!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Χαλαρή κουβεντούλα με 5 προσωπικότητες
Re: Χαλαρή κουβεντούλα με 5 προσωπικότητες
Δεν ειμαι τοσο καλη παρεα. Ρωτα και τη νεα μαμα που με ζαχαρωνει η οποια τα κατεστρεψε σχεδον ολα με το μηνυμα "ΜΗΝ ΑΝΧΩΝΕΣΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ" και λιγα δευτερολεπτα μετα κατεστρεψε ο,τι ειχε απομεινει ορθιο προσθετοντας "ΕΝΝΟΩ ΠΡΟΒΛΙΜΑ"
Για κάτι τέτοια θα σε ήθελα.foscilis έγραψε: 24 Ιούλ 2024, 23:17 Δεν ειμαι τοσο καλη παρεα. Ρωτα και τη νεα μαμα που με ζαχαρωνει η οποια τα κατεστρεψε σχεδον ολα με το μηνυμα "ΜΗΝ ΑΝΧΩΝΕΣΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ" και λιγα δευτερολεπτα μετα κατεστρεψε ο,τι ειχε απομεινει ορθιο προσθετοντας "ΕΝΝΟΩ ΠΡΟΒΛΙΜΑ"
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
- hellegennes
Ε, κάντε το νήμα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Και φυσικά θα ήθελα και κατιδιαν συνάντηση με τον Γκραντε βεκιο
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
- masterridley
- Phorum.gr user: masterridley
Χμ, κακή ιδέα. Καταρχήν, αν είναι για μια μερούλα, δεν θα κατέληγαν πουθενά, γιατί πχ Νιούτον και Όιλερ δεν θα αποδέχονταν την κβαντομηχανική. Εδώ ολόκληρος Αινστάιν που βοήθησε στην γέννηση της, αποδεικνύοντας ότι όντως το φως είναι κβάντα, δεν αποδέχτηκε ποτέ πλήρως την τυχαιότητα της ΚΜ και έχασε το υπόλοιπο της ζωής του ψάχνοντας για μια ντετερμινιστική θεωρία των πάντων.nick έγραψε: 24 Ιούλ 2024, 14:47 Θα έβαζα μαζί μαθηματικο φυσικούς και θα τους έδινα μια ακόμα ευκαιρια ώστε να λύσουν τα μυστικά του συμβάντος (big bang, black holes…)
Newton, Einstein, Euler, Plank, Hawkins.
Συν το ότι οι μεγάλοι φυσικοί δεν δέχονται απλά τι τους λένε οι άλλοι, αλλά το αποδεικνύουν για τον εαυτό τους πρώτα, οπότε κλάφτα Χαράλαμπε. Μέχρι να επαν-αποδείξουν όλα αυτά που μεσολάβησαν στην Φυσική από την εποχή τους, θα τους έπαιρνε κάνα εξάμηνο!
Εν τω μεταξύ ο Νιούτον θα τα έκανε όλα πουτάνα, όντας αντικοινωνικός και ο Αϊνστάιν θα καθόταν σε μια γωνία μειδιώντας. Ο Όιλερ... δεν νομίζω να είχε καν τις βάσεις για αυτή την κουβέντα (αν και τεράστιος μαθηματικός), θα τον έκανα αλλαγή με Μάξγουελ (νομίζω θα δεχόταν πιο εύκολα τα κβάντα) ή Νόιμανν (αυτός και αν καταλάβαινε ΟΛΑ τα πεδία, ίσως η ταχύτερη ανθρώπινη "CPU" που έζησε ποτέ).
Οι Πλανκ και Χώκινς δεν ανήκουν στην κλάση των προαναφερθέντων, με καμία Παναγία. Άπεροι καλύτεροι, πχ Dirac, Wigner κτλ. Δες μόνο την λίστα των contributions τους ή τι είπαν για Dirac ο Άινσταιν και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Χώκινγκ. Είναι στην intro της wiki page του.
