!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Γιατί πρέπει να υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι;

Κοινωνικά θέματα και προβληματισμοί
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Προσοχή: Σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση ονομαστικά η φωτογραφικά ποινικών καταδικών οποιουδήποτε βαθμού & αιτιολογίας καθώς εμπίπτουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου. Τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιων δεδομένων ενδέχεται να επιφέρει ποινικές κυρώσεις στο συντάκτη. Επιτρέπεται μόνο αν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή και μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτή ισχύει. Οφείλετε σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε με αναφορά τη διαγραφή της ανάρτησης πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα της νόμιμης δημοσιοποίησης. Η διαχείριση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες αν παραβιάσετε τα παραπάνω.
nemo

Re: Γιατί πρέπει να υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo »

Τρίκαλος έγραψε: 05 Φεβ 2019, 17:21
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 05 Φεβ 2019, 13:41
Τρίκαλος έγραψε: 01 Φεβ 2019, 18:42 Αν μπει όριο στα λεφτά
αυτό πρακτικά είναι αδύνατο
Μα αυτή δεν είναι η ουσία του νήματος; Ότι κάποιοι ζητάνε ο πλούτος να έχει όρια. Το αν μπορεί να γίνει στην πράξη ή όχι, μου είναι αδιάφορο (αν και νομίζω όλοι έχουμε κάποια παραδείγματα στο μυαλό) και αυτό φαίνεται από την συνέχεια της πρώτης μου απάντησης.
Η μόνη λύση που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία είναι η υψηλή φορολογία
Τρίκαλος
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τρίκαλος »

ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 05 Φεβ 2019, 18:18
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 05 Φεβ 2019, 13:41

αυτό πρακτικά είναι αδύνατο
Μα αυτή δεν είναι η ουσία του νήματος; Ότι κάποιοι ζητάνε ο πλούτος να έχει όρια. Το αν μπορεί να γίνει στην πράξη ή όχι, μου είναι αδιάφορο (αν και νομίζω όλοι έχουμε κάποια παραδείγματα στο μυαλό) και αυτό φαίνεται από την συνέχεια της πρώτης μου απάντησης.
Στον καπιταλισμό δεν μπορείς να αποτρέψεις τη συσσώρευση του κεφαλαίου, διότι είναι σαν να αναιρείς το ίδιο το σύστημα που υπηρετείς και να το οδηγείς σε αυτοστραγγαλισμό
ο μόνος τρόπος για να μπει όριο στο πλούτο βρίσκεται εκτός καπιταλισμού
οπότε ας αναρωτηθούμε καλύτερα τι είδους οικονομικοπολιτικό σύστημα θέλουμε, αντί να λέμε βλακείες
Βλακείες μπορεί να λέω αλλά δεν αναρωτήθηκα ποτέ τι είδους οικονομικό και πολιτικό σύστημα θέλω.
Μάλλον δεν κατάλαβες την ολοκληρωμένη τοποθέτηση μου σε αυτό το νήμα και για αυτό πιάστηκες από τις 5 πρώτες λέξεις. Δεν είναι κάτι όμως που να μπορώ να το εξηγήσω παραπέρα εδώ μέσα.
"Σκαιός και αγροίκος είμαι. Είναι στη φύση μου, τη σκάφη-σκάφη να λέω."
Άβαταρ μέλους
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ »

Τρίκαλος έγραψε: 05 Φεβ 2019, 18:54
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 05 Φεβ 2019, 18:18

Στον καπιταλισμό δεν μπορείς να αποτρέψεις τη συσσώρευση του κεφαλαίου, διότι είναι σαν να αναιρείς το ίδιο το σύστημα που υπηρετείς και να το οδηγείς σε αυτοστραγγαλισμό
ο μόνος τρόπος για να μπει όριο στο πλούτο βρίσκεται εκτός καπιταλισμού
οπότε ας αναρωτηθούμε καλύτερα τι είδους οικονομικοπολιτικό σύστημα θέλουμε, αντί να λέμε βλακείες
Βλακείες μπορεί να λέω αλλά δεν αναρωτήθηκα ποτέ τι είδους οικονομικό και πολιτικό σύστημα θέλω.
Μάλλον δεν κατάλαβες την ολοκληρωμένη τοποθέτηση μου σε αυτό το νήμα και για αυτό πιάστηκες από τις 5 πρώτες λέξεις. Δεν είναι κάτι όμως που να μπορώ να το εξηγήσω παραπέρα εδώ μέσα.
όχι, δεν έγραψα ότι εσύ λες βλακείες, αυτό πήγαινε για τους γερουσιαστές που έθεσαν το θέμα
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Ασέβαστος έγραψε: 05 Φεβ 2019, 09:37
Spiros252 έγραψε: 05 Φεβ 2019, 09:29
Ασέβαστος έγραψε: 05 Φεβ 2019, 09:20 καθε επιχειρηση που υπαρχει, ακομη κι αν πουλαει αερα κοπανιστο, βοηθαει στην αναπτυξη της οικονομιας. διακινει χρημα.

