!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Η αναγκαιότητα για επαναστατική μετάβαση στον Κομμουνισμό

Φιλοσοφία πολιτικής
pylothess
Phorum.gr user: pylothess

Re: Η αναγκαιότητα για επαναστατική μετάβαση στον Κομμουνισμό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess »

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 31 Ιαν 2021, 10:22
pylothess έγραψε: 31 Ιαν 2021, 10:15
Zelda έγραψε: 31 Ιαν 2021, 01:35

Οτι και να γραφουν οι θεσεις του κομματος, στην πραξη και την καθημερινοτητα το ΚΚΕ τα τελευταια 45 χρονια δεν ειναι επαναστατικο κομμα.
Ειναι περισσοτερο Γκραμσιανο στην τακτικη του απο οτι θελει να παρουσιαζεται
Δεν μου αρέσει να κάνω ξανά τον δικηγόρο του ΚΚΕ...
Οι τακτικές μπορεί να αλλάζουν και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες . Η στρατηγική είναι αυτή που πρέπει να παραμένει σταθερή. Οι συνθήκες αστικής φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και ομαλότητας δεν δίνουν και πολλά περιθώρια για την μετάβαση σε επαναστατική πάλη .
Ας μιλήσουμε τότε για ειρηνική (αναίμακτη χωρίς αιματηρές συγκρούσεις) μετάβαση στον σοσιαλισμό μέσω της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σαν σοσιαλδημοκράτες :D
Μα αυτό για το ΚΚΕ είναι οπορτουνισμός. Αν είναι να μιλάμε για μετάβαση στον σοσιαλισμό χωρίς επανάσταση τότε μιλάμε για ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η ΚΙΝ.ΑΛ..
ΑΙΝΕΙΑΝ06

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 »

pylothess έγραψε: 31 Ιαν 2021, 11:14

Οι τακτικές μπορεί να αλλάζουν και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες . Η στρατηγική είναι αυτή που πρέπει να παραμένει σταθερή. Οι συνθήκες αστικής φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και ομαλότητας δεν δίνουν και πολλά περιθώρια για την μετάβαση σε επαναστατική πάλη .
Ας μιλήσουμε τότε για ειρηνική (αναίμακτη χωρίς αιματηρές συγκρούσεις) μετάβαση στον σοσιαλισμό μέσω της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σαν σοσιαλδημοκράτες :D
Μα αυτό για το ΚΚΕ είναι οπορτουνισμός. Αν είναι να μιλάμε για μετάβαση στον σοσιαλισμό χωρίς επανάσταση τότε μιλάμε για ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η ΚΙΝ.ΑΛ..
Οργανωμένο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είμαι. :D όχι γιατί δεν διαφωνώ σε πάρα πολλά σημεία με αυτό το πολιτικό κόμμα αλλά γιατί το θεωρώ το ..λιγωτερο κακό σε σχέση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα ..
Άβαταρ μέλους
Hector Buas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas »

Fluffy έγραψε: 31 Ιαν 2021, 06:46 ...
Εχεις δίκηο πως οι θέσεις απο μόνες τους δεν είναι κριτήριο.
Όμως πως είναι ένα επαναστατικό κόμμα σε αντεπαναστατικές συνθήκες; Τι κάνει, θέλω να πω;
Φλούφη, όταν ποτέ ξεκινήσετε την επανάσταση να πάρετε μαζί σας ζακέτες, πουλόβερ, κανένα αμπέχωνο και φυσικά κανένα σώβρακο. Μην σας πιάσει κανένα κόψιμο, όπως στο Καρπενήσι.

