hellegennes έγραψε: 20 Νοέμ 2024, 13:53
micmic έγραψε: 20 Νοέμ 2024, 10:07
Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου προωθείται συστηματικά η αντίληψη ότι "να διαβάζεις βιβλία είναι καλό". Δεν είναι απαραίτητα καλό, μπορεί να είναι και μαλακία. Εξαρτάται από το ΤΊ διαβάζεις.
Κάνεις λάθος όμως. Το να διαβάζεις βιβλία είναι πάντα καλό. Δεν έχει σημασία τι είναι. Ακονίζει το μυαλό σου, μεγαλώνει το λεξιλόγιό σου και μ' αυτό διευρύνεται ο τρόπος που σκέφτεσαι. Ακόμα κι αν διαβάζεις μαλακίες, η αυξημένη επαφή σου με τον γραπτό λόγο καλλιεργεί τις διανοητικές σου ικανότητες χωρίς να το καταλαβαίνεις.
Πρόσεξε όμως ότι είπα "γραπτό λόγο" σήμερα ο κόσμος διαβάζει κατά κύριο λόγο τι γράφουν οι άλλοι στα σόσιαλ και άρθρα στο Ίντερνετ. Τίποτα απ' τα δυο δεν είναι γραπτός λόγος. Και τα δυο είναι γραμμένος προφορικός λόγος. Δεν περιέχει ούτε το επίπεδο λεπτομέρειας του γραπτού λόγου, ούτε τις τεχνικές και λογοτεχνικές διαφορές ούτε λεπτές διακρίσεις και χρησιμοποιεί κυρίως την καθομιλουμένη. Βάζω μέσα και τα άρθρα, ακόμη και μεγάλων μέσων, γιατί η ποιότητα γραφής έχει πέσει εντυπωσιακά.
Τα είπες όλα, δικέ μου.
Έχω μόνο να προσθέσω ότι δεν χρειάζεται να γίνεις ειδήμονας σε κάποιο είδος ή συγγραφέα ή εποχή. Μόνο και μόνο που διαβάζεις συντεταγμένο, γραπτό λόγο έχεις όλα τα οφέλη που έγραψες και άλλα τόσα. Δημιουργείς εικόνες, αντί να τις παίρνεις έτοιμες, διαβάζεις επιχειρήματα, μαθαίνεις ιστορία, ανακαλύπτεις άλλες κουλτούρες, άλλους τρόπους σκέψεως και πόσα άλλα.
Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, όσοι με γνωρίζουν από κοντά, θεωρούν ότι έχω χιούμορ. Κάποιοι, διάφοροι μεταξύ τους, μου έχουνε πει ότι είναι σαν να έχω κατεβάσει ατάκες από πριν και τις πετάω την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη περίσταση. Ίσως να είναι έμφυτο σε ένα ποσοστό, αλλά θεωρώ ότι αυτή η ικανότητα, βασίζεται και στα βιβλία που έχω διαβάσει.