στην οικογένεια Δεληγιάννη τις ανωτέρω απίθανες ιστορίες ενος ατόμου. Ο Κανέλλος Δεληγιάννης στην ιστορία του μιλάει αν θυμάμαι καλά για κάποιον Πέτρο Λίτινο (βυζαντινό όνομα) από Κρήτη που βρέθηκε Θεσσαλονίκη και απέκτησε σχεση διερμηνέα με κάποιον Οθωμανό στρατηγό και εγκαταστάθηκε στην Πελοπόννησο με την οθωμανική κατάκτηση. Κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω μια οικογένεια με τέτοια ιστοριά τα νεώτερα χρόνια (που προφανώς ξεκινάει στην β' τουρκοκρατία) θα καθόταν να γράφει για Αινείες και Αφροδίτες, ήταν σοβαροί άνθρωποι. Στο μετεπαναστατικό κράτος ακόμα εβγαλαν δυο πρωθυπουργούς, βουλευτές και πιο πρόσφατα οι τελευταίοι ένας υπουργός την δεκαετία του 1960 και ένας γαμπρός τους υπουργός... ΠΑΣΟΚ μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Και τον Κυριάκο Κάσση που αναφέρει πως το σόι του κατάγεται από τον αρχαίο Λακεδαιμόνιο πολέμαρχο Θίβρακο που έπεσε πολεμώντας τους Αθηναίους την εποχή των τριάκοντα. :003:
Σημαντική παρατήρηση γι' αυτόν. Έχουμε ιστορική και επιγραφική μαρτυρία :
Εδώ το θέμα είναι η επιγραφή επιβεβαιώνει οικογενειακή παράδοση ή κόλλησαν δευτερεύοντα αρχαία ιστορικά ονόματα της περιοχής τους στην οικογενειακή ιστορία. Εγώ θυμάμαι να τον είχα ακούσει στην τηλεόραση να λέει ότι η οικογένειά του είχε από πάντα την επιστασία του ιερού του Ποσειδώνα στο Ταίναρο, ενώ προγονός τους ήταν και ο Κοσμάς που ανακηρύχθηκε ρωμαίος αυτοκρατορας κατά την εξέγερση των Ελλαδικών την εποχή της Εικονομαχίας... αλλά δυστυχώς όπως ξερουμε τον ήπιαμε από το υγρό πυρ στις πύλες της Κωνσταντινούπολης.

Γενικά πολλοί ενθουσιώδεις λένε διάφορα απίθανα, του στυλ κατεβάζουμε μια εγκυκλοπαίδεια και βλέπουμε προγόνους μεσα σε άσχετες σελίδες της. Παλιά πριν χρόνια είχα πέσει σε ένα μπλογκ που συσχέτιζε την οικογένεια Μπούρα με την αρχαία πόλη Βουρα Αχαΐας (βλέπε Βουραϊκός ποταμός) οι οποίοι και καλά κατέφυγαν στην Μεσσηνια κάποια στιγμή τον Μεσαίωνα, όπου προέκυψαν τα νεωτερα χρόνια. Δεν το βρίσκω αυτή τη στιγμή, ίσως έχει κατέβει. Επίσης στο παλιό φόρουμ συμφορουμίτης μας με βάση ένα μεσαιωνικό υμνητικο κείμενο είχε συνδέσει την οικογένεια Μπούα με τους Αιακίδες βασιλείς της Ηπείρου, δηλαδή στην ουσία με τον κριτή του Κάτω Κόσμου Αιακό και τον πατέρα του Νεφεληγερέτη Δια.

Γενικά όποιος θέλει οικογενειακή γραμμή από Αρχαία Ελλάδα να του δώσω εγώ ιστορικά πρόσωπα με αρχαία καταγωγή του 4ου - 5ου αιώνα μΧ να κολλήσει το σόι του όπως μπορέσει :smt005:

α) Ετεαρχίς, κόρη του Μεσσηνίου Θεμίσωνος, που οι προγονοί του ανάγονται μέχρι τον μεγάθυμο Ηρακλή, και της Σπαρτιάτισσας Τιμοκράτειας Ονησικράτους και ο άνδρας της Αλκαστος, που η καταγωγή του φτάνει επίσης στον Ηρακλή και τους Διόσκουρους. Ονόματα οικογενειών από 2ο έως 5ο μΧ αιώνα, επιγραφή στην Μεσσήνη
Εικόνα