- Σπύρος
- Phorum.gr user: Σπυρος1
- Επικοινωνία:
Δεν μπορώ να διαλέξω 5.
Σνεφερού, Αμφίων, Ενώχ, Πλάτων, Επαμεινώνδας, Παρμενίδης
Σνεφερού, Αμφίων, Ενώχ, Πλάτων, Επαμεινώνδας, Παρμενίδης
[/α]
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888
Ερμής έγραψε: 24 Ιούλ 2024, 22:59 Για χαλαρή κουβέντα
Μπαουι, Γουόρχολ, Τζουμας, Μ. Καραγατσης, Καββαδίας
Για κάτι πιο σοβαρο
Γκεμπελς, Μπερια, Μεϊρ, Κάστρο, Πάουντ.
Αυτό είναι ωραίο θέμα για άλλο νήμα αλλά θα τοποθετηθωΓΑΛΗ έγραψε: 23 Ιούλ 2024, 11:49Έτσι ακριβώς. Θα προτιμούσα να καλέσω 5-10 πχορουμίτες, που δεν ξέρω.GoBzi έγραψε: 23 Ιούλ 2024, 11:42
![]()
Έλα ντε. Στον πούτσο θα κάτσω να πω με τον οποιονδήποτε άγνωστο, ειδικά από άλλη εποχή. Και τι χαλαρή κουβέντα θα κάνει ο άλλος πχ με τον Σωκράτη; Πως πάει η δουλειά ή πως βλέπει την κυβέρνηση Μητσοτάκη;![]()
nowhere
ΓΑΛΗ
Sid Vicious
Υπερκουλ
panos291
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
foscilis
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- masterridley
Γαμάτο νήμα micmic, εύγε!
Εγώ όταν ακούω χαλαρή κουβεντούλα, αμέσως το μυαλό μου πάει στον Feynman, μιλάμε για ΤΟΝ τύπο, δεν μου 'ρχονται άλλοι. Μπόνους: αν ξεμέναμε από αστεία ή δεν ήταν στο mood, θα τον ρωτούσα διάφορες απορίες που έχω σημειώσει στις Διαλέξεις του!
Neumann για συζήτηση επί παντός θέματος και γενικότερο mindfuck.
Εμπνεόμενος από άλλο ποστ, το ζευγάρι Επίκουρος, Επίκτητος. Για μένα οι πιο σημαντικοί φιλόσοφοι της Ελλάδος όσον αφορά τον τρόπο του ζειν. Όλη η σύγχρονη ψυχολογία (CBT κυρίως) βασίζεται πάνω τους, όπως και όλα τα self-help βιβλία (πχ Eckhart Tolle), κυριολεκτικά τους κλέβουνε επαναδιατυπώνουν. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα έπρεπε να διδάσκονται στο σχολείο ως κεκαλυμμένη ψυχοθεραπεία.
Αλλά αυτούς τους δύο, θα ήθελα να τους συναντήσω στην έδρα τους, για να δω πώς ζούσαν, δλδ πως βάζανε σε πράξη την θεωρία τους. Πχ ήταν στον καφενέ όλη μέρα με την παρέα; Διαλογίζονταν; Πώς καταμέριζαν τον χρόνο τους και τι κάνανε για να έχουν τέτοια διαύγεια και ηρεμία; (allegedly)
Η 3η κατηγορία ανθρώπων που σκέφτομαι είναι αυτοί που θα μου ξεδιαλύνανε ιστορικά γεγονότα τα οποία έχουν χαθεί στα βάθη του χρόνου. Εδώ διαλέγω άνετα Ιησού Χρηστό για να δω αν ήταν όπως θεωρώ εγώ, ένας ακόμα προφήτης της εποχής, ανάμεσα στους πολλούς. Θα ήθελα επίσης να δω την ψυχολογία του, το αληθινό άτομο, και όχι τον θρύλο που διαδώσανε στα πέρατα της Γης οι απόστολοι. Και να τον ρωτήσω κάποια πραγματάκια για τα ευαγγέλια, τις απόψεις του για τον Εβραϊκό νόμο που προηγήθηκε, για τους γκέι, και άλλα σύγχρονα που του αποδίδει σήμερα ο καθένας ό,τι γουστάρει κτλ.
