Δεν είναι η καλύτερη λύση το ελαιόλαδο, πολυμερίζεται σε ευκολα. Αλλά από το τίποτα εννοείται ελαιόλαδο.νύχτα έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:46 οκ σκουριά είναι![]()
https://www.mantemi.gr/blog/odhgies-xrh ... oAqhARzsFf
εγώ με ελαιόλαδο το συντηρώ τόσο καιρό στο μεταξύ, αλλά λίγο και το σκουπίζω καλά πριν την αποθήκευση
ωραίο μπελά βρήκαμε, καπνίζει και όλο το σπίτι
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Τι σκέφτεσαι τώρα
- Cecily Anne
Re: Τι σκέφτεσαι τώρα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Cecily Anne την 08 Νοέμ 2024, 19:19, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
πάλι δίκιο έχει ο έναον, δεν πειράζει που σκουριάζει
Ανανέωση πατίνας (seasoning)
Αν η πατίνα του μαντεμένιου σκεύους σας καταστραφεί, π.χ. αν βλέπετε ίχνη σκουριάς σε κάποια σημεία ή αν βλέπετε ότι το φαγητό σας κολλάει όταν μαγειρεύετε, τότε θα πρέπει να ξαναδημιουργήσετε την πατίνα. Η πατίνα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φιλμ από φυτικά έλαια, τα οποία εισχωρούν στους πόρους του μαντεμιού και το προστατεύουν από τη σκουριά. Ταυτόχρονα, προσφέρουν την απαραίτητη αντικολλητική ιδιότητα στο μαντέμι για να μαγειρέψετε χωρίς να κολλάει το φαγητό. Η πατίνα καταστρέφεται συνήθως εξαιτίας των παρακάτω:
Πολύ έντονος καθαρισμός και τρίψιμο του σκεύους
Συχνή χρήση απορρυπαντικών καθαρισμού
Αποθήκευση του σκεύους πριν αυτό να έχει στεγνώσει καλά
Συχνό μαγείρεμα πολύ όξινων τροφών
Πολύωρη παραμονή του φαγητού στο σκεύος ενώ το μαγείρεμα έχει τελειώσει
Αρχικά, αφαιρέστε την σκουριά με ένα συρμάτινο σφουγγάρι ή μια συρμάτινη βούρτσα. Στη συνέχεια ξεπλύντε το σκεύος με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Η πατίνα έχει πλέον καταστραφεί, επομένως στην περίπτωση αυτή η χρήση του υγρού πιάτων δεν ενοχλεί. Στεγνώστε το σκεύος σας αμέσως μετά τον καθαρισμό του (μπορείτε να το βάλετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία) και αφήστε το να κρυώσει. Απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους και βάλτε το στο φούρνο για 90 λεπτά στους 230°C. Καλύτερα αποφύγετε το ελαιόλαδο στο seasoning γιατί πολυμερίζεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αντικολλητικό αποτέλεσμα.
Καθώς το φυτικό έλαιο καίγεται μέσα στο φούρνο δημιουργείται λίγος καπνός, επομένως φροντίστε για τον καλό εξαερισμό της κουζίνας σας.
Κλείστε το φούρνο και αφήστε το σκεύος σας να κρυώσει. Μόλις κρυώσει βγάλτε το από το φούρνο. Θα παρατηρήσετε ότι έχει γίνει λίγο πιο μαύρο και λίγο πιο γυαλιστερό.
Ξαναπεράστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους. Το σκεύος σας είναι τώρα πάλι έτοιμο για χρήση.
δώστε μου να πεθάνω όλους τους θανάτους
το έχω 4-5 χρόνια, και είχα διαβάσει τις οδηγίες να φανταστείςCecily Anne έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:48 Δεν είναι η καλύτερη λύση το ελαιόλαδο, πολυμερίζεται σε υψηλες θερμοκρασίες. Αλλά από το τίποτα εννοείται ελαιόλαδο.
γιατι μιλας στον πληθυντικό παιδί μου, θες να μαλώσεις καποιον ε;Cecily Anne έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:44 Φυσικά και θα το πλύνεις με σαπούνι και μετά θα ξανακάνεις επίστρωση ! Έχει οδηγίες χρήσεις το ρημάδι ! Επίσης δεν καταλαβαίνω πως σας ήρθε στο μυαλό να πάρετε μαντέμι όταν δεν μαγειρεύετε τέτοια φαγητά ! Δηλαδή οκ πρέπει να είναι ξέρω γώ το δέκατο σκεύος μαγειρέματος που θα χρειαστεί νοικοκυρά ελληνικής κουζίνας. Τεσπα άνευ ουσίας το τελευταίο σχόλιο.
κραταμε οτι δεν διαβασες οτι επλυναν με σαπουνια και το αφησαν βρεμένο να στεγνωσει, φυσικα και εχει σκουριασει, δεν υπαρχει θεμα, εκτος αν δεν ειναι μαντεμι.