Το πιθανότερο βέβαια είναι να μην χρειαστείτε τίποτε από τα παραπάνω. Το μόνο πράγμα για το οποίο είστε ικανοί είναι να τρώτε σουβλάκια και να πίνετε Coca-Cola στα κάμπινγκ του Πλαταμώνα. Όποτε, καθίστε στα αυγά σας και μην ονειρεύεστε επανάσταση, αφού στο τέλος της ημέρας είστε μπούληδες. Και λιγοστεύτε μέρα με την μέρα...
pylothess

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε: 31 Ιαν 2021, 11:38

Οργανωμένο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είμαι. :D όχι γιατί δεν διαφωνώ σε πάρα πολλά σημεία με αυτό το πολιτικό κόμμα αλλά γιατί το θεωρώ το ..λιγωτερο κακό σε σχέση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα ..
Εγώ είμαι πρώην μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Ορισμένες κατηγορίες για τον σοσιαλισμό είναι αναληθείς , ανυπόστατες ,υπερβολικές άλλες είναι λογικές.Λογικές θεωρώ τις κατηγορίες περί ολοκληρωτισμού. Όταν ένα κόμμα(όποιο και είναι αυτό) έχει τον πλήρη έλεγχο, στην κοινωνία, στην εκπαίδευση, στην οικονομία κ.τ.λ. τότε ο Θεός να μας φυλάει.Το ΚΚΕ μιλάει για δικτατορία του προλεταριάτου. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς μια δικτατορία όσο καλές προθέσεις και αν έχει.Υπάρχει μονοπώλιο στην εξουσία και ένα μονοπώλιο δεν είναι ποτέ καλό. Όταν το ΚΚΕ διεφθάρη ,δεν υπήρχε θεσμική διαδικασία για ομαλή διεκδίκηση και μετάβαση της εξουσίας σε άλλο πολιτικό φορέα. Μην ακούσω τα παραμύθια για εργατικά συμβούλια γιατί είδαμε τι έκαναν και τα εργατικά συμβούλια που υποτίθεται μπορούν να ανακαλούν τους αντιπροσώπους τους.Τα εργατικά συμβούλια δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την διαφθορά ,ούτε τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Που ήταν τα εργατικά συμβούλια στην Β.Κόρεα; Που ήταν τα εργατικά συμβούλια στην Κίνα; Που ήταν τα εργατικά συμβούλια στην Καμπότζη;

Ωστόσο ο σοσιαλισμός έχει προσφέρει και πολλά θετικά.Συνέβαλλε στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Βέβαια θα μου πεις , νοσταλγοί της χούντας υπάρχουν στην Ελλάδα , νοσταλγοί του υπαρκτού σοσιαλισμού υπάρχουν και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Ο Στάλιν εξηλέκτρισε την ΕΣΣΔ και η χούντα άνοιξε δρόμους. Εδώ έρχεται ο Fluffy,να μου πει για τον αστυνόμο και το μπουζούκι.
Άβαταρ μέλους
ΜπλεΜπουμπυς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΜπλεΜπουμπυς »

"Η επανάσταση μόνη δημιουργός του φωτός.....Κι αυτό το φως μπορεί να αναγνωρίσει μόνο τρεις δρόμους: την ποίηση, την ελευθερία, και τον έρωτα, και πρέπει να εμπνέουν τον ίδιο ζήλο και να συγκλίνουν, ώστε να συγκροτήσουν το ίδιο περίγραμμα της αιώνιας νεότητος, στο πιο μυστικό κι αφώτιστο σημείο της καρδιάς του ανθρώπου. [...]
Ναι, αυτό είναι το εγχείρημά μας.
Το Όνειρο και η Επανάσταση είναι φτιαγμένα για να συμμαχήσουν, όχι για να αποκλείσουν το ένα το άλλο.
Να ονειρεύεσαι την Επανάσταση δεν σημαίνει ‘ότι την αποποιείσαι, αλλά ότι την κάνεις διπλά και δίχως νοητικές επιφυλάξεις ''

....Αντρέ Μπρετόν

(Στη φωτο μαθητές στη Γαλλία )

Εικόνα
Οι ΗΠΑ θα πολεμανε την Ρωσια μεχρι τον ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Ουκρανο !
Zelda

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Zelda »

Τωρα μπαινουμε σε μονοπατια άλλων επιστημών, αλλά για το θέμα της επανάστασης πρέπει να λάβουμε υπόψη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο ειναι το δημογραφικό.