...
Honorable mentions, στο ίδιο μοτίβο με Ιησού, καθώς συμπλήρωσα πεντάδα:
- Μωάμεθ, γι' αυτόν ξέρω ότι ήταν απατεώνας και θα προσπαθούσα να τον στριμώξω σε αντιφάσεις (καλή τύχη στον εαυτό μου!)
- Χέοπας, για να λύσουμε δια παντώς το μυστήριο με τις πυραμίδες, πότε χτίστηκαν και πώς, και να ηρεμήσει ο Αρίστος!
- Το αντίστοιχο για τους μεγάλιθους, πχ ο εργολάβος του Stonehedge ή Αvebury, γιια να λύσουμε το έτερο ζήτημα που ταλανίζει το φόρουμ.
- Οποιοσδήποτε Έλληνας στους Greek Dark Ages, γιατι δυσκολεύομαι να αποδεχτώ ότι κράτησαν τόσους αιώνες.
- Νεάντερταλ της ύστατης περίοδου για να δω αν ήταν όντως σκατόφατσες ή οι αναπαραστήσεις μας είναι γτπ. Επίσης, τι ανατομία είχανε, αν μπορούσαν να μιλήσουν (λογικά ναι, αλλά υπάρχει debate) και τι beef έπαιζε μεταξύ αυτών και των δικών μας Σάπιενς
- Μεγαλέξανδρος για να τον ρωτήσω "τι φάση με τον Ηφαιστίονα, μεταξύ μας ρε, λέγε" *nudge, nudge, wink*)
- Βασιλιάς Αρθούρος, αν με έστηνε θα αποδεικνυόταν ότι είναι θρύλος και οι άγγλοι θα κλαίγανε με μαύρο δάκρυ (το δίνω 1.05).
- Μοντεζούμα για να δω αν όντως ήταν τόσο μλκς για να πιστεύει ότι οι conquistadors είναι θεοί.
- βάλε εδώ όλα τα υπόλοιπα μυστήρια...
Εγώ όταν ακούω χαλαρή κουβεντούλα, αμέσως το μυαλό μου πάει στον Feynman, μιλάμε για ΤΟΝ τύπο, δεν μου 'ρχονται άλλοι. Μπόνους: αν ξεμέναμε από αστεία ή δεν ήταν στο mood, θα τον ρωτούσα διάφορες απορίες που έχω σημειώσει στις Διαλέξεις του!
Εμπνεόμενος από άλλο ποστ, το ζευγάρι Επίκουρος, Επίκτητος. Για μένα οι πιο σημαντικοί φιλόσοφοι της Ελλάδος όσον αφορά τον τρόπο του ζειν. Όλη η σύγχρονη ψυχολογία (CBT κυρίως) βασίζεται πάνω τους, όπως και όλα τα self-help βιβλία (πχ Eckhart Tolle), κυριολεκτικά τους κλέβουνε επαναδιατυπώνουν. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα έπρεπε να διδάσκονται στο σχολείο ως κεκαλυμμένη ψυχοθεραπεία.