β) Ευεργέτης της πόλης της Πάτρας Βασίλειος Οξυλίδης Πελοπίδης, 6ος αιώνας επιγραφή. Ανακαίνισε λουτρά, χρηματοδότησε γιορτές και διένειμε χρυσό και ενδύματα. Επιπλέον έκανε διανομές σε τρόφιμα που έφερνε στην Πάτρα από τα κτήματά του, λάδι και σιτάρι από την Ήλιδα και κρασί από την κώμη Αργυρά (Πλατάνι Αχαΐας).
Εικόνα

κοκ
Perp
Phorum.gr user: Perp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Perp »

deCaritaine έγραψε: 05 Οκτ 2018, 17:59
Τεξ έγραψε: 05 Οκτ 2018, 10:04 Να βάλουμε και τους Δεληγιανναίους που η καταγωγή τους φτάνει έως τους Πελασγό, Δάρδανο, Λατίνο και Αινεία ! :003:
Δεν νομίζω ότι πρέπει να χρεώνουμε στην οικογένεια Δεληγιάννη τις ανωτέρω απίθανες ιστορίες ενος ατόμου. Ο Κανέλλος Δεληγιάννης στην ιστορία του μιλάει αν θυμάμαι καλά για κάποιον Πέτρο Λίτινο (βυζαντινό όνομα) από Κρήτη που βρέθηκε Θεσσαλονίκη και απέκτησε σχεση διερμηνέα με κάποιον Οθωμανό στρατηγό και εγκαταστάθηκε στην Πελοπόννησο με την οθωμανική κατάκτηση. Κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω μια οικογένεια με τέτοια ιστοριά τα νεώτερα χρόνια (που προφανώς ξεκινάει στην β' τουρκοκρατία) θα καθόταν να γράφει για Αινείες και Αφροδίτες, ήταν σοβαροί άνθρωποι. Στο μετεπαναστατικό κράτος ακόμα εβγαλαν δυο πρωθυπουργούς, βουλευτές και πιο πρόσφατα οι τελευταίοι ένας υπουργός την δεκαετία του 1960 και ένας γαμπρός τους υπουργός... ΠΑΣΟΚ μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Και τον Κυριάκο Κάσση που αναφέρει πως το σόι του κατάγεται από τον αρχαίο Λακεδαιμόνιο πολέμαρχο Θίβρακο που έπεσε πολεμώντας τους Αθηναίους την εποχή των τριάκοντα. :003:
Σημαντική παρατήρηση γι' αυτόν. Έχουμε ιστορική και επιγραφική μαρτυρία :
Εδώ το θέμα είναι η επιγραφή επιβεβαιώνει οικογενειακή παράδοση ή κόλλησαν δευτερεύοντα αρχαία ιστορικά ονόματα της περιοχής τους στην οικογενειακή ιστορία. Εγώ θυμάμαι να τον είχα ακούσει στην τηλεόραση να λέει ότι η οικογένειά του είχε από πάντα την επιστασία του ιερού του Ποσειδώνα στο Ταίναρο, ενώ προγονός τους ήταν και ο Κοσμάς που ανακηρύχθηκε ρωμαίος αυτοκρατορας κατά την εξέγερση των Ελλαδικών την εποχή της Εικονομαχίας... αλλά δυστυχώς όπως ξερουμε τον ήπιαμε από το υγρό πυρ στις πύλες της Κωνσταντινούπολης.

Γενικά πολλοί ενθουσιώδεις λένε διάφορα απίθανα, του στυλ κατεβάζουμε μια εγκυκλοπαίδεια και βλέπουμε προγόνους μεσα σε άσχετες σελίδες της. Παλιά πριν χρόνια είχα πέσει σε ένα μπλογκ που συσχέτιζε την οικογένεια Μπούρα με την αρχαία πόλη Βουρα Αχαΐας (βλέπε Βουραϊκός ποταμός) οι οποίοι και καλά κατέφυγαν στην Μεσσηνια κάποια στιγμή τον Μεσαίωνα, όπου προέκυψαν τα νεωτερα χρόνια. Δεν το βρίσκω αυτή τη στιγμή, ίσως έχει κατέβει. Επίσης στο παλιό φόρουμ συμφορουμίτης μας με βάση ένα μεσαιωνικό υμνητικο κείμενο είχε συνδέσει την οικογένεια Μπούα με τους Αιακίδες βασιλείς της Ηπείρου, δηλαδή στην ουσία με τον κριτή του Κάτω Κόσμου Αιακό και τον πατέρα του Νεφεληγερέτη Δια.

