γι'αυτό έγραψα παραπάνω πως που ορίζετε ως εργατική τάξη είναι ένα ανομοιογενές σύνολο που βρίθει από ανισότητες. Και ως τέτοιο, είναι αδύνατο να διαθέτει έναν ενιαίο στόχο. Ως προς το ίσος, καταλαβαίνεις τι εννοώ, οι μισθοί στην ΕΣΣΔ κυμαίνονταν σε περιορισμένο εύρος με μικρές σχετικά αποκλίσεις.Χαοτικός έγραψε: 12 Σεπ 2018, 21:45 Το "ίσος" θέλει και αναφορά σε κάποιο κριτήριο. Στο μισθό όπως λες κι εσύ, όχι δεν ειναι ίσως. Στο θέμα όμως, αν ανήκει στην εργατική τάξη, ναι ανήκει.
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Υπάρχει περίπτωση...
- ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
- Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Re: Υπάρχει περίπτωση...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ την 12 Σεπ 2018, 22:51, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης
Τζίμης Πανούσης
- Nandros
- Phorum.gr user: Nandros
- Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία
Στην παραγωγή υπεραξίας συμβάλει και η μηχανή/εργοστάσιο που έστησε ο καπιτάλας με το κεφάλαιο του, όπως επίσης ολόκληρος ο κύκλος εργαζομένων μέχρι την παράδοση στον καταναλωτή.Χαοτικός έγραψε: 12 Σεπ 2018, 21:36Είναι αυτοί που παράγουν υπεραξία. Υπεραξία είναι να φτιάξεις με τη δύναμή σου ένα προϊόν, αυτό να πουληθεί και διαφορά με τη δική σου αμοιβή από την πώληση του προϊόντος.ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 12 Σεπ 2018, 21:17 Ας θεωρήσουμε πως η πρώτη παράγραφος είναι σωστή. Με την Γαλλική Επανάσταση, όντως οι αστοί που παρήγαν τον πλούτο, εκπροσωπούσαν την πρόοδο και την ανάπτυξη του νέου κόσμου, κατάφεραν να κατακτήσουν την εξουσία από την παρακμάζουσα τάξη των ευγενών. Ύστερα είχαμε τις επαναστάσεις του 19ου αιώνα που είχαν (και) ταξικά χαρακτηριστικά. Βέβαια, καμία επανάσταση δεν κατάφερε να ανατρέψει τις κοινωνικές δομές στην Δυτική Ευρώπη.
Η εργατική τάξη συνεχίζει μέχρι σήμερα να συμβάλει στην παραγωγή πλούτου, αλλά καμία ανατροπή δεν έγινε. Γράφω συμβάλει, διότι ο εργάτης αποτελεί απλά ένα γρανάζι στην γραμμή έρευνας/ανάπτυξης/παραγωγής, την οποία όμως χρηματοδοτεί, διαχειρίζεται και φέρει ευθύνη γι'αυτήν άλλος. Οι κομμουνιστές θεωρείτε πως το παρελθόν ορίζει νομοτελειακά το μέλλον, άλλωστε η χρονική διάσταση της καπιταλιστικής δυναμικής αποτελεί την παράμετρο για την κοινωνική αλλαγή κατά τον Μαρξ. Γιατί όμως θα πρέπει αναγκαστικά να υπάρχει αυτός ο κύκλος ανατροπών; Και γιατί όταν καπιταλισμός εξαντλήσει τη δυναμική του να οδηγηθούμε νομοτελειακά σε ένα σοσιαλιστικό μοντέλο;
Η σημερινή εργατική τάξη (αν μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχει και συνεχίζει να διαθέτει τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος) είναι ένα ανομοιογενές σύνολο που βρίθει από ανισότητες και κυρίως δεν έχει σαφείς στόχους και συνειδητοποιημένα μέλη. Πως είναι δυνατόν ένα τέτοιο σύνολο να οργανωθεί και να διεκδικήσει μια τέτοια ανατροπή και πως είναι δυνατόν να τη διαχειριστεί; Μην ξεχνάς πως η πλειοψηφία αυτών που θεωρείς εργατική τάξη δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής και να επιστρέψουν σε αποτυχημένα μοντέλα κεντρικού σχεδιασμού. Ζούμε στην εποχή της αποβιομηχάνισης, του τεταρτογενούς τομέα και του ίντερνετ. Πάρε παράδειγμα κάποιον που εργάζεται σε κάποιο RnD τμήμα κάποιας πολυεθνικής. Γιατί να θέλει ανατροπή του συστήματος; Ή αυτός δεν θεωρείται εργατική τάξη;
Πάντως, θα ήθελα να μου πεις τι εννοείς με τον όρο εργατική τάξη, γιατί είναι κάτι τελείως αόριστο στα αυτιά μου. Δεν ζούμε στον 19ο αιώνα που τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα.
