!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Aphantasia

Εδώ συζητάμε οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στις υπόλοιπες κατηγορίες.
Άβαταρ μέλους
aLiCat

Re: Aphantasia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από aLiCat »

nemo έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:38
enaon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:34
hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:11 Σκέψου τώρα τις αναμνήσεις που έχεις από όνειρα που έχεις δει και αναρωτήσου αν έχουν τίποτα διαφορετικό από τις αναμνήσεις σου από πραγματικά γεγονότα.
δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να ρωτάς, δεν εχουν καμία σχέση οι αναμνήσεις απο τα ονειρα. Θα μπλεξουμε ομως αν ρωτησω τι εννοείς. :lol:
οι αναμνησεις απο τα ονειρα ειναι ιδιες με τις πραγματικες
Σχεδόν. Των ονείρων ξεθωριάζουν πιο γρήγορα.
ᓚᕠᗢ ᗢᕡᓗ
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:11 Σκέψου τώρα τις αναμνήσεις που έχεις από όνειρα που έχεις δει και αναρωτήσου αν έχουν τίποτα διαφορετικό από τις αναμνήσεις σου από πραγματικά γεγονότα.
δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να ρωτάς, δεν εχουν καμία σχέση οι αναμνήσεις απο τα ονειρα. Θα μπλεξουμε ομως αν ρωτησω τι εννοείς. :lol:
Ίσως να είσαι απ' αυτούς που δεν μπορούν εύκολα να θυμηθούν τι είδαν. Εγώ θυμάμαι όνειρα με μεγάλη λεπτομέρεια που είδα ακόμη και πριν 30 χρόνια. Έχω τεράστιο οπλοστάσιο από αναμνήσεις ονείρων. Μερικές φορές πιάνω τον εαυτό μου να θυμάται κάτι και μετά να λέω "κάτσε ρε συ, αυτό ήταν όνειρο" και ο μόνος λόγος που το θυμάμαι τελικά ότι ήταν όνειρο είναι γιατί είμαι μεθοδικός στην ανάκληση των ονείρων μου.
enaon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:23
hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:11 Είναι ο μηχανισμός που λειτουργεί η μνήμη γενικά. Πυροδοτούνται νευρώνες και "αποτυπώνεται" η εικόνα με συσχετισμούς.
οκ αλλα ειναι μερικοι ανθρωποι που μοιαζει να μην μπορουν να φερουν εικόνες φανταστικές στο μυαλό τους κατα βουληση, τα προβατάκια που πηδανε ενα φρακτη ειναι καλό παράδειγμα, δεν νομιζω να εχει δει κανεις στα αλήθεια προβατακια το ενα πισω απο το αλλο να πηδάνε φρακτες.

εκεινοι οι ανθρωποι λες δεν μπορουν να ανακαλέσουν σε εικόνα τι εγινε πριν 5 λεπτά, ειναι σιγουρα η ιδια διαδικασία;
Ναι. Αυτοί που έχουν αφαντασία, το θέμα του νήματος δηλαδή, δεν μπορούν να δουν εικόνες είτε φανταστικές είτε αναμνήσεων. Θυμούνται το context αλλά δεν μπορούν να σχηματίσουν την εικόνα στο μυαλό τους.

Πάω στοίχημα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ αδύναμοι στο σκίτσο.

Υποψιάζομαι ότι σχετίζεται και με ένα άλλο φαινόμενο. Αυτό των ατόμων που δεν μπορούν να διαβάσουν από μέσα τους.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo »

enaon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:41
nemo έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:38 οι αναμνησεις απο τα ονειρα ειναι ιδιες με τις πραγματικες
δεν θελω να μπλεξω σε τετοια κουβεντα, πολυ μπέρδεμα, απο περιέργεια όμως, βλεπεις και εφιάλτες;
οχι αλλα λιγες φορες μου ετυχε να δω μερη ή καταστασεις που τα εχω δει σε ονειρα

δεν συμβαινει σε σας;
nemo

θυμαμαι ονειρα προτου ακομη παω πρωτη ταξη δημοτικου
Άβαταρ μέλους
dna replication
Phorum.gr user: dna

