!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Aphantasia

Εδώ συζητάμε οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στις υπόλοιπες κατηγορίες.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Aphantasia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

enaon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 22:56
hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 22:12 Κάνεις λάθος εδώ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργεί.
hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 22:19 Αυτός θεωρώ ότι είναι ο φυσιολογικός τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου αλλά έχω κάνει λάθος στο παρελθόν με το πώς νομίζω ότι δουλεύει το μυαλό όλων των ατόμων.
σίγουρα ειναι το ίδιο πράγμα; Το εχεις διαβάσει κάπου, έχουν γίνει πειράματα, ειναι γνωστό δηλαδή; Αυτο που λες για τις αναμνήσεις και την ανάκληση που τις αλλάζει δεν μου αρέσει, σιγουρα συνδέονται με την στιγμη ανάκλησης αλλα κρατάμε πολλά αντίγραφα των αναμνήσεων, πολλές εκδόσεις, δεν υπάρχει γράψιμο απο πάνω νομίζω, όλες μένουν.
Ναι, το έχω διαβάσει, έχουν γίνει πειράματα και ισχύει ότι η ανάκληση δημιουργεί νέα ανάμνηση και η παλιά σταματά να υφίσταται.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
Green Dragon
Phorum.gr user: Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon »

enaon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 22:56
hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 22:12 Κάνεις λάθος εδώ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργεί.
hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 22:19 Αυτός θεωρώ ότι είναι ο φυσιολογικός τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου αλλά έχω κάνει λάθος στο παρελθόν με το πώς νομίζω ότι δουλεύει το μυαλό όλων των ατόμων.
σίγουρα ειναι το ίδιο πράγμα; Το εχεις διαβάσει κάπου, έχουν γίνει πειράματα, ειναι γνωστό δηλαδή; Αυτο που λες για τις αναμνήσεις και την ανάκληση που τις αλλάζει δεν μου αρέσει, σιγουρα συνδέονται με την στιγμη ανάκλησης αλλα κρατάμε πολλά αντίγραφα των αναμνήσεων, πολλές εκδόσεις, δεν υπάρχει γράψιμο απο πάνω νομίζω, όλες μένουν, διαλέγουμε μια να βολευει.
Έτσι είναι, αλλιώς θα ξεπερνούσαμε πανεύκολα τα τραύματα.
Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon »

hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 22:58 Ναι, το έχω διαβάσει, έχουν γίνει πειράματα και ισχύει ότι η ανάκληση δημιουργεί νέα ανάμνηση και η παλιά σταματά να υφίσταται.
εννοουσα αν εισαι σίγουρος οτι η εικόνα απο ανακληση γεγονότος ειναι ιδια λειτουργία με δημιουργία εικόνας χωρίς βαση. Μοιαζει λογικό, αλλα δεν το βλεπουμε στην πραξη νομιζω, γιαυτό ρωτάω αν εισαι σίγουρος.

για τις αναμνήσεις διαφωνώ, κραταμε πολλά αντιγραφα, δεν γραφουμε απο πανω. Εχεις καποια μελέτη για αυτό, απο περιέργεια;
Άβαταρ μέλους
Green Dragon

Δεν ισχύει ρε, με τίποτα. Δεν σβήνουν.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

enaon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:01
hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 22:58 Ναι, το έχω διαβάσει, έχουν γίνει πειράματα και ισχύει ότι η ανάκληση δημιουργεί νέα ανάμνηση και η παλιά σταματά να υφίσταται.
εννοουσα αν εισαι σίγουρος οτι η εικόνα απο ανακληση γεγονότος ειναι ιδια λειτουργία με δημιουργία εικόνας χωρίς βαση. Μοιαζει λογικό, αλλα δεν το βλεπουμε στην πραξη νομιζω, γιαυτό ρωτάω αν εισαι σίγουρος.
Είναι ο μηχανισμός που λειτουργεί η μνήμη γενικά. Πυροδοτούνται νευρώνες και "αποτυπώνεται" η εικόνα με συσχετισμούς. Δεν θα υπήρχε λόγος να λειτουργεί διαφορετικά. Το πρόβλημα είναι όταν μετά από καιρό κάνεις ανάκληση και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τι συνέβη στ' αλήθεια και τι το φαντάστηκες. Υπάρχει ένα επεισόδιο στα Φιλαράκια που ασχολείται με αυτό, που η Φοίβη είναι εκνευρισμένη με τον Ρος και δεν θυμάται γιατί. Όταν τελικά το θυμάται, το εξηγεί και αντιλαμβάνεται ότι ήταν όνειρο.

