Bic έγραψε: 22 Απρ 2023, 13:47
Αλλά έτσι κι αλλιώς, ο ik_90
φαντάζομαι* ότι θέλει να πει πως το νόημα του νήματος δεν ήταν η ανάλυση οποιασδήποτε θρησκείας, αλλά να γίνει κατάθεση των θέσεων του καθενός για τον εαυτό του. Απλά, αναγκαστικά το πράμα γυρνάει κυρίως γύρω απ' τον Χριστιανισμό (και δη την Ορθοδοξία), αν αναλογιστούμε το ποσοστό των ΧΟ μεταξύ των πιστών του πχόρουμ.
Δική μου εκτίμηση και σόρυ για την παρέμβαση, μόνο ο ίδιος φυσικά μπορεί να σου απαντήσει αφού σ' αυτόν απευθύνθηκες.
Ακριβώς αυτό, το γράφω και παραπάνω. Ενδεχομένως και εγώ ο ίδιος να το πάω κάποιες φορές ασυνείδητα προς τα εκεί, γιατί οι απόψεις μου περί θείου διαμορφώθηκαν σε παιδική ηλικία Χριστιανικά. Άσχετο αν μεγαλύτερος μελέτησα και τις ανατολικές θρησκείες -ιδιαίτερα τον Βουδισμό, τον οποίο σέβομαι και βλέπω περισσότερο σαν πρακτική φιλοσοφία παρά θρησκεία- και βρήκα πολλά όμορφα πράγματα, νομίζω ότι ο τρόπος που μεγαλώνεις έχει τόσο μεγάλη επιρροή στη μετέπειτα προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία σου, που νομοτελειακά πάντα γυρνάς εκεί, σαν γκόμενα που δεν μπορεί να ξεπεράσει εκείνον τον έναν πρώην που τη στιγμάτισε (λίγο καφρίλα το παράδειγμα, αλλά μου φάνηκε πολύ ταιριαστό

).
Ενδεχομένως δε, να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, για τους οποίους έχουν μιλήσει συγγραφείς του ...εναλλακτικού χώρου. Ότι, δηλαδή, δεν κάνουν όλα για όλους και ο τόπος (όσο και ο τρόπος) στον οποίο μεγαλώνεις σε κάνει να μην μπορείς να εναρμονιστείς με τρόπο ζωής και πεποιθήσεις τόσο ξένες προς τη δική σου (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ανατολικές θρησκείες εδώ). Άποψη που ίσως ακούγεται από αναχρονιστική έως και ρατσιστική στον σύγχρονο άνθρωπο, ίσως όμως περιέχει κάποια δόση αλήθειας.