Αλλά αυτούς τους δύο, θα ήθελα να τους συναντήσω στην έδρα τους, για να δω πώς ζούσαν, δλδ πως βάζανε σε πράξη την θεωρία τους. Πχ ήταν στον καφενέ όλη μέρα με την παρέα; Διαλογίζονταν; Πώς καταμέριζαν τον χρόνο τους και τι κάνανε για να έχουν τέτοια διαύγεια και ηρεμία; (allegedly)
Η 3η κατηγορία ανθρώπων που σκέφτομαι είναι αυτοί που θα μου ξεδιαλύνανε ιστορικά γεγονότα τα οποία έχουν χαθεί στα βάθη του χρόνου. Εδώ διαλέγω άνετα Ιησού Χρηστό για να δω αν ήταν όπως θεωρώ εγώ, ένας ακόμα προφήτης της εποχής, ανάμεσα στους πολλούς. Θα ήθελα επίσης να δω την ψυχολογία του, το αληθινό άτομο, και όχι τον θρύλο που διαδώσανε στα πέρατα της Γης οι απόστολοι. Και να τον ρωτήσω κάποια πραγματάκια για τα ευαγγέλια, τις απόψεις του για τον Εβραϊκό νόμο που προηγήθηκε, για τους γκέι, και άλλα σύγχρονα που του αποδίδει σήμερα ο καθένας ό,τι γουστάρει κτλ.
...
- Μωάμεθ, γι' αυτόν ξέρω ότι ήταν απατεώνας και θα προσπαθούσα να τον στριμώξω σε αντιφάσεις (καλή τύχη στον εαυτό μου!)
- Χέοπας, για να λύσουμε δια παντώς το μυστήριο με τις πυραμίδες, πότε χτίστηκαν και πώς, και να ηρεμήσει ο Αρίστος!
- Το αντίστοιχο για τους μεγάλιθους, πχ ο εργολάβος του Stonehedge ή Αvebury, γιια να λύσουμε το έτερο ζήτημα που ταλανίζει το φόρουμ.
- Οποιοσδήποτε Έλληνας στους Greek Dark Ages, γιατι δυσκολεύομαι να αποδεχτώ ότι κράτησαν τόσους αιώνες.
- Νεάντερταλ της ύστατης περίοδου για να δω αν ήταν όντως σκατόφατσες ή οι αναπαραστήσεις μας είναι γτπ. Επίσης, τι ανατομία είχανε, αν μπορούσαν να μιλήσουν (λογικά ναι, αλλά υπάρχει debate) και τι beef έπαιζε μεταξύ αυτών και των δικών μας Σάπιενς
- Μεγαλέξανδρος για να τον ρωτήσω "τι φάση με τον Ηφαιστίονα, μεταξύ μας ρε, λέγε" *nudge, nudge, wink*)
- Βασιλιάς Αρθούρος, αν με έστηνε θα αποδεικνυόταν ότι είναι θρύλος και οι άγγλοι θα κλαίγανε με μαύρο δάκρυ (το δίνω 1.05).
- Μοντεζούμα για να δω αν όντως ήταν τόσο μλκς για να πιστεύει ότι οι conquistadors είναι θεοί.
- hellegennes
Δεν είναι κάτι παράξενο. Είναι μια περίοδος που ανατράπηκε το αυτοκρατορικό σύστημα υπέρ πιο δημοκρατικών συστημάτων (μέχρι την τελική επινόηση της ίδιας της δημοκρατίας) και άλλαξαν πολλά πράγματα σε κοινωνικό, επιστημονικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Απλά δεν έχουμε γραφή για να έχουμε καταγραφή όλης αυτής της εξέλιξης, προκύπτει καθαρά από αρχαιολογικά ευρήματα και είναι εξαιρετικά δύσκολη η ανασύνθεση ενός τέτοιου παζλ από τόσο αρχαία εποχή.masterridley έγραψε: 25 Ιούλ 2024, 12:34 - Οποιοσδήποτε Έλληνας στους Greek Dark Ages, γιατι δυσκολεύομαι να αποδεχτώ ότι κράτησαν τόσους αιώνες.
Όλοι οι υπόλοιποι λαοί της ίδιας ή παλιότερης εποχής για τους οποίους ξέρουμε περισσότερα πράγματα ήταν όλοι λαοί με γραφή.