Όλοι είναι γρανάζια μιας μηχανής και αν λείψει ένα, η μηχανή δεν δουλεύει.
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!
Αυτή η ανομοιογένεια αφού κάνεις τον κόπο να τη διακρίνεις σημαίνει ότι προχωράς πιο αναλυτικά και εμβαθύνεις.
Δεν αρκείσαι να μείνεις στο επίπεδο ενός χαρακτηριστικού και μόνο για όλα τα επαγγέλματα που παράγουν το κέρδος του καπιταλιστή.
Τότε όμως θα εμβαθύνουμνε ακόμα περισσότερο και δεν θα μείνουμε σε ένα επάγγελμα (κλάδο),
σαν να είχε αυτό ομοιογένεια. ΘΑ πάμε στους ανθρώπους έναν έναν ξεχωριστά. Κι εκεί ως σύνολα θα ψάξουμε τι συμφέρει τον καθέναν. Αν είναι μονο ο πλουτισμός αυτό θα απαηιωθεί στον καινούργιο τρόπο παραγωγής.
Αν πχ γίνεσαι γιατρός όχι από δέος στην επιστήμη, η αγάπη για την υγεία αλλά μόνο γιαα τα λεφτά, θα είσαι απλά στην άλλη μεριά.
(Και τι θα κάνεις παραπάνω ως γιατρός; Ότι θα έχεις πιο ακριβό αμάξι κι ένα εξοχικό παραπάνω από τον μπογιατζή)
Δεν αρκείσαι να μείνεις στο επίπεδο ενός χαρακτηριστικού και μόνο για όλα τα επαγγέλματα που παράγουν το κέρδος του καπιταλιστή.
Τότε όμως θα εμβαθύνουμνε ακόμα περισσότερο και δεν θα μείνουμε σε ένα επάγγελμα (κλάδο),
σαν να είχε αυτό ομοιογένεια. ΘΑ πάμε στους ανθρώπους έναν έναν ξεχωριστά. Κι εκεί ως σύνολα θα ψάξουμε τι συμφέρει τον καθέναν. Αν είναι μονο ο πλουτισμός αυτό θα απαηιωθεί στον καινούργιο τρόπο παραγωγής.
Αν πχ γίνεσαι γιατρός όχι από δέος στην επιστήμη, η αγάπη για την υγεία αλλά μόνο γιαα τα λεφτά, θα είσαι απλά στην άλλη μεριά.
(Και τι θα κάνεις παραπάνω ως γιατρός; Ότι θα έχεις πιο ακριβό αμάξι κι ένα εξοχικό παραπάνω από τον μπογιατζή)
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
- ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
- Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
σωστόΧαοτικός έγραψε: 12 Σεπ 2018, 22:48 Αυτή η ανομοιογένεια αφού κάνεις τον κόπο να τη διακρίνεις σημαίνει ότι προχωράς πιο αναλυτικά και εμβαθύνεις.
ο τρόπος ζωής που επιβάλλει ο καπιταλισμός εδράζεται στην ιδέα του καταναλωτισμού, πράγμα που αποτελεί και την κινητήρια δύναμη του καπιταλισμού. έτσι πρώτα απ'όλα ο κομμουνισμός θα πρέπει να καταφέρει να πείσει και να γαλουχήσει πρώτα αυτούς που θεωρεί εργατική τάξη για την -επί της ουσίας- κενή ζωή, που αναλώνεται στην κατανάλωση μαζικών υλικών αγαθών, την οποία και απολαμβάνουν επι καπιταλισμού. δεν μπορεί να ανατρέψει τίποτα εαν πρώτα δεν κερδίσει την ιδεολογική μάχη ενάντια στον καπιταλισμό and by that εννοώ να προσελκύσει κόσμο στις τάξεις του και αν σκεφτείς και το πόσο διαιρεμένος είναι ο κομμουνιστικός χώρος, με άπειρα ρεύματα και τάσεις, κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο. Η άκρατη καταναλωτική συνήθεια έχει εδραιωθεί πολύ βαθιά στις σημερινές καπιταλιστικές κοινωνίες.
