Dorian έγραψε: 24 Οκτ 2024, 18:20
από ότι θυμάμαι επισήμως από την Εκκλησία ολες οι προφητείες της Παλαιάς θεωρούνται πλέον εκπληρωμένες με τον Ιησού, δεν έχουν καν διπλή ανάγνωση. Μπορεί να επαναλαμβάνονται γενικότερα ανθρώπινα φαινόμενα πχ σε καιρούς πλούτου ειρήνης οι μάζες εγκαταλείπουν την πίστη όπως ο αρχαίος Ισραήλ επεφτε στα είδωλα.
Νομίζω δεν θυμάσαι καλά. Ίσως να θυμάσαι το ότι σύμφωνα με την Εκκλησία μας δεν έχουμε άλλες νέες προφητείες που θα προστεθούν σε αυτά που προφήτευσαν οι προφήτες της Βίβλου, μέχρι και τον Ιωάννη της Αποκάλυψης. Ό,τι χρειαζόμαστε από προφητείες αρκούν, κλείνουν εκεί. Το ότι εκπληρώθηκαν όλες οι προφητείες της ΠΔ εξ ορισμού δεν μπορεί να στέκει μιας και πληθώρα από αυτές αναφέρονται στην έσχατες μέρες, τη συντέλεια, την τελική κρίση...
Για παράδειγμα μεγάλο μέρος του βιβλίου του Δανιήλ. πχ το κεφάλαιο 7 είναι ξεκάθαρα σχεδόν όλο για τις έσχατες ημέρες και σε πάρα πολλά σημεία συνδέεται ξεκάθαρα με σημεία της Αποκάλυψης. Πολλοί πατέρες δε της Εκκλησίας έχουν ασχοληθεί ερμηνευτικά όχι μονο με αυτο το κεφάλαιο.
Ο Ησαίας μιλάει σε πολλά σημεία για τη μέρα της οργής, χαρακτηριστικό παράδειγμα ...
Διότι τὰ ἄστρα τοῦ οὐρανοῦ καὶ οἱ ἀστερισμοὶ αὐτοῦ δὲν θέλουσι δώσει τὸ φῶς αὑτῶν· ὁ ἥλιος θέλει σκοτισθῆ ἐν τῇ ἀνατολῇ αὑτοῦ, καὶ ἡ σελήνη δὲν θέλει ἐκπέμψει τὸ φῶς αὑτῆς.
11 Καὶ θέλω παιδεύσει τὸν κόσμον διὰ τὴν κακίαν αὐτοῦ καὶ τοὺς ἀσεβεῖς διὰ τὴν ἀνομίαν αὐτῶν καὶ θέλω παύσει τὴν μεγαλαυχίαν τῶν ὑπερηφάνων καὶ ταπεινώσει τὴν ὑψηλοφροσύνην τῶν φοβερῶν.
12 Θέλω καταστήσει ἄνθρωπον πολυτιμότερον ὑπὲρ χρυσίον καθαρόν· μάλιστα ἄνθρωπον ὑπὲρ τὸ χρυσίον τοῦ Ὀφείρ.
13 Διὰ τοῦτο θέλω ταράξει τοὺς οὐρανούς, καὶ ἡ γῆ θέλει σεισθῆ ἀπὸ τοῦ τόπου αὑτῆς, ἐν τῷ θυμῷ τοῦ Κυρίου τῶν δυνάμεων καὶ ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῆς φλογερᾶς ὀργῆς αὐτοῦ.
Λες ότι έχει εκπληρωθεί?
Σου θυμίζει μήπως κάτι αν διαβάσουμε από τον ίδιο τον Κύριο (όταν δίνει όλο τον προφητικό σκελετό των εσχάτων) στο Ματ 24...
που λέει
"29 Εὐθὺς δὲ
μετὰ τὴν θλῖψιν τῶν ἡμερῶν ἐκείνων, ὁ ἥλιος θέλει σκοτισθῆ, καὶ ἡ σελήνη δὲν θέλει δώσει τὸ φέγγος αὑτῆς, καὶ οἱ ἀστέρες θέλουσι πέσει ἀπὸ τοῦ οὐρανοῦ, καὶ αἱ δυνάμεις τῶν οὐρανῶν θέλουσι σαλευθῆ.
30 Καὶ τότε θέλει φανῆ τὸ σημεῖον τοῦ Υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῷ οὐρανῷ· καὶ τότε θέλουσι θρηνήσει πᾶσαι αἱ φυλαὶ τῆς γῆς, καὶ θέλουσιν ἰδεῖ τὸν Υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου ἐρχόμενον ἐπὶ τῶν νεφελῶν τοῦ οὐρανοῦ μετὰ δυνάμεως καὶ δόξης πολλῆς
Για άλλη μέρα μιλάει δηλαδή ο Ησαίας που ήδη έγινε και για άλλη ο Κύριος όταν μιλάει για τα έσχατα?
Όταν γράφει ο Ιεζεκιήλ...7 Καὶ ὅταν σὲ ἀποσβέσω, θέλω περικαλύψει τὸν οὐρανὸν καὶ
συσκοτάσει τοὺς ἀστέρας αὐτοῦ· θέλω περικαλύψει ἐν νεφέλῃ τὸν ἥλιον καὶ σελήνη δὲν θέλει φέγγει τὸ φῶς αὑτῆς.
8 Πάντας τοὺς λαμπροὺς φωστῆρας τοῦ οὐρανοῦ θέλω συσκοτάσει ἐπὶ σέ, καὶ θέλω ἐπιβάλει σκότος ἐπὶ τὴν γῆν σου, λέγει Κύριος ὁ Θεός.
9 Καὶ θέλω κάμει νὰ φρίξῃ ἡ καρδία πολλῶν λαῶν, ὅταν φέρω τὸν συντριμμὸν σου μεταξὺ τῶν ἐθνῶν, εἰς τόπους τοὺς ὁποίους δὲν ἐγνώρισας.
?
Δεν παίζει αδελφέ, έχεις λάθος εντύπωση. Ιωήλ, Ησαίας, Ιεζεκιήλ, Ιερεμίας... Ψαλμοί, γεμάτοι σελίδες που γράφουν για τους έσχατους καιρούς...όρεξη να χεις να μελετάς...
ΥΓ Γι αυτό άλλωστε και δεν χρειάζονται άλλοι προφήτες μετά τον Ιωάννη...όλα μας έχουν παρα-ειπωθεί...είναι υπερ αρκετά. imho