Σκέψου τώρα τις αναμνήσεις που έχεις από όνειρα που έχεις δει και αναρωτήσου αν έχουν τίποτα διαφορετικό από τις αναμνήσεις σου από πραγματικά γεγονότα.
enaon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:01για τις αναμνήσεις διαφωνώ, κραταμε πολλά αντιγραφα, δεν γραφουμε απο πανω. Εχεις καποια μελέτη για αυτό, απο περιέργεια;
Ναι, έχω. Για ένα σημαντικό διάστημα παρέμενε αμφιλεγόμενο φαινόμενο αλλά την τελευταία δεκαετία έχει διαπιστωθεί από αριθμό μελετών.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588064/
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
enaon

Διαβασα το συμπερασμα, δεν βλεπω την σιγουρια σου, αλλα ευχαριστώ, θα το διαβασω. Νομιζω ομως επιλογή ανάμνησης που βολευει μπορουμε να κανουμε, να σβήσουμε αναμνήσεις όπως εκεινες ειχαν καταχωρηθεί στις στιγμές ανάκλησής τους στο παρελθόν δεν γίνεται, μένουν όλες, ίσως βεβαια απο επιλογή χάνουμε πρόσβαση. Εσυ δηλαδή, εγω δεν χάνω.
nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo »

hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 22:53
Η σχιζοφρένεια είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Το να είναι το μυαλό σου συνέχεια γεμάτο εικόνες δεν ξέρω αν είναι ο κανόνας ή όχι, αλλά πιστεύω πως είναι η φυσιολογική του λειτουργία και ο περισσότερος κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται γιατί συμβαίνει στο υπόβαθρο. Αλλά αυτό μπορεί να το απαντήσει μόνο ειδικός.

η σχιζοφρενεια δεν ειναι κατι το συγκεκριμενο υπαρχουν πολλων ειδων και αλλα με ηπια συμπτωματα

ο μισος πληθυσμος πασχει ή διαθετει διαφορετικες λειτουργιες
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Green Dragon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 22:59
enaon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 22:56 σίγουρα ειναι το ίδιο πράγμα; Το εχεις διαβάσει κάπου, έχουν γίνει πειράματα, ειναι γνωστό δηλαδή; Αυτο που λες για τις αναμνήσεις και την ανάκληση που τις αλλάζει δεν μου αρέσει, σιγουρα συνδέονται με την στιγμη ανάκλησης αλλα κρατάμε πολλά αντίγραφα των αναμνήσεων, πολλές εκδόσεις, δεν υπάρχει γράψιμο απο πάνω νομίζω, όλες μένουν, διαλέγουμε μια να βολευει.
Έτσι είναι, αλλιώς θα ξεπερνούσαμε πανεύκολα τα τραύματα.
Όχι, για δύο λόγους. Τα τραύματα δεν χρειάζονται αναμνήσεις. Πολλές φορές δεν ξέρεις καν από τι προέκυψαν. Ο τρόπος που ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει τραυματικές ή ευχάριστες εμπειρίες δεν βασίζεται μόνο στην μνήμη των γεγονότων. Η μνήμη του πώς αντέδρασε εκείνην την στιγμή ο εγκέφαλος είναι χωριστή από την μνήμη του γεγονότος.

Ο άλλος λόγος είναι ότι αυτή η επανεγγραφή της μνήμης δεν γίνεται εκούσια. Δεν διαλέγεις τι θα αντικαταστήσεις με τι. Δεν είναι συνειδητή διαδικασία, συμβαίνει αυτόματα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
enaon

hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:11 Είναι ο μηχανισμός που λειτουργεί η μνήμη γενικά. Πυροδοτούνται νευρώνες και "αποτυπώνεται" η εικόνα με συσχετισμούς.
οκ αλλα ειναι μερικοι ανθρωποι που μοιαζει να μην μπορουν να φερουν εικόνες φανταστικές στο μυαλό τους κατα βουληση, τα προβατάκια που πηδανε ενα φρακτη ειναι καλό παράδειγμα, δεν νομιζω να εχει δει κανεις στα αλήθεια προβατακια το ενα πισω απο το αλλο να πηδάνε φρακτες.