To point μου είναι πως η πλειοψηφία της εργατικής τάξης σήμερα (αυτό που θεωρείται εργατική τάξη από τους κομμουνιστές), δεν έχει πρόβλημα με το καπιταλιστικό σύστημα. Απολαμβάνουν ελευθερίες, υλικά αγαθά και υπηρεσίες που δεν θα μπορούσαν να έχουν σε έναν κομμουνιστικό κόσμο. Γιατί να θέλουν να τα αφήσουν όλα αυτά;
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης
Τζίμης Πανούσης
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 13 Σεπ 2018, 12:37σωστόΧαοτικός έγραψε: 12 Σεπ 2018, 22:48 Αυτή η ανομοιογένεια αφού κάνεις τον κόπο να τη διακρίνεις σημαίνει ότι προχωράς πιο αναλυτικά και εμβαθύνεις.
ο τρόπος ζωής που επιβάλλει ο καπιταλισμός εδράζεται στην ιδέα του καταναλωτισμού, πράγμα που αποτελεί και την κινητήρια δύναμη του καπιταλισμού. έτσι πρώτα απ'όλα ο κομμουνισμός θα πρέπει να καταφέρει να πείσει και να γαλουχήσει πρώτα αυτούς που θεωρεί εργατική τάξη για την -επί της ουσίας- κενή ζωή, που αναλώνεται στην κατανάλωση μαζικών υλικών αγαθών, την οποία και απολαμβάνουν επι καπιταλισμού. δεν μπορεί να ανατρέψει τίποτα εαν πρώτα δεν κερδίσει την ιδεολογική μάχη ενάντια στον καπιταλισμό and by that εννοώ να προσελκύσει κόσμο στις τάξεις του και αν σκεφτείς και το πόσο διαιρεμένος είναι ο κομμουνιστικός χώρος, με άπειρα ρεύματα και τάσεις, κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο. Η άκρατη καταναλωτική συνήθεια έχει εδραιωθεί πολύ βαθιά στις σημερινές καπιταλιστικές κοινωνίες.
To point μου είναι πως η πλειοψηφία της εργατικής τάξης σήμερα (αυτό που θεωρείται εργατική τάξη από τους κομμουνιστές), δεν έχει πρόβλημα με το καπιταλιστικό σύστημα. Απολαμβάνουν ελευθερίες, υλικά αγαθά και υπηρεσίες που δεν θα μπορούσαν να έχουν σε έναν κομμουνιστικό κόσμο. Γιατί να θέλουν να τα αφήσουν όλα αυτά;
Το πόιντ σου είναι απλά μία αλήθεια που την ξέρουμε όλοι. Κι εγώ αυτό το πόιντ έχω.
Τα προηγούμενα που έγραψες είναι απλά, ο λόγος που δεν είμαι πια στο ΚΚΕ και σε καμία άλλη Μ-Λ οργάνωση.
Επίσης αλήθειες
Εμένα με συγκινούσαν πιο πολύ όχι τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα και πως τα αντιμετωπίζουμε ως μέλη του κόμματος, αλλά τα ιδεολογικά. Μας είχαν πει μία ατάκα που μου άρεσε. Είχε πει και καλά ένας Ρώσος"Εσείς εδώ στη Δύση έχετε την ελευθερία να κοιτάξετε 1000 βιτρίνες. Σε πόσες απ' αυτές είστε ελεύθεροι να μπείτε μέσα να ψωνίσετε;
Είναι και ο λόγος που εγώ παθαίνω κρίση με τη βλακεία του άλλου ρε συ, να νιωθει ότι στον καπιταλισμό γαμάει μουνάρες σικάτες και εμφανίσημες όπως τις βλέπει στα περιοδικά και στα μέσα. Ενώ οι ανατολικές ή οι αριστερές στην Ελλάδα έχουν τρίχες. Ξέρεις μία νοοτροπία ότι ρε παιδί μου εμείς είμαστε από την εδω μεριά και έχουμε αυήν την αισθητική και την απολαμβάνουμε και και και, ενώ τι απολαμβάνεις ρε κακομοίρη ψωμόλυσσα; Ούτε γαμάς αυτές τις γκόμενες, ούτε αμαξάρα έχεις και δεν θα έχες ποτέ σου και πολα άλλα.