Υπάρχουν μυριαδες βιβλια, αρθρα και μελετες που τεκμηριώνουν αιτιότητα μεταξύ δημογραφίας και ριζοσπαστιμού/συντηρητισμού

Η Ελληνική κοινωνία είναι (και θα ειναι), μια απο τις πιο γερασμενες κοινωνιες του πλανήτη.
Εξ'ορισμου λοιπόν θα εχει έντονα συντηρητικά και αμυντικα χαρακτηριστικά.
Δυσκολα γινεται επανασταση σε μια κοινωνια χωρις νεολαία να κυριαρχει στο δημοσιο λογο και τη δημοσια πολιτικη.

Σε συνδυασμο με την απουσια πραγματικης εργατικης ταξης, τα θεωρητικα προαπαιτουμενα για επαναστατικη ανατροπη του συστηματος απουσιαζουν σε βαθμο πολυ εντονο στην Ελληνική κοινωνία.
Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος »

Fluffy έγραψε: 30 Ιαν 2021, 20:16 pylothess

Αυτή τη στιγμή θέλει ο λαός σοσιαλισμό; Όχι, γιαυτό έχει ομαδικους τάφους απο την καπιταλιστική διαχείριση του κοβιντ.
ναι αλλα εχει γλυτωσει τους πολλαπλασιους ομαδικους ταφους απο την κομμουνιστικη διαχειριση. :102:
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
Άβαταρ μέλους
Fluffy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Fluffy »

«Ναι αλλα ο Στάλιν...» κάθε δευτερη σελιδα ρε σεις;
Αυτό το επιχείρημα το έχει κονιορτοποιήσει η πραγματικότητα
Άβαταρ μέλους
Fluffy

Zelda έγραψε: 31 Ιαν 2021, 17:58

Τωρα μπαινουμε σε μονοπατια άλλων επιστημών, αλλά για το θέμα της επανάστασης πρέπει να λάβουμε υπόψη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο ειναι το δημογραφικό.

Υπάρχουν μυριαδες βιβλια, αρθρα και μελετες που τεκμηριώνουν αιτιότητα μεταξύ δημογραφίας και ριζοσπαστιμού/συντηρητισμού

Η Ελληνική κοινωνία είναι (και θα ειναι), μια απο τις πιο γερασμενες κοινωνιες του πλανήτη.
Δυσκολα γινεται επανασταση σε μια κοινωνια χωρις νεολαία να κυριαρχει στο δημοσιο λογο και τη δημοσια πολιτικη.

Σε συνδυασμο με την απουσια πραγματικης εργατικης ταξης, τα θεωρητικα προαπαιτουμενα για επαναστατικη ανατροπη του συστηματος απουσιαζουν σε βαθμο πολυ εντονο στην Ελληνική κοινωνία.
Εντελως αντιεπιστημονική θεώρηση. Αυτά τα "αρθρα" και οι "μελέτες" έχουν ριζομένη την μικροαστική ιδεολογία, μεγάλη ανυπομονησία και υπεραισιοδοξία σε φάση «επανάσταση θέλω, τώρα την θέλω» (βουλισιαρχικά) π.χ. 2015, δημοψήφισμα και όταν δεν συμβεί, η απογοήτευση κάνει ξέφρενα πάρτυ, «δε θα γίνει επανασταση ποτέ», «ο ελληνικός λαός είναι γερασμένος».
pylothess

Fluffy έγραψε: 02 Φεβ 2021, 17:37
Zelda έγραψε: 31 Ιαν 2021, 17:58

Εντελως αντιεπιστημονική θεώρηση. Αυτά τα "αρθρα" και οι "μελέτες" έχουν ριζομένη την μικροαστική ιδεολογία, μεγάλη ανυπομονησία και υπεραισιοδοξία σε φάση «επανάσταση θέλω, τώρα την θέλω» (βουλισιαρχικά) π.χ. 2015, δημοψήφισμα και όταν δεν συμβεί, η απογοήτευση κάνει ξέφρενα πάρτυ, «δε θα γίνει επανασταση ποτέ», «ο ελληνικός λαός είναι γερασμένος».
Δεν υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα; Πάντως δεν υπάρχουν πολλοί βιομηχανικοί εργάτες. Δεν είναι και τόσο πολλές οι βιομηχανίες στην Ελλάδα.

