Σελίδα 4790 από 4892

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 18:48
από Cecily Anne
νύχτα έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:46 οκ σκουριά είναι :smt005:
https://www.mantemi.gr/blog/odhgies-xrh ... oAqhARzsFf

εγώ με ελαιόλαδο το συντηρώ τόσο καιρό στο μεταξύ, αλλά λίγο και το σκουπίζω καλά πριν την αποθήκευση

ωραίο μπελά βρήκαμε, καπνίζει και όλο το σπίτι
Δεν είναι η καλύτερη λύση το ελαιόλαδο, πολυμερίζεται σε ευκολα. Αλλά από το τίποτα εννοείται ελαιόλαδο.

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 18:49
από νύχτα
πάλι δίκιο έχει ο έναον, δεν πειράζει που σκουριάζει
Ανανέωση πατίνας (seasoning)
Αν η πατίνα του μαντεμένιου σκεύους σας καταστραφεί, π.χ. αν βλέπετε ίχνη σκουριάς σε κάποια σημεία ή αν βλέπετε ότι το φαγητό σας κολλάει όταν μαγειρεύετε, τότε θα πρέπει να ξαναδημιουργήσετε την πατίνα. Η πατίνα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φιλμ από φυτικά έλαια, τα οποία εισχωρούν στους πόρους του μαντεμιού και το προστατεύουν από τη σκουριά. Ταυτόχρονα, προσφέρουν την απαραίτητη αντικολλητική ιδιότητα στο μαντέμι για να μαγειρέψετε χωρίς να κολλάει το φαγητό. Η πατίνα καταστρέφεται συνήθως εξαιτίας των παρακάτω:

Πολύ έντονος καθαρισμός και τρίψιμο του σκεύους
Συχνή χρήση απορρυπαντικών καθαρισμού
Αποθήκευση του σκεύους πριν αυτό να έχει στεγνώσει καλά
Συχνό μαγείρεμα πολύ όξινων τροφών
Πολύωρη παραμονή του φαγητού στο σκεύος ενώ το μαγείρεμα έχει τελειώσει
Αρχικά, αφαιρέστε την σκουριά με ένα συρμάτινο σφουγγάρι ή μια συρμάτινη βούρτσα. Στη συνέχεια ξεπλύντε το σκεύος με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Η πατίνα έχει πλέον καταστραφεί, επομένως στην περίπτωση αυτή η χρήση του υγρού πιάτων δεν ενοχλεί. Στεγνώστε το σκεύος σας αμέσως μετά τον καθαρισμό του (μπορείτε να το βάλετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία) και αφήστε το να κρυώσει. Απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους και βάλτε το στο φούρνο για 90 λεπτά στους 230°C. Καλύτερα αποφύγετε το ελαιόλαδο στο seasoning γιατί πολυμερίζεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αντικολλητικό αποτέλεσμα.

Καθώς το φυτικό έλαιο καίγεται μέσα στο φούρνο δημιουργείται λίγος καπνός, επομένως φροντίστε για τον καλό εξαερισμό της κουζίνας σας.

Κλείστε το φούρνο και αφήστε το σκεύος σας να κρυώσει. Μόλις κρυώσει βγάλτε το από το φούρνο. Θα παρατηρήσετε ότι έχει γίνει λίγο πιο μαύρο και λίγο πιο γυαλιστερό.

Ξαναπεράστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους. Το σκεύος σας είναι τώρα πάλι έτοιμο για χρήση.

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 18:50
από νύχτα
Cecily Anne έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:48 Δεν είναι η καλύτερη λύση το ελαιόλαδο, πολυμερίζεται σε υψηλες θερμοκρασίες. Αλλά από το τίποτα εννοείται ελαιόλαδο.
το έχω 4-5 χρόνια, και είχα διαβάσει τις οδηγίες να φανταστείς :lol:

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 18:53
από enaon
Cecily Anne έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:44 Φυσικά και θα το πλύνεις με σαπούνι και μετά θα ξανακάνεις επίστρωση ! Έχει οδηγίες χρήσεις το ρημάδι ! Επίσης δεν καταλαβαίνω πως σας ήρθε στο μυαλό να πάρετε μαντέμι όταν δεν μαγειρεύετε τέτοια φαγητά ! Δηλαδή οκ πρέπει να είναι ξέρω γώ το δέκατο σκεύος μαγειρέματος που θα χρειαστεί νοικοκυρά ελληνικής κουζίνας. Τεσπα άνευ ουσίας το τελευταίο σχόλιο.
γιατι μιλας στον πληθυντικό παιδί μου, θες να μαλώσεις καποιον ε; :lol:

κραταμε οτι δεν διαβασες οτι επλυναν με σαπουνια και το αφησαν βρεμένο να στεγνωσει, φυσικα και εχει σκουριασει, δεν υπαρχει θεμα, εκτος αν δεν ειναι μαντεμι.