- Fata_Morgana
Εμένα με τη 1η χρήση. Και το έκανα και με ελαιόλαδο το εσωτερικό του όμως μόνο πριν τη χρήση. Εγω θα στείλω mail με πιο αναλυτικές φώτο και την απόδειξη αγοράς και θα ζήτησω αντικατάσταση. Φαίνεται ότι είναι αδουλευτο το τηγάνι.
βρε μας δουλευεις; Τι εννοεις πριν την χρήση; Πριν ειναι για να μην κολλάνε τα φαγητά, ας κολλάνε, σιγά, μετα πρεπει αν θες να μην σκουριασει. Παρε ενα τεφαλ.
- Fata_Morgana
Και εσύ πάρε σκύλο.enaon έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:57βρε μας δουλευεις; Τι εννοεις πριν την χρήση; Πριν ειναι για να μην κολλάνε τα φαγητά, ας κολλάνε, σιγά, μετα πρεπει αν θες να μην σκουριασει. Παρε ενα τεφαλ.
μετά το πλύσιμο το είχες σκουπίσει αμέσως και καλά, και πάλι έβγαλε χρώμα;Fata_Morgana έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:54 Εμένα με τη 1η χρήση. Και το έκανα και με ελαιόλαδο το εσωτερικό του όμως μόνο πριν τη χρήση. Εγω θα στείλω mail με πιο αναλυτικές φώτο και την απόδειξη αγοράς και θα ζήτησω αντικατάσταση. Φαίνεται ότι είναι αδουλευτο το τηγάνι.
- Cecily Anne
Λάθος , πειράζει και πολύ. Η σκουριά σημαίνει οξείδωση. Οξείδωση σημαίνει τρώω ποσότητα από το υλικό, χάνεται υλικό. Να μη σχολιάσω τα υπόλοιπα, δηλαδή ότι δεν καθαρίζεται σωστα διότι ο κόσμος δεν έχει εμπειρία και την τρώνε στο τέλος.νύχτα έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:49 πάλι δίκιο έχει ο έναον, δεν πειράζει που σκουριάζει
Ανανέωση πατίνας (seasoning)
Αν η πατίνα του μαντεμένιου σκεύους σας καταστραφεί, π.χ. αν βλέπετε ίχνη σκουριάς σε κάποια σημεία ή αν βλέπετε ότι το φαγητό σας κολλάει όταν μαγειρεύετε, τότε θα πρέπει να ξαναδημιουργήσετε την πατίνα. Η πατίνα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φιλμ από φυτικά έλαια, τα οποία εισχωρούν στους πόρους του μαντεμιού και το προστατεύουν από τη σκουριά. Ταυτόχρονα, προσφέρουν την απαραίτητη αντικολλητική ιδιότητα στο μαντέμι για να μαγειρέψετε χωρίς να κολλάει το φαγητό. Η πατίνα καταστρέφεται συνήθως εξαιτίας των παρακάτω:
Πολύ έντονος καθαρισμός και τρίψιμο του σκεύους
Συχνή χρήση απορρυπαντικών καθαρισμού
Αποθήκευση του σκεύους πριν αυτό να έχει στεγνώσει καλά
Συχνό μαγείρεμα πολύ όξινων τροφών
Πολύωρη παραμονή του φαγητού στο σκεύος ενώ το μαγείρεμα έχει τελειώσει
Αρχικά, αφαιρέστε την σκουριά με ένα συρμάτινο σφουγγάρι ή μια συρμάτινη βούρτσα. Στη συνέχεια ξεπλύντε το σκεύος με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Η πατίνα έχει πλέον καταστραφεί, επομένως στην περίπτωση αυτή η χρήση του υγρού πιάτων δεν ενοχλεί. Στεγνώστε το σκεύος σας αμέσως μετά τον καθαρισμό του (μπορείτε να το βάλετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία) και αφήστε το να κρυώσει. Απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους και βάλτε το στο φούρνο για 90 λεπτά στους 230°C. Καλύτερα αποφύγετε το ελαιόλαδο στο seasoning γιατί πολυμερίζεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αντικολλητικό αποτέλεσμα.
Καθώς το φυτικό έλαιο καίγεται μέσα στο φούρνο δημιουργείται λίγος καπνός, επομένως φροντίστε για τον καλό εξαερισμό της κουζίνας σας.
Κλείστε το φούρνο και αφήστε το σκεύος σας να κρυώσει. Μόλις κρυώσει βγάλτε το από το φούρνο. Θα παρατηρήσετε ότι έχει γίνει λίγο πιο μαύρο και λίγο πιο γυαλιστερό.
Ξαναπεράστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο ή την ειδική κρέμα συντήρησης μαντεμιού της Petromax) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους. Το σκεύος σας είναι τώρα πάλι έτοιμο για χρήση.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
- Cecily Anne
Τι μαγείρεψες ; Ντομάτα ;Fata_Morgana έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:54 Εμένα με τη 1η χρήση. Και το έκανα και με ελαιόλαδο το εσωτερικό του όμως μόνο πριν τη χρήση. Εγω θα στείλω mail με πιο αναλυτικές φώτο και την απόδειξη αγοράς και θα ζήτησω αντικατάσταση. Φαίνεται ότι είναι αδουλευτο το τηγάνι.
δηλαδή όλη αυτή η διαδικασία με την ανανέωση πατίναςCecily Anne έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 19:04 Λάθος , πειράζει και πολύ. Η σκουριά σημαίνει οξείδωση. Οξείδωση σημαίνει τρώω ποσότητα από το υλικό, χάνεται υλικό. Να μη σχολιάσω τα υπόλοιπα, δηλαδή ότι δεν καθαρίζεται σωστα διότι ο κόσμος δεν έχει εμπειρία και την τρώνε στο τέλος.
είναι ανώφελη;
θέλει πέταμα λες;
οχι μετα το πλυσιμο το αφησε βρεμένο και πηγε να γραψει τι σκέφτεται στο φορουμ, δεν την διαβασες; τα μασουλουσε οσο μπορουσε για να μην το πει.νύχτα έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 19:01 μετά το πλύσιμο το είχες σκουπίσει αμέσως και καλά, και πάλι έβγαλε χρώμα;
τα παιδια στο σαπορτ της εταιριας λυπάμαι, αχχχχχ.
η σκουρια βγαινει μια χαρά, οχι οτι η σεση γράφει σαχλαμαρες παλι, θα υπαρχει και μια σκουρια που δεν βγαινει, εκεινη θα εννοει, η δική σου παντως βγαινει μια χαρά, εχει και οδηγιες στο σιτε με το τηγάνι.
https://www.lodgecastiron.com/discover/ ... leshooting
- Fata_Morgana
Μπριζόλα με ντομάτες και πιπεριές. Λουκούμι βγήκε.Cecily Anne έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 19:05Τι μαγείρεψες ; Ντομάτα ;Fata_Morgana έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:54 Εμένα με τη 1η χρήση. Και το έκανα και με ελαιόλαδο το εσωτερικό του όμως μόνο πριν τη χρήση. Εγω θα στείλω mail με πιο αναλυτικές φώτο και την απόδειξη αγοράς και θα ζήτησω αντικατάσταση. Φαίνεται ότι είναι αδουλευτο το τηγάνι.
- Cecily Anne
Κανεις τη διαδικασία με το λάδωμα κάθε φορά μετά το μαγείρεμα για να μη σκουριάσει ! Αν σου σκουριάσει πήγαινε να στο καθαρίσουν ! Εκτός αν έχεις εμπειρία, πράγμα που εγώ δεν πιστεύω οτι η μέση νοικοκυρά έχει, δεν το λεω για εσένα προσωπικά. Τώρα έτσι όπως το είδα της Ναιδας μου μοιάζει με υπολείμματα από λίπος και πουμαρο! Επίσης είναι αδιανόητο να το σκουριασε στην πρώτη χρήση !νύχτα έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 19:06δηλαδή όλη αυτή η διαδικασία με την ανανέωση πατίναςCecily Anne έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 19:04 Λάθος , πειράζει και πολύ. Η σκουριά σημαίνει οξείδωση. Οξείδωση σημαίνει τρώω ποσότητα από το υλικό, χάνεται υλικό. Να μη σχολιάσω τα υπόλοιπα, δηλαδή ότι δεν καθαρίζεται σωστα διότι ο κόσμος δεν έχει εμπειρία και την τρώνε στο τέλος.
είναι ανώφελη;
θέλει πέταμα λες;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Cecily Anne την 08 Νοέμ 2024, 19:13, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- Cecily Anne
Πάρε ένα βουρτακι τρίφτο με σαπουνόνερο και ξαναδές μήπως φύγει. Μετά μπες να δεις συο γιου τιουμπ στην τύχη πως κάνουν seasoning στο φούρνο και καντο με οποίο λάδι έχεις σπίτι. Μετά πάρε ειδικό λάδι.Fata_Morgana έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 19:09Μπριζόλα με ντομάτες και πιπεριές. Λουκούμι βγήκε.Cecily Anne έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 19:05Τι μαγείρεψες ; Ντομάτα ;Fata_Morgana έγραψε: 08 Νοέμ 2024, 18:54 Εμένα με τη 1η χρήση. Και το έκανα και με ελαιόλαδο το εσωτερικό του όμως μόνο πριν τη χρήση. Εγω θα στείλω mail με πιο αναλυτικές φώτο και την απόδειξη αγοράς και θα ζήτησω αντικατάσταση. Φαίνεται ότι είναι αδουλευτο το τηγάνι.