Αλλά ρε συ όπως καταλαβαίεις είναι τεράστιο θέμα. Περιέχει και πεποιθήσεις αλλά και αντικεμενικές καταστάσεις και πρέπει να κάνουμ τώρα μία σύνθεση που μας ικανοποιεί. Την έχουμε γαμήσει δηλαδή αν ευελπιστούμε ότι θα καταλήξουμε ομαλά κάπου. Το χειρότερο δε είναι και πως εκλαμβάνουμε την πραγματικότητα. Για κάποιους ο Σταλινισμός ήταν Σοσιαλισμός. Άμα κράξεις εσύ κάτι από το καθεστώς εκείνο θα νιώθουν υποχρεωμένοι οι κνίτες να σε κοντράρουν. Από την άλη εγώ θα συμφων'ω με την ένστασή σου αλλά όχι με ον προσανατολισμό σου και... καταλαβαινεις. Μύλος.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
Εγώ δεν κατάλαβα ποτέ μου γιατί οι κομμουνιστές θεωρούνε "πηγή του κακού" το "ποιός" χειρίζεται τα μέσα παραγωγής. Εκτός τόπου και χρόνου πλέον or what?
Ένα το Χελιδόνι κι η Ανοιξη ακριβή
Warn your gods about our wrath. None may stand against space marines.
επειδη δεν τα χειριζονται οι ιδιοι, και θα ηθελαν.Cloud87 έγραψε: 13 Σεπ 2018, 20:39 Εγώ δεν κατάλαβα ποτέ μου γιατί οι κομμουνιστές θεωρούνε "πηγή του κακού" το "ποιός" χειρίζεται τα μέσα παραγωγής. Εκτός τόπου και χρόνου πλέον or what?
To be old and wise, you must first be young and stupid.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
Χεχε βάλτε like στα πόστς.

Να τεκμηριώνατε μια φορά τις κοτσάνες σας τι καλά που θα ήταν.Cloud87 έγραψε: 13 Σεπ 2018, 20:39 Εγώ δεν κατάλαβα ποτέ μου γιατί οι κομμουνιστές θεωρούνε "πηγή του κακού" το "ποιός" χειρίζεται τα μέσα παραγωγής. Εκτός τόπου και χρόνου πλέον or what?
Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, είκοσι χρόνια σεχταρίζει
Οκ. εμμ βασική επιδίωξη ενός σοσιαλιστικού κράτους δεν είναι, αφού πετύχει η επανάσταση, τα μέσα παραγωγής να ανήκουν στο κράτος;
Σε ένα σοσιαλιστικό κράτος τα μέσα παραγωγής ανήκουν ήδη στο κράτος, δεν είναι στόχος της επανάστασης αλλά αποτέλεσμα.Cloud87 έγραψε: 13 Σεπ 2018, 21:32Οκ. εμμ βασική επιδίωξη ενός σοσιαλιστικού κράτους δεν είναι, αφού πετύχει η επανάσταση, τα μέσα παραγωγής να ανήκουν στο κράτος;
Τι θες να πεις;
Α ναι σωστά. Η ερώτηση μου είναι γιατί είναι τόσο βασικό πρόβλημα για την ευημερία ενός λαού το "σε ποιόν" ανήκουν τα μέσα παραγωγής;vatraxos έγραψε: 13 Σεπ 2018, 21:35Σε ένα σοσιαλιστικό κράτος τα μέσα παραγωγής ανήκουν ήδη στο κράτος, δεν είναι στόχος της επανάστασης αλλά αποτέλεσμα.
Τι θες να πεις;
Άμα μου εξηγήσεις τι είναι εκτός τόπου και χρόνου.Cloud87 έγραψε: 13 Σεπ 2018, 21:38Α ναι σωστά. Η ερώτηση μου είναι γιατί είναι τόσο βασικό πρόβλημα για την ευημερία ενός λαού το "σε ποιόν" ανήκουν τα μέσα παραγωγής;
-
Spiros252
- Διαχειριστής
- Phorum.gr user: Spiros252
Ποιος έχει τα μέσα παραγωγής είναι το θέμα ή ποιος έχει το κεφάλαιο;
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας».
Stephen Hawking
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας».
Stephen Hawking
Στον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής αυτό ταυτίζεται.Spiros252 έγραψε: 13 Σεπ 2018, 21:43 Ποιος έχει τα μέσα παραγωγής είναι το θέμα ή ποιος έχει το κεφάλαιο;
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 13 Απαντήσεις
- 365 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από foscilis
-