hellegennes έγραψε: 18 Απρ 2019, 18:02
wooded glade έγραψε: 18 Απρ 2019, 17:19
hellegennes έγραψε: 18 Απρ 2019, 17:10
Το 1981, μπορεί. Το 2001 έκανε όσο και το 2002 όσο και το 2003, δηλαδή 200 δραχμές.
Εξαιρετικό site, λόγω της χρόνιας γκρίνιας τους για την ακρίβεια, είναι η σελίδα του Ριζοσπάστη. Ειδικά οι συγκρίσεις στα οπωροκηπευτικά είναι και γαμώ. Ρίξτε μια ματιά σε τιμές του 1998 και πείτε μου πόσο διαφορετικές είναι σήμερα, 21 χρόνια μετά:
Ετσι, οι ντομάτες πωλούνταν μέχρι 400 δρχ. το κιλό, οι πατάτες στις 100-180 δρχ. το κιλό, τα ξερά κρεμμύδια μέχρι 200 δρχ. το κιλό και τα φρέσκα μέχρι 300 δρχ., τα κολοκυθάκια μέχρι 600 δρχ. το κιλό, τα λεμόνια στις 150 δρχ. και το μαρούλι στις 100 δρχ. το ένα. Τέλος, τα πορτοκάλια πωλούνταν προς 100-180 δρχ. το κιλό, τα μήλα 250-300 δρχ. και τα αχλάδια μέχρι 380 δρχ. το κιλό.
80 drx. και 100 η κόκα.
Σταμάτα να βγάζεις τιμές από τον κώλο σου. 200 δραχμές έκαναν τα κουτάκια.
Μπαίνει πριν μερικά χρόνια ένας τύπος και μου ζητάει ένα εργαλείο αρκετά σπάνιο (πριονάκι καπλαμά), απ' αυτά που άμα κάνεις το λάθος και πάρεις καμιά εξάδα τα έχεις και τα βλέπεις για τα επόμενα 10 χρόνια. Στην περιοχή μας τουλάχιστον, δεν ξέρω τι παίζει αλλού.
Θυμάμαι ότι κάπου έχει μείνει ένα καημένο μόνο του και παραπονεμένο, από την εποχή των δεινοσαύρων, καλής ποιότητας μάλιστα, γερμανικό.
Πριν ψάξω να το βρω, του λέω ότι πρέπει να 'χω, με ρωτάει τιμή και του λέω 6 ευρώ. Αρχίζουν τα γνωστά "6 ευρώ; όχι ρε συ, αυτά τα παίρναμε 400-500 δραχμές" και τα ρέστα, του λέω "ναι, όταν ακόμα ήσουν μαθητευόμενος μάγος, δεν θυμάσαι καλά" κι αρχίζει ο καυγάς για το πόσο κάνανε επί δραχμών και τα γνωστά. Μου λέει "έστω, φέρε να δω αν είναι αυτό που ψάχνω", το βρίσκω μετά από μπόλικο ψάξιμο, του το δείχνω σκόπιμα από μακρυά για να μην δει την ετικέτα, μου λέει "να, αυτό ακριβώς είναι, το γερμανικό. Το τελευταίο πάλι από σένα το είχα πάρει". Οπότε το γυρνάω κι απ' την άλλη το πριόνι για να δει την ετικέτα, η τιμή που είχε επάνω ήταν ξεχασμένη και ακόμα σε δραχμές (τόσο αρχαίο). 2,5 χιλιάρικα έλεγε, δηλαδή λίγο ακριβότερο απ' ό,τι του το έδινα τώρα. Αλλά ήταν σίγουρος... ήξερε καλά αυτός, αλίμονο.
Με τους παππούδες που μπαίνουν στο μαγαζί, κάθε μέρα έχουμε τέτοια. Πότε για τιμές δραχμών/ευρώ, πότε για φετεινές/περσινές κλπ.