ειναι καλυτερα απο το να μην υπαρχει.
Δεν έχω πειστεί. Δηλαδή αν δεν πάρει ο εργάτης το νέο iphone , δεν θα κινήσει το χρήμα του αλλού; Θα το αφήσει να λιμνάζει στο σεντούκι του;
εστω οτι θα το επινε μπυρες στο τοπικο μπαρ.

τωρα παιρνει αηφον, αλλα το χρημα δε λειπει απο τον τοπικο μπαρμαν. ο εργαζομενος της απλ, πινει τις μπυρες του εκει (που αν δεν υπηρχε απλ, θαταν ανεργος).

δηλαδη το χρημα απλως εκανε μια παραπανω κινηση. καθε κινηση, καλη.
What? Από πού κι ως πού ο εργαζόμενος της Apple πίνει μπύρες εκεί και από κι ως πού προκύπτει ότι δεν θα έπινε μπύρες αν δεν αγόραζες iphone;

Αν έπινε μπύρες στο τοπικό μπαρ, ο εργάτης, θα κατέθετε π.χ. τα 1000 ευρώ του iPhone στο μπαρ. Η Apple δεν θα καταθέσει ποτέ τα 1000 ευρώ στον μπάρμαν. Το πολύ-πολύ ο εργαζόμενος της Apple* να πιει δυο μπύρες στο μπαρ και τα υπόλοιπα 990 ευρώ θα καταλήξουν σε κάποιον λογαριασμό στα Κέιμαν ή κάπου αλλού.

* κι αυτό επιτρέποντας την λαθροχειρία ότι ο εργαζόμενος της Apple θα έρθει στην Ελλάδα να πιει μπύρες.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Ασέβαστος έγραψε: 05 Φεβ 2019, 13:23 ουτε οι οικονομολογοι δεν ξερουν οικονομικα. ειναι καπως περιεργη επιστημη.
Δεν είναι επιστήμη.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello »

hellegennes έγραψε: 05 Φεβ 2019, 20:01
Ασέβαστος έγραψε: 05 Φεβ 2019, 13:23 ουτε οι οικονομολογοι δεν ξερουν οικονομικα. ειναι καπως περιεργη επιστημη.
Δεν είναι επιστήμη.
Οσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια.
1.
hellegennes έγραψε: 13 Οκτ 2022, 21:35Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Χιλιάδες επιστήμονες ανά τον κόσμο θα γελούσαν με αυτό που έγραψες. Ανάμεσα στους επιστήμονες του κόσμου, η οικονομολογία έχει μηδενική υπόληψη. Όλοι την θεωρούν τσαρλατανισμό ίδιου επιπέδου με την αστρολογία.

Αλλά αφού εσύ την θεωρείς επιστήμη, πες μας πώς ορίζεται η επιστήμη και ποιος είναι ο ορισμός της επιστημονικής θεωρίας.

Φαντάζομαι ότι θα συμφωνούσες ότι αν κάτι δεν πληροί τους ορισμούς αυτούς, δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στις επιστήμες, σωστά;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 »

hellegennes έγραψε: 05 Φεβ 2019, 20:25 Χιλιάδες επιστήμονες ανά τον κόσμο θα γελούσαν με αυτό που έγραψες. Ανάμεσα στους επιστήμονες του κόσμου, η οικονομολογία έχει μηδενική υπόληψη. Όλοι την θεωρούν τσαρλατανισμό ίδιου επιπέδου με την αστρολογία.

Αλλά αφού εσύ την θεωρείς επιστήμη, πες μας πώς ορίζεται η επιστήμη και ποιος είναι ο ορισμός της επιστημονικής θεωρίας.

Φαντάζομαι ότι θα συμφωνούσες ότι αν κάτι δεν πληροί τους ορισμούς αυτούς, δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στις επιστήμες, σωστά;
Ενδιαφέρον ερώτημα αλλά προβλέπω ότι θα καταλήξει σε διαφορές που αφορούν στο τι ορίζει ή εννοεί ως επιστήμη κάποιος.
Υπάρχουν επιστημονικοί τομείς στους οποίους ας πούμε μελετάς με επιστημονικά εργαλεία αλλά δεν μπορείς να έχεις επαλήθευση.
Τι θα πούμε για την μετεωρολογία; Ότι δεν είναι επιστήμη;
talaipwros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από talaipwros »

ST48410 έγραψε: 05 Φεβ 2019, 23:07

Ενδιαφέρον ερώτημα αλλά προβλέπω ότι θα καταλήξει σε διαφορές που αφορούν στο τι ορίζει ή εννοεί ως επιστήμη κάποιος.
Υπάρχουν επιστημονικοί τομείς στους οποίους ας πούμε μελετάς με επιστημονικά εργαλεία αλλά δεν μπορείς να έχεις επαλήθευση.
https://www.theguardian.com/business/ec ... rt-shiller

διαβασε εδω, τα εξηγει καλα
Perp
Phorum.gr user: Perp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Perp »

Ένα πρόβλημα με τους δισεκατομμυριούχους είναι ότι συνεισφέρουν δυσανάλογα στην κλιματική αλλαγή.

https://www.businessinsider.com/climate ... ey-2018-10
Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος »

hellegennes έγραψε: 05 Φεβ 2019, 19:59
Ασέβαστος έγραψε: 05 Φεβ 2019, 09:37
Spiros252 έγραψε: 05 Φεβ 2019, 09:29

Δεν έχω πειστεί. Δηλαδή αν δεν πάρει ο εργάτης το νέο iphone , δεν θα κινήσει το χρήμα του αλλού; Θα το αφήσει να λιμνάζει στο σεντούκι του;
εστω οτι θα το επινε μπυρες στο τοπικο μπαρ.

τωρα παιρνει αηφον, αλλα το χρημα δε λειπει απο τον τοπικο μπαρμαν. ο εργαζομενος της απλ, πινει τις μπυρες του εκει (που αν δεν υπηρχε απλ, θαταν ανεργος).

δηλαδη το χρημα απλως εκανε μια παραπανω κινηση. καθε κινηση, καλη.
What? Από πού κι ως πού ο εργαζόμενος της Apple πίνει μπύρες εκεί και από κι ως πού προκύπτει ότι δεν θα έπινε μπύρες αν δεν αγόραζες iphone;

Αν έπινε μπύρες στο τοπικό μπαρ, ο εργάτης, θα κατέθετε π.χ. τα 1000 ευρώ του iPhone στο μπαρ. Η Apple δεν θα καταθέσει ποτέ τα 1000 ευρώ στον μπάρμαν. Το πολύ-πολύ ο εργαζόμενος της Apple* να πιει δυο μπύρες στο μπαρ και τα υπόλοιπα 990 ευρώ θα καταλήξουν σε κάποιον λογαριασμό στα Κέιμαν ή κάπου αλλού.

* κι αυτό επιτρέποντας την λαθροχειρία ότι ο εργαζόμενος της Apple θα έρθει στην Ελλάδα να πιει μπύρες.
ρε συ, μην κολλας σε συγκεκριμμενες επιχειρησεις. εβαλα την απλ μπας και ψαρωσει κανα φανμποι να κογιοναρουμε.

γραφω εντελως γενικα. αυτο που λεω (πρεπει να) ισχυει για καθε επιχειρηση. και δεν υπολογιζω καν χωρες και συνορα. δεν μπορω να το κανω, το συστημα ειναι εντελως χαοτικο.
αυτο που θελω να πω, ειναι οτι η υπαρξη μιας οποιασδηποτε παραπανω επιχειρηματικης δραστηριοτητας, αυξανει το παγκοσμιο αεπ.
τωρα, τι μερος αυτου θα καταληξει στη δικη μου τσεπη, ειναι αδυνατον να υπολογισω. αλλα απο τη στιγμη που το χρημα θα γεννηθει, εστω κι αν παει μερος του στα καιμαν, ο καιμανεζος θα ψωνισει απο τον κινεζο, ο κινεζος θα παει σαντορινη, ο σαντορινιος θα πληρωσει εναν αθηναιο, ο οποιος θα παει να ξενογαμησει θεσσαλονικη που εχει μια γκομενα, θα ψωνισει μια πορτοκαλαδα απο το μαγαζι σου, εσυ θα πιεις εναν καφε σε ταξιδι στο ναυπλιο, και ο ναυπλιωτης θα αλλαξει μια βρυση που θα ψωνισει απο μενα.

ναι, θα ηταν καλυτερο να μη βγαιναν τα χρηματα απο τη χωρα, αλλα πρακτικα δε γινεται, γιατι ειναι πολλα αυτα που δεν παραγουμε.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 »

hellegennes έγραψε: 05 Φεβ 2019, 20:25 Χιλιάδες επιστήμονες ανά τον κόσμο θα γελούσαν με αυτό που έγραψες. Ανάμεσα στους επιστήμονες του κόσμου, η οικονομολογία έχει μηδενική υπόληψη. Όλοι την θεωρούν τσαρλατανισμό ίδιου επιπέδου με την αστρολογία.

Λίγο υπερβολική θέση αλλά έχει μια ισχυρή δόση αλήθειας. Η οικονομολογία είναι κατά βάση πολιτική που χρησιμοποιεί επιστημονικά εργαλεία όπως τα μαθηματικά μοντέλα και μάλιστα κακά μαθηματικά μοντέλα του χειρίστου είδους.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

ST48410 έγραψε: 05 Φεβ 2019, 23:07

Η μετεωρολογία σαφώς και είναι επιστήμη και μπορώ να εξηγήσω ποιες είναι οι διαφορές της από την οικονομική «επιστήμη».
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 »

paul25 έγραψε: 06 Φεβ 2019, 20:54

Λίγο υπερβολική θέση αλλά έχει μια ισχυρή δόση αλήθειας. Η οικονομολογία είναι κατά βάση πολιτική που χρησιμοποιεί επιστημονικά εργαλεία όπως τα μαθηματικά μοντέλα και μάλιστα κακά μαθηματικά μοντέλα του χειρίστου είδους.
Αυτά που λέει στο link του talaipwros μου φαίνονται πάντως λογικά. Τα οικονομικά εξηγούν και περιγράψουν υπαρκτά φαινόμενα με εργαλεία και μια κάποια μεθοδολογία που μου φαίνεται επιστημονική. Ποιες είναι οι βασικές σας ενστάσεις;
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Ασέβαστος έγραψε: 06 Φεβ 2019, 09:19 γραφω εντελως γενικα. αυτο που λεω (πρεπει να) ισχυει για καθε επιχειρηση. και δεν υπολογιζω καν χωρες και συνορα. δεν μπορω να το κανω, το συστημα ειναι εντελως χαοτικο.
αυτο που θελω να πω, ειναι οτι η υπαρξη μιας οποιασδηποτε παραπανω επιχειρηματικης δραστηριοτητας, αυξανει το παγκοσμιο αεπ.
τωρα, τι μερος αυτου θα καταληξει στη δικη μου τσεπη, ειναι αδυνατον να υπολογισω. αλλα απο τη στιγμη που το χρημα θα γεννηθει, εστω κι αν παει μερος του στα καιμαν, ο καιμανεζος θα ψωνισει απο τον κινεζο, ο κινεζος θα παει σαντορινη, ο σαντορινιος θα πληρωσει εναν αθηναιο, ο οποιος θα παει να ξενογαμησει θεσσαλονικη που εχει μια γκομενα, θα ψωνισει μια πορτοκαλαδα απο το μαγαζι σου, εσυ θα πιεις εναν καφε σε ταξιδι στο ναυπλιο, και ο ναυπλιωτης θα αλλαξει μια βρυση που θα ψωνισει απο μενα.

ναι, θα ηταν καλυτερο να μη βγαιναν τα χρηματα απο τη χωρα, αλλα πρακτικα δε γινεται, γιατι ειναι πολλα αυτα που δεν παραγουμε.
Το ΑΕΠ είναι ένας χρήσιμος δείκτης αλλά η επίκλησή του στην δυναμική της οικονομίας έχει νόημα μόνο όταν πάει πακέτο με το χρέος (ιδιωτικό και δημόσιο, αλλά ειδικά το ιδιωτικό). Εννοείται πως είναι αρνητικό για την οικονομία να μαζεύεται το χρήμα από εταιρείες κολοσσούς και δισεκατομμυριούχους, γιατί στην πράξη αφαιρείται από την κυκλοφορία του στον κύκλο της μικρής και της μεσαίας αγοράς, που ανήκει το 99% του πλανήτη.

Δηλαδή αυτά που περιγράφεις δεν ισχύουν, γιατί αφορούν μικρή και μεσαία αγορά από την οποία αφαιρείται το χρήμα. Αν θέλεις να δεις τι λέω, ειδικά σε σχέση με το χρέος, κοίτα αυτό το διαφωτιστικό διαγραμματάκι:

Εικόνα
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Κοινωνικά θέματα”