Γενικά όποιος θέλει οικογενειακή γραμμή από Αρχαία Ελλάδα να του δώσω εγώ ιστορικά πρόσωπα με αρχαία καταγωγή του 4ου - 5ου αιώνα μΧ να κολλήσει το σόι του όπως μπορέσει :smt005:

α) Ετεαρχίς, κόρη του Μεσσηνίου Θεμίσωνος, που οι προγονοί του ανάγονται μέχρι τον μεγάθυμο Ηρακλή, και της Σπαρτιάτισσας Τιμοκράτειας Ονησικράτους και ο άνδρας της Αλκαστος, που η καταγωγή του φτάνει επίσης στον Ηρακλή και τους Διόσκουρους. Ονόματα οικογενειών από 2ο έως 5ο μΧ αιώνα, επιγραφή στην Μεσσήνη
Εικόνα

β) Ευεργέτης της πόλης της Πάτρας Βασίλειος Οξυλίδης Πελοπίδης, 6ος αιώνας επιγραφή. Ανακαίνισε λουτρά, χρηματοδότησε γιορτές και διένειμε χρυσό και ενδύματα. Επιπλέον έκανε διανομές σε τρόφιμα που έφερνε στην Πάτρα από τα κτήματά του, λάδι και σιτάρι από την Ήλιδα και κρασί από την κώμη Αργυρά (Πλατάνι Αχαΐας).
Εικόνα

κοκ
Ωραίο ποστ deCaritaine. Φτιάξε ένα νήμα για ύστερη αρχαιότητα/πρώιμο μεσαίωνα στην Πελοπόννησο αν έχεις υλικό.
Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από deCaritaine »

Perp έγραψε: 06 Οκτ 2018, 15:32 Ωραίο ποστ deCaritaine. Φτιάξε ένα νήμα για ύστερη αρχαιότητα/πρώιμο μεσαίωνα στην Πελοπόννησο αν έχεις υλικό.
Είχα φτιάξει πριν χρονια αυτο : http://saouarcadian.blogspot.com/2013/12/2-7.html

.
Άβαταρ μέλους
Μπίστης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπίστης »

7.Νομίζω όμως πως η περί το Σούλι εγκατάσταση είναι πολύ μετά τον 13ο.
Γιά την πλευρά μου από την μαμά, Καρυτινέ υπάρχουν αρχεία και γιά την περιοχή Λεονταρίου ; αν και το επίθετο του πατέρα της δείχνει φυγά από άλλη περιοχή της Αρκαδίας και της μάνας της κλασσικό αρβανίτικο.
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
Άβαταρ μέλους
Naranjita

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naranjita »

είμαστε πάρα πολύ παλιά οικογένεια.

εδώ ένας συγγενής μου :D

είναι όντως ξάδερφος μου μην γελάτε
Συνημμένα
xaderfos sakis.jpg
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ....
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ.....
ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ....
ΕΙΝΑΙ: ΠΡΟΔΟΤΕΣ
Άβαταρ μέλους
Orion22

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Orion22 »

deCaritaine έγραψε: 05 Οκτ 2018, 17:59
Δεν νομίζω ότι πρέπει να χρεώνουμε στην οικογένεια Δεληγιάννη τις ανωτέρω απίθανες ιστορίες ενος ατόμου. Ο Κανέλλος Δεληγιάννης στην ιστορία του μιλάει αν θυμάμαι καλά για κάποιον Πέτρο Λίτινο (βυζαντινό όνομα) από Κρήτη που βρέθηκε Θεσσαλονίκη και απέκτησε σχεση διερμηνέα με κάποιον Οθωμανό στρατηγό και εγκαταστάθηκε στην Πελοπόννησο με την οθωμανική κατάκτηση. Κάτι τέτοιο.

αν ισχύουν αυτά, σκράτς το προεπαναστατικό που είχα γράψει πριν. Οπότε από το 1/4ο (ο ένας παππούς) πάμε προς προ-σαρακηνός κρητικός :lol:

και για την άλλη γιαγιά είχα φτάσει μέχρι πετμεζαίους και ζάκυνθο.

αιτία για ονοραμπλ σεπούκου
Δεν νομίζω μια οικογένεια με τέτοια ιστοριά τα νεώτερα χρόνια (που προφανώς ξεκινάει στην β' τουρκοκρατία) θα καθόταν να γράφει για Αινείες και Αφροδίτες, ήταν σοβαροί άνθρωποι. Στο μετεπαναστατικό κράτος ακόμα εβγαλαν δυο πρωθυπουργούς, βουλευτές και πιο πρόσφατα οι τελευταίοι ένας υπουργός την δεκαετία του 1960 και ένας γαμπρός τους υπουργός... ΠΑΣΟΚ μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Dolce et decorum est contra pasok.* pugnatre
@gov.gr : «You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war.»
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”