Leporello έγραψε: 17 Μαρ 2019, 09:20
Είναι η σύγχρονη απόδοση του "ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά". Επίσης, προφητικά έγραφε στο παλιό ο nrg ότι δεν μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη, γιατί δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση. Πάντως, αν ήθελε να μιλήσει ο Τσίπρας γιά "ολιγαρκή ανάπτυξη" θα μου φαινόταν λογικό να το κάνει πριν από τις εκλογές του 2015, όχι στο τέλος τής θητείας του.
Τέλος, πρέπει να πώ ότι δεν μου φαίνεται πολύ μαρξιστική έννοια αυτή η "ολιγαρκής ανάπτυξη", μάλλον οικολογίζει.
O τσίπρας δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του αναφέροντας αυτήν την έκφραση στη σημερινή Ελλάδα, δεν νομίζω ότι έχει γνώση του ζητήματος ή ότι είχε καμία πολιτική αξία η αναφορά του. Το "κίνημα" της αποανάπτυξης μπορεί να χαρακτηριστεί οικολογικό/αριστερίστικο και σίγουρα αντι-μαρξιστικό στο βαθμό που ο παραδοσιακός μαρξισμός δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάγκη για οικονομική μεγέθυνση και αύξηση της παραγωγής.
Η ουσία είναι βέβαια ότι η αποανάπτυξη προσπαθεί να απαντήσει πραγματικά προβλήματα, δλδ τα φυσικά όρια που υπάρχουν στην διαρκή οικονομική ανάπτυξη, πρωτίστως ως προς το περιβάλλον (αλλά και σε συνάρτηση με ζητήματα πολιτισμού/τρόπου ζωής). Τα οικονομικά/περιβαλλοντικά/δημογραφικά προβλήματα έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν και άλλες συγγενείς θεωρίες πιο συστημικές, (θεωρίες περί post-growth και steady-state economics).
Η βασική κριτική που ασκείται σε αντίστοιχες θεωρίες είναι ότι παραγνωρίζεται το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της οικονομίας αφορά μη υλικά αγαθά/προϊόντα και ότι μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει οικονομική μεγέθυνση χωρίς εξάντληση φυσικών πόρων και επιδείνωση του περιβάλλοντος.