Δεν υπάρχει τίποτα σκοτεινό στην σκοτεινή εποχή της αρχαίας Ελλάδας με την έννοια που το λες. Ονομάζεται έτσι γιατί δεν υπάρχει καταγραφή των εξελίξεων, εκεί κολλάει η λέξη "σκοτεινό". Είναι σαν την σκοτεινή εποχή του σύμπαντος, είναι εποχή από την οποία δεν έχουμε πληροφορία γιατί δεν έχουμε φως.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Δεν είναι ιδιαίτερα δίκαιος αυτός ο χαρακτηρισμός. Ο Αϊνστάιν δεν ήθελε να αποδεχθεί την μη ντετερμινιστική πλευρά της κβαντικής φυσικής γιατί είναι ανάλογη του "ο Θεός το έκανε". Θα πρέπει να υπάρχει κάποια εξήγηση για το πώς μεταδίδεται στιγμιαία σε όλο το σύμπαν η πληροφορία της κατάρρευσης της κυματοσυνάρτησης όπως και τι σημαίνει η ίδια η μέτρηση, πράγματα που αμφότερα δεν έχουν απαντηθεί ακόμα και σίγουρα έχουν απάντηση. Το "σκάσε και υπολόγιζε" είναι ανάλογο με το "ο Θεός το έκανε".masterridley έγραψε: 25 Ιούλ 2024, 04:08Εδώ ολόκληρος Αινστάιν που βοήθησε στην γέννηση της, αποδεικνύοντας ότι όντως το φως είναι κβάντα, δεν αποδέχτηκε ποτέ πλήρως την τυχαιότητα της ΚΜ και έχασε το υπόλοιπο της ζωής του ψάχνοντας για μια ντετερμινιστική θεωρία των πάντων.
Κατόπιν πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ψάχνοντας τρόπο να παντρέψει την κλασική θεωρία του με την κβαντική μηχανική, πράγμα που επίσης θα πρέπει να έχει μια απάντηση την οποία ακόμη δεν έχουμε και ίσως να πάρει αιώνες για να την βρούμε. Στην πορεία αυτή είχε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες που έκτοτε κανείς δεν πολυάγγιξε.
Ο Ντον Λίνκολν, του Φέρμιλαμπ, έχει ένα πολύ ωραίο βιβλίο σχετικά ακριβώς με αυτό το αντικείμενο:
https://global.oup.com/academic/product ... us&lang=en&

Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Μάρκος Βαμβακάρης
Παναγιώτης Δρακόπουλος (ο εκδότης της φιλοσοφικής ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ)
Γιώργος Μανιάτης (ο λεγεωνάριος της γραφής)
Γεράσιμος Κακλαμάνης (όταν ρωτήθηκε, μπροστά μου, τι σχέση έχει με τον πολιτικό Κακλαμάνη, απάντησε: -Εκείνος είναι Απόστολος, εγώ είμαι προφήτης!)
Στέλιος Ράμφος
(τους 3 τελευταίους ευτύχησα επί μακρόν να τους συναναστραφώ, όπως ήταν και το όνειρό μου!)
Παναγιώτης Δρακόπουλος (ο εκδότης της φιλοσοφικής ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ)
Γιώργος Μανιάτης (ο λεγεωνάριος της γραφής)
Γεράσιμος Κακλαμάνης (όταν ρωτήθηκε, μπροστά μου, τι σχέση έχει με τον πολιτικό Κακλαμάνη, απάντησε: -Εκείνος είναι Απόστολος, εγώ είμαι προφήτης!)
Στέλιος Ράμφος
(τους 3 τελευταίους ευτύχησα επί μακρόν να τους συναναστραφώ, όπως ήταν και το όνειρό μου!)
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία
οι πιο πολλες αποριες ειναι εξηγήσιμες και ο μωαμεθ δεν ηταν απατεωνας εγραψε οτι εβλεπε γυρω τουmasterridley έγραψε: 25 Ιούλ 2024, 12:34 Γαμάτο νήμα micmic, εύγε!
...