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 18:54
από Fata_Morgana
Εμένα με τη 1η χρήση. Και το έκανα και με ελαιόλαδο το εσωτερικό του όμως μόνο πριν τη χρήση. Εγω θα στείλω mail με πιο αναλυτικές φώτο και την απόδειξη αγοράς και θα ζήτησω αντικατάσταση. Φαίνεται ότι είναι αδουλευτο το τηγάνι.

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 18:57
από enaon
Fata_Morgana έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:54 και με ελαιόλαδο το εσωτερικό του όμως μόνο πριν τη χρήση
βρε μας δουλευεις; Τι εννοεις πριν την χρήση; Πριν ειναι για να μην κολλάνε τα φαγητά, ας κολλάνε, σιγά, μετα πρεπει αν θες να μην σκουριασει. Παρε ενα τεφαλ.

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 18:59
από Fata_Morgana
enaon έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:57
Fata_Morgana έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:54 και με ελαιόλαδο το εσωτερικό του όμως μόνο πριν τη χρήση
βρε μας δουλευεις; Τι εννοεις πριν την χρήση; Πριν ειναι για να μην κολλάνε τα φαγητά, ας κολλάνε, σιγά, μετα πρεπει αν θες να μην σκουριασει. Παρε ενα τεφαλ.
Και εσύ πάρε σκύλο.

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 19:01
από νύχτα
Fata_Morgana έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:54 Εμένα με τη 1η χρήση. Και το έκανα και με ελαιόλαδο το εσωτερικό του όμως μόνο πριν τη χρήση. Εγω θα στείλω mail με πιο αναλυτικές φώτο και την απόδειξη αγοράς και θα ζήτησω αντικατάσταση. Φαίνεται ότι είναι αδουλευτο το τηγάνι.
μετά το πλύσιμο το είχες σκουπίσει αμέσως και καλά, και πάλι έβγαλε χρώμα;

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 19:04
από Cecily Anne
νύχτα έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:49 πάλι δίκιο έχει ο έναον, δεν πειράζει που σκουριάζει
Ανανέωση πατίνας (seasoning)
Αν η πατίνα του μαντεμένιου σκεύους σας καταστραφεί, π.χ. αν βλέπετε ίχνη σκουριάς σε κάποια σημεία ή αν βλέπετε ότι το φαγητό σας κολλάει όταν μαγειρεύετε, τότε θα πρέπει να ξαναδημιουργήσετε την πατίνα. Η πατίνα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φιλμ από φυτικά έλαια, τα οποία εισχωρούν στους πόρους του μαντεμιού και το προστατεύουν από τη σκουριά. Ταυτόχρονα, προσφέρουν την απαραίτητη αντικολλητική ιδιότητα στο μαντέμι για να μαγειρέψετε χωρίς να κολλάει το φαγητό. Η πατίνα καταστρέφεται συνήθως εξαιτίας των παρακάτω:

Πολύ έντονος καθαρισμός και τρίψιμο του σκεύους
Συχνή χρήση απορρυπαντικών καθαρισμού
Αποθήκευση του σκεύους πριν αυτό να έχει στεγνώσει καλά
Συχνό μαγείρεμα πολύ όξινων τροφών
Πολύωρη παραμονή του φαγητού στο σκεύος ενώ το μαγείρεμα έχει τελειώσει
Αρχικά, αφαιρέστε την σκουριά με ένα συρμάτινο σφουγγάρι ή μια συρμάτινη βούρτσα. Στη συνέχεια ξεπλύντε το σκεύος με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Η πατίνα έχει πλέον καταστραφεί, επομένως στην περίπτωση αυτή η χρήση του υγρού πιάτων δεν ενοχλεί. Στεγνώστε το σκεύος σας αμέσως μετά τον καθαρισμό του (μπορείτε να το βάλετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία) και αφήστε το να κρυώσει. Απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους και βάλτε το στο φούρνο για 90 λεπτά στους 230°C. Καλύτερα αποφύγετε το ελαιόλαδο στο seasoning γιατί πολυμερίζεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αντικολλητικό αποτέλεσμα.

Καθώς το φυτικό έλαιο καίγεται μέσα στο φούρνο δημιουργείται λίγος καπνός, επομένως φροντίστε για τον καλό εξαερισμό της κουζίνας σας.

Κλείστε το φούρνο και αφήστε το σκεύος σας να κρυώσει. Μόλις κρυώσει βγάλτε το από το φούρνο. Θα παρατηρήσετε ότι έχει γίνει λίγο πιο μαύρο και λίγο πιο γυαλιστερό.

Ξαναπεράστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους. Το σκεύος σας είναι τώρα πάλι έτοιμο για χρήση.
Λάθος , πειράζει και πολύ. Η σκουριά σημαίνει οξείδωση. Οξείδωση σημαίνει τρώω ποσότητα από το υλικό, χάνεται υλικό. Να μη σχολιάσω τα υπόλοιπα, δηλαδή ότι δεν καθαρίζεται σωστα διότι ο κόσμος δεν έχει εμπειρία και την τρώνε στο τέλος.