εκεινοι οι ανθρωποι λες δεν μπορουν να ανακαλέσουν σε εικόνα τι εγινε πριν 5 λεπτά, ειναι σιγουρα η ιδια διαδικασία;
Άβαταρ μέλους
Green Dragon

hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:18 Όχι, για δύο λόγους. Τα τραύματα δεν χρειάζονται αναμνήσεις. Πολλές φορές δεν ξέρεις καν από τι προέκυψαν. Ο τρόπος που ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει τραυματικές ή ευχάριστες εμπειρίες δεν βασίζεται μόνο στην μνήμη των γεγονότων. Η μνήμη του πώς αντέδρασε εκείνην την στιγμή ο εγκέφαλος είναι χωριστή από την μνήμη του γεγονότος.

Ο άλλος λόγος είναι ότι αυτή η επανεγγραφή της μνήμης δεν γίνεται εκούσια. Δεν διαλέγεις τι θα αντικαταστήσεις με τι. Δεν είναι συνειδητή διαδικασία, συμβαίνει αυτόματα.
Πάντως συνειδητά δεν γίνεται, το έχω δοκιμάσει για να διορθώσαω δυσάρεστες αναμνήσεις αλλά δεν πιάνει.
Άβαταρ μέλους
enaon

hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:11 Σκέψου τώρα τις αναμνήσεις που έχεις από όνειρα που έχεις δει και αναρωτήσου αν έχουν τίποτα διαφορετικό από τις αναμνήσεις σου από πραγματικά γεγονότα.
δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να ρωτάς, δεν εχουν καμία σχέση οι αναμνήσεις απο τα ονειρα. Θα μπλεξουμε ομως αν ρωτησω τι εννοείς. :lol:
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Green Dragon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:33
hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:18 Όχι, για δύο λόγους. Τα τραύματα δεν χρειάζονται αναμνήσεις. Πολλές φορές δεν ξέρεις καν από τι προέκυψαν. Ο τρόπος που ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει τραυματικές ή ευχάριστες εμπειρίες δεν βασίζεται μόνο στην μνήμη των γεγονότων. Η μνήμη του πώς αντέδρασε εκείνην την στιγμή ο εγκέφαλος είναι χωριστή από την μνήμη του γεγονότος.

Πάντως συνειδητά δεν γίνεται, το έχω δοκιμάσει για να διορθώσαω δυσάρεστες αναμνήσεις αλλά δεν πιάνει.
Εννοείται ότι δεν πιάνει. Γιατί να έχει τέτοιον μηχανισμό ο εγκέφαλος; Θα έπρεπε να μπορεί και να αλλάζει την ανάμνηση και να διαγράφει την ανάμνηση της αλλαγής της ανάμνησης.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo »

enaon έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:34
hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:11 Σκέψου τώρα τις αναμνήσεις που έχεις από όνειρα που έχεις δει και αναρωτήσου αν έχουν τίποτα διαφορετικό από τις αναμνήσεις σου από πραγματικά γεγονότα.
δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να ρωτάς, δεν εχουν καμία σχέση οι αναμνήσεις απο τα ονειρα. Θα μπλεξουμε ομως αν ρωτησω τι εννοείς. :lol:
οι αναμνησεις απο τα ονειρα ειναι ιδιες με τις πραγματικες
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nemo την 17 Σεπ 2024, 23:39, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
enaon

hellegennes έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:36 Εννοείται ότι δεν πιάνει. Γιατί να έχει τέτοιον μηχανισμό ο εγκέφαλος; Θα έπρεπε να μπορεί και να αλλάζει την ανάμνηση και να διαγράφει την ανάμνηση της αλλαγής της ανάμνησης.
οκ ,οπότε όταν συνειδητά ανακαλείς κατι στην μνήμη σου, δεν αλλάζεις τίποτα, αντε να κανεις ενα αντίγραφο που να βολεύει να χρησιμοποιήσεις τώρα. Πηγες να μας τρελάνεις πρίν, μια χαρα. :lol:
Άβαταρ μέλους
enaon

nemo έγραψε: 17 Σεπ 2024, 23:38 οι αναμνησεις απο τα ονειρα ειναι ιδιες με τις πραγματικες
δεν θελω να μπλεξω σε τετοια κουβεντα, πολυ μπέρδεμα, απο περιέργεια όμως, βλεπεις και εφιάλτες;
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”