Ανοίγεις πολλά θέματα μαζί. Θα κάνω μια προσπάθεια.
Χαοτικός έγραψε: 20 Απρ 2020, 17:10
Αυτό που λες για τις ελληνικές κυβερνήσεις, μπορείς απλά να το πεις με πιο απλό χαρακτηρισμό. Υπηρέτες των ξένων.
Δεν το δέχομαι γιατί εμείς (μπορεί όχι εσύ κι εγώ) τους ψηφίζουμε. Ας ήμασταν προσεκτικότεροι ή ας βάζαμε το κοινωνικό πάνω από το ατομικό συμφέρον, να είχαμε καλύτερους πολιτικούς
Δεν υπήρχε κανένας λόγος να δεχτούν να μην υπάρχει άλλο αεροδρόμιο στο νομό Αττικής. Να πουληθούν οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας. Το ασφαλιστικό θυμάσαι ότι το έπαιξε στην πόκα κάποια κυβέρνηση. Τα δανεικά τα έπαιρνε ενώ δεν χρειαζόντουσαν. Στην πραγματικότητα μιζαδόροι ωφελήθηκαν. προγράμματα για νέους αγρότες τύπου και λοιπές αηδίες όπου μέλη των κλαδικών ήταν χωμένοι μέσα και τσιμπούσαν εκατομμυριάκια ενώ καμία επένδυση δεν έγινε και τίποτα το αναπτυξιακό.
Ποια νοοτροπία μου λες;. Σχέδιο ήταν τα δάνεια ακριβώς για να φτάσουμε εδώ που είμαστε. λες να μη συμφέρει κάποιους να είμαστε σε αυτήν την κατάσταση;
Επίσης δεν το δέχομαι. Εξηγώ για την νοοτροπία. Την εποχή που δίνονταν τα δανεικά αβέρτα δεν πήρα δραχμή ούτε Ευρώ. Έβλεπα τους άλλους να κυκλοφορούν με αμαξάρες και αγόρασα το πρώτο μου αυτοκίνητο (κουβάς με ρόδες) στα τριανταφεύγα όταν ήταν απολύτως απαραίτητο. Έκαναν οι άλλοι διακοπές 3-4 εβδομάδες και ταξιδάκια ΣΚ στο εξωτερικό και πάντα πήγαινα όπου και όσο μου επέτρεπε η τσέπη μου έχοντας φροντίσει να πληρώσω πρώτα όλες τις άλλες υποχρεώσεις. Όποτε είδα λεφτά από το κράτος σαν ιδιώτης ή εργαζόμενος, έγιναν αυτό που ακριβώς προβλέπεται.
Να δεχθώ ότι θα έπρεπε το κράτος να φροντίσει να μη δίνονται τόσο εύκολα δανεικά; Το δέχομαι. Γιατί υπάρχουν και άνθρωποι επιρρεπείς στη σπατάλη ή το τζόγο. Αυτό που δεν δέχομαι είναι ότι δεν υπάρχει ατομική ευθύνη.
Μεταξύ μας ρε. Πιστεύεις πραγματικά ότι η ΕΟΚ έγινε για κάτι καλό και δημιουργικό για τους λαούς;
Για μένα είναι ευλογία το ότι δεν έζησα το αιματοκύλισμα των ισχυρών της Ευρώπης. Πόσους πολέμους μπορεί να γλίτωσαν οι 2-3 τελευταίες γενιές στατιστικά με βάση την ιστορία των προηγούμενων αιώνων;
Προβλήματα σαφώς και υπάρχουν. Και όντας αδύναμοι υφιστάμεθα τις συνέπειες των παιχνιδιών εξουσίας των ισχυρών. Δεν έχω πειστεί ότι εκτός ΕΟΚ, ΕΕ θα ήταν λιγότερες.
Το ότι ο Μαρξισμός τα περιγράφει αυτά μια χαρά προφανώς δεν σου λέει κάτι. Ούτε την προπαγάνδα δεκαετιών υπολογίζεις. να υπακούς τυφλά και να γίνεται αξία στη ζωή σου το να εχθρεύεσαι τους αμφισβητίες αυτού του συστήματος. Βλέπεις σοβαρά καμιά αγάπη για την Ελλάδα
Και καμιά ανησυχία για το μέλλον της από όσους εδώ μέσα βρίζουν εμάς που είμαστε αντίθετοι στα καπιταλιστικά τερτίπια;
Ντρέπομαι, αλλά δεν έχω μελετήσει συστηματικά τον μαρξισμό και δεν μπορώ να ξέρω κατά πόσο οι εξηγήσεις που προσφέρει είναι σωστές ή όχι. Η αγάπη για την μοντέρνα τέχνη και η αδυναμία μου να μισώ κάποιους συλλογικά (ταξικό μίσος) με απομακρύνουν κάπως.
Και πάει στο διάλο, ας πούμε,ε δεν γουστάρεις ελεγχόμενη οικονομία γουστάρεις ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι κάτι υγιές αυτό που έγινε στην Ελλάδα; Η άρχουσα τάξη εδώ δεν είχα κανέναν κοινωνικό χαρακτήρα αλλά ληστρικό. πουθενά στη φύση δεν θα βρεις άτομα που να καταναλώνουν όλους τους πόρους δίχως να νοιάζονται για το αύριο. παντού παίζει κάποια ισορροπία, ανανέωση και διατήρηση. Εδώ η νοοτροπία που καλλιεργήθηκε είναι να τα φας όλα και να μη σε νοιάζει το αύριο. προσωπικά και τη μετανάστευση από τους Έλληνες ποτέ δεν την είδα με καλό μάτι.
Δεν μου αρέσει ο καπιταλισμός απλά με τον κομμουνισμό έχω ακόμα περισσότερα θέματα. Αν η ερώτηση είναι τι προτιμάς τις ανισότητες του καπιταλισμού όπου οι πολύ πλούσιοι ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις ή τον κομμουνισμό (έτσι όπως τον είδαμε να εφαρμόζεται) όπου οι προσκείμενοι στο κόμμα αποκτούν υπερβολικές εξουσίες, η απάντηση είναι ξεκάθαρα τίποτα από δύο.
Δες το νήμα και όλα τα νήματα. όσοι είναι αντίθετοι με αυτά που λέμε (περί οικονομίας και Ελλάδας, άσε τα κοινωνικά που μπορείς να έχεις ενστάσεις από διάφορες καθυστεριές της γενικότερης αριστεράς). Οι αντιαριστεροί δεν έχουν να προτείνουν κάτι και δεν κάνουν δημιουργικό διάλογο. Την κομπλεξιά τους μόνο να βγάλουν ενάντια στους αριστερούς έτσι για να νιώσουν ότι υπάρχουν.
Προσπαθώ να μην προσδιορίζομαι ως αντιαριστερός. Ασκώ κριτική κατά περίπτωση όσο μου κόβει. Στο συγκεκριμένο νήμα πρέπει να είναι φανερό.