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 19:05
από Cecily Anne
Fata_Morgana έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:54 Εμένα με τη 1η χρήση. Και το έκανα και με ελαιόλαδο το εσωτερικό του όμως μόνο πριν τη χρήση. Εγω θα στείλω mail με πιο αναλυτικές φώτο και την απόδειξη αγοράς και θα ζήτησω αντικατάσταση. Φαίνεται ότι είναι αδουλευτο το τηγάνι.
Τι μαγείρεψες ; Ντομάτα ;

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 19:06
από νύχτα
Cecily Anne έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 19:04 Λάθος , πειράζει και πολύ. Η σκουριά σημαίνει οξείδωση. Οξείδωση σημαίνει τρώω ποσότητα από το υλικό, χάνεται υλικό. Να μη σχολιάσω τα υπόλοιπα, δηλαδή ότι δεν καθαρίζεται σωστα διότι ο κόσμος δεν έχει εμπειρία και την τρώνε στο τέλος.
δηλαδή όλη αυτή η διαδικασία με την ανανέωση πατίνας
είναι ανώφελη;

θέλει πέταμα λες;

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 19:07
από enaon
νύχτα έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 19:01 μετά το πλύσιμο το είχες σκουπίσει αμέσως και καλά, και πάλι έβγαλε χρώμα;
οχι μετα το πλυσιμο το αφησε βρεμένο και πηγε να γραψει τι σκέφτεται στο φορουμ, δεν την διαβασες; τα μασουλουσε οσο μπορουσε για να μην το πει.

τα παιδια στο σαπορτ της εταιριας λυπάμαι, αχχχχχ.

η σκουρια βγαινει μια χαρά, οχι οτι η σεση γράφει σαχλαμαρες παλι, θα υπαρχει και μια σκουρια που δεν βγαινει, εκεινη θα εννοει, η δική σου παντως βγαινει μια χαρά, εχει και οδηγιες στο σιτε με το τηγάνι. :lol:

https://www.lodgecastiron.com/discover/ ... leshooting

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 19:09
από Fata_Morgana
Cecily Anne έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 19:05
Fata_Morgana έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:54 Εμένα με τη 1η χρήση. Και το έκανα και με ελαιόλαδο το εσωτερικό του όμως μόνο πριν τη χρήση. Εγω θα στείλω mail με πιο αναλυτικές φώτο και την απόδειξη αγοράς και θα ζήτησω αντικατάσταση. Φαίνεται ότι είναι αδουλευτο το τηγάνι.
Τι μαγείρεψες ; Ντομάτα ;
Μπριζόλα με ντομάτες και πιπεριές. Λουκούμι βγήκε.

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 19:11
από Cecily Anne
νύχτα έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 19:06
Cecily Anne έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 19:04 Λάθος , πειράζει και πολύ. Η σκουριά σημαίνει οξείδωση. Οξείδωση σημαίνει τρώω ποσότητα από το υλικό, χάνεται υλικό. Να μη σχολιάσω τα υπόλοιπα, δηλαδή ότι δεν καθαρίζεται σωστα διότι ο κόσμος δεν έχει εμπειρία και την τρώνε στο τέλος.
δηλαδή όλη αυτή η διαδικασία με την ανανέωση πατίνας
είναι ανώφελη;

θέλει πέταμα λες;
Κανεις τη διαδικασία με το λάδωμα κάθε φορά μετά το μαγείρεμα για να μη σκουριάσει ! Αν σου σκουριάσει πήγαινε να στο καθαρίσουν ! Εκτός αν έχεις εμπειρία, πράγμα που εγώ δεν πιστεύω οτι η μέση νοικοκυρά έχει, δεν το λεω για εσένα προσωπικά. Τώρα έτσι όπως το είδα της Ναιδας μου μοιάζει με υπολείμματα από λίπος και πουμαρο! Επίσης είναι αδιανόητο να το σκουριασε στην πρώτη χρήση !

Re: Τι σκέφτεσαι τώρα

Δημοσιεύτηκε: 08 Νοέμ 2024, 19:13
από Cecily Anne
Fata_Morgana έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 19:09
Cecily Anne έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 19:05
Fata_Morgana έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:54 Εμένα με τη 1η χρήση. Και το έκανα και με ελαιόλαδο το εσωτερικό του όμως μόνο πριν τη χρήση. Εγω θα στείλω mail με πιο αναλυτικές φώτο και την απόδειξη αγοράς και θα ζήτησω αντικατάσταση. Φαίνεται ότι είναι αδουλευτο το τηγάνι.
Τι μαγείρεψες ; Ντομάτα ;
Μπριζόλα με ντομάτες και πιπεριές. Λουκούμι βγήκε.
Πάρε ένα βουρτακι τρίφτο με σαπουνόνερο και ξαναδές μήπως φύγει. Μετά μπες να δεις συο γιου τιουμπ στην τύχη πως κάνουν seasoning στο φούρνο και καντο με οποίο λάδι έχεις σπίτι. Μετά πάρε ειδικό λάδι.