ΓΑΛΗ έγραψε: 25 Ιαν 2021, 15:07
Εγώ νομίζω ότι η έκφραση "γεννημένος ηγέτης" δεν υποδηλώνει ταξικότητα ή κάποιο κληρονομικό δικαίωμα. Μπορεί να αποδοθεί είτε στον Σπάρτακο είτε στον Ιούλιο Καίσαρα είτε στον Τσένγκις Χαν. Σε κάποιον αυτοκράτορα και σε κάποιον πληβείο.
Οπότε, σαφώς (για μένα τουλάχιστον) και αφορά
στη σχέση μεταξύ του γίγνεσθαι και της γέννας.
Με μια λακωνική προσέγγιση, θα έλεγα ότι Γεννημένος Ηγέτης είναι αυτός που αναγεννιέται/αναδεικνύεται ως ηγέτης κάθε μέρα.
Και σαφώς έχει άμεση σχέση με το θέμα.
Η Αθανασία είναι συνέπεια της συνεχούς Σποράς και όχι ένα αμετάβλητο, επιφανειακώς ελκυστικό αλλά ουσιαστικώς Στείρο πεδίο.
Στην προηγούμενη απάντηση που έδωσα στον Σκεπτικό, ήθελα να γράψω περί ηγετών, αλλά το άφησα διότι η ερώτησή του αφορούσε ένα γενικότερο πλαίσιο και όχι κάτι ειδικότερο.
Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό η περίπτωση του μάντη Αρίστανδρου, που είχε προφητέψει ,έπειτα από όνειρο της Ολυμπιάδας, πως ο Αλέξανδρος θα είχε χαρακτήρα λιονταριού και έμελλε να γίνει σπουδαίος.
Αυτό υποδεικνύει μια μορφή γεννημένου ηγέτη, βάσει των λεγομένων του συγκεκριμένου ανθρώπου.
Μου ακούγεται όμορφο,επιβλητικό, σαν ιδέα. Όμως έκανα μιαν άλλη σκέψη. Μήπως τελικά είναι όντως θέμα ικανοτήτων που αναπτύσσονται σ'εναν άνθρωπο και δη βασιλιά, που σε συνδυασμό με την δυνατότητα που του δίνει η καταγωγή του και το εύρος των επιλογών που του παρέχονται, μπορεί να φτάσει στο ύψιστο της δόξας;
Μήπως το να αντιμετωπίζεται θεϊκά από τους γύρω του, όπως έχει αποδειχθεί βάσει ιστορικών γεγονότων, κατατάσσεται αυτόματα στο ανώτερο πεδίο και ενσαρκώνει το θείο, σαν κάτι απόλυτα φυσιολογικό;
Είμαι αρκετα μπερδεμένη, η αλήθεια είναι.