Σελίδα 5 από 28

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 14:42
από hellegennes
Communio Sancta έγραψε: 22 Μαρ 2025, 11:49
Allah έγραψε: 22 Μαρ 2025, 10:08
Communio Sancta έγραψε: 21 Μαρ 2025, 16:01 Εντάξει, το καταλαβαίνω όταν είμασταν 15 ετών. Αλλά τώρα όλα είναι γνωστά σε όλους και όλες οι κουζίνες και τα προϊόντα είναι γνωστά. Γιατί ακόμα στον Βορρά λένε κάθε κίτρινο τυρί, κασέρι;
Για τον ίδιο λόγο που λένε κάθε αλλαντικό σαλάμι.
'Αντε, και το σαλάμι, που έχει ετυμολογία το αλάτι στα λατινικά, να μπερδεύεται. Το κασέρι, που είναι απλά είδος τυριού; Και καλά, οι γονείς μας πες και οι παππούδες μας δεν ξέραν. Σήμερα όμως πρέπει να είσαι πολύ βλάχος για να το μπερδεύεις. Ας πούμε, ο πατήρ μου έλεγε, "αγόρασε κει, διάφορα ΣΑΛΑΜΙΚΑ", και δεν το έβρισκα λάθος εν γένει.
Σου απάντησα από το πρώτο ποστ και δεν είναι η πρώτη φορά, απλά επειδή είσαι αξιοθρήνητος δεν απαντάς, όπως και την προηγούμενη φορά που έφαγες μπαν για κακοήθη συμπεριφορά. Μετά θα το παίζεις θύμα, όπως παλιά.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 14:49
από Καραμελίτσα
Πάντως η μπουγάτσα ζαμπόν-κασέρι που έχω φάει στη Θεσσαλονίκη, έχει κασέρι, όχι άλλο κίτρινο τυρί.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 14:51
από hellegennes
Καραμελίτσα έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:49 Πάντως η μπουγάτσα ζαμπόν-κασέρι που έχω φάει στη Θεσσαλονίκη, έχει κασέρι, όχι άλλο κίτρινο τυρί.
Όλα τα ημίσκληρα τυριά πάνω-κάτω την ίδια γεύση έχουν. Δεν παίζει να έχεις καταλάβει διαφορά. Η συντριπτική πλειονότητα μάλιστα δεν έχει ειδικό όνομα, πράγμα που κάνει ακόμα πιο αστείο το όλο θέμα.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 14:54
από Bill Hicks
Καραμελίτσα έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:49 Πάντως η μπουγάτσα ζαμπόν-κασέρι που έχω φάει στη Θεσσαλονίκη, έχει κασέρι, όχι άλλο κίτρινο τυρί.
σιγά που έφαγες μπουγάτσα ζαμπόν-κασέρι. ζαμπονοκασερόπιτα έφαγες.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 14:55
από Sid Vicious
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:51
Όλα τα ημίσκληρα τυριά πάνω-κάτω την ίδια γεύση έχουν.
E όχι δα

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 14:56
από Communio Sancta
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:40
Allah έγραψε: 22 Μαρ 2025, 10:19
foscilis έγραψε: 22 Μαρ 2025, 09:26 ατελη ελληνικα σε τουρκοβουλγαρικο υποστρωμα,
Δίκασε δίκαια ο foscilis εδώ.
Εννοείς έβγαλε πάλι κόμπλεξ λέγοντας ανιστόρητες μαλακίες που ταυτόχρονα δεν βγάζουν και νόημα.

