wooded glade έγραψε: 21 Μαρ 2021, 16:36
Το άλογο σαφώς και θα μίλαγε.
Ένα άλογο αν χάσει μπορεί να πάθει κατάθλιψη.
Τα πιό έξυπνα ζώα είναι Λάμα-φάλαινες-δελφίνια-ελέφαντες-πίθηκοι (που όμως είναι στο ίδιο evolutionary chain με τον άνθρωπο) και επίσης τα άλογα και τα σκυλιά είναι αρκετά έξυπνα.
Ο παπαγάλος που μιλάει απλώς μιμείται. Του λες ΑΕΚ-ΑΕΚ-ΑΕΚ, μαθαίνει και λέει κι αυτός ΑΕΚ-ΑΕΚ-ΑΕΚ. Δεν παίρνει όμως πρωτοβουλία, να ζητήσει π.χ. το καναβούρι του.
Δεν μπορώ να ξέρω τι θα έκανε το άλογο. Βασίζομαι στους ειδικούς επιστήμονες (ζωολόγους, εξελικτικούς ζωολόγους, ηθολόγους κ.λπ), οι οποίοι μελετάνε πολλά χρόνια τα ζώα, πως εχουν εξελιχθεί, την συμπεριφορά τους (ηθολογία των ζώων) και τις ικανότητές τους.
Και όταν αυτοί λένε πως ένα ζώο (του αλόγου συμπεριλαμβανομένου), δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα του όζοντος, δεν μπορώ παρά να συμμφωνήσω με επιφύλαξη. Η επιφύλαξη είναι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.
Τίποτε το προσωπικό, αλλά το να λες πως "το άλογο θα μίλαγε" και θα μας έλεγε τον πόνο του, δεν είναι κάποιο τεκμήριο.
Ο παπαγάλος, μπορεί άνετα να συσχετίσει κάποια λέξη με κάποιο αντικείμενο ή κάποια ανάγκη, αν την διδαχθεί.
Η αδελφή μου του είχε μάθει να λέει: "Βάσω τώρα μπισκοτάκι", όποτε ήθελε μπισκότο μετά το φαγητό του.
Και δεν το έλεγε πάντα. Μόνον όταν ήθελε πράγματι μπισκότο.
Αντιθέτως, οι χιμπατζήδες ή τα δελφίνια που δεν μιλάνε, όταν θελουν ένα συγκεκριμένο πράγμα, πατάνε ένα κουμπί με συγκεκριμένο χρώμα.
Πολλά ζώα που εξαρτώνται από τον άνθρωπο, όπως τα οικόσιτα, ξέρουν μια χαρά να σου δείχνουν πως πεινάνε.
Αν είχαν κατάλληλο λάρυγγα και μπορούσαν να μιλήσουν, ναι, μάλλον θα σου έλεγαν "πεινάω". Αλλά μέχρις εκεί. Δεν θα πιάνατε συζήτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή οικονομία.
Τώρα, αν η αναπτυσσόμενη ευφυΐα του ανθρώπου είναι που οδήγησε στη ανάπτυξη της γλώσσας, ή η ανάγκη ανάπτυξης γλώσσας ανέβασε επίπεδο ευφυΐας, ή το ένα βοήθαγε το άλλο, είναι θέμα που (νομίζω) το έχει απαντήσει η εξελικτική βιολογία.
Τα ζώα δεν είχαν ανάγκη να αναπτύξουν γλώσσα. Η εξέλιξη σε αυτά ακολούθησε άλλο μονοπάτι.