λεω για αυτο που γνωριζω εγω και οχι για ονοματα που γραφεις και δεν γνωριζω
αυτο παλι με τον αλεξ .να τον ρωτησεις αν ηταν γκεη ή οχι ! με παρεξενεψε δλδ ολοκληρη την πορεια του
θα την κρινεις αν ηταν γκεη ή οχι
- masterridley
Κοίτα όσον αφορά αυτό, με έχει βάλει σε σκέψεις πχ η τόσο μακρόχρονη απουσία οποιασδήποτε εξέλιξης για τόσο διάστημα και μετά ξαφνικά έχουμε συνέχεια από κει που είχαμε σταματήσει. Ή αυτό λέει η άλλη πλευρά και μπορεί να είναι και ψέκες, δεν το έχω ψάξει. Για την ακρίβεια, είχα κατεβάσει το Centuries of Darkness που θεωρείται το πιο ας πούμε σοβαρό βιβλίο που προβάλλει μια αναθεώρηση της Ιστορίας και κάποια επιχειρήματα στην αρχή μου φάνηκαν λογικά.hellegennes έγραψε: 25 Ιούλ 2024, 16:07Δεν είναι κάτι παράξενο. Είναι μια περίοδος που ανατράπηκε το αυτοκρατορικό σύστημα υπέρ πιο δημοκρατικών συστημάτων (μέχρι την τελική επινόηση της ίδιας της δημοκρατίας) και άλλαξαν πολλά πράγματα σε κοινωνικό, επιστημονικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Απλά δεν έχουμε γραφή για να έχουμε καταγραφή όλης αυτής της εξέλιξης, προκύπτει καθαρά από αρχαιολογικά ευρήματα και είναι εξαιρετικά δύσκολη η ανασύνθεση ενός τέτοιου παζλ από τόσο αρχαία εποχή.masterridley έγραψε: 25 Ιούλ 2024, 12:34 - Οποιοσδήποτε Έλληνας στους Greek Dark Ages, γιατι δυσκολεύομαι να αποδεχτώ ότι κράτησαν τόσους αιώνες.
Όλοι οι υπόλοιποι λαοί της ίδιας ή παλιότερης εποχής για τους οποίους ξέρουμε περισσότερα πράγματα ήταν όλοι λαοί με γραφή.
Δεν υπάρχει τίποτα σκοτεινό στην σκοτεινή εποχή της αρχαίας Ελλάδας με την έννοια που το λες. Ονομάζεται έτσι γιατί δεν υπάρχει καταγραφή των εξελίξεων, εκεί κολλάει η λέξη "σκοτεινό". Είναι σαν την σκοτεινή εποχή του σύμπαντος, είναι εποχή από την οποία δεν έχουμε πληροφορία γιατί δεν έχουμε φως.
Αλλά μετά το έριξε στην ανάλυση του στυλ των αγγείων και τις μετρήσεις άνθρακα και έγινε πολύ βαρύ, και κάπου κει το άφησα. Γιατί θέλω να επαληθεύω τι διαβάζω και βαριόμουν να διαβάσω σε βάθος.
Οπότε για μένα η θεωρία ότι μπορεί οι χαμένοι αιώνες να είναι λιγότεροι είναι ψιλο-ψεκ, αλλά ενδιαφέρουσα να ερευνηθεί. Σύμφωνα με το βιβλίο, η όλη χρονολόγηση βασίζεται στην διαδοχή των Αιγύπτιων βασιλέων και μόνο (λίστα Μάνεθο αν θυμάμαι) και σε αντιστοιχήσεις ονομάτων σε ονόματα που χρησιμοποιούσαν γι'αυτούς άλλοι λαοί (πχ Εβραίοι) που για μένα δεν είναι καθόλου προφανείς!
Γενικώς, θεωρώ την μελέτη της μακρινής ιστορίας/προϊστορίας, μία όχι και τόσο στέρεη επιστήμη, για μένα τείνει σε soft-science για να είμαι ειλικρινής...