Δεν λες "φετόπιτα" καρακομπλεξάρα foscilis γιατί αυτή η έννοια της φέτας είναι σύγχρονη και μέχρι τον 19ο αιώνα λεγόταν απλά "τυρί". Ταυτόχρονα, η τυρόπιτα πρακτικά ποτέ δεν έχει φέτα, έχει ωστόσο κάποιο λευκό τυρί, ΠΟΤΕ κίτρινο.
Και μέχρι τον 19ο αιώνα το Gouda, η γραβιέρα, το Edamer και το πεκορίνο λεγόταν πανευρωπαϊκά κασέρια. Οι ονομασίες που έχουν δόθηκαν πρόσφατα.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 14:56
από Communio Sancta
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:51

Όλα τα ημίσκληρα τυριά πάνω-κάτω την ίδια γεύση έχουν.
:smt005:

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 14:56
από Καραμελίτσα
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:51
Καραμελίτσα έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:49 Πάντως η μπουγάτσα ζαμπόν-κασέρι που έχω φάει στη Θεσσαλονίκη, έχει κασέρι, όχι άλλο κίτρινο τυρί.
Όλα τα ημίσκληρα τυριά πάνω-κάτω την ίδια γεύση έχουν. Δεν παίζει να έχεις καταλάβει διαφορά. Η συντριπτική πλειονότητα μάλιστα δεν έχει ειδικό όνομα, πράγμα που κάνει ακόμα πιο αστείο το όλο θέμα.
Τι να σου πω; Νομίζω ότι το κασέρι το καταλαβαίνω με κλειστά μάτια. Έχει ιδιαίτερη γεύση.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 14:57
από Communio Sancta
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:42
Communio Sancta έγραψε: 22 Μαρ 2025, 11:49
Allah έγραψε: 22 Μαρ 2025, 10:08

Για τον ίδιο λόγο που λένε κάθε αλλαντικό σαλάμι.
'Αντε, και το σαλάμι, που έχει ετυμολογία το αλάτι στα λατινικά, να μπερδεύεται. Το κασέρι, που είναι απλά είδος τυριού; Και καλά, οι γονείς μας πες και οι παππούδες μας δεν ξέραν. Σήμερα όμως πρέπει να είσαι πολύ βλάχος για να το μπερδεύεις. Ας πούμε, ο πατήρ μου έλεγε, "αγόρασε κει, διάφορα ΣΑΛΑΜΙΚΑ", και δεν το έβρισκα λάθος εν γένει.
Σου απάντησα από το πρώτο ποστ και δεν είναι η πρώτη φορά, απλά επειδή είσαι αξιοθρήνητος δεν απαντάς, όπως και την προηγούμενη φορά που έφαγες μπαν για κακοήθη συμπεριφορά. Μετά θα το παίζεις θύμα, όπως παλιά.
:smt005: :smt005: :smt005:

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 15:01
από hellegennes
Communio Sancta έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:56
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:40
Allah έγραψε: 22 Μαρ 2025, 10:19

Δίκασε δίκαια ο foscilis εδώ.
Εννοείς έβγαλε πάλι κόμπλεξ λέγοντας ανιστόρητες μαλακίες που ταυτόχρονα δεν βγάζουν και νόημα.

Δεν λες "φετόπιτα" καρακομπλεξάρα foscilis γιατί αυτή η έννοια της φέτας είναι σύγχρονη και μέχρι τον 19ο αιώνα λεγόταν απλά "τυρί". Ταυτόχρονα, η τυρόπιτα πρακτικά ποτέ δεν έχει φέτα, έχει ωστόσο κάποιο λευκό τυρί, ΠΟΤΕ κίτρινο.
Και μέχρι τον 19ο αιώνα το Gouda, η γραβιέρα, το Edamer και το πεκορίνο λεγόταν πανευρωπαϊκά κασέρια. Οι ονομασίες που έχουν δόθηκαν πρόσφατα.
Τι λες ρε καράβλαχε που είχες και πεκορίνο και γκούντα στο χωριό σου ακόμη και 50 χρόνια πριν.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 15:03
από Communio Sancta
Μου θυμίζει το άλλο μπουρζοβλάχικο, θα πιούμε κρασί, ή ρετσίνα; Λες και η ρετσίνα είναι άλλο ποτό. Και φυσικά ούτε από ρετσίνα ξέρουν, διότι πίνουν τα μπουκαλάκια με το δηλητήριο, ενώ η Αθήνα έπινε βαρελίσια ρετσίνα από ροδίτη και σαββατιανό Μεσογείων. Αντιστοίχως οι Αθηναίοι δεν μπορούσαν να εννοήσουν ότι η μπουγάτσα δεν είναι τυρόπιτα ούτε σπανακόπιτα.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 15:03
από Sid Vicious
Communio Sancta έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:56
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:51