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication »

vantono έγραψε: 17 Σεπ 2024, 11:05
GoBack έγραψε: 17 Σεπ 2024, 01:32 Ναι οκ ο ταλαιπωρος νομιζει οτι γινεται σε μορφη ταινιας σε hd,δεν ψηφιζει τυχαια νδ
ή σαν αυτό που εκαναν στο criminal minds, που υπνώτιζαν τον μάρτυρα και τον γύριζαν πισω, και εβλεπε και την παραμικρή λεπτομέρεια-κλειδί της υπόθεσης. Και μετα εβρισκαν το δολοφονο.
πολύ αμφίβολη μέθοδος...
έχει κατηγορηθεί για τη δημιουργία ψευδών αναμνήσεων
Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon »

hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:42 Ναι. Αυτοί που έχουν αφαντασία, το θέμα του νήματος δηλαδή, δεν μπορούν να δουν εικόνες είτε φανταστικές είτε αναμνήσεων.
οκ κραταω τι εισαι σίγουρος, μου μοιαζει περίεργο ομως, νομιζω εχουν διαφορά.

για τα ονειρα δεν ξερω τι να πώ, μου μοιαζει περίεργο να το συζητάμε, ισως εισαι απο εκεινους που δεν εχουν επίγνωση οτι ειναι σε ονειρο, δεν εχω ιδέα πως γινεται να λες μοιαζουν, αλλα φοβαμαι και να ρωτήσω, θα μου φερεις κανένα πάπερ με την απολυτη γνωση παλι. :lol:
Άβαταρ μέλους
hellegennes

aLiCat έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:41
nemo έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:38

οι αναμνησεις απο τα ονειρα ειναι ιδιες με τις πραγματικες
Σχεδόν. Των ονείρων ξεθωριάζουν πιο γρήγορα.
Ναι γιατί τους λείπουν οι συσχετισμοί με άλλα πράγματα, μιας και εκείνην την ώρα κοιμάσαι. Δεν υπάρχουν ήχοι, μυρωδιές και εικόνες του περιβάλλοντος χώρου για να πιαστείς. Όλες οι εικόνες είναι φανταστικές, δεν θα τις ξαναδείς μπροστά σου για να γίνει ανάκληση με συσχετισμό.

Εδώ κολλάει και μια άλλη απάντηση που έχω στο ερώτημα του γατούλη, σχετικά με την επανεγγραφή αναμνήσεων. Ο τρόπος που θυμάμαι συστηματικά τα όνειρά μου, εκείνα που θέλω να θυμάμαι, είναι να κάνω ένα ριπλέι του ονείρου μου πολύ γρήγορα με το που ξυπνήσω. Αν περάσουν μερικά δευτερόλεπτα χωρίς ανάκληση, παίζει η ανάμνηση του ονείρου να εξαφανιστεί τελείως. Μάλλον το μυαλό μου την διαγράφει πολύ γρήγορα γιατί το έχω γεμίσει με αναμνήσεις ονείρων και λέει "φτάνει, ρε μαλάκα, έχεις γεμίσει την μνήμη με άχρηστες πληροφορίες".

Οπότε κυριολεκτικά έχω προσωπική απόδειξη ότι η ανάκληση μνήμης δημιουργεί νέα εγγραφή που καπελώνει την παλιά.
enaon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:39
hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:36 Εννοείται ότι δεν πιάνει. Γιατί να έχει τέτοιον μηχανισμό ο εγκέφαλος; Θα έπρεπε να μπορεί και να αλλάζει την ανάμνηση και να διαγράφει την ανάμνηση της αλλαγής της ανάμνησης.
οκ ,οπότε όταν συνειδητά ανακαλείς κατι στην μνήμη σου, δεν αλλάζεις τίποτα, αντε να κανεις ενα αντίγραφο που να βολεύει να χρησιμοποιήσεις τώρα. Πηγες να μας τρελάνεις πρίν, μια χαρα. :lol:
Διάβασε τι έγραψα αμέσως από πάνω. ΠΑΝΤΑ αλλάζεις κάτι όταν κάνεις ανάκληση. Η νέα μνήμη που έχεις θα δημιουργήσει συσχετισμούς με το περιβάλλον που βρίσκεσαι τώρα, τα αισθήματα που αισθάνεσαι εκείνην την στιγμή και όλα τα αισθητηριακά ερεθίσματα που έχεις (εικόνα, μυρωδιά, ήχος).
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
enaon

hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:51
Διάβασε τι έγραψα αμέσως από πάνω. ΠΑΝΤΑ αλλάζεις κάτι όταν κάνεις ανάκληση. Η νέα μνήμη που έχεις θα δημιουργήσει συσχετισμούς με το περιβάλλον που βρίσκεσαι τώρα, τα αισθήματα που αισθάνεσαι εκείνην την στιγμή και όλα τα αισθητηριακά ερεθίσματα που έχεις (εικόνα, μυρωδιά, ήχος).
σε πειράζω, συμφωνώ οτι καθε αναμνηση σχετίζεται με τον χρόνο ανάκλησης, οπότε ναι παντα κατι αλλάζεις, διαφωνώ οτι σβήνεις το παραμικρό, ολα μένουν, αντίγραφα κανεις.
nemo