- hellegennes
Χωρίς γραφή, τρέχα-γύρευε. Δεν μιλάμε για ζώα, που μπορείς να συνάγεις συμπεριφορές ακόμη και εκατομμύρια χρόνια μετά, μελετώντας όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τα απολιθώματα, μιλάμε για πολύπλοκες κοινωνικές καταστάσεις που δεν αφήνουν αρχαιολογικά ευρήματα και η μόνη σου ελπίδα είναι να βρεις κείμενα που να τις περιγράφουν.masterridley έγραψε: 27 Ιούλ 2024, 00:05Κοίτα όσον αφορά αυτό, με έχει βάλει σε σκέψεις πχ η τόσο μακρόχρονη απουσία οποιασδήποτε εξέλιξης για τόσο διάστημα και μετά ξαφνικά έχουμε συνέχεια από κει που είχαμε σταματήσει. Ή αυτό λέει η άλλη πλευρά και μπορεί να είναι και ψέκες, δεν το έχω ψάξει. Για την ακρίβεια, είχα κατεβάσει το Centuries of Darkness που θεωρείται το πιο ας πούμε σοβαρό βιβλίο που προβάλλει μια αναθεώρηση της Ιστορίας και κάποια επιχειρήματα στην αρχή μου φάνηκαν λογικά.hellegennes έγραψε: 25 Ιούλ 2024, 16:07Δεν είναι κάτι παράξενο. Είναι μια περίοδος που ανατράπηκε το αυτοκρατορικό σύστημα υπέρ πιο δημοκρατικών συστημάτων (μέχρι την τελική επινόηση της ίδιας της δημοκρατίας) και άλλαξαν πολλά πράγματα σε κοινωνικό, επιστημονικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Απλά δεν έχουμε γραφή για να έχουμε καταγραφή όλης αυτής της εξέλιξης, προκύπτει καθαρά από αρχαιολογικά ευρήματα και είναι εξαιρετικά δύσκολη η ανασύνθεση ενός τέτοιου παζλ από τόσο αρχαία εποχή.masterridley έγραψε: 25 Ιούλ 2024, 12:34 - Οποιοσδήποτε Έλληνας στους Greek Dark Ages, γιατι δυσκολεύομαι να αποδεχτώ ότι κράτησαν τόσους αιώνες.
Αλλά μετά το έριξε στην ανάλυση του στυλ των αγγείων και τις μετρήσεις άνθρακα και έγινε πολύ βαρύ, και κάπου κει το άφησα. Γιατί θέλω να επαληθεύω τι διαβάζω και βαριόμουν να διαβάσω σε βάθος.
Οπότε για μένα η θεωρία ότι μπορεί οι χαμένοι αιώνες να είναι λιγότεροι είναι ψιλο-ψεκ, αλλά ενδιαφέρουσα να ερευνηθεί. Σύμφωνα με το βιβλίο, η όλη χρονολόγηση βασίζεται στην διαδοχή των Αιγύπτιων βασιλέων και μόνο (λίστα Μάνεθο αν θυμάμαι) και σε αντιστοιχήσεις ονομάτων σε ονόματα που χρησιμοποιούσαν γι'αυτούς άλλοι λαοί (πχ Εβραίοι) που για μένα δεν είναι καθόλου προφανείς!
Γενικώς, θεωρώ την μελέτη της μακρινής ιστορίας/προϊστορίας, μία όχι και τόσο στέρεη επιστήμη, για μένα τείνει σε soft-science για να είμαι ειλικρινής...