Όλα τα ημίσκληρα τυριά πάνω-κάτω την ίδια γεύση έχουν.
:smt005:
Κι εγω απόρησα με αυτό, δηλαδή εννοεί πως κασερι, γκούντα, έμενταλ, μετσόβου κ.α. με δυσκολία τα ξεχωρίζει στην γεύση; Χαλάσαν οι γευστικοί κάλυκες;

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 15:05
από Communio Sancta
Sid Vicious έγραψε: 22 Μαρ 2025, 15:03
Communio Sancta έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:56
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:51

Όλα τα ημίσκληρα τυριά πάνω-κάτω την ίδια γεύση έχουν.
:smt005:
Κι εγπω απόρησα με αυτό, δηλάδή εννοεί πως κασερι, γκούντα, έμενταλ, μετσόβου κ.α. με δυσκολία τα ξεχωρίζει στην γεύση; Χαλάσαν οι γευστικοί κάλυκες;
:smt005:
Όλα καλά δουλεύουν. Το μόνο που δεν δουλεύει είναι το συγγνώμη, είπα και μια μαλακία. :lol:

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 15:09
από AlienWay
Communio Sancta έγραψε: 22 Μαρ 2025, 15:03 Μου θυμίζει το άλλο μπουρζοβλάχικο, θα πιούμε κρασί, ή ρετσίνα; Λες και η ρετσίνα είναι άλλο ποτό. Και φυσικά ούτε από ρετσίνα ξέρουν, διότι πίνουν τα μπουκαλάκια με το δηλητήριο, ενώ η Αθήνα έπινε βαρελίσια ρετσίνα από ροδίτη και σαββατιανό Μεσογείων. Αντιστοίχως οι Αθηναίοι δεν μπορούσαν να εννοήσουν ότι η μπουγάτσα δεν είναι τυρόπιτα ούτε σπανακόπιτα.
Βρίσκω διχαστικό το λόγο σου.

Εντοπίζω μίσος στα λεγόμενά σου.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρ 2025, 15:11
από Communio Sancta
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 15:01
Communio Sancta έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:56
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:40

Εννοείς έβγαλε πάλι κόμπλεξ λέγοντας ανιστόρητες μαλακίες που ταυτόχρονα δεν βγάζουν και νόημα.

Δεν λες "φετόπιτα" καρακομπλεξάρα foscilis γιατί αυτή η έννοια της φέτας είναι σύγχρονη και μέχρι τον 19ο αιώνα λεγόταν απλά "τυρί". Ταυτόχρονα, η τυρόπιτα πρακτικά ποτέ δεν έχει φέτα, έχει ωστόσο κάποιο λευκό τυρί, ΠΟΤΕ κίτρινο.
Και μέχρι τον 19ο αιώνα το Gouda, η γραβιέρα, το Edamer και το πεκορίνο λεγόταν πανευρωπαϊκά κασέρια. Οι ονομασίες που έχουν δόθηκαν πρόσφατα.
Τι λες ρε καράβλαχε που είχες και πεκορίνο και γκούντα στο χωριό σου ακόμη και 50 χρόνια πριν.
Το δικό μου χωριό συγκεκριμένα έκανε μόνο ένα είδος τυριού, αλμυρή φέτα, ή πικάντικη, ανάλογα ποιός το έκανε. Και λέγανα απλά, τυρί. Γιατί μόνο τέτοιο ξέρανε να κάνουν.Κίτρινα τυριά δεν φτιάχνανε. Οπότε λογικό ήταν οι παππούδες μου ό,τι βλέπαν σε κίτρινο να το λένε κασέρι. Εμείς όμως τώρα τα ξέρουμε.