Δεν νομίζω ότι πρέπει να χρεώνουμε στην οικογένεια Δεληγιάννη τις ανωτέρω απίθανες ιστορίες ενος ατόμου. Ο Κανέλλος Δεληγιάννης στην ιστορία του μιλάει αν θυμάμαι καλά για κάποιον Πέτρο Λίτινο (βυζαντινό όνομα) από Κρήτη που βρέθηκε Θεσσαλονίκη και απέκτησε σχεση διερμηνέα με κάποιον Οθωμανό στρατηγό και εγκαταστάθηκε στην Πελοπόννησο με την οθωμανική κατάκτηση. Κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω μια οικογένεια με τέτοια ιστοριά τα νεώτερα χρόνια (που προφανώς ξεκινάει στην β' τουρκοκρατία) θα καθόταν να γράφει για Αινείες και Αφροδίτες, ήταν σοβαροί άνθρωποι. Στο μετεπαναστατικό κράτος ακόμα εβγαλαν δυο πρωθυπουργούς, βουλευτές και πιο πρόσφατα οι τελευταίοι ένας υπουργός την δεκαετία του 1960 και ένας γαμπρός τους υπουργός... ΠΑΣΟΚ μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Και τον
Κυριάκο Κάσση που αναφέρει πως το σόι του κατάγεται από τον αρχαίο Λακεδαιμόνιο πολέμαρχο Θίβρακο που έπεσε πολεμώντας τους Αθηναίους την εποχή των τριάκοντα.
Σημαντική παρατήρηση γι' αυτόν. Έχουμε ιστορική και επιγραφική μαρτυρία :
Εδώ το θέμα είναι η επιγραφή επιβεβαιώνει οικογενειακή παράδοση ή κόλλησαν δευτερεύοντα αρχαία ιστορικά ονόματα της περιοχής τους στην οικογενειακή ιστορία. Εγώ θυμάμαι να τον είχα ακούσει στην τηλεόραση να λέει ότι η οικογένειά του είχε από πάντα την επιστασία του ιερού του Ποσειδώνα στο Ταίναρο, ενώ προγονός τους ήταν και ο
Κοσμάς που ανακηρύχθηκε ρωμαίος αυτοκρατορας κατά την εξέγερση των Ελλαδικών την εποχή της Εικονομαχίας... αλλά δυστυχώς όπως ξερουμε τον ήπιαμε από το υγρό πυρ στις πύλες της Κωνσταντινούπολης.
Γενικά πολλοί ενθουσιώδεις λένε διάφορα απίθανα, του στυλ κατεβάζουμε μια εγκυκλοπαίδεια και βλέπουμε προγόνους μεσα σε άσχετες σελίδες της. Παλιά πριν χρόνια είχα πέσει σε ένα μπλογκ που συσχέτιζε την οικογένεια Μπούρα με την αρχαία πόλη Βουρα Αχαΐας (βλέπε Βουραϊκός ποταμός) οι οποίοι και καλά κατέφυγαν στην Μεσσηνια κάποια στιγμή τον Μεσαίωνα, όπου προέκυψαν τα νεωτερα χρόνια. Δεν το βρίσκω αυτή τη στιγμή, ίσως έχει κατέβει. Επίσης στο παλιό φόρουμ συμφορουμίτης μας με βάση ένα μεσαιωνικό υμνητικο κείμενο είχε συνδέσει την οικογένεια Μπούα με τους Αιακίδες βασιλείς της Ηπείρου, δηλαδή στην ουσία με τον κριτή του Κάτω Κόσμου Αιακό και τον πατέρα του Νεφεληγερέτη Δια.
Γενικά όποιος θέλει οικογενειακή γραμμή από Αρχαία Ελλάδα να του δώσω εγώ ιστορικά πρόσωπα με αρχαία καταγωγή του 4ου - 5ου αιώνα μΧ να κολλήσει το σόι του όπως μπορέσει
α) Ετεαρχίς, κόρη του Μεσσηνίου Θεμίσωνος, που οι προγονοί του ανάγονται μέχρι τον μεγάθυμο Ηρακλή, και της Σπαρτιάτισσας Τιμοκράτειας Ονησικράτους και ο άνδρας της Αλκαστος, που η καταγωγή του φτάνει επίσης στον Ηρακλή και τους Διόσκουρους. Ονόματα οικογενειών από 2ο έως 5ο μΧ αιώνα, επιγραφή στην Μεσσήνη
β) Ευεργέτης της πόλης της Πάτρας Βασίλειος Οξυλίδης Πελοπίδης, 6ος αιώνας επιγραφή. Ανακαίνισε λουτρά, χρηματοδότησε γιορτές και διένειμε χρυσό και ενδύματα. Επιπλέον έκανε διανομές σε τρόφιμα που έφερνε στην Πάτρα από τα κτήματά του, λάδι και σιτάρι από την Ήλιδα και κρασί από την κώμη Αργυρά (Πλατάνι Αχαΐας).
κοκ