Για μένα είναι καταφανές ότι δεν υπήρχε καμμιά απουσία εξέλιξης. Όταν εμφανίζονται οι πληροφορίες που έχουμε για την κλασική εποχή, οι πόλεις κράτη είναι ήδη αναπτυγμένες. Δεν αναπτύχθηκαν σε μια νύχτα, ούτε εξελίχθηκε η αστρονομία, τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική έτσι απότομα. Δεν έχουμε καταγραφή της σταδιακής εξέλιξής τους, απλά και ξάστερα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- masterridley
Πολύ ωραίο βιβλίο φαίνεται, μπαίνει στην λίστα. Έχω γεμίσει βέβαια με βιβλία Φυσικής που δεν διαβάζω, γιατί θέλω πρώτα να τελειώσω τις διαλέξεις τους Φάινμαν, γιατί έχω βαρεθεί να διαβάζω για μακαρονοδομές που τυλίγονται (υπερχορδές δλδ) και να κάνω nod "α ναι, καταλαβαίνω απόλυτα τι θα πει ο συγγραφέας" = δεν καταλαβαίνω Χριστό.hellegennes έγραψε: 25 Ιούλ 2024, 16:14Δεν είναι ιδιαίτερα δίκαιος αυτός ο χαρακτηρισμός. Ο Αϊνστάιν δεν ήθελε να αποδεχθεί την μη ντετερμινιστική πλευρά της κβαντικής φυσικής γιατί είναι ανάλογη του "ο Θεός το έκανε". Θα πρέπει να υπάρχει κάποια εξήγηση για το πώς μεταδίδεται στιγμιαία σε όλο το σύμπαν η πληροφορία της κατάρρευσης της κυματοσυνάρτησης όπως και τι σημαίνει η ίδια η μέτρηση, πράγματα που αμφότερα δεν έχουν απαντηθεί ακόμα και σίγουρα έχουν απάντηση. Το "σκάσε και υπολόγιζε" είναι ανάλογο με το "ο Θεός το έκανε".masterridley έγραψε: 25 Ιούλ 2024, 04:08Εδώ ολόκληρος Αινστάιν που βοήθησε στην γέννηση της, αποδεικνύοντας ότι όντως το φως είναι κβάντα, δεν αποδέχτηκε ποτέ πλήρως την τυχαιότητα της ΚΜ και έχασε το υπόλοιπο της ζωής του ψάχνοντας για μια ντετερμινιστική θεωρία των πάντων.
Κατόπιν πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ψάχνοντας τρόπο να παντρέψει την κλασική θεωρία του με την κβαντική μηχανική, πράγμα που επίσης θα πρέπει να έχει μια απάντηση την οποία ακόμη δεν έχουμε και ίσως να πάρει αιώνες για να την βρούμε. Στην πορεία αυτή είχε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες που έκτοτε κανείς δεν πολυάγγιξε.
Ο Ντον Λίνκολν, του Φέρμιλαμπ, έχει ένα πολύ ωραίο βιβλίο σχετικά ακριβώς με αυτό το αντικείμενο:
https://global.oup.com/academic/product ... us&lang=en&
![]()
Δυστυχώς, είμαι κολλημένος στον 1ο τόμο, γιατί έχω το κακό να ψυρίζω ότι διαβάζω και να μπαίνω βαθιά σε rabbit holes.
...
Για το "σκάσε και υπολόγιζε" που λες, συμφωνώ ότι αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα. Αλλά, καμιά φορά σκέφτομαι, και αν το σύμπαν είναι πέρα απ' την κατανόηση του ανθρώπου και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι πιθανοτικές αναλύσεις; Δλδ είναι πολύ κουλά αυτά που συμβαίνουν με την κβαντομηχανική (διπλή οπή, entaglement, πώς ξεκινάς καν να τα εξηγήσεις κλασικά;), άσε δε που οι μετρήσεις της έχουν τρομακτική ακρίβεια.
Από την άλλη, μετά χαστουκίζω τον εαυτό μου και λέω, δεν μπορείς ποτέ να τα παρατήσεις σ'αυτή την προσπάθεια, να φέρεις την φυσική στα ανθρώπινα μέτρα και να την κατανοήσεις πλήρως. Γιατί αν ας πούμε πεις, οκ είναι παράλογο, τότε καταρρέουν όλοι οι κανόνες λογικής και all bets are off..
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση