Μια συνταγουλα για αυτους που νηστευουν,αν και καλο θα ειναι να νηστευουν και απο την κακια.
Καλαμαρακια λεμονατα με κρασι και χορτα στην κατσαρολα.
ΥΛΙΚΑ:
-Καλαμαρακια σε ροδελες καλυτερα.
-Κρεμμυδι και σκορδο κομμενα.
-Κλασικα λευκο κρασι γλυκο ΣΑΜΟΣ
-Λεμονι
-Διαφορα χορτα,εγω βασικα εβαλα μονο σεσκουλα,μια χαρα ηταν.
-Ελαιολαδο
-Μπαχαρικα της αρεσκειας σας.Εγω εβαλα μπαχαρι,και τα κλασικα που βαζω ταντουρι και φαχιτα,αλλα αν δεν τα εχετε,με
μπαχαρι και κυμινακι ειστε οκ,αν σας αρεσουν βεβαια αυτα τα μπαχαρικα.
-Αλατιποπερο εννοειται.
-Ριγανη
-Οποιοδηποτε μυρωδικο θελετε,πχ ανηθο,μαιντανο κλπ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-Ψιλοκοβουμε κρεμμυδι και σκορδο.Εγω αφηνω και μια σκελιδα που θα την προσθεσω στο τελος,τριμμενη,δινει πιο εντονη γευση σκορδου,σε οποιους βεβαια αρεσει το σκορδο.
-Σε κατσαρολα βαζουμε λιγο ελαιολαδο ,προσθετουμε τα κρεμμυδια και το σκορδο,κανουμε
ενα υποτυπωδες,πολυ ελαφρυ τσιγαρισμα και αμεσως μετα τα καλαμαρακια.
Σε μετρια φωτια αρχικα.
-Σβηνουμε με το γλυκο κρασι σαμος.Προσθετουμε και τα μπαχαρικα μας.Επισης το λεμονι,(οσο μας αρεσει)Και λιγο νερο.
-
Χαμηλωνουμε να ψιλοβραζει και σκεπαζουμε με καπακι.
-Καθαριζουμε τα χορτα μας.Δεν τα βαζουμε απο την αρχη του βρασιματος,για να κρατανε και να μην γινουν εντελως νιανια.Αναλογα ποσο μαλακά τα θελει ο καθενας αποφασιζει πότε θα τα βαλει.
Εγω πχ τα βαζω κανενα 20λεπτο πριν το τελος του μαγειρεματος.
-Στο τελος που εχει γινει το φαγητο,και βεβαια εχουν σωθει τα πολλα υγρα,[και για να σωθουν αν εχει πολλα η κατσαρολα μας,απλα ανοιγουμε το καπακι ετσι ωστε να εξατμιζεται το νερο,]αν εχω βαλει πολυ λιγο λαδι αρχικα ,προσθετω απο επανω λιγο ακομα ελαιολαδο,αφου κλεισω το ματι.Επισης το τριμμενο σκορδακι.
Το εφτιαξα σημερα,μαλιστα ομολογω οτι πρωτη φορα εφτιαξα καλαμαρακια με χορτα και ηταν εξαιρετικο!
Καλη μας ορεξη!