Πάντως εδώ θα συμφωνήσω με τον Fluffy. Δεν θα το πιστέψετε αλλά θα συμφωνήσω. Θυμάμαι πως τότε με τους αγανακτισμένους είχε γίνει ένας αχταρμάς. Άνθρωποι που μέχρι εχθές πάθαιναν "επιληψία" όταν άκουγαν για συνδικαλισμό κ.τ.λ. ξαφνικά όλοι έγιναν commadante Che Guevara και στ' άρματα στ' άρματα εμπρός στον αγώνα. Πολλοί ξαφνικά ήταν αυτοί που ήθελαν να πάρουν τα όπλα!!! Άλλοι πάλι ήθελαν να κάψουν το μπ@@@@@@@ την βουλή!!! Μου αρέσει που αυτά τα πράγματα δεν τα έλεγαν μόνο αριστεροί αλλά και καθωσπρέπει εθνικόφρονες.

Γενικώς , εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν νομίζω πως κανένας άλλος έχει τόσο αυστηρά ιδεολογικά κριτήρια. Στην εποχή μας θεωρώ ότι υπάρχει μια αποϊδεολογικοποίηση. Εδώ είδαμε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. Γενικά το κίνημα της πλατείας προβλήθηκε πάρα πολύ ως κάτι το νέο το πρωτοποριακό , το ακομμάτιστο . Αλλά ήταν στην πραγματικότητα κάτι το θνησιγενές. Εγώ έχω ελάχιστη εμπειρία από το κίνημα των αγανακτισμένων επειδή εκείνη την περίοδο υπηρετούσα την στρατιωτική μου θητεία στον Έβρο. Όταν απολύθηκα τον Αύγουστο τους πέτυχα στα τελειώματα . Είχα πετύχει μέλη αριστερών οργανώσεων που τους ήξερα από τότε που ήμουν φοιτητής στο προπτυχιακό . Αυτή είναι η προσωπική μου εμπειρία που τους πέτυχα στα τελειώματα. Αλλά μικρή σημασία έχει. Μπορούμε άραγε να ξέρουμε πόσοι κομματικοποιημένοι συμμετείχαν στο λεγόμενο κίνημα της πλατείας και αν προσπαθούσαν εκεί πέρα να επηρεάσουν καταστάσεις έμμεσα; Δεν θυμάμαι αν είχε πάει η Κανέλλη εκεί πέρα και την γιαούρτωσαν .Ειλικρινά δεν θυμάμαι ας με θυμήσουν.

Είχα φίλη μου πρώην ΝΑΡ και νυν ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχε στο κίνημα των αγανακτισμένων και όταν την ρώτησα ποιοι ήταν οι στόχοι του κινήματος, τι διεκδικούσε ,επιδιώξεις ,θέσεις κ.τ.λ. μου απάντησε πως ο σκοπός του κινήματος ήταν η άμεση δημοκρατία!!! Μου απάντησε επίσης πως είχαν οργανωθεί και λαϊκές συνελεύσεις όπου έβγαζαν αποφάσεις. Εγώ περίμενα να μου πει για μνημόνια κ.τ.λ.

Αυτά Fluffy, μπορεί να φαίνονται άσχετα με αυτά που γράφεις για το κάλπικο δημοψήφισμα του 2015 , αλλά από τότε είχε ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται μια αντίληψη , μια νοοτροπία. Ένα κόμμα οπορτουνιστικό όπως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που δεν έχει μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό δράσης περιμένει να πιαστεί από κάποιες καλές ευκαιρίες. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε πολιτικά την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Κορκονέα στις 3/12/2008 . Δεν ξέρω τώρα αν είχε οφέλη ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και από το κίνημα της πλατείας. Το ΚΚΕ θα μπορούσε και αυτό να παρασυρθεί και να ακολουθήσει οπορτουνιστική πολιτική υπό το πρόσχημα της ενότητας της αριστεράς και να βρεθεί υπό την ομπρέλα της προστασίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ή αν είχε στρογγυλέψει τις θέσεις του ,εάν είχε αφήσει στην άκρη τις ιδέες για πάλη δικτατορία του προλεταριάτου κ.τ.λ. από το 1991, σήμερα μπορεί να ήταν και αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το πρόβλημα τελικά ποιο είναι : Μήπως δεν δουλεύει σωστά το ΚΚΕ με τον κόσμο; Είναι μήπως λάθος η τακτική αυτή της προπαγάνδας που ακολουθεί το κόμμα;
Η μήπως τελικά το πρόβλημα βρίσκεται στον σοσιαλισμό;
Με άλλα λόγια είναι πρόβλημα στρατηγικής ή τακτικής; Ο κόσμος διαφωνεί με την στρατηγική ή με την τακτική του κόμματος; Δεν γουστάρει τον ξύλινο λόγο του κόμματος ,τον Κουτσούμπα , την Παπαρήγα ,την Κανέλλη κ.τ.λ. ή δεν γουστάρει τον ίδιο τον Σοσιαλισμό;
Άβαταρ μέλους
Fluffy

SpaceX’s Starship test flight ends in fiery crash, again

The Starship SN9 is a test model of a heavy-lift rocket that SpaceX hopes will carry humans on future missions to Mars.

Εικόνα

https://www.aljazeera.com/news/2021/2/3 ... iery-crash

Αυτό το πλανο μαλλον θα τελειοποιηθεί μετά την επανάσταση, όταν όλοι οι επιστήμονες δουλεψουν ώστε η ανθιρωπότητα να κατακτήσει το διάστημα. Μη ξεχνάμε πως σε 40 μόνο χρόνια κεντρικου σχεδιασμού ο σοσιαλισμός στα χρόνια της οικοδόμησης του έβγαλε για πρωτη φορα των άνθρωπο στο διάστημα.
pylothess

Fluffy έγραψε: 02 Φεβ 2021, 17:30 «Ναι αλλα ο Στάλιν...» κάθε δευτερη σελιδα ρε σεις;
Αυτό το επιχείρημα το έχει κονιορτοποιήσει η πραγματικότητα
Που λες Fluffy, όταν ήμουν προτπτυχιακός φοιτητής είχα συναντήσει έναν τύπο που μου έλεγε συνέχεια αυτό ακριβώς το επιχείρημα :" Ναι , αλλά ο Στάλιν..."Μια μέρα , γυρνάει στο άσχετο και αρχίζει να μου πλέκει εγκώμια για τον Πουτιν . Ότι του αρέσουν οι δυναμικοί ηγέτες με πυγμή. Τον ρώτησα εγώ τότε , πως γίνεται να μην συμπαθεί τον Στάλιν ,για τον ίδιο ακριβώς λόγο που συμπαθεί τον Πούτιν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
-........................................
Δεν απάντησε τίποτα. Δεν ήξερε να απαντήσει. Δεν την περίμενε τέτοια απάντηση. Μάλλον τον αιφνιδίασα.
Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith »

Καλά κάνει και σκάει το Starship, χωρίς σπασμένα αυγά ομελέτα δε γίνεται.
🔻 There are decades where you fuck around and days where you find out🔻
pylothess

Fluffy έγραψε: 03 Φεβ 2021, 18:26 SpaceX’s Starship test flight ends in fiery crash, again

The Starship SN9 is a test model of a heavy-lift rocket that SpaceX hopes will carry humans on future missions to Mars.

Εικόνα

https://www.aljazeera.com/news/2021/2/3 ... iery-crash

Αυτό το πλανο μαλλον θα τελειοποιηθεί μετά την επανάσταση, όταν όλοι οι επιστήμονες δουλεψουν ώστε η ανθιρωπότητα να κατακτήσει το διάστημα. Μη ξεχνάμε πως σε 40 μόνο χρόνια κεντρικου σχεδιασμού ο σοσιαλισμός στα χρόνια της οικοδόμησης του έβγαλε για πρωτη φορα των άνθρωπο στο διάστημα.
Και η ελεύθερη αγορά έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι όμως άμα το πάμε έτσι.
Άβαταρ μέλους
Fluffy

Δε θα διαφωνήσω, μη ξεχνάμε πως έπρεπε να περάσουν πόσες δεκαετίες ώστε να επιτευχθει μια καινοτομία όπως της spaceX στο ζήτημα της κατάκτησης του διαστήματος. Αυτά τα επιτεύγματα της επιστήμης με σοσιαλισμο θα ερχόταν πιο γρήγορα.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία πολιτικής”