εχει τυχη να θυμηθω αναμνηση ονειρου και να το ζω στην πραγματικοτητα
και να λεω -για κατσε ρε αυτο το ξαναζω
Άβαταρ μέλους
hellegennes

enaon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:53
hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:51
σε πειράζω, συμφωνώ οτι καθε αναμνηση σχετίζεται με τον χρόνο ανάκλησης, οπότε ναι παντα κατι αλλάζεις, διαφωνώ οτι σβήνεις το παραμικρό, ολα μένουν, αντίγραφα κανεις.
Δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν μένουν αντίγραφα αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
enaon

nemo έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:56 εχει τυχη να θυμηθω αναμνηση ονειρου και να το ζω στην πραγματικοτητα
το ειχα κανει οπτικοποίηση αυτο το ποστ, γιαυτο ειπα ασε καλυτερα, μην πιάσουμε και τα ονειρα, κουκου.
Άβαταρ μέλους
enaon

hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:58 Δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν μένουν αντίγραφα αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο.
προσπάθησες, αυτό μετράει. Ας συμφωνήσουμε οτι είμαστε ασύμφοροι.
Άβαταρ μέλους
dna replication
Phorum.gr user: dna

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication »

hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:36
Green Dragon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:33
hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:18 Όχι, για δύο λόγους. Τα τραύματα δεν χρειάζονται αναμνήσεις. Πολλές φορές δεν ξέρεις καν από τι προέκυψαν. Ο τρόπος που ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει τραυματικές ή ευχάριστες εμπειρίες δεν βασίζεται μόνο στην μνήμη των γεγονότων. Η μνήμη του πώς αντέδρασε εκείνην την στιγμή ο εγκέφαλος είναι χωριστή από την μνήμη του γεγονότος.

Ο άλλος λόγος είναι ότι αυτή η επανεγγραφή της μνήμης δεν γίνεται εκούσια. Δεν διαλέγεις τι θα αντικαταστήσεις με τι. Δεν είναι συνειδητή διαδικασία, συμβαίνει αυτόματα.
Πάντως συνειδητά δεν γίνεται, το έχω δοκιμάσει για να διορθώσαω δυσάρεστες αναμνήσεις αλλά δεν πιάνει.
Εννοείται ότι δεν πιάνει. Γιατί να έχει τέτοιον μηχανισμό ο εγκέφαλος; Θα έπρεπε να μπορεί και να αλλάζει την ανάμνηση και να διαγράφει την ανάμνηση της αλλαγής της ανάμνησης.
σκοπός δεν είναι να "σβήσεις" την ανάμνηση αλλά να την κάνεις πιο ουδέτερη συναισθηματικά
nemo

enaon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:59
nemo έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:56 εχει τυχη να θυμηθω αναμνηση ονειρου και να το ζω στην πραγματικοτητα
το ειχα κανει οπτικοποίηση αυτο το ποστ, γιαυτο ειπα ασε καλυτερα, μην πιάσουμε και τα ονειρα, κουκου.
δεν ειναι κουκου και δεν προκειται για ονειρα ακριβως ....δεν μπορουμε να τα εξηγησουμε
για αυτο τα λεω για να δω αν υπαρχουν και αλλοι που το βιωσαν
nemo

dna replication έγραψε: 18 Σεπ 2024, 00:04
hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:36
Green Dragon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:33

Πάντως συνειδητά δεν γίνεται, το έχω δοκιμάσει για να διορθώσαω δυσάρεστες αναμνήσεις αλλά δεν πιάνει.
Εννοείται ότι δεν πιάνει. Γιατί να έχει τέτοιον μηχανισμό ο εγκέφαλος; Θα έπρεπε να μπορεί και να αλλάζει την ανάμνηση και να διαγράφει την ανάμνηση της αλλαγής της ανάμνησης.
σκοπός δεν είναι να "σβήσεις" την ανάμνηση αλλά να την κάνεις πιο ουδέτερη συναισθηματικά
αυτο που εγραψες ειναι ...ανακλησεις και αλλα του εανον ειναι μκλς
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”